Ako sa zbaviť a predchádzať oparu (herpesu)?

Herpes je nepríjemnou súčasťou života snáď každého jedného z nás. Tí, ktorí herpes nikdy nemali si môžu naozaj gratulovať. Majú tak silnú imunitu, že ich telo nemalo dôvod sa takto bolestivo prejaviť. V nasledujúcich riadkoch si povieme, prečo opar vzniká a ako ho v prípade vzplanutia liečiť. Taktiež vám prezradíme pár receptov na to, ako si herpes udržať v dlhodobej remisii.

Pery Foto: Pixabay

Ako vzniká opar?
Nákazlivosť, prenos, príčiny vzniku
Priebeh nákazy
Ako sa zbaviť oparu?
Liečba: babské rady
Liečenie TČM
Priebeh herpesu u detí
Opar a tehotenstvo

Ako opar vzniká na perách?

Väčšinou sa to stáva, keď to človek najmenej čaká. Je to nevedomky pozvaný hosť, ktorý znepríjemňuje život na niekoľko dní. Nevedomky aj preto, lebo tomu predchádza rada udalostí, ktoré sa dejú v živote človeka, či už z tej psychickej alebo fyzickej stránky.

Mali ste extrémne náročný mesiac v práci a zrazu je už kľud. Vaše telo bolo tak vyhecované a unavené, že už môže začať oddychovať. Je to preňho šok a ten sa môže prejaviť aj horúčkou na pere, ako sa herpesu zvykne hovoriť. No herpes môže pokojne vzniknúť aj pri silnom strese, oslabenej imunite, pri veľkej únave a silnej menštruácii.

Vznik, nákazlivosť, prenos a príčiny

V chrípkovom období alebo pri prechode ročných období býva veľmi veľa prípadov herpesu už len z toho dôvodu, že kvapôčkovou infekciou sa táto nákaza môže taktiež šíriť, alebo vyprovokovať. Máme na mysli kýchanie, kašeľ, infikovaný špinavý (zle umytý) príbor, bozkávanie, dojedanie jedla po vašich deťoch: teda slinami, a pod..

Herpes je vírusová infekcia, ktorá sa prejavuje väčšinou pľuzgierom na pere alebo inej časti tela. Je spôsobená vírusom HSV-1, teda herpes simplex typu 1. Pri kontakte s infikovanou osobou (prenášačom) sa môžete veľmi ľahko nakaziť. Infekcia po nákaze môže pokojne prebiehať bezpríznakovo.

Vo vašom tele ale tento vírus drieme (odborne prežíva v latencii) a pri prvej možnej príležitosti sa prejaví začervenaním, opuchom, svrbením a pálením kože. Vytvorí sa pľuzgier, ktorý sa nalieva tekutinou. V tomto období je potrebné mať svoj príbor, uterák a nebozkávať sa s nikým.

Taktiež by ste si zbytočne nemali pľuzgiere strhávať, hrýzť alebo inak poškodzovať. Prečo? Keď je pľuzgier naliaty ste najviac nákazlivým. Pri praskaní pľuzgieru a krvácaním sa infekcia môže veľmi rýchlo preniesť aj inde alebo na niekoho iného.

Priebeh herpesu

V prípade, že u vás prepukol tento vírus v plnej kráse a vaša rekonvalescencia trvá dlhšie, môžete (ale nemusíte) očakávať aj 2 týždňový priebeh herpesu.

  • v prvý deň vám môže postihnuté miesto brnieť a pokožka je akoby napätá
  • na ďalší deň už môžete pozorovať na mieste malé žlté vriedky
  • tretí až piaty deň je sprevádzaný praskajúcimi pľuzgiermi, z ktorých môže vytekať hnisavá tekutina, dané miesto páli a svrbí
  • šiesty až deviaty deň sa pomaly opar vysušuje, ale pokožka pod ním sa ešte nestihla zaceliť, praská a krváca pri jedení, ale i pri rozprávaní
  • desiaty až štrnásty deň sú skoro konečné, herpes sa hojí, no zanecháva po sebe jazvu, ktorá vymizne až po nejakom čase

sipka Posilnite svoju imunitu a odolávajte nástrahám života!

Ako sa zbaviť oparu na perách cez noc?

Prvou vecou čo je potrebné si uvedomiť je, že hoci nákaza už vo vás je, nie je všetkým dňom koniec. Zájdite do najbližšej lekárni a vypýtajte si prípravky na liečbu herpesu. Ak ho máte na perách existujú náplaste, ktoré sa veľmi ľahko aplikujú a chránia vás a vaše okolie pred ďalším šírením. Pod nimi sa herpes pekne schladí a hojí a vás nezvádza svrbenie pier na škrabanie.

Mastičky sú tiež skvelou možnosťou, ale je potrebné si ju aplikovať vtedy, keď práve nič nekonzumujete. Samozrejme pri aplikácii majte vždy čisté ruky a po nej si ruky dôkladne umyte. Ak mávate horší priebeh herpesu, navštívte svojho lekára, ktorý vám odporučí konkrétnejšiu liečbu, než tú, ktorú budeme uvádzať ďalej. Prečo? Liečba je individuálna záležitosť. Babské rady, rôzne štýly liečenia môžu a nemusia mať taký účinok ako odborné poradenstvo.

Antivirotiká: tíšenie bolesti a liečba zápalu

Ak pôjdete do lekárne skúste sa opýtať po liekoch, ktoré zmiernia vaše trápenie, prípadne urýchlia liečbu. Antivirotiká, či lieky obsahujúce paracetamol sú bežnou súčasťou predaja v lekárni. Potláčajú bolesť, zmierňujú zápal a môžu vám výrazne pomôcť zmierniť ťažkosti. No všetko má svoje pre a proti. Preto si radšej počkajte na to, kým vám lekár predpíše e-recept, ktorý si budete môcť vyzdvihnúť v ktorejkoľvek lekárni na Slovensku.

Liečivé krémy a masti

Taktiež v lekárni sú voľnopredajné mastičky a krémy, ktoré zmierňujú príznaky. Avšak ako sme spomínali vyššie manipulácia s nimi nie je tak pohodlná ako s náplasťami. Keď si už raz pery natriete nejakým bielym krémom, tak je to hodne vidieť. Taktiež sa na vlhkú pokožku môže nachytať množstvo nečistôt, ak pôjdete von v tomto stave a ešte s natretými perami. No proti gustu žiaden dišputát. Ak preferujete túto možnosť, pokojne jej ostaňte verní. Prípadne si môžete mastičku aplikovať, keď budete doma a keď vyrazíte von, herpes schováte pod liečivú hydrokoloidnú náplasť.

Hygiena a prevencia

Čo je základ všetkého je hygiena. Umývanie rúk po toalete, keď sa vrátite z vonku a vôbec pred jedlom alebo aplikáciou krémov a pod.., je alfou a omegou pri zachovaní zdravého života. Totižto na rukách sa nachádza nespočetne veľa vírusov a baktérií, ktoré nepotrebujete k tomu, aby váš život bol pestrejší nie? Dobrou voľbou na cestovanie na dovolenky k moru alebo do kempu na Slovensku, ako aj do práce, či pre mamičky s deťmi, sú antibakteriálne krémy, gély či obrúsky, ktorými ľahko pretriete ruky a zbavíte ich nežiaducich obyvateľov.

Zdravá životospráva a jedálniček

Za herpesom vždy hľadajte aj váš životný štýl. Či je plný stresu, prejedania sa, nočných návštev chladničky, fajčenia a pitia alkoholu? Alebo si moc pripúšťate k srdcu veci, ktoré aj tak nemôžete zmeniť, následkom čoho vo vás zbytočne narastajú negatívne pocity? Je treba tomu povedať STOP a vydať sa prijateľnejšou cestou života. Aj otužovanie vedie k zdravšiemu a odolnejšiemu telu. Vyčistí vám hlavu. Nebráňte sa tomu.

Keď si budete pripravovať jedálniček, zaraďte doňho aj zelené potraviny, ktoré sú plné železa a vitamínov. Dodržujte pitný režim. Viac sa smejte a trávte čas v prírode. Obklopujte sa pozitívne naladenými ľuďmi a udalosťami. Vyhľadávajte pohodu a harmóniu. Trebárs aj začnite cvičiť. Počuli ste niečo o jóge, cvikoch pilates, cvičení 5 Tibeťanov či Thai Chi? Možno vás natoľko zaujmú, že sa váš životný štýl otočí o 360 ° a na herpes si už ani nespomeniete, lebo nebude mať dôvod sa prejaviť.

Liečba oparu na perách

Liečiteľstvo tu bolo dávno predtým ako sa objavila oficiálne medicína. Mnoho ľudových liečiteľov, šamanov a bylinkárok vedeli všemožné o prírode a jej účinkoch na človeka. Niet sa čomu čudovať, že aj dnes v 21. storočí sa niektoré "babské rady" stále uchovávajú. Tak sa poďte spolu s nami na nich pozrieť.

Babské rady: droždie, cibuľa, cesnak, rybí tuk s medom, ľad, Tea tree oil

V nasledujúcej tabuľke vám predstavíme pár potravín, ktoré určite doma držíte, a ich účinky na herpes.

Druh liečiva Použite Účinky
Droždie 🍞

kúsok droždia rozmiešajte vo vode

zmesou si potierajte postihnuté miesto dovtedy, kým sa nezahojí

vitamín B obsiahnutý v droždí urýchľuje hojenie
Cesnak 🧄

očistite strúčik cesnaku a omyte ho

priložte ho na postihnuté miesto na 10 minút, postup opakujte vždy s novým strúčikom cesnaku

antibakteriálne a antivirotické účinky, dokáže zahubiť vírus už v zárodku, ak však vírus nie je silnejší
Cibuľa 🧅

očistite cibuľu a nakrájajte ju na plátky

plátok prikladajte na postihnuté miesto na 15 až 20 minút

potom opar opláchnite a postup opakujte s čerstvým plátkom

dezinfekčný účinok sťahuje vírusy preč z postihnutého miesta
Rybí tuk s medom 🐟+🍯

trošku rybieho tuku zmiešajte s ČL medu

postihnuté miesto natierajte dovtedy, kým ťažkosti úplne nevymiznú

zvláčňujúci, vyživujúci a antivirotický účinok sťahuje zápal
Čajovníkový olej Tea tree oil 🍃

produkt kúpte v lekárni alebo v zdravej výžive či drogérii

miesto potierajte kým sa nezhojí

dezinfekčné a hojivé účinky

viditeľne urýchľuje proces hojenia

postihnuté miesto vysušuje

Ľad 🧊 z mrazáku si vyberte ľadové kocky a prikladajte ich pravidelne na herpes ľadovanie (ľad) spolu so vreckom zeleného čaju sťahuje zápal a pocit brnenia a pálenia

sipka Ak poznáte aj vy nejaké nové babské rady, ktoré vám zaberajú, podeľte sa s nami o nich v komentároch.

Ľudové liečiteľstvo, tradičná čínska medicína (TČM)

Ako iste viete tradičná čínska medicína sa nestará o problémy len zvonka. Pátra po príčinách, aby sa predchádzalo vzniku začarovanému kruhu ochorení. Pri opare prišli na to, že zárodok tohto ochoreniach môže spôsobiť žalúdok, hrubé črevo, nedostatok energie Čchi alebo napadnutie organizmu horúcim vetrom. Číňania veria, že každá príčina má aj svoje dôsledky, teda špecifické prejavy. Jedná sa o tieto prípady:

  • ak máte herpes v kútiku úst alebo na spodnej pere, ktorý je sprevádzaný ťažkým dychom, pálčivou bolesťou v mieste a na červeno sfarbeným jazykom: príčinu hľadajte v žalúdku
  • ak je herpes na hornej pere a pritom cítite suchý jazyk a trpíte zápchou: príčinu hľadajte v hrubom čreve
  • ak sa herpes objavuje náhle a jeho trvanie je dlhšie než obvykle, jazyk máte bledý a opuchnutý: príčinu hľadajte v nedostatku energie čchi, možno je potrebné zvážiť princípy feng shuei
  • ak sa herpes vytvorí na spodnej pere alebo v kútiku úst a je sprevádzaný teplotou, bolesťou hlavy, potením a nádchou: príčinu hľadajte v napadnutí organizmu teplým vetrom

Ak chcete herpesu predchádzať, je dobré spomaliť, nehnať sa za všetkým. Zbytočne sa nestresovať, dobre odpočívať a vyhýbať sa prepracovanosti. Inak hrozia ďalšie ťažkosti, akým môže byť aj syndróm vyhorenia.

Zubná pasta, makeup na opar? dobrý alebo zlý nápad?

Čo sa týka starých "dobrých" rád, nie všetko čo sa kedysi odporúčalo bolo aj dobré. Zubné pasty či make-up obsahujú veľké množstvo rôznych chemických látok, ktoré situáciu s herpesom výrazne komplikujú. Na prvý pohľad sa možno zdá, že je herpes krásne prekrytý, ale v tomto prípade "estetika" nehrá žiadnu úlohu. Ide predsa o zdravie. Ak môžete vyhnite sa paste a iným náhradám, ktoré dané miesto na oko schovajú. To je asi tak všetko. Ničomu inému neprospejú, práve naopak, len ho rozdráždia. Tým pádom sa proces hojenia len predĺži.

Priebeh herpesu u detí

Z toho dôvodu, že dospelák, ktorý už niekedy mal herpes vie s ním naložiť. U detí, ktorý herpes nikdy nemali a vyskytne sa, sa môže situácia trošku komplikovať. U detí bývajú príznaky herpesu o čosi výraznejšie, sprevádzané horúčkou, slabosťou, malátnosťou a bolesťami v krku.

Taktiež sa deti častokrát bolestivých miest neustále dotýkajú a prenášajú ich ďalej. Vtedy treba dieťa naučiť žiť s týmto dočasným problémom, povzbudiť ho, a posilniť mu imunitu a zvýšiť hygienu. No na rozdiel od dospeláka, dieťaťu sa herpes hojí rýchlejšie. Asi je to spôsobené tým, že mladé bunky sa rýchlejšie regenerujú než tie staršie.

Opar (herpes) počas tehotenstva

Hovorí sa, že všetko čo matka prežíva, prežíva aj plod, dieťa v brušku. No nie vždy á vplyv na dieťa aj to, že práve jeho matka trpí herpesom. Avšak treba spozornieť, ak sa herpes prejaví v termíne pôrodu alebo čosi pred. Nákaza môže byť problematická a taktiež sa môže (niekedy nemusí) preniesť na novorodenca. Situáciu nechajte kontrolovať lekárom, aby ste sa obaja (vy a dieťa) vyhli zbytočným komplikáciám.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

liecive-rastliny

Liečivé rastliny a byliny na Slovensku

Využite liečivé bylinky vo svoj prospech 🌿. Naučte sa zbierať liečivé rastliny a podporte tým liečbu rôznych chorôb prostredníctvom...

aloe

Aloe vera (Aloe barbadensis) - pestovanie, využitie, účinky

Aloe vera je liečivou a okrasnou rastlinou, ktorú musíte vlastniť. O tom na čo všetko môžete bylinku použiť sa dočítate v našom článku.

ostropestrec

Pestrec mariánsky (Silybum marianum) - zber, využitie a účinky

Ostropestrec alebo pestrec mariánsky nájde využitie pri detoxe tela a pečene. Na čo všetko ešte slúži táto liečivá bylinka 🌺? Dozviete sa...