Prehľadné informácie o slovenskej diaľničnej známke 2024

Hľadáte aktuálny prehľad poplatkov a cien za slovenské diaľničné známky? V článku nájdete informácie o platených úsekoch, e-známke a cenách za 10-dňovú, mesačnú, 365-dňovú a ročnú diaľničnú známku. Poradíme vám, kde si môžete jednoducho zakúpiť diaľničné známky online.

Druhy diaľničných známokKde kúpiť známku
Zdražovanie diaľničných známok 2024
Cena 2024

Prehľadné informácie o slovenskej diaľničnej známke Foto: Pixabay

Diaľničná známka Slovensko 2024 platnosť

Diaľničné známky na Slovensku majú už od roku 2016 elektronickú podobu. Rovnako tomu je aj v roku 2024. Diaľničné poplatky, ktoré je potrebné uhradiť pri využívaní diaľnic pri cestovaní na Slovensku, sa viažu na určité časové obdobie platnosti. Podľa toho rozlišujeme 4 typy známok. V ponuke sú ročná, 365-dňová, 30-dňová a 10-dňová známka. Ročná diaľničná známky by mala končiť na jar roku 2024, konkrétny termín by malo Ministerstvo dopravy ešte zverejniť.

Typy elektronickej diaľničnej známky Slovensko 2024

  1. Ročná elektronická diaľničná známka je platná od 1. januára daného kalendárneho roka do 31. januára nasledujúceho kalendárneho roka (predaj ročnej diaľničnej známky bude končiť v roku 2024).
  2. Od roku 2021 existuje diaľničná známka 365-dňová, ktorá umožňuje vodičom zakúpiť si známku na dlhšie časové obdobie (365 dní) a je jedno, kedy si tú známku zakúpia - či na začiatku, v polovici alebo na konci roku.
  3. 30-dňová známka platí tridsať dní. Platnosť diaľničnej známky sa počíta od dátumu, ktorý si vyplníte pri jej registrácii.
  4. 10-dňová známka platí desať dní.

Diaľničná známka Slovensko - platnosť, online, overenie a kontrola

Pri platení známky je potrebné vyplniť ŠPZ vozidla, aby systém mýtnej brány poznal, ktoré auto má platný diaľničný kupón. Ak urobíte pri kúpe elektronickej známky chybu, môžete požiadať o opravu, ale to len do 15 minút od vykonania vašej platby. Diaľničné známky si môžete zakúpiť na www.eznamka.sk, kde si rovnako môžete overiť aj platnosť vašej diaľničnej známky.

Ako teda postupovať? Na webových stránkach, ktoré sa venujú predaju diaľničných známok stačí zadať evidenčné číslo vášho vozidla so známkou, ktorej platnosť chcete skontrolovať. Chystáte sa do zahraničia? Prečítajte si o diaľničných poplatkoch v Chorvátsku TU.

Zdražovanie diaľničných známok Slovensko v roku 2024 - aktuálna cena, platnosť

Ceny diaľničný známok pre rok 2024 zostávajú rovnaké, ako minulý rok. Ročná a 365-dňová vás vyjde na 60 eur, 30-dňová stojí 17 eur a 10-dňovú známku si vodiči kúpia za 12 euro.

Ročná diaľničná známka by sa mala prestať predávať na jar roku 2024. V predaji tak ostane 365-dňová známka za 60 eur. K dispozícii sú diaľničné známky pre osobné motorové vozidlá do 3,5 t a pre prípojné vozidlá.

Slovenská diaľničná známka - nová cena 2024, zdraženie, aktuálna cena (diaľničná Slovensko a e-diaľničná známka Slovensko)

V tabuľke nižšie nájdete nové ceny diaľničných známok na Slovensku, ktoré platia od 01.01. 2024.

Diaľničná známka Do 3,5 t Prípojné vozidlo O1 a O2 Nad 3,5 t
10-dňová 12 EUR 12 EUR mýtne
30-dňová 17 EUR 17 EUR mýtne
365-dňová 60 EUR 60 EUR mýtne
Ročná 60 EUR 60 EUR mýtne

Diaľničná známka na motorku Slovensko (cena diaľničnej známky Slovensko)

Povinnosť uhradiť diaľničné poplatky a vlastniť diaľničnú známku sa nevzťahuje na motocykle. Takže motocyklisti môžu využívať všetky rýchlostné komunikácie vrátane diaľnic na celom Slovensku úplne zadarmo. Pri cestách by vám mohla dobre poslúžiť spoľahlivá navigácia Waze. Všetky potrebné informácie si prečítate v našom ďalšom článku.

Pokuta diaľničná známka Slovensko - cena

Pokuta za jazdu po diaľnici bez diaľničnej známky je na Slovensku 150 euro. To, či máte platný diaľničný kupón sa kontroluje prostredníctvom mýtnych brán, ktoré vás identifikujú pomocou ŠPZ vozidla. Kontrolovať vás však môžu aj v teréne. Výber pokút na Slovensku má v kompetencii Ministerstvo dopravy a výstavby SR.

Kde kúpiť slovenskú diaľničnú známku 2024 online - elektronická známka

Motoristi si môžu diaľničný kupón kúpiť online na internetovej stránke, cez počítač alebo pomocou mobilnej aplikácie (je k dispozícii verzia pre iOS a Android). Ďalej je možnosť kúpiť diaľničnú známku na čerpacej stanici alebo cez automat na hraničných priechodoch.

Diaľničná známka - Bratislava (diaľničná nálepka Slovensko)

V Bratislave si môžete kúpiť diaľničnú známku na adrese: ul. Svornosti 85 821 06 Bratislava - Podunajské Biskupice. Jedná sa o čerpaciu stanicu OMV, ktorá je otvorená nonstop a poskytuje zákazníkom tieto služby:

  • úhradu diaľničných známok v hotovosti platobnou kartou
  • poskytovanie informácií o postupe uplatnenia/podania reklamácie
  • poskytovanie všeobecných informácií o povinnosti úhrady diaľničných známok a o výške úhrady diaľničných známok(tzn. o aktuálnych typoch a cenách diaľničných známok)

Viac informácii o OMV nájdete aj TU.

Diaľničná známka Slovensko - zmena ŠPZ

Ak potrebujte zmeniť údaje v centrálnej evidencii diaľničnej známky, teda zmeniť evidenčné číslo alebo krajinu toho istého vozidla, musíte podať žiadosť o zmenu registračných údajov vozidla. Túto je možné podať prostredníctvom internetového portálu eznámka alebo na vybraných obchodných miestach. Viac informácií o diaľničných poplatkoch v Rakúsku nájdete tu.

Diaľničná známka Slovensko ZŤP - držitelia ŤZP preukazu

Ak ste držiteľom preukazu ŤZP/ZŤP (ťažko zdravotne postihnutý), môžete požiadať o oslobodenie od platenia diaľničných poplatkov. Je však potrebné požiadať o registráciu vášho vozidla a to na webe e-známka, kde následne vytvoríte „Žiadosť o oslobodenie vozidla“.

Platené úseky slovenských diaľnic

Zoznam platených úsekov nájdete nižšie v tabuľke.

Typ diaľnice Trasa diaľnice Dĺžka diaľnice
D1 Bratislava, Vajnory - Lietavská Lúčka 185 km
D1 Dubná Skala - Turany 17 km
D1 Ivachnová - Prešov, Západ 143 km
D1 Prešov, Petrovany - Bidovce 35 km
D2 Brodské (SK/CZ) - Bratislava, Lamač 55 km
D2 Bratislava, Jarovce - Čunovo (SK/HU) 9 km
D3 Hričovské Podhradie - Žilina, Brodno 13 km
D3 Čadca, Bukov - Skalité (SK/PL) 21 km
D4 Jarovce (SK/AT) - Bratislava, Jarovce 2 km
D4 Bratislava, Juh - Ivanka, Západ 15,1 km
R1 Trnava - Ban. Bystrica, Kremnička 158 km
R1A Nitra, Západ - Nitra, Kynek 2 km
R2 Lovčica, Trubín - Žiar nad Hronom 5 km
R2 Zvolen, Západ - Zvolen, Centrum 3 km
R2 Zvolen, Východ - Kriváň 18 km
R4 Košice, Juh - Milhosť (SK/HU) 14 km
R6 Púchov, Juh - Dolné Kočkovce 1 km
R7 Bratislava, Juh - Holice 25,2 km

1️⃣Kde kúpiť českú diaľničnú známku 2024 na Slovensku?

Od roku 2021 je možné kupovať českú diaľničnú známku online, a to na oficiálnych stránkach www.edalnice.cz.

2️⃣Aká je cena 10-dňovej diaľničnej známky Slovensko?

Cena 10-dňovej diaľničnej známky na Slovensku stojí 12 euro.

3️⃣Existuje diaľničná známka týždenná na Slovensku?

Týždenná diaľničná známka neexistuje. K dispozícii sú 10-dňová, 30-dňová, 365-dňová a ročná diaľničná známka.

4️⃣Koľko stojí mesačná známka Slovensko?

Mesačná diaľničná známka na Slovensku stojí 17 euro.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



Komentáre

Už mala byť dávno 1 dňová známka.Idem na letisko do BA na otočku a musím zakúpiť 10 dňovú. Toto je už dlhé roky v praxi = výpalné od Dialničnej spolonosti,kde sedí tolko darebákov a majú sa dobre.

neviem prečo stále je v predaji ročná známka, ktorej názov je zavádzajúci /slovom ročná/, keď pred tromi rokmi bola zavedená známka 365 dní , takže tiež ročná. Ročná známka je ročná ak si ju kúpite 1.1. a končí o rok aj jeden mesiac 31.1. v novom roku. Čiže 365 dní aj jeden mesiac. Keď si kúpite ročnú známku 1.6. a platí Vám do 31.1. v budúcom roku tak sa nedá hovoriť o ročnej známke ale o známke sedemmesačnej, ktorá má ďaleko od ročnej známky. Ročná známka mala byť zrušená okamžite po zavedení 365 dňovej známky. Takto bolo mnoho vodičov zavádzaných a určite mnohí doplatili na to pokutou, len pre blbosť iných.

Chcel by som sa opýtať či platí ešte zakúpenie dialnicnej známky do 23:59h alebo musím hned zakúpiť ako vstúpim na dialnicu.
Pokuta mi nepride lebo to mi nevedia poslat 🤣🤣🤣🤣

Mám susedov dôchodcov, ktorí málo jazdia a preto ma občas poveria prebehnúť im auto, aby sa nevybila baterka. Netušil som, že tento rok nemajú zaplatenú diaľničnú známku a 2x som prešiel po diaľnici cca 20 km. Samozrejme prišla prvá pokuta, pri ktorej som zistil, čo sa vlastne stalo. Nedalo by sa s tým niečo urobiť, odpustiť ?

Zaujima ma platnost dilnicnej znamky zakupenej v oktobri 2022 znamku som kupoval preto v oktobri,pretoze v roku 2019 som v tomto termine kupil auto.Bude tato znamka platit do oktobra 2023 alebo budem musiet dokupit nejaky kupon?Ministerstvo dopravy to nejak vyriesilo?....mail:krpcacik@gmail.com

Plati este dialnicna znamka ročna do 31.1 2023 alebo musím si zakúpiť od 1.1.2023 ročnú

Náhodov som išla na diaľnicu a nemala som kúpenú diaľničnú známku. Čo mám robiť, aby ma nepokutovali?

Odporúčame vám zakúpiť si diaľničnú známku.

SÚVISIACE ČLÁNKY

Dialničná známka

Rakúska diaľničná známka 2024 - cena a platnosť

Chystáte sa autom do rakúskych Álp, alebo do Viedne? Počuli ste už o úsekovom mýte? Prečítajte si, ako je to s diaľničnými poplatkami.

Dievca so sluchatkami

Uložto SK - filmy a pesničky zadarmo

Služba na zdieľanie a ukladanie súborov uloz.to skončila v podobe, v akej sme ju doteraz poznali. Od 1. decembra 2023 nie je možné na...

Orient Express vlak

Vlak Orient Express 2024 – trasa a koľko stojí

Orient Express (tiež Orient-Express) je celosvetovo známy luxusný vlak, ktorý od 19. storočia spájal západnú Európu a Balkán, jeho...