Kde natankovať? Aktuálne ceny benzínu a nafty, LPG a CNG 2024

Priemerné ceny pohonných hmôt - benzínu a nafty na Slovensku zvyknú kolísať. Ak ste pravidelným zákazníkom čerpacích staníc Slovnaft, Shell, OMV alebo Tesco, určite ste si všimli enormný nárast cien za benzín i naftu. V poslednej dobe však ceny rapídne klesli. My sa vám pokúsime predstaviť čerpacie stanice s ich aktuálnou predikciou cien.

Ceny PHM 2024: benzín, nafta, LPG, CNG
Slovnaft – Shell – OMV – Tesco

PH Foto: Pixabay

Ceny benzínu, cena nafty 2024

Dá sa povedať, že medzi najžiadanejšie pohonné látky, ktoré sú dostupné na čerpacích staniciach Slovenska sa zaraďuje benzín a nafta. Ich cena sa počas roku 2022 výrazne menila aj v súvislosti s vojnovým konfliktom medzi Ruskom a Ukrajinou, ako aj inými problémami s tými súvisiacimi. Ako je to s cenami počas roka 2024?

Pohonné hmoty: 100 oktan benzín cena a cena nafty dnes

Posledné týždne ste si však mohli všimnúť, že cena pohonných hmôt výrazne klesla, až sa stabilizovala. Čo si pod tým predstaviť? V júni minulého roku ste mohli postrehnúť, že ceny PHM sa zhodovali s odhadmi cien analytikov.

V polovici augusta sa priemerná cena benzínu a motorovej nafty znížila na minimum a takto to cca pokračovalo až do nového roku 2024. Výraznejšie zlacnenie ropy sa v roku 2023 odzrkadlilo v cenách palív aj v susednej Českej republike. Ako sa ceny hýbali počas roku 2022, 2023 a aké budú v roku 2024 u nás na Slovensku sa dozviete v nasledujúcich tabuľkách.

Aktuálna cena nafty a benzínu dnes, koľko stojí benzín na Slovensku?

Ceny PHM budeme pravidelne aktualizovať každý mesiac, aby ste mali prehľad o vývoji cien za tento rok.

Mesiac v roku 2024 Nafta v € Benzín 95 v € Benzín 98 v €
Január 1,503 1,553 1,744
Február 1,641 1,622 1,834
Marec 1,570 1,655 1,872
Apríl 1,566 1,680 1,895
Máj

Jún

Júl

August

September

Október

November

December

Priemerná cena 2024

Taktiež aj v tejto tabuľke budeme postupne pridávať údaje o cenách látok.

Mesiac v roku 2024 LPG v € CNG v €
Január 0,708 1,650
Február 0,706 1,601
Marec 1,703 1,602
Apríl 0,699 1,602
Máj
Jún
Júl
August
September
Október
November
December
Priemerná cena 2024

Cestujete do Chorvátska, Talianska, Maďarska, Česka, Rakúska či inej krajiny? Inšpirujte sa našou rubrikou o doprave, kde sa dočítate potrebné informácie o vybavení diaľničnej známky a ďalších poplatkoch, ako aj iné podnetné informácie.

Ak sa vyberiete do niektorej z krajín Európskej únie, majte na pamäti, že je potrebné mať okrem plnej nádrže aj vybavenú diaľničnú známku, ako aj určený cieľ cesty, na ktorý vám môže pomôcť aj navigácia Waze. O tom, kde si môžete kúpiť benzín a iné pohonné látky sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

Slovnaft: zaujímavosti

Slovnaft, a. s. je jedinou rafinériou na Slovensku (so sídlom v Bratislava-Ružinov), ktorá bola založená na základe nadväznosti na rafinériu Apollo fungujúcu od roku 1895. Keďže po takmer 50- ročnom pôsobení bola Apollo zničená leteckými náletmi, v roku 1946 boli jej pozostatky znárodnené a premenované na Slovnaft.

V miléniu sa Slovnaft stáva súčasťou MOL Group, kde sa podľa trhovej kapitalizácie zaradila k 6-tim najväčším spoločnostiam strednej a východnej Európy. V súčasnosti MOL vlastní 100 % akcií Slovnaftu, čím sa jeho hodnota vyšplhala až na 608 miliónov eur.

Akciová spoločnosť Slovnaft vznikla za česko-slovenskej vlády, a to 1. mája 1992. Odvtedy si drží miesto v trojke najmodernejších rafinérií v Európe. Prečo? Spoločnosť Slovnaft ročne spracuje až 6 mil. ton ropy, ktoré sú dodávané až do 253 čerpacích staníc na Slovensku!

Chcete vedieť aký je podiel rafinérsko-petrochemickej spoločnosti Slovnaft na predaji bezsírnych motorových palív v rámci Slovenska? Až 65% podiel. Slovnaft sa aj vďaka tomu drží na najvyššej priečke čerpacích staníc na Slovensku.

Slovnaft - cena, ceny paliva: PHM Slovnaft

Spoločnosť Slovnaft ponúka na predaj:

  • pohonné hmoty
  • vykurovacie oleje
  • asfalty (cestné, modifikované cestné, oxidované stavebno-izolačné, primárne asfalty a oxidačné zmesi)
  • chemické výrobky (toulén, xylén, ortoxylén, kvapalná síra, benzén)
  • výrobky VÚRUB (CALSIT, NALSIT, POTASIT, Y-SIT, ALKAMIX, ALKAMIX ŠPECIÁL, DELUBOL 01, DELUBOL 01 C 01, DELUBOL 01 C 05, DELUBOL 01 G, EKOPAL)
  • plasty

Určite vás budú zaujímať aké PHM ponúka spoločnosť Slovnaft. Preto vám ponúkame vám prehľad rôznych druhov pohonných hmôt firmy Slovnaft.

Pohonné hmoty
Automobilové benzíny

Slovnaft Drive 95

Slovnaft Extra Drive 95

Slovnaft Prime 99 EVO 95
EVO 95 Plus -

Motorová nafta - triedy B (letná), D (prechodová), F (zimná)

 

Slovnaft Drive Diesel Slovnaft Extra Drive Diesel Slovnaft Arctic Diesel Slovnaft Prime Diesel EVO Diesel EVO Diesel Plus
Letecký petrolej JET A-1 pre civilnú dopravu JET A-1 pre armádne využitie - - - -
Letecký benzín

AVGAS 100 LL (pre malé súkromné lietadlá a letecké kluby)

- - - - -
Pretekárske palivá MOL RACING FUEL Hi5 MOL RACING FUEL 102+ - - - -
LPG (Liquefied Petroleum Gas) 92 oktánový - - - - -

Slovnaft benzín: cena paliva (nafty, benzínu natural 95 a evo 95 benzínu Slovnaft)

Stačí hľadať slovné spojenie "nafta, benzín: cena Slovnaft" a v prehliadači sa vám zobrazí tento portál, vďaka ktorému budete mať prehľad o tom, kde všade nájdete vašu obľúbenú čerpaciu stanicu, aké motoristické a nemotoristické služby ponúka, či aká je aktuálna cena PHM.

Slovnaft nielenže vyrába, skladuje, distribuuje a zapája sa do veľkoobchodného predaja svojich výrobkov z ropy, ale zároveň sa môže pýšiť najväčšou maloobchodnou sieťou na Slovensku, kde sa zameriava na predaj motorových palív a mazív, ako i na ponuku širokej palety služieb zákazníkom. Ak sa chcete dozvedieť ešte viac o firme Slovnaft, navštívte tento web.

Shell zaujímavosti

Spoločnosť Shell so svojim typickým veľavravným logom, ako inak v tvare mušle, je na scéne už viac ako 100 rokov. Už od roku 1897 bola založená prepravná a obchodná spoločnosť s názvom Shell Transport and Trading Company. Ako prvé logo sa považovalo vyobrazenie mušle druhu slávky jedlej už v roku 1901. O 3 roky neskôr prišiel na rad vizuál hrebenatky.

V roku 1907 sa Shell Transport and Trading Company spojila s Royal Dutch Petroleum Company, kde sa vzájomne dohodli v používaní loga, aké poznáme dnes. Postupom času sa logo čierno-bielej farby modifikovalo ruka v ruke so zmenami v grafickom dizajne, až do dnešnej žlto-červenej podoby. Celosvetovo najznámejší symbol mušle "Shell" sa teda do súčasnej podoby dostal z roku 1971.

Ako vnímame dnes spoločnosť Shell? Odpoveď je jednoduchá. Shell sa vďaka svojej vynaliezavosti a tvorivosti stala medzinárodnou energetickou spoločnosťou, ktorá sa uchytila v oblasti prieskumu a marketingu, výroby a rafinácie ropy a zemného plynu a iných chemikálií.

Shell cena nafty, benzínu - aktuálne ceny PHM

Spoločnosť Shell prevádzkuje po celom území Slovenska mnohé čerpacie stanice, na ktorých môžu zákazníci využiť aj medzinárodné palivové karty euro-Shell, ako i vernostný program Shell Club-Smart. Priemerná či aktuálna cena paliva Shell, ako aj iných čerpacích staníc na Slovensku, sa mení každú chvíľu, preto je potrebné si sledovať ich vývoj a prostredníctvom tohto portálu.

Shell sa okrem tradičných pohonných hmôt zamerala aj na výrobu leteckého paliva pre medzinárodné letisko v hlavnom meste Slovenska. Na tomto webe nájdete aj mapu čerpacích staníc vo vašom okolí i v zahraničí. Stačí sa len riadiť ich pokynmi a určite sa ľahko zorientujete.

Pre zaujímavosť uvádzame druhy palív a olejov tejto unikátnej značky Shell.

Druhy paliva Shell Druhy olejov Shell
Shell V-POWER 95 Shell Rimula (mototrové oleje)
Shell V-POWER RACING 100 Shell Spirax (prevodové olejé)
Shell V-POWER Diesel Shell Tellus (hydraulické oleje a kvapaliny)
Shell FuelSave (Natural) 95 Shell Gadus (plastové mazivá)
Shell FuelSave Diesel Shell Advance (pre motocykle)
- Shell Corena (kompresorové)
- Shell Diala (elektro-izolačné)
- Shell Helix (motorový olej pre osobné automobily)
- Shell Morlina (strojné - ložiskové a cirkulačné)
- Shell Mysella (pre plynové motory)
- Shell Naturelle (hydraulické oleje a kvapaliny)
- Shell Omala (prevodové oleje)
- Shell Ondina (biele liečivé oleje)
- Shell Turbo (turbínové oleje)
- Aero-Shell (letecké mazivá)
- Shell Tonna (oleje pre klzné vedenia)

OMV zaujímavosti

Sídlo OMV, ktorá bola založená už v roku 1956, je v hlavnom meste Rakúska, vo Viedni. Rakúsky koncern OMV je zameraný na spracovanie ropy a zemného plynu a následnú výrobu palív pomocou inovatívnych energetických a petrochemických riešení vyššej kategórie. S viac než 2500 čerpacími stanicami zásobuje palivom strednú Európu.

OMV cena benzínu, cena nafty na OMV

Už ste hľadali OMV nafta: cena? Nepodarilo sa nájsť konkrétnu hodnotu? Slovenské weby ponúkajú len priemerné hodnoty cien za mesiace, ktoré už tento rok uplynuli, preto je niekedy ťažké nájsť cenu nafty či benzínu na konkrétny deň a v konkrétnej čerpacej stanici. Na tejto webovej stránke si môžete pozrieť aj sieť čerpacích staníc OMV a mnohé ďalšie informácie, ktoré by vás mohli zaujímať.

OMV ponúka nasledovné palivá:

  • LPG
  • OMV Super 95
  • OMV Super Plus
  • OMV Diesel EN 590
  • OMV EcoSmart Diesel
  • OMV EcoPro Diesel

Vedeli ste, že niektoré portály uvádzajú priemerné ceny PHM každých 7 dní? Takto si ich vývoj dokážete odsledovať a predpokladať, či sa ceny budú rapídne zvyšovať, znižovať alebo budú dlhodobo ustálené. Ak sa chcete dozvedieť viac o cenách PHM na rôznych čerpacích staniciach, napríklad v Českej republike, neváhajte a prečítajte si tento článok.

Tesco benzín, nafta - cena

Veľkou výhodou supermarketov sú dostupné veľkoplošné parkoviská, ako i blízkosť čerpacích staníc. Tak je tomu aj v tomto prípade. Pri vybranom hypermarkete Tesco môžete od 6:00 do 21:00 hod. načerpať pohonné látky do vášho tátoša a ešte stihnete aj občerstviť, nakúpiť potraviny a iné drobnosti, ktoré vám doma chýbajú.

Tesco, cena nafty

Ak využijete možnosť tankovania na čerpacej stanici Tesco, pri obchodnom dome Tesco, môžete sa tešiť na zbieranie vernostných bodov. Za každý 1 liter paliva získavate 1 bod na karte Club-card.

Tesco sa zameriava na tieto druhy pohonných hmôt:

  • aditovaný benzín Natural 95 Plus
  • aditovaná nafta Diesel Plus
  • LPG

Určite ste postrehli, že nakúpiť v Tescu sa dá aj prostredníctvom internetového obchodu. Ako na to? Tu sa dozviete viac. Ak by ste predsa len chceli nakúpiť v Tescu osobne, dajte si pozor na to, či sa blížia dni pracovného pokoja alebo štátne sviatky. Pozrite si prehľad štátnych a cirkevných sviatkov na Slovensku ako i sviatkov v zahraničí a buďte pripravení! Overte si otváracieho hodiny počas 17. novembra alebo počas 1. a 8. mája v tomto alebo nasledujúcom roku.


Ceny PHM v EÚ 2023

Pre zaujímavosť, v nasledujúcej tabuľke počas roka 2023 sú uvedené aktuálne ceny pohonných hmôt za príslušný kalendárny mesiac. Ceny v tabuľke boli aktuálne vždy k začiatku mesiaca.

Potom, čo štatistický úrad SR zverejnil priemernú cenu pohonných hmôt za celý kalendárny mesiac (približne v polovici nasledujúceho mesiaca), bola táto aktuálna cena nahradená práve tou priemernou za celý mesiac.

Mesiac v roku 2023 Nafta v € Benzín 95 v € Benzín 98 v €
Január 1,612 1,519 1,712
Február 1,546 1,564 1,756
Marec 1,531 1,535 1,725
Apríl 1,472 1,581 1,778
Máj 1,422 1,553 1,745
Jún 1,443 1,574 1,768
Júl 1,471 1,597 1,791
August 1,613 1,706 1,898
September 1,687 1,706 1,930
Október 1,673 1,628 1,845
November 1,648 1,648 1,648
December 1,593 1,568 1,788
Priemerná cena 2023 1,559 1,598 1,782

Taktiež aj v tejto tabuľke sme uviedli ceny ostatných látok.

Mesiac v roku 2023 LPG v € CNG v €
Január 0,787 1,731
Február 0,804
1,700
Marec 0,776
1,623
Apríl 0,721
1,553
Máj 0,694 1,501
Jún 0,698 1,501
Júl 0,695 1,501
August 0,694
1,540
September 1,449
1,625
Október 0,702
1,698
November 0,700
1,648
December 0,707
1,699
Priemerná cena 2023 0,786 1,61

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



Komentáre

Super

SÚVISIACE ČLÁNKY

prekladac

DeepL translator - vyskúšajte inteligentný textový prekladač

Deepl translator je online aplikácia na prekladanie textu, ako aj reči, obrázkov a súborov. Odbúrajte jazykové bariéry prekladom do 28...

talianskodialnica

Cesta do Talianska autom: diaľničná známka a mýto 2024

Cestujete do Talianska? Nezabudnite si vybaviť diaľničnú známku ✍ naštudovať trasu cesty a vybaviť cestovné poistenie.

Maďarská diaľničná známka

Maďarská diaľničná známka 2024 - kde kúpiť online a cena

Plánujete dovolenku v Maďarsku? Alebo sa chystáte autom prechádzať cez Maďarska? Prečítajte si aktuálne informácie o maďarskej diaľničnej...