Prezidentka Zuzana Čaputová: životopis, vzdelanie, deti, Facebook

Získajte najlepšie a najväčšie BONUSY!

Online stávková kancelária Fortuna

Bonus 30 € stávka bez rizika a 30 free spinov

Stav si
Online stávková kancelária Tipsport

Bonus až 4 000 € a 30 € zadarmo

Stav si
Online stávková kancelária SYNOT TIP

Bonus až 2 000 € a 40 € zadarmo

Stav si
18 + Hazardné hry predstavujú riziko finančných strát a vzniku závislosti.

Zuzana Čaputová sa rozhodla opätovne nekandidovať na post prezidentky Slovenskej republiky. Budeme mať teda možnosť zvoliť si nového prezidenta. Prvé kolo volieb sa uskutoční 23. marca. V prípade, že prezident nebude zvolený v prvom kole volieb, druhé kolo bude 6. apríla.

Zuzana Čaputová, prezidentka Slovenskej republiky Foto: Jozef Jakubčo/SME/Profimedia

Zuzana Čaputová – prvá prezidentka Slovenska a prezidentské voľby 2024

Zuzana Čaputová vstúpila do funkcie prezidentky dňa 15. júna 2019, keď zložila sľub pred Národnou radou do rúk predsedu Ústavného súdu. Stala sa tak vo veku 45 rokov najmladším človekom, ktorý kedy zastával tento úrad. Po piatich rokoch svojej služby sa rozhodla ďalej nepokračovať.

"Dokončím posledný rok svojho mandátu a moja služba v tejto funkcii bude naplnená." Týmito slovami oznámila 20. júna 2023 hlava štátu svoje rozhodnutie neuchádzať sa o druhé volebné obdobie. Ako hlavný dôvod uviedla, že na ďalších 5 rokov mandátu nemá dostatok síl. Posledný deň Zuzany Čaputovej vo funkcii bude teda v deň inaugurácie nového prezidenta Slovenskej republiky.

sipka Stavte si na prezidentské voľby 2024 v Tipsporte za 20 € zadarmo

Stavte si na voľby

  • Jedným z prvých, kto oznámil prezidentskú kandidatúru, bol bývalý diplomat Ivan Korčok. Korčok rozhodnutie zverejnil koncom augusta 2023 na svojom webe. Jeho krok kandidovať bol výrazne ovplyvnený postojom Zuzany Čaputovej. Korčok je nezávislým občianskym kandidátom.
  • Jeho najväčší súper bude pravdepodobne predseda NRSR Peter Pellegrini, ktorého podporuje strana HLAS-SD. Pellegrini svoju kandidatúru oficiálne potvrdil 19. januára.

Voľby prezidenta SR 2024: termín volieb, kto kandiduje, kandidáti, favoriti

Prvé kolo prezidentských volieb sa uskutoční 23. marca. Občania vhodia do urny obálku s menom osoby, ktorú si vedia predstaviť vo funkcii hlavy štátu. Kandidáti sa môžu ohlásiť do 30. januára 2024.

V prieskumoch vedie Peter Pellegrini, za ním Ivan Korčok a Ján Kubiš. Podľa bookmakerov má Pellegrini zatiaľ približne 60-percentnú šancu, že vyhrá prezidentské voľby. Korčok sa pohybuje tesne nad 40 percentami.

PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 SLOVENSKO: TIPSPORT KURZY
KANDIDÁT KURZ NA VÍŤAZSTVO PRAVDEPODOBNOSŤ
Peter Pellegrini 1,48 68,97 %
Ivan Korčok 2,45 40,82 %
Ján Kubiš 150,00 0,67 %
Štefan Harabin 500,00 0,20 %
Miroslav Radačovský 1,600,00 0,06 %

Zuzana Čaputová – životopis: vek, výška, vzdelanie, deti, rodina

Rodisko Zuzany Čaputovej je Bratislava. Narodila sa rodičom Kataríne Strapákovej a Štefanovi Strapákovi. Má brata Daniela. Ako malú ju lákala psychológia, no vyštudovala Právnickú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave. Už počas štúdia pracovala v miestnej samospráve v Pezinku, najprv ako asistentka na právnom oddelení, neskôr ako zástupkyňa prednostu mestského úradu.

Od roku 1998 sa angažovala v treťom sektore, následne pracovala ako projektová manažérka v občianskom združení EQ Klub. Od roku 2001 do 2017 spolupracovala s občianskym združením VIA IURIS, od roku 2010 potom ako advokátka.

Témy blízke jej srdcu boli právny štát a spravodlivosť vo vybraných oblastich práva, napríklad zodpovednosť verejných činiteľov, transparentné nakladanie s verejným majetkom a pod. V decembri 2017 vstúpila do strany Progresívne Slovensko, v roku 2018 ju zvolili za podpredsedníčku. V máji 2018 sa rozhodla uchádzať o post prezidentky Slovenskej republiky. Hlásila sa k hodnotám ako spravodlivosť, či ochrana ľudskej dôstojnosti. Kandidovať sa rozhodla krátko po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

V druhom kole prezidentských volieb 30. marca 2019 bola zvolená za prezidentku. Hlas jej dalo 1.056.582 voličov, čo je v prepočte 58.41 percenta zo všetkých odovzdaných hlasov. V máji 2019 vystúpila zo strany Progresívne Slovensko. Mandát je oficiálne začal plynúť zložením sľubu 15. júna 2019.

Ako skončia voľby

Prezidentské voľby 2024: Zuzana Čaputová – deti, súkromie

Zuzana Čaputová žije v Pezinku a má dve dcéry Leu (23) a Emmu (20). Rada kreslí, ako dieťa chcela maľovať keramiku. Netají sa tým, že denne cvičí zazen (prax zenového budhizmu, meditácia v sede). Pomáha jej v sústredení a "vyčistení" si hlavy od negatívnych myšlienok. Už v prezidentskej kampani pred voľbami 2019 dala najavo, že chce do maskulínneho prostredia politiky priniesť empatiu a porozumenie.

Medzi najinšpiratívnejšie stretnutia radí to s pápežom Františkom, ale aj šikovnými Slovákmi a Slovenkami naprieč krajinou. Viackrát sa zúčastnila festivalu Pohoda. Keď hovorí o dôvodoch nekandidovať, spomína aj to, že pocitovo prežila v paláci nie jedno, ale viacero volebných období. Zažila piatich rôznych premiérov, menovala úradnícku vládu, riešila pendemickú krízu, ale aj vojnu na Ukrajine. Nepokračovanie v úlohe prezidentky považuje za racionálne zhodnotenie svojich možností.

Zuzana Čaputová – partner: priateľ, manžel, kto je Juraj Rizman

Po rozvode s Ivanom Čaputom mala nového partnera, hudobníka a fotografa Petra Konečného. Súčasná hlava štátu však žije s Jurajom Rizmanom, ktorý pracoval v prezidentskej kancelárii. Zuzana Čaputová sa s Rizmanom stretla už v roku 2008, kedy ako ochranár z Greenpeace spolupracoval so združením VIA IURIS. Pôsobil aj ako hovorca, napríklad pri komunikácii ocenenia Čaputovej Goldmanovou cenou. S Čaputovou spolupracovali na kampani na podporu zrušenia amnestií Vladimíra Mečiara.

Rizman sa výrazne angažoval v ochrane životného prostredia – bol riaditeľom organizácie Greenpeace. Z Greenpeace odišiel do VIA IURIS a odtiaľ potom rovno do prezidentského paláca, kde pracoval ako poradca prezidentky pre oblasť životného prostredia a občiansku spoločnosť. Od roku 2020 do konca marca 2021 pracoval ako poradca vtedajšieho podpredsedu NRSR Juraja Šeligu. Pár s prezidentkou začal oficiálne tvoriť v roku 2020. Juraj Rizman je rozvedený, z predošlého manželstva má jedného syna.

Zuzana Čaputová – kariéra: politika, skládka v Pezinku

Ako sme spomínali, Zuzana Čaputová sa angažovala najprv v komunálnej politike. Jej pôsobenie vo VIA IURIS sa datuje do roku 2001. Neskôr sa dostala až na pozíciu projektovej manažérky. Po advokátskych skúškach v roku 2010 sa jej otvorili dvere do sveta advokácie. Pokračovala však so spoluprácou s VIA IURIS, kde sa jej podarilo angažovať za zatvorenie toxickej skládky odpadu v Pezinku. Najvyšší súd v roku 2013 rozhodol, že nová povolená skládka v Pezinku bola nezákonná. Za kauzu Pezinská skládka si v roku 2016 prevzala aj enviromentálnu Goldmanovu cenu.

Nezaoberala sa iba enviromentálnymi témami, Zuzana Čaputová má svoj podiel aj na zrušení Mečiarových amnestií, keď vo VIA IURIS vyzbierali v petícii 76 tisíc podpisov, čím vytvorili verejný tlak.

V decembri 2017 vstúpila do vznikajúcej politickej strany Progresívne Slovensko a v januári ju na ustanovujúcom sneme PS zvolili za podpredsedníčku. Kandidatúru v prezidentských voľbách 2019 oznámila 29. mája 2018. V kampani si stanovila tri témy, ktorým venovala špeciálnu pozornosť: spravodlivosť pre všetkých, ochranu životného prostredia a dôstojnosť pre seniorov. V druhom kole prezidentských volieb porazila eurokomisára a diplomata Maroša Šefčoviča (SMER-SD). Sľub zložila 15. júna 2019.

V marci 2020 vymenovala vládu Igora Matoviča, ktorý sa ujal moci po osemročnom vládnutí SMERU-SD. Vládnutie Igora Matoviča sprevádzalo mnoho výziev spojených s pandemickou krízou. Zuzana Čaputová otvorene kritizovala kroky Igora Matoviča. Po niekoľkých mesiacoch napätia sa udiala rošáda na premiérskej stoličke, predsedom vlády sa stal Eduard Heger. Ekonomická kríza spojená s vojnou na Ukrajine však vyústila do menovania úradníckej vlády na čele s Ľudovítom Ódorom.

Po predčasných voľbách do Národnej rady SR 2023 vymenovala 25. októbra 2023 vládu Róberta Fica.

Prezidentka Slovenska Zuzana Čaputová – kontakt: Facebook, Instagram

Prezidentka je aktívna aj na sociálnych sieťach. Je to pre jej kanceláriu dôležitý komunikačný prostriedok. Na facebookovom profile pravidelne zverejňuje statusy, vyhlásenia, alebo reakcie na súčasné dianie. Instagram taktiež využíva na diskutovanie dôležitých tém alebo upovedomenie o významných výročiach a udalostiach.

Prezidentka Slovenska Zuzana Čaputová na sociálnych sieťach

18+ Hazardné hry predstavujú riziko finančných strát a vzniku závislosti. Hrajte zodpovedne a pre zábavu! Využitie bonusov je podmienené registráciou - informácie tu.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

Čestná stráž prezidenta Slovenskej republiky

Prezidentské voľby SR 2024: kandidáti, termín, kurzy

Už v marci nás na Slovensku čaká ďalšia priama voľba prezidenta. Kto sú hlavní kandidáti, ako to prebieha a čo by ste určite mali vedieť?

Hlasovací preukaz, prezidentské voľby Slovensko 2019

Prezidentské voľby – hlasovací preukaz: žiadosť, ako vybaviť

V prezidentských voľbách môžete voliť v ktoromkoľvek volebnom okrsku, aj keď sa nenachádzate na adrese trvalého bydliska. Na to však...