Kedy sa posúva (mení) čas z letného na zimný a naopak?

Prečo a kedy sa mení zimný čas na letný a naopak? Aké výhody prináša posun času pre každodenný život? Môžeme očakávať aj v budúcnosti neustále posúvanie času o hodinu dopredu alebo dozadu? Viac informácií nájdete v nasledujúcich riadkoch.

Kedy sa posúva čas a kedy sa stmieva
Zmeny času pre rok 2024 a nasledujúce roky
Výhody a nevýhody zmien času

cas Foto: Pixabay

Kedy sa mení čas z letného na zimný - niečo z histórie

Viete, že prvé lastovičky, ktoré hlásali zmenu času, pochádzajú z čias 17. storočia? V tomto období Benjamin Franklin prišiel s návrhom, aby zamestnanci prichádzali do práce o niečo skôr ako obvykle, keď prichádza zima, pretože tak lepšie využijú denné svetlo. Prečo?

V zimnom období sú totižto dni kratšie a noci dlhšie a v lete je to naopak. Jedine pri jarnej a jesennej rovnodennosti má dĺžka dňa aj noci rovnakú hodnotu, teda 12 hodín pre každú z nich.

Vedeli ste, že oficiálne zavedenie zmeny času siaha do obdobia prvej svetovej vojny (1916)? Práve vtedy sa v Európe (Nemecko, Rakúsko-Uhorsko, Spojené kráľovstvo) zaviedol letný čas, ktorý sa však neujal vo všetkých krajinách. Napríklad v roku 1918 sa v USA zavádza letný čas s časovými pásmami.

Česko-Slovensko a striedanie času

Na území Česko-Slovenska sa striedanie letného a zimného času datuje od roku 1940 a o 6 rokov neskôr sa zavádza aj zimný čas. Dlhodobo sa tento trend neudržal. Ustálené používanie letného a zimného času sa zaviedlo až v 80- tych rokoch minulého storočia, kedy prešlo ešte pár obmenami, ktoré poznáme aj dnes.

sipka Prečítajte si aktuálny lunárny kalendár na rok 2024.

Kedy sa posúva čas a kedy sa stmieva v roku 2024?

Použitie letného času sa osvedčuje v krajinách mierneho pásma, pretože krajiny na rovníku (kde je dĺžka dňa a noci rovnaká a v krajinách za polárnym kruhom, kde noc trvá aj 365 dní v roku) by tento systém nevyužili.

Vo všetkých časových pásmach Európy prechod na letný alebo zimný čas prebieha súčasne. Prechod na letný je o 2:00 (o hodinu dopredu) a prechod na zimný čas prebieha o 3:00 (o hodinu dozadu).

Smernica 2000/84/ES krajín Európskej únie upravuje letný a zimný čas pre každý jeden z nich, čo v praxi znamená, že každú poslednú marcovú nedeľu si hodiny posúvate o hodinu dopredu na letný čas a každú poslednú októbrovú nedeľu zas na zimný čas.

Pre rok 2024 presun letného času na zimný je stanovený na 27. 10. (piatok). Ak hľadáte odpovede na otázky, kedy vychádza slnko a kedy sa stmieva, pozrite si našu tabuľku. Nájdete v nej informácie o tom, kedy v posledný deň kalendárnych mesiacov roku 2024 vychádza a zapadá slnko.

Posledný deň v mesiaci roku 2024 Východ slnka Západ slnka
Január 07:06 16:38
Február 06:17 17:25
*Marec 06:13 19:12
Apríl 05:15 19:57
Máj 04:36 20:37
Jún 04:35 20:50
Júl 05:08 20:23
August 05:51 19:27
September 06:33 18:24
**Október 06:20 16:24
November 07:05 15:50
December 07:27 15:57

* posun času zo zimného na letný

** posun času z letného na zimný

sipka Spoznajte aj iné procesy a úkazy vo vesmíre a na oblohe.

Zmena času na zimný 2024: Slovensko, dátum

Tak ako v každej európskej krajine, aj u nás prebieha zmena času rovnako. Prechod letného času na zimný pre rok 2024 prebehne 27. októbra (nedeľa). Pre väčšiu informovanosť sledujte našu rubriku s názvom "kalendár" a určite vám neunikne nič, čo by vás mohlo zaujímať.

Zmena času na letný 2024

Pre rok 2024 môžete očakávať zmenu zimného času na letný 31. marca (nedeľa). Pre prehľad uvádzame plánované zmeny času v nasledujúcich rokoch:

  • pre rok 2025 prebehne prvá zmena času 30. marca a druhá 26. októbra
  • pre rok 2026 prebehne prvá zmena času 29. marca a druhá 25. októbra

sipka Kedy očakávať piatok 13? Aký je jeho význam a povery?

Výhody a nevýhody posunu času - letný verzus zimný čas

V nasledujúcej tabuľke sme zhrnuli najbežnejšie výhody a nevýhody, ktoré zmeny času spôsobujú.

Výhody zmien času Nevýhody zmien času
Letný čas Zimný čas Letný čas Zimný čas
lepšia využiteľnosť prirodzenej slnečnej energie viac času na činnosti, na ktoré nebol v lete čas chaos väčšia spotreba energie
menej depresií a úzkostí pravidelnosť a dobrý "stereotyp" meškanie dopravných spojení nedochvíľnosť dopravných prostriedkov
dlhšie a slnečnejšie dni nemusíte sledovať, kedy sa posúva čas narušenie rytmu spánku a bdenia

narušenie biorytmu

podnikatelia a služby majú väčšie tržby prirodzenejší čas pre našu zemepisnú šírku stres so skoršieho vstávania väčšia náchylnosť na choroby (chrípka, migréna, malátnosť)

V budúcnosti je možné, že sa o zmene času bude opätovne rokovať a možno naša krajina dospeje k tomu, že už bude vedieť, či pravidelné zmeny času potrebuje alebo si vystačí aj bez nich. Ak sa chcete dozvedieť niečo viac o zmene času aj z iného pohľadu, kliknite sem a neoľutujete.

sipka Prečítajte si svoj horoskop na dnes a na zajtra.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

Halloween 1

Kedy sa slávi Halloween 2024? Masky, tekvice, nápady na recepty

Spoznajte zvyky "strašidelného sviatku", Halloween-u ☠️ Zabavte sa s priateľmi na Halloweenskej párty, tvorbou pestrých masiek a...

Dušičky

Dušičky 2024 - pamiatka zosnulých - dátum, sviatok a vence na hrob

Koniec októbra a začiatok novembra sa u nás nesie v znamení spomínania na tých, ktorí už nie sú medzi nami. Dušičky slávime 2. novembra,...

stol

Štátne a cirkevné sviatky na Slovensku 2024

Štátne a cirkevné sviatky Slovenska predstavujú deň voľna pre pracujúcich ľudí. Aké sviatky slávime na Slovensku a čoho sa týkajú vám dnes...