Kedy bude piatok trinásteho - prečo je nešťastný, význam a povery

Piatok trinásteho je v mnohých krajinách považovaný za nešťastný deň. Niektorí ľudia môžu trpieť chronickou obavou z piatku trinásteho, vtedy sa preto jedná o špecifickú formu fóbie. Kde sa však táto povera vzala? Kedy bude piatok trinásteho v roku 2024? Všetky potrebné informácie nájdete v našom článku.

Povery a história
Kedy je piatok 13 v roku 2024
Význam čísla 13 a fóbie
Horor Piatok trinásteho

dramatic-g70a2710be-1280.jpg Foto: Pixabay

Piatok 13: význam, zaujímavosti, povery, legendy

To, že ľudia považujú piatok trinásteho za nešťastný deň má historický základ v 14. storočí. V piatok 13. októbra 1307 sa uskutočnilo zatýkanie stoviek templárov, ktoré začal francúzsky kráľ Filip IV.. Neskôr boli templári mučení a vraždení po celej Európe. Pre nasledovníkov tohto rádu je od tej doby piatok trinásteho diabolským a nešťastným dňom.

Pre kresťanov sa spája piatok trinásteho s Veľkým piatkom, kedy bol ukrižovaný Ježiš Kristus. Na poslednej večeri sedelo pri stole trinásť ľudí, a trinásty z nich bol Judáš, ktorý zradil Ježiša. Židia považovali číslo 13 za nešťastné, pretože trináste písmeno v abecede je M (מ). A práve trinástym písmenom abecedy začína hebrejské slovo označujúce smrť - Mavet. Napriek tomu existujú ľudia, ktorí považujú číslo 13 za šťastné a radi ho používajú napríklad pri stávkovaní v číselných lotériách.

Kedy je piatok trinásteho v roku 2024, 2025, 2026

Počas jedného roku býva väčšinou jeden až dva piatky trinásteho. Avšak výnimočne sa môže stať, že sú v niektorých rokoch aj tri piatky trinásteho. Pokiaľ vyjde v nepriestupnom roku piatok trinásteho na február, ďalší nasleduje hneď v marci.

Nižšie si môžete pozrieť tabuľku s informáciami, kedy bude piatok trinásteho v tomto roku, ale aj v nasledujúcich.

Rok Kedy bude piatok trinásteho
2024 september, december
2025 jún
2026 február, marec, november
2027 august
2028 október

sipka Pozrite si seriál Monštrum: Príbeh Jeffreyho Dahmera o masovom vrahovi

Smola na piatok 13? V niektorých krajinách je nešťastný utorok 13

V mnohých krajinách sa traduje, že práve piatok trinásteho je nešťastným dňom, avšak v štátoch Latinskej Ameriky sa povera trinásteho spája s nešťastným utorkom. Podľa povery by sa v utorok nemal nikto ženiť, ani sa vydávať na cesty.

Piatok trinásteho [2023] ✂️ význam, povery, legendy Foto: Pixabay

Číslo 13 - význam, triskaidekafóbia

V matematike je číslo trinásť šiestym prvočíslom, v chémii je 13 atómové číslo hliníka. Pre niektorých ľudí však číslo trinásť predstavuje tak veľký strach, až sa jedná o chronickú fóbiu, ktorá sa nazýva triskaidekafóbia. Ľudia môžu trpieť aj chorobným strachom z piatku trinásteho a táto fóbia sa nazýva paraskavedekatriafóbiafriggatriskaidekafóbia.

Povery o čísle trinásť sú tak veľké, že niektoré hotely vynechávajú toto očíslovanie izby alebo poschodia. V rôznych kultúrach však nosia iné čísla nešťastie alebo smrť. Napríklad:

  • 4

Číslo štyri je veľkým strašiakom pre ľudí z Číny. Slovo označujúce štyri sa vyslovuje rovnako ako slovo smrť. Preto sa práve číslo 4 vynecháva pri číslovaní poschodí a izieb v niektorých hoteloch v Číne.

  • 666

Tri šestky sú v Biblii označením akejsi šelmy, ktorá prináša skazu. Číslo 666 je tiež označením skazy, diabla, zla a smrti.

  • 9

Deviatka je nešťastným číslom pre hudobných skladateľov, ktorým hrozí po skomponovaní 9. diela smrť.

Piatok trinásteho film (horor)

Piatok trinásteho (v anglickom origináli Friday the 13th) je séria dvanástich amerických hororov, ktoré boli natočené medzi roku 1980 až 2009. Hlavnou postavou každého filmu je masový vrah Jason Voorhees. Prvý film režíroval Sean S. Cunningham a stal sa veľkou inšpiráciou pre ďalších tvorcov. Posledný film vznikol v roku 2009 a na ČSFD si vyslúžil iba 46 %.

Rok Názov filmu Réžia
1980 Piatok trinásteho Sean S. Cunningham
1981 Piatok trinásteho 2 Steve Miner
1982 Piatok trinásteho 3 Steve Miner
1984 Piatok trinásteho 4 Joseph Zito
1985 Piatok trinásteho 5 Danny Steinmann
1986 Piatok trinásteho 6 Tom McLoughlin
1988 Piatok trinásteho 7 John Carl Buechler
1989 Piatok trinásteho 8 Rob Hedden
1993 Jason Goes to Hell: The Final Friday Adam Marcus
2001 Jason X James Isaac
2003 Freddy vs. Jason Ronny Yu
2009 Piatok trinásteho Marcus Nispel

sipka Prinášame vám horoskop pre všetky znamenia na mesiac október!

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

lunrny-kalendr-2024.jpg

Lunárny kalendár: nov a spln v aktuálnom roku (dátumy a info)

Akým spôsobom vplýva Mesiac 🌙 vo svojich jednotlivých fázach na človeka? Na čo by sme si mali dávať pozor a čomu sa vyvarovať? Lunárny...

Horoskop - Zdroj Profimedia

Horoskop na dnešný deň a na zajtra 2024

Prinášame vám kompletný horoskop ✨ pre všetky znamenia. Chcete vedieť ako sa vám bude najbližšie dni dariť? Prečítajte si náš článok a...

meniny

Meninový kalendár - kto má dnes a zajtra sviatok 2024

Dátumy mien sa nachádzajú skoro v každom 📆. Mužské a ženské mená si zasluhujú vašu pozornosť. Kedy máte meniny vy alebo váš známy?...