Lunárny kalendár: nov a spln v aktuálnom roku (dátumy a info)

Jednotlivé fázy Mesiaca majú dokázateľný vplyv nielen na oceány, ale aj na ľudské telo. Ako nás Mesiac ovplyvňuje vo svojich jednotlivých fázach? Na čo si dať pozor v roku 2024? A naopak, ako nov či spln Mesiaca využiť v prospech, sa dozviete nižšie v našom článku.

lunrny-kalendr-2024.jpg Foto: Vygenerované AI

Január – Február – Marec
Apríl – Máj – Jún
Júl – August IAugust II
September – Október
November – December

Lunárny kalendár: Kedy sú splny a novy v roku 2024

Mesiac svojou gravitačnou silou ovplyvňuje nielen morskú vodu - moria a oceány, kedy pôsobením Mesiaca a čiastočne aj Slnka vzniká príliv a odliv (stúpanie a klesanie hladiny), ale aj ľudské zdravie na psychickej i fyzickej úrovni.

Podľa astrológov má Mesiac veľký vplyv aj na ľudské emócie. Počas splnu sa napríklad zvyšuje kriminalita a dochádza k väčšiemu počtu samovrážd. Spln vplýva aj na kvalitu spánku, niektorí ľudia preto môžu v tomto období trpieť prerušovaným spánkom, nespavosťou alebo nočnými morami.

Spln: vplyv na človeka, pôst a najbližší spln

Najprv si povieme niečo o jednotlivých fázach Mesiaca, ale aj o ich vplyve na človeka. Každá fáza Mesiaca so sebou prináša inú energiu a silu, preto môže ovplyvňovať ľudské zdravie - ako fyzické (kvalitu spánku a pod.), tak aj to psychické.

Už naši predkovia boli presvedčení o vplyve Mesiaca na ľudí. Je známe, že mnohé nevysvetliteľné úkazy pripisovali práve sile Mesiaca. Chápali Mesiac ako zdroj čarovnej energie, ako dobrej, tak aj zlej, ktorá môže veľmi pomáhať, ale aj spôsobiť rozruch v ľudskej mysli, ktorého výsledkom môže byť šialenstvo či strata zdravého rozumu.

1. NOV

Prvá fáza Mesiaca sa nazýva nov. Vtedy sa Mesiac nachádza medzi Zemou a Slnkom. Osvetlená časť Mesiaca je natočená preč od Zeme, preto ju nevidíme. V kalendároch sa označuje ako čierny kruh. Fáza novu je ideálna pre očistu tela človeka.

Najideálnejší čas, kedy môžete začať s pôstom, ktorý bude mať vďaka tejto fáze väčší efekt. Ak máte chuť začať s niečím novým, vyskúšať nové cvičenie alebo recepty, fáza Mesiaca zvaná nov je na to ideálna. Človeka nielenže napĺňa tvorivou energiou, ale i podporuje vznik všetkého nového.

2. PRVÁ ŠTVRŤ

V tejto fáze je Mesiac viditeľný v tvare písmena D. Zapadá okolo polnoci a za súmraku ho môžete sledovať nad južným obzorom. Dorastajúci Mesiac poskytuje telu značné množstvo energie.

V tejto fáze Mesiaca nastáva ideálny čas venovať svojmu telu extra starostlivosť v podobe masáží, cvičení, výživových kúr, či používania liečivých byliniek. Mesiac vo fáze dorastania tieto účinky znásobí.

3. SPLN

Fáza splnu prichádza dva týždne po nove. Mesiac je v tomto čase možné sledovať hneď po západe Slnka ako plnú guľu. Ako iste viete, noci pri splne sú jasné a plné mystickej atmosféry. Pri splne Mesiaca ľudia svoje emócie prežívajú intenzívnejšie, taktiež sa v ľuďoch umocňujú zážitky, ktoré v tej chvíli prežívajú.

Avšak intenzita splnu je dvojsečná zbraň, podobne ako to dobré, môžeme intenzívnejšie prežívať aj to zlé. Keďže má spln vplyv ako na fyzické zdravie (napr. nespavosť), tak aj na psychiku človeka, nemali by sme v tomto období robiť radikálne rozhodnutia, ani podstupovať operácie, či iné lekárske zákroky. Takéto plány radšej odložte na neskôr.

4. DRUHÁ ŠTVRŤ

V tejto fáze Mesiac vychádza až po 24-tej hodine a zapadá až po východe Slnka. Mesiac je v tvare písmena C, niektorí z vás poznajú frázu, že "Mesiac cúva". V tomto čase sa Mesiac dostáva do fázy zvanej posledná štvrť, počas ktorej sú ideálne podmienky na to, aby ste sa zbavili starých zlozvykov, ktoré vás zaťažujú. Taktiež by mal človek usilovať o rovnováhu vo svojom tele aj živote a vyskúšať rôzne druhy meditácií, dychových cvičení alebo tipy na posilnenie imunity.

Kedy je spln v januári 2024: Vlčí spln

Tento rok nás čaká prvý spln 25. januára, ktorý môžete u nás sledovať od 18:53 h a bude v znamení Leva. Pri východe a západe Slnka môžete vidieť, že Mesiac má oranžovú až červenú farbu. Januárový spln môže na niektorých pôsobiť melancholicky.

Januárový spln má prezývku "vlčí spln". Tento názov pochádza od starých Indiánov. V minulosti boli v januári indiánske dediny pokryté hustým snehom a rozliehalo sa nimi vytie vlkov, preto sa tento názov ujal veľmi rýchlo.

Kedy je spln vo februári 2024

Druhý tohtoročný spln vyvrcholí 24. februára o 13:30 h a bude v znamení Panny. U niektorých ľudí môže vyvolať oslabenie rovnováhy, preto sa neodporúča nadväzovať nový milostný pomer počas splnu. Ľudia, ktorí majú problém so srdcom, by si mali dávať väčší pozor na krvný tlak.

Tip: Na kanáli Youtube si viete nájsť aj meditačné videá, ktoré sa viažu práve k februárovému splnu. Tie si môžete len pustiť či stiahnuť a púšťať k príslušnému obdobiu.

Kedy je spln v marci 2024 - vraní spln

Tretí spln v tomto roku môžete sledovať na oblohe od 08:00 h, 25. marca 2024, kedy bude v znamení Váh. Podľa indiánskej tradície sa tento spln nazýva vraní. Marcový spln bude mať vplyv na črevá a tráviaci trakt či pankreas. Ľudia by preto mali zvoliť ľahšie jedlá.

Počas splnu sa zbavte svojich starostí a radšej sa venujte plánovaniu nových cieľov v budúcnosti. Okrem toho, v marci vás čaká jarná rovnodennosť, ktorá nastane 20. marca 2024 a s ňou príde aj prvý jarný deň. Taktiež sa blížia veľkonočné sviatky, na ktoré je potrebné sa pripraviť.

Spln marec 2024
Dátum a čas 25. marca o 08:00 hod.
Znamenie Váhy
Vplyv na orgány obličky
močovod
mechúr
žily
koža

Kedy je spln v apríli - ružový Mesiac 2024

Spln v znamení váh môžete sledovať 24. apríla od 01:48 h a bude v znamení Škorpióna. V poradí je to štvrtý spln tohto roku sa opiera o harmóniu medziľudských vzťahov. Aj preto by sme sa mali snažiť o kompromisy a vyvarovať sa neuváženým konfliktom.

Aprílový spln sa viaže aj k prebúdzajúcej sa jari, preto majú ľudia možnosť čerpať silu z prírody. Človek by mal v tomto období brať viac ohľad na druhých a nerobiť vážne a unáhlené rozhodnutia.

Kedy je spln v máji 2024

Piaty spln tohto roku nastane 23. mája 2024 o 15:52 h a bude v znamení Strelca. Silný májový spln môže nadmerne vplývať na emócie ľudí, preto sa snažte krotiť svoje negatívne myšlienky a venujte viac času odpočinku tela aj mysle.

Nezabudnite na to, že v máji bude mať spln vplyv na pečeň, bedrové kĺby, stehná a krížovú kosť. Dávajte si na seba pozor a chráňte sa pred nachladnutím či premáhaním.

Kedy je spln v júni 2024 - jahodový Mesiac

Šiesty spln tohto roka môžete sledovať 22. júna 2024 o 03:07 h v znamení Kozorožeca. Letný spln vplýva na chrbát, kĺby, kolená a kožu, preto sa skôr zamerajte na odpočinok, meditáciu a prečistenie tela. Otvorte sa novým dobrodružstvám alebo cestovaniu, pretože tento čas je na to ako stvorený.

sipka Viac o júnovom splne sa dočítate v tomto článku.

Kedy je spln v júli 2024 - búrkový Mesiac

Júlový spln bude možné vidieť na oblohe 21. júla 2024 o 12:16 h. Fáza Mesiaca bude v znamení Kozorožca. V tomto čase môžete zostať aktívni, ale nemali by ste sa úplne premáhať. Pokiaľ máte túžbu baviť sa a užívať si leto plnými dúškami, tak sa tomu nebráňte.

Svojim emóciám sa však úplne nepoddávajte a počas prípadných hádok svoje emócie držte na uzde, aby vás nedostali do nepríjemnej pozície. V tabuľke nižšie nájdete informácie o tom, na ktoré orgány bude mať vplyv práve letný júlový spln vplyv. Počas splnu by ste nemali podstupovať žiadne väčšie lekárske zákroky a operácie.

Spln júl 2024
Dátum a čas 21. júl o 12:16 h
Znamenie Kozorožec
Vplyv na orgány chrbtica
kolená
vlasy

Kedy je spln v auguste 2024 - červený spln

V poradí ôsmy spln môžeme na oblohe pozorovať 19. augusta o 20:25 h a bude v znamení Vodnára. Tento magický spln plný energie nazývali Indiáni "jeseterý alebo červený spln".

S augustovým splnom je spojená aj ľahkomyseľnosť, preto by sa ľudia nemali chovať unáhlene, prchko a robiť v tomto čase vážne rozhodnutia. Počas splnu sa venujte meditácii a relaxačnému cvičeniu alebo sa vyberte na dlhú prechádzku do prírody.

Kedy je spln v septembri 2024 - kukuričný/ jačmenný spln

S príchodom jesene môžeme v septembri sledovať takzvaný "kukuričný či jačmenný spln", ktorý nastane 18. septembra o 04:34 h a bude v znamení Rýb. Septembrový spln dostal svoje prezývky hlavne kvôli obdobiu zberu kukurice a jačmeňa.

Ľudia by si mali v tomto čase dávať pozor na dolné končatiny, hlavne na prsty na nohách a chodidlá. Toto obdobie by malo výrazne pomôcť v ľudskej komunikácii a prispieť k vzájomnému porozumeniu. Spln bude mať vplyv aj na mozog a niektorí ľudia môžu trpieť nespavosťou alebo zlými snami.

Kedy je spln v októbri 2024 - lovecký Mesiac

Októbrový spln nastane 17. októbra 2024 o 13:26 h a bude v znamení Barana. Tento spln možno poznáte aj pod názvom "lovecký", je to čas divokej energie. Ľudia by sa mali snažiť zostať pokojní, zachovať chladnú hlavu a k problémom pristupovať s čistou hlavou. Októbrový spln bude mať vplyv na zuby, hlavu, tepny a jazyk.

spln-a-nov-mesiaca-predpoved.png
Foto: Vygenerované AI

Kedy je spln v novembri 2024

Predposledný tohtoročný spln nastane v piatok 15. novembra 2024 o 22:28 h a bude v znamení Býka. Indiáni nazývali novembrový spln ako "bobrí", pretože v tomto období sa chystali na ich lov a kládli pasce. Novembrový spln bude mať vplyv na krk, hlasivky, pažerák a štítnu žľazu. Práve v období bobrieho splnu by mali ľudia realizovať svoje sny a plány.

Kedy je spln v decembri 2024

Posledný tohtoročný spln nastane 30. decembra o 23:26 h a bude v znamení Kozorožca. Pre niektorých ľudí to bude mať vplyv na emočnú stabilitu. Počas decembrového splnu sa nenechajte rozhodiť predvianočným stresom a užite si pohodový čas s rodinou, uprednostnite odpočinok pred námahou. Decembrový spln bude mať vplyv na chrbticu, kolená, kĺby, kožu a vlasy.

sipka Tip na december: Svoje zdravie môže posilniť pravidelným otužovaním.

Lunárny kalendár: zoznam novov a splnov v roku 2024

Dátum Fáza Mesiaca V akom je znamení
11. január 2024 NOV Kozorožec
25. január 2024 SPLN Lev
09. február 2024 NOV Vodnár
24. február 2024 SPLN Panna
10. marec 2024 NOV Ryby
25. marec 2024 SPLN Váhy
08. apríl 2024 NOV Baran
24. apríl 2024 SPLN Škorpión
08. máj 2024 NOV Býk
23. máj 2024 SPLN Strelec
04. jún 2024 NOV Blíženci
22. jún 2024 SPLN Kozorožec
06. júl 2024 NOV Rak
21. júl 2024 SPLN Kozorožec
04. august 2024 NOV Lev
19. august 2024 SPLN Vodnár
03. september 2024 NOV Panna
18. september 2024 SPLN Ryby
03. október 2024 NOV Váhy
17. október 2024 SPLN Baran
01. november 2024 NOV Škorpión
15. november 2024 SPLN Býk
01. december 2024 NOV Strelec
15. december 2024 SPLN Blíženci
30. december 2024 NOV Kozorožec

sipka Spoznajte princípy Feng Shuei.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

strom

Zimný slnovrat, jesenná rovnodennosť: informácie a význam

Zimný slnovrat ukončuje astronomickú jeseň 🍁, ktorá začína 22. 09. 2024. Najkratší deň v roku s najdlhšou nocou prichádza pravidelne každý...

cas

Kedy sa posúva (mení) čas z letného na zimný a naopak?

Rok čo rok je zmena času na 🕰️ súčasťou života každého z nás. Informácie o tom, kedy sa posúva letný čas na zimný a naopak, sa dozviete v...

Predpis liekov cez internet (ilustračný obrázok) - Zdroj Profimedia

Erecept - ako funguje predpis liekov cez internet

Ste radi, že fungujú erecepty? Uľahčili vám proces predpisovania a vyzdvihovania liekov? Alebo erecepty ešte nevyužívate? Prečítajte si náš...