Liečivé rastliny a byliny na Slovensku

Liečivé rastliny boli odpradávna vyhľadávaným prostriedkom proti rôznym neduhom. Aj dnes sa nájdu nadšenci, ktorí liečivé rastliny zbierajú, sušia a využívajú na rôzne účely. Chcete k nim patriť aj vy? Poradíme vám ako na to.

Liečivá sila prírody
Atlas liečivých rastlín
TOP liečivé rastliny Slovenska
Botanické poradne Slovenska
Mobilná aplikácia pre identifikáciu rastlín
Pravidlá zberu

liecive-rastliny Foto: Pixabay

Liečivé rastliny

Za liečivé rastliny sa považujú také rastliny, ktoré obsahujú rôzne látky s terapeutickými vlastnosťami a silnými farmakologickými účinkami. Taktiež sa často zúčastňujú na syntéze rôznych liečiv. Niet divu, že ich ľudia využívajú odjakživa.

Kedysi boli mnohé ženy označované za bosorky alebo čarodejnice, preto lebo rozumeli veciam a princípom, ktoré si bežní ľudia nevedeli vysvetliť. Pre svoju výnimočnosť a šikovnosť boli žiaľ nemilosrdne trestané. Až dnes sa dočkali uznania a sú považované za jedny z prvých priekopníčok v oblasti ľudového liečiteľstva.

Našťastie ani dnes túto aktivitu neobchádza populácia človeka a trávi čas štúdiom, zberom liečivých bylín na výrobu čajov, odvarov a luhov, mastí a krémov, mydiel a šampónov, a pod.. Výrobky šikovných zberateľov liečivých rastlín si môžete zaobstarať na jarmoku či na iných akciách, alebo aj online prostredníctvom ich e-shopu.

Liečivé byliny

Liečivá rastlina alebo liečivá bylina je každá rastlina, ktorá v jednom alebo viacerých svojich orgánoch (koreň, stonka, list, kvet, plod) obsahuje látky použiteľné na terapeutické účely, či na syntézu užitočných liečiv. Vďaka získaným a vedecky podloženým informáciám viete, ktoré rastlinné zložky sú považované za terapeutické a liečivé a neškodia človeku, keď ich aplikuje v odporúčanom pomere.

Používanie liečivých bylín sa osvedčilo najmä v potravinárstve (výroba ochucovadiel, súčasť zdravej výživy), v dekoratívnej kozmetike (výroba parfumov a toaletných vôd, prípravkov pre starostlivosť o pleť), v medicíne, ako i v ajurvéde a homeopatii. Veď kto by si nechal ujsť tak ušľachtilú činnosť, akou je zbieranie liečivých bylín a zaoberanie sa ich prospešnými účinkami?

Čo je založené na prírodnej báze je predsa určite 100krát lepšie, než prechemizované, i keď účinné liečivá. Ako sa vraví: "všetko s mierou", tak aj tu toto pravidlo platí dvojnásobne. Predtým ako začnete zbierať rastliny, naučte sa ich poznávať, aby ste si boli istí čo a v akom množstve to smiete používať a konzumovať.

Liečivé byliny a ich použitie, predaj

Dnes môžete rôzne bylinné zmesi objaviť prakticky v ktoromkoľvek obchode s potravinami, drogériou a liekmi. Taktiež ich môžete pravidelne odoberať od lokálnych predajcov na rôznych trhoch a jarmokoch, ktorých práca teší, nielen živí. Veď čo je domáce, je najlepšie, však? Váš nákup pomôže nielen vám, ale i predajcom, ktorí sa venujú bylinkárstvu na profesionálnej úrovni.

Bylinkové zmesi nenájdete len v podobe čajov, ale i v rôznych tinktúrach, sirupoch, liečivých mastiach či v bylinkových vodách na problematickú pleť. Liečivá sila prírody nemá obdoby. Niet divu, že sa bylinky pridávajú aj do solí na kúpeľa, korenín, difúzerov, výživových doplnkov a pod.. Je to už len na vás, na čo bylinky potrebujete a v akej forme ich budete užívať.

Známe liečivé rastliny: zoznam a obrázky

Všeobecne už neplatí, že bylinky patria len do záhrad našich starých mám. Práve naopak. Bylinkovú záhradu nájdete v rámci rôznych EKO projektov aj pri základných či stredných školách, kde sa študenti učia poznávať a pestovať rôzne druhy liečivých rastlín. Je skvelé, že staré príslovie, ktoré hovorí: "čo sa za mladi naučíš, v starobe ako by si našiel", nájde využitie aj dnes.

Taktiež aj v modernej architektúre sa do interiéru vkladajú prvky späté s prírodou. Napríklad strohú kuchyňu krásne doplnia kvetináče s bylinkami, ako je napr.: bazalka, medovka, rozmarín a pod., ktoré nielenže pekne vyzerajú, ale sa aj skvelo hodia do rôznych pokrmov.

Aj v rôznych trafikách určite nájdete veľa časopisov, ktoré sa venujú bylinkám a záhrade a sú tiež skvelou inšpiráciou spolu s konkrétnymi obrázkami rastlín k tomu, aby sa človek tejto činnosti venoval alebo sa o ňu aspoň zaujímal. Na webe taktiež viete nájsť veľa skvelých poradcov, v podobe atlasov, herbárov a kľúčov, ktoré sú aj podrobne opísané. S nimi bude poznávanie liečivých účinkov rastlín oveľa jednoduchšie.

Herbár liečivých rastlín online, liečivé a lúčne bylinky

O tom aké druhy liečivých rastlín a lúčnych bylín môžete nájsť v prírode alebo aké druhy sa hodia do vašej záhrady sa dočítate v rôznych náučných knihách a na overených weboch, ktoré sa tejto problematike venujú.

Tí z vás, ktorí vlastnia mobilný telefón majú to šťastie, že si môžu prostredníctvom Obchodu Google Play stiahnuť aj mobilnú, plne prístupnú aplikáciu, a to bez poplatku, s názvom "Liečivé byliny", ako aj "PlantNet", ktorá rozpozná aj iné zložky flóry.

Aplikácia "Liečivé byliny"

Vo svete aplikácií nájdete mnoho iných pomôcok, ktoré sa venujú rastlinám, avšak túto konkrétnu apku v podobe digitálnej knihy už využíva mnoho nadšencov pre svet liečivých rastlín a sú s ňou nadmieru spokojní. Vyskúšajte ju aj vy!

Určite si ju obľúbite najmä pre to, lebo je praktická a zmestí sa vám do vrecka. Digitálna kniha "Liečivé byliny" je členená na tieto časti:

  • úvod
  • spôsob úpravy a použitie
  • zber rastlín (podľa počasia, časti dňa v závislosti od zberanej časti rastliny)
  • obdobie kvitnutia a zberu (počas roka a podľa používanej časti rastliny)
  • použitie (metabolizmus, reumatizmu s dna, tráviaci trakt, respiračné ochorenia, kardiovaskulárne a kožné ochorenia, urogenitálne ochorenia a ostatné ochorenia)
  • kvízy (vedomostný test a poznávanie bylín)
  • zoznam rastlín (abecedne)

Jarné liečivé bylinky, viacročné bylinky (atlas byliniek)

Obchod Google Play ponúka aj mnohé iné pomôcky na identifikáciu rastlín s popisom. Jednou z nich je bezplatná aplikácia s názvom "PlantNet", ktorá vám pomôže zistiť aké rastliny doma pestujete alebo ste našli v okolí. Stačí si aplikáciu stiahnuť, otvoriť, nastaviť si jazyk. Ďalej vás už ikonky aplikácie navedú.

Začnite ikonou fotoaparátu, ktorá vám umožní po jej odkliknutí si danú rastlinu odfotiť. Po zobrazení fotky si odkliknite časť rastliny, na základe ktorej chcete rastlinu určiť. Vďaka tomu sa vám zobrazia rastliny aj so slovenským i latinským názvom a vy si ich môžete porovnať s vašou odfotenou.

Ak sa vo vyhľadávaní opakujú rastliny s jedným názvom, ešte si výsledok, teda názov rastliny skontrolujte aj vo všeobecnom vyhľadávači. Našli ste ten správny popis? Výborne, už len stačí naštudovať si o danej rastline mnohé zaujímavosti.

V aplikácii nájdete piktogramy, na základe ktorých viete určiť rastlinu. Aplikácia PlantNet identifikuje rastlinu na základe:

  • listu
  • kvetu
  • plodu
  • kôry
  • habitusu (celkový vzhľad rastliny)

Atlas lúčnych kvetov a liečivých rastlín online

V osvedčených kníhkupectvách, ale i v antikvariátoch viete nájsť doslova skvosty. Stačí sa zamerať na určitú kategóriu, ktorou je atlas liečivých rastlín alebo atlas lúčnych kvetov, a určite nájdete tú svoju, ktorá vás osloví.

Taktiež aj rôzne online floristické poradne alebo odborníci zo Štátnej ochrany prírody Slovenska nie sú na zahodenie. V nasledujúcej tabuľke vám ponúkame zoznam skvelých pomocníkov na Slovensku, ktorý majú botaniku v malíčku a pomôžu vám s identifikáciou.

Zoznam floristických poradní na Slovensku
Názov botanickej poradne Adresa a kontakt
www.nahuby.sk -

Univerzita Komenského v Bratislave

Prírodovedecká fakulta

Katedra botaniky

Mlynská dolina

Ilkovičova 6842/15

Bratislava 4

+421 2 9014 9111

Botanický ústav

Dúbravská cesta 9

845 23 Bratislava

+421 2 5942 6111

Oravské múzeum Pavla Országha Hviezdoslava

Mykologická a botanická poradňa - online

Oravský Podzámok č.9

Oravský Podzámok 027 41

 

Univerzita Pavla Jozefa Šafárika

Prírodovedecká fakulta

Katedra botaniky

Mánesova 23,041 54 Košice

+421 55 234 2310

+421 55 234 2300

Univerzita Konštantína filozofa v Nitre

Fakulta prírodných vied, botaniky a genetiky

Nábrežie mládeže 91

949 74 Nitra

037/64 08 583

Technická univerzita vo Zvolene

Lesnícka fakulta

Katedra fytológie

Ul. T. G. Masaryka 24

960 01 Zvolen

+421-45-520 61 11

Odborníci zo Správ národných parkov Slovenska by vám taktiež vedeli zodpovedať na vaše otázky týkajúce sa prírody. V tabuľke uvádzame kontakty NP Slovenska.

Štátna ochrana prírody Slovenskej republiky
Národné parky Slovenska Adresa a kontakt
TANAP Ul. Kapitána Nálepku č. 2, 059 21 Svit, 052/448 42 17
NAPANT Partizánska cesta 69, 974 98 Banská Bystrica, 048/413 08 88 / 89
NP Malá Fatra Hrnčiarska ul. 197, 013 03 Varín, 041/56 92 311, 041/507 14 11
NP Slovenský raj Štefánikove nám. č. 9, 052 01 Spišská N. Ves, 053/442 20 10
NP Muránska planina ul. Janka Kráľa 12, 050 01 Revúca, 058/442 20 61
PIENAP SNP 57, 061 01 Spišská Stará Ves, 052/418 10 71 - 3
NP Poloniny Ul. Mieru 193, 067 61 Stakčín, 057/762 44 24
NP Veľká Fatra P. O. Hviezdoslava 38, 036 01 Martin, 043/428 45 03
NP Slovenský kras Biely kaštieľ č. 188, 049 51 Brzotín, 058/732 68 15

Najznámejšie a najsilnejšie liečivé rastliny na Slovensku

Slovensko je veľmi bohatá krajina prírodných krás, ktoré nám pomaly miznú pred očami. Pre uchovanie tohto prírodného dedičstva je potrebné prírodu chrániť a len v najnutnejších prípadoch do nej zasahovať.

Medzi najviac vyhľadávané prírodné bohatstvá patria jednoznačne minerálne pramene, bylinky a lesné plody (huby, jedlé bobule). Zaujímavosťou je, že v Génovej banke Slovenskej Republiky je doposiaľ uložených približne 271 genetických zdrojov liečivých rastlín, z toho 126 druhov a 62 rodov liečivých rastlín. Je to veľký poklad pre laickú i vedecké verejnosť.

Aj v Stredoslovenskom múzeu v Banskej Bystrici nájdete Botanický zbierkový fond, ktorého obsah tvorí až 12 500 položiek rastlín, z toho 4 % tvoria lišajníky, 10 % machorasty a zvyšok tvoria cievnaté rastliny.

Zbierka fondu poslúži nielen odbornej, ale i laickej verejnosti na prezentačné, vedecké a vzdelávacie, ako aj eko-výchovné účely. Navštívte toto múzeum a rozšírte si svoje poznatky o to, aké sú najsilnejšie a najznámejšie liečivé bylinky Slovenska.

Keďže sa v tomto článku venujeme práve "liečivkám", spomenieme zopár druhov, ktoré sa určite oplatí zbierať a využiť vo svoj prospech.

TOP liečivé rastliny
Názov Účinky a využitie
bazalka pravá antiseptikum, karminatívum, kozmetika, potravinárstvo
dúška tymiánová potravinárstvo, antibakteriálny účinok
echinacea purpurea protirakovinový a protizápalový účinok, podpora imunity
levanduľa úzkolistá antiseptikum, sedatívum, potravinárstvo, kozmetika
majorán záhradný korenina, podpora tvorby žalúdočných štia, proti nadúvaniu relaxačný (pri bolestiach hlavy a pri nachladnutí)
mäta prieporná antiseptický a protizápalový účinok, kozmetika, potravinárstvo
medovka lekárska sedatívum, kozmetika a potravinárstvo
nechtík lekársky antiseptikum, detoxikačný a protizápalový účinok
pamajorán obyčajný antiseptikum, potravinárstvo
pestrec mariánsky detoxikačný, regeneračný účinok
rasca lúčna korenina, detoxikačný, prolaktačný a protireumatický účinok
repík lekársky antiseptický a močopudný účinok, kozmetika a potravinárstvo
rumanček kamilkový antiseptikum, kozmetika a potravinárstvo
šalvia lekárska protizápalový a detoxikačný účinok
yzop lekársky protizápalový a relaxačný účinok

Abecedný zoznam liečivých rastlín - prezentácia

Ak hľadáte konkrétny zoznam liečivých rastlín, v prípade knihy bude abecedný zoznam uvedený v obsahu na konci, príp. na začiatku knihy. Liečivé rastliny sú väčšinou zoradené podľa abecedy aj na rôznych portáloch, ako je trebárs wikipédia, kde si o nich môžete prečítať zaujímavé informácie, ako je napr.: opis rastliny, doba kvitnutia, miesto výskytu či obdobie zberu a účinky.

Liečivé rastliny žlté

Všeobecne platí, že na každú chorobu je bylina. Len treba vedieť, kedy je ten správny čas na zber a ktoré jej časti zbierame. Po usušení a uskladnení je potrebné si dané dózy označiť aj so spôsobom prípravy a doby lúhovania, aby ste predišli otrave. Nezabúdajte na to, že každá rastlina je drogou - liečivom, ale keď sa používa v správnom pomere, tak je drogou v dobrom slova zmysle.

Ak radi hľadáte liečivé rastliny žltej farby, zadajte do vyhľadávača výraz "rastlina so žltými kvetmi" a google alebo iný prehliadač vám hneď zobrazí niekoľko druhov, ktoré však nemusia byť hneď liečivé, ale naopak sú len okrasné alebo jedovaté. V našom článku sme sa preto zamerali práve na tie jedlé, liečivé, žlté druhy.

Spomenieme napríklad:

  • alchemilka obyčajná
  • blyskáč jarný
  • divozeľ veľkokvetý
  • konopnica úhľadná
  • podbeľ liečivý
  • prvosienka jarná
  • púpava lekárska
  • repík lekársky
  • veternica iskerníkovitá
  • zlatobyľ obyčajná

Lúčne liečivé rastliny - wikipédia

Nevyčerpateľným zdrojom informácií, akým je webový portál wikipédia, ponúka všeobecný i podrobný prehľad o tom, aké liečivé kvety poznáme, či aký biely lúčny kvet dokážete v prírode nájsť. Po zadaní určitých parametrov sa viete dostať viac do hĺbky a naštudovať si tak hodnoverné informácie o tom, čo hľadáte.

Taktiež si informácie môžete overiť aj prostredníctvom herbára lúčnych kvetov, ktorý spracovali odborníci z vedeckej brandže. Keď sa naučíte poznávacie znaky rastlín, ostáva vám len vziať košík a vyskúšať zber liečivých rastlín. Ak chcete byť k sebe a prírode ohľaduplní, tak je potrebné dodržať určité pravidlá, aby ste sa vyhli aj prípadnému nebezpečenstvu pri ich požití či zbieraní.

Pravidlá zberu

Čo NIE:

  • nezbierajte viac druhov naraz do jednej nádoby, aby sa nepomiešali
  • nezbierajte rastliny do igelitových sáčkov (inak sa zaparia a znehodnotia)
  • nezbierajte úplne všetko, nechajte na stanovišti niekoľko jedincov
  • nezbierajte byliny počas dažďa alebo hneď po ňom
  • nezbierajte z chemicky ošetrovaných plôch, v blízkosti tovární, skládok odpadov, komunikácií
  • byliny s tuhými lodyhami netrhajte, potrebnú časť odrežte alebo odstrihnite
  • cibule neumývajte
  • nezbierajte napadnuté, nahnité a poškodené, plesnivé a farebne zmenené rastliny

Čo ÁNO:

  • naštudujte si poznávacie znaky byliny
  • dodržte jej nároky na zber (skoro ráno, popoludní), sušenie a skladovanie
  • zbierajte do košíka, vzdušných tkanín
  • kvety zbierajte na začiatku rozvitnutia
  • vňate zbierajte počas kvetu pred rozkvitnutím
  • listy zbierajte s rapíkom a stopkou, počas celej vegetačnej doby
  • plody a semená zbierajte až po ich dozretí
  • korene voľne rastúcich trvaliek zbierajte v 2. - 3. roku
  • korene a kôru zbierajte na jar a na jeseň, pri maximálnom úbytku mesiaca, v noci
  • kôru olupujme na jar pred rašením alebo na jeseň po opadnutí listov z mladších jedincov
  • cibuľky zbierajte až po odkvitnutí rastliny, keď nadzemná časť zvädne
  • hľuzy zbierajte počas kvitnutia rastliny, skoro ráno alebo večer
  • korene a výhonky jemne očistite, doma ich umyte studenou vodou
  • korene sušte vcelku alebo ich rozpolíme

Černuška siata užívanie

Začneme informáciou o tom, že černušku siatu si môžete zajednať online alebo kúpiť v niektorých zo zdravých výživ, pretože "droga" nie je viazaná na lekárky e-recept. Niektoré liečivá sú viazané na lekársky predpis, dnes už e-recept. O tom, ako môžete využívať e-recept na predpis liekov, bez ktorých sa nezaobídete, sa dozviete aj v tomto článku.

Černuška siata disponuje silnými antioxidačnými, protirakovinovými a protizápalovými účinkami. Vďaka látkam obsiahnutých v semenách, ako sú tymol a tymhydrochinón, ktoré sa podieľajú na antimikrobiálnych a protinádorových procesoch, je dosiahnutá ochrana pečene a obličiek. Skvelá liečivka sa stará aj o elimináciu hladiny cholesterolu a cukru v krvi. Taktiež zabraňuje tvorbe zápalu.

Černuška siata (Nigella sativa) je obohatená o aromatické, diuretické, expektoračné, stimulačné, preháňavé, karminatávne a sedatívné látky. Táto zaujímavá rastlina, ktorá sa užíva vo forme malých čiernych semienok obsahuje okrem iného aj látku tymochinón, ktorá pomáha pri žltačke, kožných ochoreniach a gastrointestinálnych problémoch, reumatizme, astme a bronchitíde, či pri horúčke.

Užívanie rasce čiernej je jednoduché. Semená sú vhodné na vnútorné užívanie v pomere 1 PL semien (ktoré si dáte priamo do úst) na 3 dcl vlažnej vody (semená v ústach spláchnete do tráviaceho traktu). Ďalšou možnosťou užívania je aj forma prídavku do rôznych šalátov, marinád a pod..

Zloženie černušky siatej, prezývanej aj "rasca čierna" je obohatené o: vitamín A a vitamín C, B6-pyridoxín, draslík a sodík, železo a vápnik, horčík. Pri požití 100 gramov černušky siatej získate:

  • 344 g kalórií
  • 15 g tukov
  • 52 g sacharidov
  • 16 g bielkovín
  • 40 g vlákniny

Pestrá strava obohatená a skvelé výživové doplnky, pohyb a pohodu stojí za skvalitnenie vášho života, no nie? Zaujímavosti o tom, ako rýchlo a jednoducho posilníte imunitu okrem používania byliniek a prínosné informácie o tom, čo je to tá zdravá výživa, nájdete kde inde, ako v našich zaujímavých článkoch.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

Predpis liekov cez internet (ilustračný obrázok) - Zdroj Profimedia

Erecept - ako funguje predpis liekov cez internet

Ste radi, že fungujú erecepty? Uľahčili vám proces predpisovania a vyzdvihovania liekov? Alebo erecepty ešte nevyužívate? Prečítajte si náš...

Čo pomôže na prechladnutie a nádchu? Tipy a rady

Čo pomôže na prechladnutie a nádchu? Tipy a rady

Prechladli ste? Bolesť hrdla, nádcha a kašeľ sprevádzajú väčšinu z nás počas chladných dní. Zatočte s prechladnutím a prečítajte si tipy...

Posilnenie a podpora imunity

Posilnenie a podpora imunity: čo potrebujú deti a čo dospelí?

Menšie množstvo slnečného žiarenia, pokles teplôt, ale aj zníženie životnej energie ovplyvňuje ľudský organizmus. Ako si prirodzene...