Posilnenie a podpora imunity: čo potrebujú deti a čo dospelí?

Chladné počasie so sebou prináša viac baktérií a vírusov, väčšina ľudí má zníženú obranyschopnosť. Menšie množstvo slnečného žiarenia, chladné počasie, ale aj pokles prirodzenej životnej energie ovplyvňuje každý ľudský organizmus. Prečítajte si naše tipy na prirodzené posilnenie imunity.

Posilnenie a podpora imunity Foto: Pexels

Posilnenie imunity
Lieky a vitamíny
Imunita detí
Potraviny na imunitu
Imunita dospelých
Príznaky oslabenej imunity

Podpora a posilnenie imunity

Trápia vás časté chrípky, nachladnutia, angíny či dlhotrvajúca nádcha? Ako si posilniť svoju imunitu a dosiahnuť lepšiu obranyschopnosť svojho organizmu? Väčšina ľudí sa hneď pozerá po liekoch, ktoré by im pomohli pri zníženej imunite alebo častých infekčných ochoreniach.

Avšak je treba hľadať komplexné riešenie problému. Pokiaľ napríklad trpíte na časté respiračné ochorenia, užívate síce preventívne vitamíny, ale pravidelne sa nehýbete a vaše stravovacie návyky tiež nie sú najlepšie, tak vám veľmi pravdepodobne vitamíny nebudú stačiť na zlepšenie vašej imunity.

Tipy ako posilniť imunitu organizmu

1. Aktívne sa hýbte a športujte

Skúste do svojho programu zaradiť pohyb. Nemusíte hneď začať behať maratóny, skúste do svojej dennej rutiny zaradiť chôdzu a postupne pridávajte ako tempo, tak aj vzdialenosť.

2. Otužujte sa

Otužovanie je výborný spôsob, ako posilniť svoj organizmus, ale začnite pozvoľna. Pri sprchovaní môžete striedať studený a teplý prúd a postupne sa dopracovať aj ku kúpaniu v jazerách či riekach. Otužovanie je vhodné pre celú rodinu, vrátane detí akéhokoľvek veku, podobne ako aj saunovanie.

3. Dobre a pravidelne jedzte

Citát „Sme to, čo jeme“ pozná väčšina z nás a všetci vieme, aký kus pravdy na ňom je. Správnym stravovaním a kvalitnými potravinami môžeme pomôcť nášmu telu, aby správne fungovalo. Tejto kapitole sa venujeme rozsiahlejšie nižšie.

4. Čerstvý vzduch

Pobyt v prírode na čerstvom vzduchu pôsobí blahodarne nielen na vaše telo, ale aj psychiku. Deti, ktoré sú síce choré (bolesť v hrdle, kašeľ, sople), ale bez teploty, môžu chodiť tiež na čerstvý vzduch. Ten im pomôže s preliečením nádchy.

5. Spánok a odpočinok

Existuje nespočetne výskumov, ktoré sa zaoberajú vplyvom spánku na ľudské zdravie i psychiku. Ľudia trpiaci nespavosťou majú zníženú kvalitu života. Spánok je najlepší liek na zápaly, organizmus má priestor sústrediť sa na boj s chorobou.

Podpora a posilnenie imunity - tinktura
Foto: Pixabay

Vitamíny a lieky na posilnenie imunity

Najlepšia cesta, ako podporiť svoju imunitu, je tá prirodzená. Okrem vyššie uvedených rád môžete pridať rôzne vitamíny a bylinky. Pri nachladnutí a horúčke vám pomôže lipa, ktorá pôsobí protizápalovo a pomáha pri potení.

Počuli ste už o rastline Kapucínka? Má významné antibiotické a antibakteriálne účinky, hlavne pri problémoch s močovými a dýchacími cestami. Tinktúru z Kapucínky dostanete kúpiť bežne v lekárni a pôsobí na väčšinu kmeňov Staphylococcus a Streptococcus. Kapucínka je vhodná pre deti aj pre dospelých, môže sa užívať preventívne alebo pri ochorení.

Ďalšími účinnými preparátmi s antibiotickými účinkami sú echinacea a grapefruitové jadrá. Dračia krv - tekutá živica červenej farby, ktorá pochádza z pralesov Južnej Ameriky, nabrala za posledné roky na popularite aj u nás. Dračia krv je bohatá na antioxidanty, taníny, taspín a nenasýtené mastné kyseliny, pôsobí antiviroticky, proti infekciám, pomáha pri rôznych poraneniach, ale aj zápaloch mandlí či žalúdočných problémoch.

Tinktúra z Kapucínky - čo je najlepšie na posilnenie imunity

Vo videu nájdete presný postup, ako si doma vyrobiť tinktúru z Kapucínky (Lichořeřišnice). Budete potrebovať iba semená Kapucínky a alkohol.

Podpora a posilnenie imunity pre deti

Deťom môžeme posilniť imunitu dodržiavaním zásad, ktoré sme už uvádzali vyššie. Samotnú imunitu najlepšie posilníte dobrou stravou, ktorá bude bohatá na vitamíny A, B, C, D a omega-3 mastné kyseliny. Veľké množstvo vitamínu C môžete získať z prírodných zdrojov - šípkyrakytník, vitamín D môžete pridávať do stravy pomocou cesnaku a cibule.

Ak hľadáte vhodné probiotiká, ktoré by vašim deťom posilnili imunitu, tak zakúpte kvalitné kozie kolostrum. To produkuje koza len pár dní po pôrode a obsahuje veľké množstvo biologicky aktívnych látok. Práve tieto látky pomáhajú telu obnoviť a posilniť imunitu. Ďalšie podnetné informácie nájdete aj v našom článku o probiotikách.

Detská imunita a parazity

Parazity môžu byť skrytou príčinou, ktorá ovplyvňuje zdravie vášho dieťaťa už od batoliaceho veku. Najčastejšími parazitmi v detskom organizme sú mrle, hlísty, škrkavky, ale aj pásomnice. Na liečbu jednotlivých parazitov existujú iné postupy a lieky. Ak máte podozrenie, že by vaše dieťa mohlo mať vnútorných parazitov, obráťte sa na detského lekára. Babské rady tipy podávajte deťom viac cesnaku, nie sú na mieste a je treba postupovať podľa rád doktorov.

Potraviny na posilnenie imunity

V súčasnej dobe existuje obrovské množstvo smerov a spôsobov, ako sa stravovať. Človek by si mal nájsť cestu, ktorá mu najviac vyhovuje a zaradiť do svojho jedálničku pestrú stravu bohatú na vitamíny a minerály. Môžeme spomenúť potraviny, ktoré pôsobia blahodarne na ľudský organizmus a majú antibiotické účinky, sú protizápalové a obsahujú množstvo antioxidantov - zázvor, kurkuma, cesnak a cibuľa.

Počas zimných mesiacov môžete do svojho jedálnička zaradiť fermentované potraviny ako je kimchi či kysnutá kapusta. Oboje pôsobí ako skvelé probiotikum, posilňuje zažívanie a imunitný systém. Kimchi aj kyslá kapusta by sa mali užívať preventívne v malom množstve každý deň.

Tradičná čínska medicína: Čo na imunitu u dospelých?

Tradičná čínska medicína pristupuje k liečbe človeka celostne, preto sa nesústredí len na liečenie tela, ale aj duše. Spomenieme len maličkú inšpiráciu z celostnej medicíny, ktorá odporúča na podporu imunitného systému rôzne druhy húb ako Shiitake, Reishi, Maitake, Hliva či Cordyceps. Výsledky vedeckých výskumov preukázali prítomnosť účinných látok v hubách. V Japonsku sa výťažky z húb Shitake používajú v konvenčnej liečbe rakoviny ako spoľahlivá podpora imunity.

Oslabená imunita - príznaky

  • únava a ospalosť, pocit, že skoro ochoriem
  • ochorenie v podobe angíny, nachladnutia a chrípky niekoľkokrát ročne
  • žalúdočné a črevné problémy
  • znížená chuť na jedlo
  • ekzém, opar, vyrážky
  • zlé hojenie rán a iné

#️⃣ Čo na posilnenie imunity a ako ju zvýšiť v tehotenstve?

Tehotenstvo je veľmi špecifickým obdobím v živote ženy, je dôležité starostlivo preskúmať každý produkt, ktorý chceme užívať a hlavne s bylinami je potrebné narábať opatrne. Na podporu imunity sú vhodné napríklad šípky, či rakytník.

#️⃣ Čo pomáha na oslabenú imunitu?

Tipy na posilnenie imunity nájdete TU.

#️⃣ Aké sú najlepšie tabletky na imunitu?

Okrem užívania liekov je dôležité, aby každý z nás dodržiaval správnu životosprávu, dobre sa stravoval a pravidelne hýbal. Ako posilniť imunitu pomocou vitamínov si môžete prečítať v tomto článku.

#️⃣ Čo na posilnenie imunity u detí?

Okrem pravidelného prísunu vitamínov je vhodné deťom nasadiť kvalitné probiotiká.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

huby

Ako správne sušiť huby - v elektrickej rúre, v sušičke a na slnku

Sušenie a zber jedlých 🍄 neodmysliteľne patrí k jeseni. Ako správne sušiť huby v elektrickej rúre, sušičke alebo na vzduchu? Tu sa dozviete...

Výborné recepty z cukety fit, zdravé aj pre deti

TOP recepty z cukety - s mäsom, fit aj pre deti

Cuketová sezóna 🥒 je v plnom prúde a vy hľadáte inšpiráciu, čo dobré si z nich uvariť? Prečítajte si naše tipy na chutné a jednoduché jedlá...

Ako na domáce sušené paradajky v trúbe, v sušičke a na slnku

Ako na domáce sušené paradajky v sušičke, trúbe a na slnku

S krásnym letným počasím dozrieva aj dostatok paradajok, ktoré sa nie vždy stihnú spotrebovať čerstvé. Preto hľadáme spôsoby, ako by sa...