Feng shuei, princípy a pravidlá, symbol

Feng Shuei je čínske umenie geomantie, ktoré sa zaoberá prúdením a smerovaním zemských a atmosférických síl. Okrem týchto dvoch síl sa riadi aj smerovaním jinových a jangových energí. Cieľom užívania tohto umenia v praxi znamená nájsť čo najideálnejšieho miesta pobytu človeka za života alebo po smrti. V súčasnosti sa môžete týmto umením inšpirovať pri riešení exteriéru (plánovanie okrasnej záhrady) alebo interiéru (umiestnenie stavby, rozčlenenie izieb a doplnkov).

fs Foto: Pixabay

Princípy feng shuei

Feng šuej ako také sa prejavuje nielen v architektúre a bytovom dizajne, ale aj v reči, obliekaní, stravovaní, myslení a medziľudských vzťahoch. Opisuje vzťah medzi prírodou a človekom. Zároveň vás naučí niečo nové o kladných (vhodných) a záporných (nevhodných) miestach pobytu. Taktiež napomáha k tomu, aby človek vedel ľahšie identifikovať energetické centrum a pomohol si tak k plnohodnotnejšiemu a zdravšiemu životu.

Feng šuej ako učenie vychádza z presvedčenia a poznania, že všetko okolo nás je energia - či už kladná alebo záporná. V Indii energiu poznajú pod pomenovaním prána, v Číne ako čchi a v Japonsku ako ki. Spoločným menovateľom učenia o energiách je vytvorenie takej harmónie bývania a života, aby všetko hralo vo váš prospech.

Feng shuei sektory, literatúra

Feng - shuei sa radí k východnej filozofii, ktorá je založená na správnom prúdení energie vo vašom príbytku. Harmonickým usporiadaním komponentov vo vašej domácnosti si môžete podľa feng šuej priniesť pokoj, vyrovnanosť, harmóniu, poriadok a blahobyt. Medzi základné princípy feng-shuei radíme:

  1. Nájdenie veliteľskej pozície prvku (posteľ, stôl alebo trebárs elektrický sporák) - v praxi to znamená to, že by tieto prvky nemali byť otočené chrbtom k dverám. Zároveň stôl, sporák a posteľ by nemali byť v jednej línii zároveň, aby sa zbytočne nebrzdila aktivácia priaznivých energií.
  2. Použitie vertikálnych tvarov a línií, ktoré symbolizujú rast a expanziu. Docielite to prvkami, ktoré smerujú nahor. Patria sem kvetiny, ktoré sú umiestnené aj do rohov miestnosti a taktiež i svetelné zdroje, ktorých lúče smerujú nahor.
  3. Poriadok vo všetkom vám zaručí menej stresu, viac produktivity a priestoru pre novú energiu. Vyhnite sa veľkým zrkadlám, preplneným skriniam a nefunkčným veciam. Pravidelne sa starajte o čistotu okien a izieb.
  4. Komunikačné priestory bez prekážok zaručia priehľadnosť a efektívnosť. Vyhnite sa zablokovaným dverám a chodbám na podlahe umiestnenými dekoráciami, skrinkami a rozhádzanými topánkami či papučami. Keď sa dokážete zbaviť fyzických prekážok, potom ľahšie odstránite aj prekážky, ktoré vám stoja v ceste za vysneným cieľom.

Pravidlá feng shuei (interiér, exteriér 2024)

Interiér podľa feng shuei by nemal byť preplnený nábytkom, obzvlášť v geometrickom centre miestnosti by mal ostať voľný priestor. Nad miestom, kde sa najviac zdržiavate (čo môže byť pokojne pohovka, gauč, kreslo alebo posteľ), by ste nemali vešať rôzne predmety (obraz, zrkadlo, poličky).

Taktiež myslite aj na podlahu interiéru. Nemala by pôsobiť rušivo a spomaľovať tok pozitívnej energie. Podlahové krytiny (dlažba, parkety a pod.) by mali ísť naprieč, aby sa spomalil tok energie, ktorú do domu púšťať nepotrebujete. V nasledujúcej tabuľke vám predstavujeme princípy, ktoré by ste mohli skúsiť aplikovať aj u vás doma.

Miestnosť v dome alebo v byte Zariadenie podľa feng šuej
Hlavný vchod
  • musí byť jasne definovaný, viditeľný z ulice, dostatočne osvetlený
  • symetricky dekorovaný rastlinami alebo zábradlím a schodiskom
  • vchodové dvere by nemali byť skryté za stromom, plotom a pod.
  • cesta vedúca k hlavnému vchodu by mala byť jednoznačná
Predsieň
  • priestranná, dostatočne veľká
  • zrkadlo je umiestnené na bočnej stene
  • dvere v predsieni by nemali byť oproti schodisku, ktoré vedie na poschodie
  • dvere neblokujte dekoráciami ani nábytkom
Spálňa
  • najďalej od hlavného vchodu/dennej zóny
  • čelo postele je opreté o celistvú stenu bez TV, zrkadiel, obrazov, okien, potrubia, elektrického vedenia
  • nábytok by mal byť svetlej farby a čo najďalej od postele
  • nevytvárať žiadny úložný priestor pod posteľou
  • z postele je výhľad na celú miestnosť, vrátane dverí
  • posteľ by mala byť umiestnená naproti dverám, no nie tak, aby vám pri ležaní nohy smerovali do dverí
  • posteľ by nemala byť umiestnená pri stene, ktorá zdieľa aj toaletu
  • okolo postele by mal byť dostatočný priestor pre pohyb
Kuchyňa
  • drez, chladnička a práčka verzus sporák (živly voda verzus oheň) by mali byť od seba dostatočne oddelené
  • miesto na podávanie jedla, by nemalo byť príliš ďaleko vzdialené
  • udržujte poriadok a vymeňte poškodený a starý riad za nový
Obývačka
  • vzdušný nábytok v presvetlenej miestnosti
  • striedme usporiadanie dekorácií a obrazov
Kúpeľňa
  • sanitárna keramika, armatúra by mala byť stále čistá
Prítomnosť izbových rastlín
  • namiesto množstva dekorácií použite radšej prítomnosť zdravých izbových rastlín
  • pravidelne sa o rastliny starajte

Založenie vhodného exteriéru podľa feng šuej si vyžaduje harmonické línie a rovnomerné využívanie 5-tich elementov, ako drevo, zem, oheň, voda, kov. Drevo v exteriéri zastúpia stromy, zem zas keramika a rôzne dekoračné kamenie, kov rozozvučí zvon alebo zvonkohra. Vodu symbolizuje fontána, kaskáda alebo jazierko a oheň sa zosobní v slnečnom žiarení, plodoch a kvetoch, ako aj v červenej farbe listov dekoračnej zelene.

Nezabudnite na to, že konáre stromov by sa nemali dotýkať stavby. Rovnako aj fasáda domu by mala byť oku lahodiaca. Pri zakladaní stavby a záhrady sa riaďte prírodnými pomermi a historickým kontextom miesta, aby ste prirodzene zapadli do koloritu a vybudovali si harmonický domov.

Feng šuej symboly

V nasledujúcej tabuľke vám predstavíme niektoré symboly čínskeho myslenia a tradície v jednom, plus to čo symbolizujú.

Feng shuei predmety Charakteristika
lapač snov ochranný symbol regulujúci prúdenie energie čchi
delfín symbol inteligencie a harmónie, priateľstva a lásky, slobody a radosti
bagua pakua levia hlava symbol ochrany pred neprajnými energiami
býk s ru yi na minciach symbol hojnosti a prosperity, šťastia
dračia korytnačka

symbol dlhovekosti, sily a stability, ochrany a prosperity, plodnosti a pevnosti, výdrži a pomoci, múdrosti a učenosti, chápavosti

pár mandarínskych kačiek symbol lásky, harmónie a porozumenia
mačka Maneki neko symbol hojnosti, bohatstva, prosperity a šťastia

sipka Prečítajte si čínsky horoskop pre vaše znamenie.

mn
Foto: Pixabay

3 smery - ezoterika, aromaterapia, ajurvéda

Popri feng shuei sa môžete inšpirovať aj inými smermi a vziať si pre vás to podstatné z nich. Ezoterika je nielen umením starovekého Grécka, ale i univerzálnym spôsobom života, ktorý sa drží citlivého, intuitívneho vnímania. Je inšpirovaná životom aj jeho vnútornými bojmi. Má svoju terminológiu, zákony a spôsoby konania.

Pri ezoterike sa používajú horoskopy, veštenie a mágia, chiromantia a karomantia. Pre ľudí, ktorí sa tejto problematike venujú to znamená aj cestu na získanie zdravia a šťastia, sebapoznania a sebazdokonaľovania.

Už v starom Egypte sa vyskytovala procedúra známa dnes ako aromaterapia. Aróma z bylín sa musela najprv vylúhovať v tuku, aby sa potom mohla spracovať do liečivých mastí na rôzne choroby. Hippokrates sa držal toho názoru, že určité tlejúce bylinky by mali byť v dostatočnej blízkosti chorého človeka, aby mu zlepšili jeho stav.

Taktiež čínska, indická i rímska kultúra sa zaoberala aromaterapiou. Vonné zmesi kvetov a bylín používali na prevoňanie svojich domovov. Samozrejme ich využívali aj v ľudovom liečiteľstve a pri náboženských obradoch.

Ajurvéda je taktiež spôsob života, ktorý je zároveň aj systémom alternatívnej medicíny založenej na prírodnej báze. Je to najstarší typ liečiteľstva, ktorého historické korene siahajú až na indický subkontinent. Ajurvéda je založená na presvedčení, že celkové zdravie človeka je závislé od rovnováhy medzi vesmírom, telom, dušou a mysľou.

Rovnako sa drží zásady, že človek by nemal bojovať proti chorobám, ale podporovať si dobré zdravie a správne návyky. Konkrétne ajurvédske produkty je možné aplikovať na určitý zdravotný problém. Ajurvéda spája aj jógové cvičenie i meditáciu pre zlepšenie zdravotného stavu.

Drahé liečivé kamene: ruženín, krištál, akvamarín, selenit

Popri využívaní liečivej sily čajov, výživových doplnkov, fyzických a dychových cvičení sa niektorí z vás možno začali venovať aj sile liečivých kameňov. Ich farby sú lákavé a účinky sú zosumarizované pre každý drahokam zvlášť. Ich blahodárne účinky si môžete nakombinovať tak, aby vám s niečím pomohli. Medzi najčastejšie predmety vyrobené z minerálov patria:

  • drúzy
  • geódy
  • hmatky
  • generátory
  • stromčeky šťastia
  • pyramídy
  • rôzne misky
  • postavičky (anjel, zviera)
  • náramky, náhrdelníky, prívesky, prstene a náušnice

Liečivé minerály majú svoju osobitú štruktúru, vlastnosti a farbu a môžu sa používať aj ako forma dekorácií do bytu alebo umeleckých šperkov. K doplnkovým predmetom k používaniu liečivých kameňov patria aj rôzne vydymovadlá, vykladacie karty, literatúra, japa mala (predmet na meditáciu a modlitby) a pod.. Či už v ich silu veríte alebo nie, tieto minerály veľmi pekne ukážu aj ako krásny a hodnotný šperk pre ženy i mužov.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

vone

Hit roka: vonné sviečky zo sójového a z včelieho vosku

Vonné sviečky 🕯️ zažívajú znovuzrodenie spolu s aróma lampami, vonnými tyčinkami, olejčekmi a difúzermi. Spoznajte ich využitie a účinky.

obrazok

Aróma lampy a difúzery, prírodné a vonné olejčeky

Olejčeky, difúzery ♨️ aróma-lampy sa stávajú čoraz viac súčasťou každodenného života. Pomôžte si prírodnou vôňou, ktorá vám pomôže zmierniť...

lunrny-kalendr-2024.jpg

Lunárny kalendár: nov a spln v aktuálnom roku (dátumy a info)

Akým spôsobom vplýva Mesiac 🌙 vo svojich jednotlivých fázach na človeka? Na čo by sme si mali dávať pozor a čomu sa vyvarovať? Lunárny...