Dovolenka pri mori - zoznam vecí, ktoré si musíte zbaliť

Dovolenka pri mori je jednou z možností ako stráviť leto. Taktiež existujú aj iné možnosti ako tráviť letné obdobie. Trebárs taká turistika alebo návšteva historických miest a pamiatok môže veľmi obohatiť váš život. Ak sa teda rozhodnete vyraziť do zahraničia, čo k tomu potrebujete vedieť a čo si zbaliť? Viac sa dozviete v článku.

dovolenka Foto: Pixabay

Dovolenka pri mori

Je jednou z najčastejšie využívaných foriem voľného času. No kto by odolal hrejivým lúčom slnka a morskému vánku? Pri pobyte pri mori vám stačí naozaj málo, len musíte vedieť čo presne budete potrebovať a naozaj využívať. Ak cestujete autom, batožiny si môžete vziať viac a nič vás to nestojí. No ak si vyberiete cestu lietadlom, tam platia určité obmedzenia.

Dovolenka pri mori a pri vode na Slovensku s deťmi 2024

Ako prvé je samozrejme výber destinácie, či už v zahraničí pri mori, alebo v našej domovine menom Slovensko. Ak cestujete s deťmi treba si so sebou vziať vhodný opaľovací krém, ktorý je vhodný pre citlivejšiu pokožku, ako aj pokrývku na hlavu a mnoho ďalšieho. Vždy si vyberajte takú destináciu, ktorá by vyhovovala vašim potrebám a tým, ktorí s vami cestujú trebárs v jednom aute.

Cestovanie po svete s deťmi alebo so psom - balenie kufra

Trošku komplikovanejšie sa môže zdať cestovanie po svete s domácim miláčikom. No ak ste v tejto problematike zorientovaní, nasledujúce riadky vám len pripomenú pár vecí. Domáci miláčik musí byť na ceste do zahraničia očkovaný, kastrovaný, vyšetrený a čipovaný. Samozrejmosťou je aj pas pre vaše zvieratko.

Ak cestujete autom, existujú prepravky na dlhšie cesty, ktoré sú vybavené všetkým, čo zviera na cestu potrebuje. Nájde si v nich svoje miesto, misku s vodu a žrádlom a aj podstielku, kde by mohlo vykonať potrebu.

Venčenie zvieratka počas cesty je samozrejme nevyhnutnosťou. No ak je váš maznáčik v strese, upokojte ho špeciálnymi prípravkami v spreji, alebo im veterinár aplikuje prípravok, vďaka ktorému budú viac v pokoji a možno si aj pospinkajú.

Okrem štvornohých cestujúcich sa na palube auta vyskytujú aj ľudia. Pre človeka je najdôležitejšie zbaliť kufor tak, aby mu nič nechýbalo. Čo by v takom kufri nemalo chýbať?

  • pas a doklady
  • letenku
  • peniaze v mene danej krajiny a vo vašej mene
  • cestovné poistenie
  • nabíjačka na telefón
  • lieky proti bolesti a tráviacim ťažkostiam, leukoplasty, masť proti opuchom pri poštípaní hmyzom
  • ak trpíte celiakiou alebo inou intoleranciou či alergiou na jedlo, tak nezabudnite na prípravky pre prípad, ktoré vám pomáhajú lepšie znášať iné jedlá
  • teplejšie a letné oblečenie
  • kozmetické a hygienické potreby
  • vankúšik a deku do lietadla
  • visačku a zámok na kufor
  • kľúče od domu

Cestovné poistenie (cestovanie bez cestovky)

V prípade, že ste si predsa doma niečo zabudli, treba zachovať pokoj. Mottom, ktorým sa môžete riadiť nielen na cestách, ale i v živote znie: "Čo nemám, to nepotrebujem". Ak sa však jedná o niečo naozaj dôležité ako je napríklad cestovné poistenie, tu platí zas: "Čo nemám, to si kúpim". Vďaka internetovému pripojeniu môžete škody rýchlo napraviť a zaplatiť si cestovné poistenie aj online.

sipka Máme pre vás tip na letnú turistiku. Vápeč.

Cestovné kufre: cestovný kufor 55x40x20 (stredný a malý)

Ak si neviete dať rady s tým, ktorý kufor bude pre vás najvhodnejší, tak sa môžete inšpirovať našou tabuľkou.

Typ príručnej batožiny Umiestnenie v lietadla Čo áno a čo nie Cena za batožinu
príručná (osobná) palubná batožina batoh alebo kufor uložený pod sedadlom pred vami

doklady a cennosti, desiatu, vankúšik si berte so sebou

bezplatne

palubná kabínová batožina batoh alebo kufor uložený do priehradky nad hlavou

tekutiny prepravujte v  nádobkách s objemom 100 ml - prepraviť môžete max. 2 l

lieky s predpisom od lekára

zakázané predmety na palubu lietadla nepatria

cena sa odvíja od konkrétnej leteckej spoločnosti

batožina podlieha bezpečnostnej kontrole

odbavená (podaná) batožina prepravuje sa v nákladom priestore lietadla, malo by byť označené visačkou

pred odletom odovzdajte batožinu pri odbavovacom pulte leteckej spoločnosti

batožinu si vyzdvihnite po pristáti v priestoroch výdaju batožiny (nájdite pás s číslom vášho letu)

tekutiny nie sú limitované

cena odvíja od konkrétnej leteckej spoločnosti

Cestovanie do Izraela a do Turecka - krémy na opaľovanie, probiotiká, lieky

Ak ste sa vybrali do krajín, kde je slnko veľmi silné, je potrebné sa pred cestou vybaviť opaľovacími krémami s vysokým SPF, klobúkmi či ľanovým oblečením (v lete príjemne chladí). Taktiež netreba zabúdať na lieky proti hnačke, ktoré v takýchto destináciách bývajú časté, skrz iné baktérie vo vode a v ovzduší. Ak si k tou ešte zbalíte dobré probiotiká, po črevných ťažkostiach sa dáte rýchlejšie do poriadku aj počas pobytu v exotickejších krajinách.

cestovanie Foto: Pixabay

Diaľnice, cestovanie vlakom a lietadlom (balenie kufra do lietadla)

Pri ceste autom do Chorvátska alebo do inej krajiny si nezabudnite vybaviť diaľničnú známku. Ak cestujete vlakom, radšej si vytlačte časy a miesta prestupov, aby ste neboli na novom mieste v strese. Bez mapy sa človek v krajine nemusí vyznať, tak si pokojne zadovážte konkrétneho sprievodcu krajinou, ktorú idete navštíviť.

sipka Cesta do Talianska sa nezaobíde bez platnej diaľničnej známky.

Cestovanie do Anglicka 2024 a USA, Poľska, Nemecka a Rakúska

Cesta po Európe, v Ázii alebo v zámorí prináša rôzne úskalia, ale i radosti. Je veľké plus, keď poznáte kultúru národa, do ktorej sa vydáte a taktiež aj ich jazyk či gramatiku. Ľahšie sa dohovoríte a v prípade dlhšieho pobytu aj skvele zapadnete. Bude sa vám určite pohodlnejšie nakupovať a existovať s domorodým obyvateľstvom.

Keď budete hovoriť po svojom a nikto vám nebude nič rozumieť, ťažko niečo vybavíte. S úsmevom a rozumom však všetko zvládnete. Ostaňte však opatrní a tolerantní voči inej kultúre. Pretože oni sú tam doma, vy ste prišli na návštevu. No nenechajte sa prekabátiť miestnymi figliarmi.

Cestovanie blog, cestopisné filmy a cestopisy online

Medzi zaujímavý typ na to ako si rozšíriť obzory o danej krajine je sledovanie cestopisného dokumentu o kultúre, ktoré chcete spoznať. V ňom môžete naozaj natrafiť na také veci, o ktorých sa možno na webe nikto doteraz nezmienil.

Ak len uvažujete o cestovaní, ale potrebujete sa na to naladiť, tak cestopisné knihy môžu byť tiež dobrým katalyzátorom rozhodnutia pre cestovanie. Aj na webe môžete nájsť množstvo zaujímavých príspevkov vo forme blogov, ktoré sa venujú radám a návodom na to ako:

  • cestovať lacno a pritom vidieť zaujímavé miesta
  • ako ušetriť pri hľadaní ubytovania
  • čomu sa pri výbere destinácii vyhnúť a čo naopak nevynechať
  • ako si zarobiť popri navštevovaní krajín
  • ako si poradiť so stavom zvaným jet lag, ktorý vzniká pri presune rôznymi časovými pásmami
  • konkrétne tipy pre konkrétnu destináciu a mnoho ďalšieho

sipka Prečítajte si recenzie vnútroštátnu i medzinárodnú dopravnú spoločnosť FlixBus a vyskúšajte cestovať aj s ňou!

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

Ceny PHM Európa

Ako ušetriť pri tankovaní na cestách po Európe 2024

Ako ušetriť na cene benzínu, nafty a LPG? Ak sa chystáte na dovolenku po Európe, dobre zvážte ceny PHM. Zosumarizovali sme pre vás všetko...

Action, logo, diskont, obchodný reťazec - Zdroj Profimedia

Obchodný reťazec Action na Slovensku: predajne, sortiment

Nový lacný diskont na Slovensku ☝ Obchodný reťazec Action od 2. marca 2023 v Bratislave! Pozrite si otváracie hodiny, sortiment a ceny...

eshop

Zoznam e-shopov s dopravou zadarmo 2024

Ponúkame vám zoznam e-shopov s dopravou zadarmo ✌ pre rok 2024. Viac informácií nájdete v našom článku a na stránke vyhľadávaného e-shopu.