Vápeč - tip na celoročnú turistiku

Vápeč je charakteristický a dominantne pôsobiaci vrch nad obcou Horná Poruba. Týči sa do výšky bezmála 1,000 metrov nad morom a ponúka ničím nerušený kruhový výhľad na šíre okolie. Výstup na jeho vrchol sa dá zvládnuť za hodinu a pol i menej...

InfoPrístup a parkovanieVýstup (trasa)Fotky

Vápeč - Foto autor článku Foto: autor článku

Základné informácie o vrchu Vápeč (Strážovské vrchy): výhľady

Vápencovo-dolomitový vrch s názvom Vápeč sa vypína do výšky 955,5 metrov nad morom. Je súčasťou Strážovských vrchov a leží nad obcou Horná Poruba (okres Ilava, Trenčiansky kraj). Z jeho vrcholu sa za vhodných poveternostných podmienok dá pozorovať priľahlý Vlčinec a Sokol, ale tiež Považský Inovec, Javorníky, Súľovské vrchy a Biele Karpaty, Vtáčnik, Inovec, Malá Fatra a takisto aj časti Veľkej Fatry.

Vápeč: informácie
⛰️ Lokalita: Strážovské vrchy
📈 Výška: 955,5 m n.m.
🧭 Odkiaľ začať výstup: Horná Poruba (modrá, červená)
Homôľka (modrá, červená)
Košecké Podhradie (zelená, žltá)
👀 Výhľad: kruhový 360°

Horná Poruba (Vápeč): prístup, parkovanie, cesta SNP

Výstup na Vápeč sa dá absolvovať z viacerých smerov. Bežne sa robia pochody z Košeckého Podhradia či Ilavy (10 až 13 kilometrov dlhé), respektíve z miestneho lyžiarskeho strediska Homôľka (necelých 5 kilometrov). Červená značka vedúca na Vápeč je súčasťou diaľkovej trasy SNP, takže v okolí tohto vrchu môžete stretnúť aj ľudí, ktorí sa rozhodli zdolať túto 770 km dlhú cestu naprieč Slovenskom.

sipka Mohlo by vás zaujímať: uzávera/otvorenie chodníkov v Tatrách

My však môžeme odporučiť inú, oveľa kratšiu, no celkom peknú a zábavnú trasu vedúcu z obce Horná Poruba. Dedinka leží popri ťahu spájajúcom Ilavu s Valaskou Belou a určite ju nemôžete minúť. V centre obce pri hasičskej stanici je voľne prístupné a neplatené parkovisko, ktoré býva najmä cez pracovný týždeň v podstate prázdne. Počas víkendov to môže byť s dostupnosťou parkovacích miest trochu horšie, Vápeč je predsa len zaujímavý cieľ, ktorý láka turistov zo širokého okolia.

Z Hornej Poruby na Vápeč - po modrej alebo po červenej?

Po odparkovaní sa môžete okamžite napojiť na modrú značku, ktorá sa po pár minútach chôdze dedinou stáča doľava a popri domoch smeruje do lesa. V podstate od prvých metrov sa treba pripraviť na pozvoľné stúpanie, ktoré sa zintenzívňuje s blížiacim sa vrcholom. Väčšina cesty vedie lesom, takže veľké výhľady v tejto fáze nečakajte; tieň stromov ale oceníte počas horúcich letných dní.

Pod masívom Vápeča lesný porast ustupuje a začínajú sa objavovať prvé výhľadové body. Blížite sa k Sedlu Palúch, z ktorého je to na vrchol už len zhruba 200 až 300 metrov. Nami popisovaná trasa má 3 kilometre, v priebehu ktorých prekonáte prevýšenie necelých 550 výškových metrov. Priemerne zdatný turista by mal tento úsek zvládnuť bez veľkých prestávok za +/- 90 minút.

Alternatívou pre výstup na Vápeč z Hornej Poruby je červeno značená trasa, na ktorú sa môžete napojiť takmer na konci obce. Vedie prevažne po spevnenej kamenistej ceste a s vyššie popisovanou modrou sa stretáva v mieste Nad Hornou Porubou. Jej dĺžka a náročnosť je prakticky totožná s modro značenou výstupovou trasou.

Vápeč: fotky, obrázky, foto

Vápeč, chodníčky pod vrcholom

Vápeč, pohľad smerom na Vršatec

Vápeč, masív

Vápeč, vrchol, kríž

Vápeč, vrchol

Záver: výstup na Vápeč môžeme odporučiť, v zime radšej s mačkami

Vápeč je skvelým turistickým cieľom prakticky počas celého roka. Na zimný výstup ale odporúčame vziať "mačky", ktoré oceníte predovšetkým na zasneženom či ľadom pokrytom vrchole kopca. Inak sa jedná o veľmi dobre dostupný vrch s dokonalým 360-stupňovým výhľadom.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

Letný hudobný festival, obecenstvo - Zdroj Profimedia

Letné hudobné festivaly na Slovensku: zoznam, info, vstupenky

Zoznam vybraných hudobných festivalov na Slovensku ☀️ leto 2024 (jún - august) ☀️ Termíny, line-up, headlineri, informácie o vstupenkách.

outdoor

Ako správne vrstviť oblečenie na outdoorové aktivity?

Hory sú vášňou mnohých profesionálnych aj rekreačných turistov. Dnes sa venujeme konkrétne pravidlu správneho vrstvenia funkčného...

stol

Štátne a cirkevné sviatky na Slovensku 2024

Štátne a cirkevné sviatky Slovenska predstavujú deň voľna pre pracujúcich ľudí. Aké sviatky slávime na Slovensku a čoho sa týkajú vám dnes...