Ako správne vrstviť oblečenie na outdoorové aktivity?

Hory sú vášňou mnohých profesionálnych aj rekreačných turistov. Vyžadujú si obdiv, ale najmä rešpekt. Postaviť sa im zoči-voči vieme len pri fyzickej a psychickej zdatnosti a s batohom plným užitočných vecí. Ako teda správne odchádzať na hory? Dnes sa venujeme konkrétne pravidlu správneho vrstvenia funkčného oblečenia.

outdoor Foto: encierro / Shutterstock.com

Prečo vôbec vrstviť outdoorové oblečenie?

Funkčne vrstviť oblečenie predstavuje ochraňovať svoje telo pred chladom a vetrom. Podnebné zmeny však ťažko predpokladať, no o to efektívnejšie musíme na ne reagovať. To nám umožňuje práve sezónne outdoor oblečenie, kde každá vrstva plní svoju funkciu a rozdielnu ochranu. Vychádzame aj z toho, že premenlivosť teplôt a vlhkosti podporujeme taktiež vlastnou fyzickou výkonnosťou. Preto pre každý outdoorový šport vymedzujeme iné oblečenie, ale v zásade vždy zložené z funkčnej trojice.

Trikrát funkčný odev  - dosť pre úspešnú vychádzku do prírody?

Ako si predstaviť prvú základnú vrstvu pre optimálnu teplotu tela aj v tých najpremenlivejších podmienkach? Ide o funkčnú termobielizeň, ktorá nadmerný pot nezanecháva na tele. Absorbuje ju a rozvádza do ďalších funkčných častí. Pozor! V sťažených horských podmienkach nám môže byť priame nadväzovanie vrstiev pre zvýšenú vlhkosť tela veľmi nepríjemné. Vtedy volíme medzivrstvenie, napr. v podobe funkčných elastických tričiek.

Ďalšie vrstvy funkčného oblečenia

Pri druhej funkčnej vrstve nám už nejde len o ochranu pred potom, ale aj pred vetrom a uchovávaním tepla v optimálnej telesnej klíme. Len tak si aj pri intenzívnom športe zabezpečíme funkčnú izoláciu. Tá po celý čas reguluje telesnú teplotu v podobe mikín, búnd alebo viest s odopínateľnými a regulovateľnými prvkami. Umožňujú nám tak korigovať optimálnu dĺžku a šírku odevov. To sa týka aj tretej vrstvy, búnd, ktoré sú nepremokavé, vetruvzdorné a priedušné vďaka ventilačným otvorom.

Outdoorové oblečenie síce predstavuje vyššie prvotné náklady, ale je pre nás nanajvýš užitočné. Na to reaguje aj kvalitný sortiment overených značiek Sportrysy, ktorý nás už na prvý pohľad nenechá „chladným“!

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť