Aloe vera (Aloe barbadensis) - pestovanie, využitie, účinky

Aloe vera prezývaná ako rastlina nesmrteľnosti si zasluhuje našu pozornosť. Dobrou správou je, že si tento všeliek môžete pestovať aj doma. Kde všade nájde aloe využitie a ako ho pestovať sa dočítate aj v našom článku.

aloe Foto: Pixabay

Aloe vera (lat. Aloe barbadensis)

Sukulentná rastlina s výškou od 50 do 80 cm rastie v subtropických a tropických oblastiach. Ružica aloe vera je veľmi dužinatá a sfarbená do svetlo až šedo-zelenej farby. Na jej dužinatých výbežkoch (listoch) môžete pozorovať biele škvrny. Jej okraje sú posiate ostňami (jemnými zúbkami). Aloe vera kvitne od decembra do júna.

Aloe našla využitie v zdravotníctve, kozmetike a ako dekoračný prvok v interiérovom dizajne či módnom priemysle. Prečo? Aloe pravá obsahuje množstvo skvelých látok prospešných pre zdravie a krásu ľudského tela. Aloe vera je preto veľmi vyhľadávanou rastlinou aj u nás. Keď dodržíte pár zásad, ktoré vám uvedieme nižšie, môžete ju pokojne pestovať aj u vás doma.

Aloe vera: výskyt a ľudové názvy

Aloe vera sa vyskytuje na Arabskom poloostrove. Do Európy ju priniesli Maurovia a tak sa rozšírila ako do Španielska, tak i na Barbados, na Kanárske ostrovy. Vidieť ju aj na Kapverdách a v rôznych subtropických a tropických oblastiach sveta. Medzi najčastejšie pomenovania tejto sukulentnej rastliny patria:

  • aloe
  • aloa pravá
  • púštny zázrak
  • prameň života

Ako rozoznať kvet a rastlinu aloe vera

Pravá aloe vera, teda tá liečivá podoba, má po obvode (na okraji) dužinatých listov ostne. Nikde inde by sa v jej prípade nemali ostne nachádzať. Taktiež má jemné bielej škvrny pri vrchnej i spodnej strane mäsitých listov. Rastlina rastie tzv. usadnuto a jej ružica sa jej nevyťahuje príliš dohora (pokiaľ sa pestuje tak ako má).

Ak vlastníte aloe s iným typom rastu, ako napríklad aloe stromovitú, teda Aloe arborescens, môžete aj túto použiť na rôzne účely. Akurát pri druhoch, ktoré majú tie listy pretiahnuté a teda aj tenšie sa vám dužina z nich bude ťažšie dostávať.

Liečivé aloe vera: účinky

Využite aloe vera je veľmi rôznorodé. Totižto jej dužina sa dá aplikovať na vonkajšie použitie alebo na vnútorne užitie. Extrakty z aloe vera sa využívajú aj v kozmetike pri tvorbe mastí, šampónov, gélov, ako aj pri tvorbe olejčekov vhodných do aromalámp. Taktiež sa veľmi osvedčuje pri popáleninách a poraneniach kože, kedy si uľavíte jednoduchým potieraním gélom z dužiny aloe vera. Pri aplikácii na vlasy môžete očakávať výsledok v prospech väčšieho lesku, hydratácie a odolnosti vlasov.

Medzi hlavné účinné látky tejto liečivej rastliny patrí cca viac ako 200 farmakologicky účinných látok. Zaraďujeme sem napríklad:

  • polysacharid acemanán - pri vnútornom užití aktivuje imunitný systém, chráni bunkové membrány pred baktériami, vírusmi, plesňami a hubami
  • vápnik, horčík, zinok, selén
  • vitamíny
  • aminokyseliny

Aloe vera rastlina (aloa pravá): pestovanie, rozmnožovanie, predaj

Aloe vera môžete namnožiť z jej dcérskych odnoží, ktoré sa z času na čas tlačia von povedľa materskej rastliny. Taktiež sa dá aloe namnožiť zo semien, alebo priamo z odrezaných listov tak, že z rastliny odrežete kus listu, ktorý si skrátite na dva tri kúsky. Tie necháte chvíľu zaschnúť, aby rastlina pri presadení nezhnila a nenapadla ju infekcia.

Takto zaschnutý článok listu môžete zasadiť do 1/3 piesčito-lávového substrátu. Potom články trošku polejete a necháte na svetlom mieste. Zálievka by mala byť striedma, teda rastlinu zaliať až do prvého preschnutia substrátu. Aloe vera potrebuje dostatok priestoru pre rast, rozptýlené nie priame slnečné žiarenie a miernu zálievku. Aloe vera si viete zakúpiť špecializovaných záhradníctvach alebo cez eshopy s dopravou zadarmo, ktoré sa venujú predaju rastlín.

Staranie sa o aloe vera

Ako spracovať "kaktus" aloe vera (šťava, gél z aloe vera)

Ak chcete, aby sa z aloe uvoľnili podporné látky, ktoré urýchľujú hojenie a regeneráciu pokožky, používajte výlučne čerstvú dužinu z aloe. V kuchyni sa aloe dá využiť do rôznych nápojov a smoothie. Takáto šťava, ktorá sa získava iba z dužiny pravej aloe sa využíva aj pri detoxikačných kúrach. Ak nemáte k dispozícii pravé aloe, takúto dužinu spracovanú do formy nápoja alebo skvelého šalátu zoženiete aj v obchode.

Tinktúra, balzam na pery z aloe vera: účinky

Tento typ spracovania dužiny z aloe vera využijete pri pomalom trávení a keď chcete podporiť chuť do jedla. Tinktúru pripravíte z nasekaného listu. Aplikácia prebieha dvakrát denne maximálne 10 kvapiek. V drogérii viete zohnať aj balzam na pery s esenciou alebo prírodnými výťažkami z aloe vera. Takýto balzam sa hodí na suché a popraskané pery, ako aj na kútiky.

Recepty z aloe vera

Z rastliny aloe vera si viete vyrobiť nespočetne veľa chutných a liečivých receptov. Výborne chutia s jahodami alebo iným ovocím napríklad vo forme smoothie. V nasledujúcich riadkoch vám ponúkame niektoré z užitočných receptov pre každodenný život.

Aloe vera gél na pitie

Z aloe vera si môžete vyrobiť aj nápoj na pitie ako: likér, džús, sirup. V nasledujúcich receptoch nájdete všetko čo potrebujete vedieť k tomu, aby ste mali domácu lekárničku vždy po ruke. Napríklad proti nepríjemnému zápachu úst môžete bojovať pitím aloe vera gélu. V nasledujúcej tabuľke nájdete recept.

ALOE VERA GÉL NA PITIE - SUROVINY
  • aloe vera dužina
  • čistá voda
ALOE VERA GÉL NA PITIE - POSTUP
  1. Aloe vera dužinu rozmixujte na šťavu.
  2. Odoberte 1/4 z tejto šťavy a zmiešajte 1/2 šálkou vody a zamiešajte.
  3. Drink je pripravený k použitiu.

Aloe vera na rany, balzam po holení

ALOE VERA EMULZIA - SUROVINY
  • 80 g šťavy z aloe vera
  • 10 g ricínového oleja
  • 12 g lanolínu
  • 10 kvapiek silice z eukalyptu
ALOE VERA EMULZIA - POSTUP
  1. Všetky suroviny spolu zmiešajte.
  2. Vzniknutú zmes uchovajte v uzatvárateľnej nádobke a v chlade.
  3. Používajte na upokojenie pokožky pri popáleninách, po holení a podráždení pokožky.

Aloe vera - pena na holenie

ALOE VERA PENA NA HOLENIE - SUROVINY
  • 1/3 šálky gélu z čistej aloe vera
  • 1/4 mydla na ruky
  • 1 PL mandľového oleja
  • 1/4 šálky oleja s vitamínom E
  • 5 kvapiek eukalyptového oleja
ALOE VERA PENA NA HOLENIE - POSTUP
  1. Jednotlivé suroviny zmiešajte dokopy.
  2. Zmes vlejte do uzatvárateľnej nádoby.
  3. Uchovávajte v chladničke najviac 6 mesiacov.
  4. Pred každým použitím pretrepte.
  5. Po použití vráťte späť do chladu.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

Nov a spln v júni: Šokujúca predpoveď!

Nov a spln v júni: Šokujúca predpoveď!

V mesiaci jún nás čaká spln v znamení Strelca. Ako vás júnový spln ovplyvní? Kedy nastane a na čo by ste si mali dať pozor? V druhej...

rodc

Ako zistiť rodné číslo - formát a z čoho sa skladá?

Rodné číslo je unikátny osobný údaj jednotlivca. O tom, kde môžete nájsť rodné číslo, aký je jeho formát a mnohé ďalšie informácie, sa...

zz

Tipy a triky ako čistiť a žehliť záclony a závesy

Závesy a záclony by sa mali pravidelne čistiť 💦 a žehliť. V našom článku nájdete základné rady, ktorých keď sa budete držať, efekt čistenia...