Ako zistiť rodné číslo - formát a z čoho sa skladá?

Rodné číslo je špeciálnym údajom vďaka ktorému ste ľahšie identifikovateľný. V našom článku sa môžete o rodnom čísle dozvedieť naozaj zaujímavé informácie. Čítajte ďalej. rodc Foto: Pixabay

Rodné číslo - základné informácie

Je osobným údajom, tzv. číselným identifikátorom, ktorý sa prideľuje obyvateľom Slovenskej i Českej republiky. Z rodného čísla dokážete určiť dátum a miesto narodenia, pohlavie. V ostatných štátoch sveta sa môžete stretnúť s inými identifikátormi osôb, pod označením ID a pod..

Kde nájdem rodné číslo? Čo znamená rodné číslo za lomenom?

Rodné číslo nájdete na každom občianskom alebo zdravotnom preukaze. Tento údaj od vás vyžadujú napríklad pri založení bankovej karty a bankového účtu. Taktiež by vybavovaní sociálneho a zdravotného poistenia. Rodné číslo sa nachádza aj na:

  • pase
  • rodnom liste
  • sobášnom a úmrtnom liste
  • preukaze o povolení k pobytu cudzinca
  • doklade o pridelenom rodnom čísle
  • študentskom preukaze
  • preukaze do knižnice
  • v životopise (zriedkavo)
  • zápise v obchodnom registri

Zakladáte si živnosť? Overte si či vaša živnosť je voľná alebo viazaná a či ste oprávnený podnikať. Okrem iného budete pri zakladaní živnosti potrebovať vyplniť vaše osobné údaje, akým je aj vaše rodné číslo. Pre istotu si ho zapamätajte, aby ste vedeli lepšie reagovať. Rodné číslo užívajú všetky fyzické osoby. Na nakladanie s ním sa vzťahuje zákon o spracovaní osobných údajov.

Prevod rodného čísla podľa dátumu narodenia a na dátum narodenia

Dátum narodenia vášho dieťaťa alebo niekoho blízkeho či vás ľahko zistíte nasledovným spôsobom:

  1. Prvé dve čísla predstavujú posledné dvojčíslie roku, kedy sa daný človek narodil.
  2. Druhé dvojčíslie hovorí o mesiace, v ktorom sa niekto narodil.
  3. Tretie dvojčíslie, ktoré sa nachádza pre lomenom, prezrádza deň narodenia.

Príklad: číslo 930612/XXXX hovorí o ročníku 1993, 06 značí jún, 12 deň narodenia. Z toho vyplýva, že dátum narodenia je 12. 06. 1993.

Vzor rodného čísla - novorodenci, muži a ženy

V nasledujúcej tabuľke vám predstavíme vzor, formát rodného čísla, podľa ktorého si môžete aj vy vydedukovať rôzne údaje. Možno to bude pre vás aj zábava.

Rok narodenia

RR

Mesiac narodenia

MM

Deň narodenia

DD

Lomítko Poradie narodenia Kontrolné číslo
94 12 05 / 725 3

sipka Naučte sa správne vyplniť daňové priznanie.

Ako zistiť rodné číslo z dátumu narodenia? Pomocou generátora - prevod online

Ak si netrúfate z rodného čísla zisťovať dátum narodenia, vyskúšajte online službu, tzv. generátor. Ten, potom ako doňho zadáte rodné číslo, vyfiltruje dátum. Má to však jeden háčik, celá táto operácie vám zaberie omnoho viac času, ako by ste predpokladali. Formát rodného čísla s označením RRMMDD, ktorý sa nachádza pred lomenom, vám ľahko prezradí rok a dátum narodenia.

Rodné číslo deliteľné 11 - kalkulačka + kontrola rodného čísla

Keby ste si chceli overiť platnosť vášho rodného čísla, tak sa sústreďte na poslednú číslicu v rodnom čísle. Označuje sa ako kontrolná a zabezpečuje to, aby vaše číslo bolo platné.

Vedeli ste, že?

  • do roku 1985 sa číslom 11 delilo len prvých 9 čísel rodného čísla
  • po roku 1985 dodnes sa 10 členné rodné číslo delí 11

Ak vám po súčte čísel vášho rodného čísla vyjde číslo, ktoré je deliteľné číslom 11, tak je vaše rodné číslo platné. Ak vám výsledok rodného čísla vyjde 0, aj v tomto prípade je rodné číslo platné.

Príklad:

  • rodné číslo znie: 871205/1436
  • sčítajte čísla na nepárnych pozíciách: 8+1+0+1+3 = 13
  • sčítajte čísla na párnych pozíciách: 7+2+5+4+6 = 24
  • odčítajte od seba tieto dve čísla 24 -13 = 11

Zneužitie rodného čísla (pôžičky na rodné číslo)

Uvedenie rodného čísla môžu od vás vyžadovať napríklad pri pobyte v hoteli, pri požiadaní o pôžičku a pod.. Aj keď sa na prvý pohľad môže zdať, že vaše rodné číslo môžu týmto spôsobom zneužiť, pokiaľ poskytujete tieto údaje overenej inštitúcii a podpíšete súhlas so spracovaním osobných údajov a oni zas, že vaše údaje nepoužijú na iné ako len registračné účely, nemusíte mať obavy.

Pokiaľ však stratíte alebo vám ukradnú doklady alebo dokonca celú peňaženku s kartami a iným príslušenstvom, je dôvod na paniku. V prvom rade ihneď ako to zistíte, nahláste stratu na polícii a na prevádzkach, od ktorých karty máte. Tie ich vedia zablokovať, aby neboli použité bez vášho vedomia inou osobou, ktorá tento obsah nájde a chce využiť vo svoj prospech. V žiadnom prípade vám neodporúčame vaše osobné, ako i citlivé údaje zdieľať na sociálnych sieťach alebo po telefóne, pretože tam riziko zneužitia býva najčastejšie.

sipka Získajte daňový bonus na dieťa.

Formát, pridelení rodného čísla cudzincom (rodné číslo cudzinci)

Ak sa stane, že na Slovensko príde cudzinec, ktorý sa rozhodol tu aj bývať, bez tohto identifikačného čísla sa nikam nepohne. Odporúčame v tomto prípade kontaktovať Ministerstvo vnútra a požiadať o pridelenie rodného čísla. Budete k tomu potrebovať riadne vyplnenú žiadosť, ktorá obsahuje:

  • vaše meno a priezvisko, vrátane toho rodného
  • dátum a miesto vášho narodenia
  • štát a štátne občianstvo
  • pohlavie
  • rodný list, ktorý je úradné preložený do slovenského jazyka

Rodné číslo v zahraničí: anglicky a skratka

Ako sme spomínali v úvode nášho článku, v zahraničí majú pre rodné číslo rôzne označenia. V nasledujúcom zozname vám uvádzame pár z nich:

  • V Spojených štátoch amerických sa stretnete s označením SSN, čo je Social Security Number.
  • Vo Fínsku sa používa alfanumerické číslo HETU.
  • Poľsko používa pre evidenciu obyvateľov číslo PESEL, zložené z 11 číslic.
  • Francúzsko identifikuje ľudí cez čísla so skratkou INSEE zložené z 13 číslic.
  • V Nemecku, Rakúsku, Švajčiarsku, Kanade a v Austrálii používajú systém s číslami sociálneho poistenia alebo DIČ každého obyvateľa.
  • Mexiko má registráciu vykonanú cez čísla CURP zložené z 18 znakov.
  • V Anglicku sa stretnete so skratkou NINO (National Insurance Number), nie je to rodné číslo, ale jedná sa o číslo sociálneho poistenia.

sipka Majte prehľad o aktuálnej inflácii na Slovensku.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



Komentáre

NIN, nie je National Identification Number, ale National Insurance Number v Anglicku. Nema nic spolocne s identifikaciou osoby, a sluzy len na danove ucely. V anglicky neexistuje osobne identifikacne cislo.

SÚVISIACE ČLÁNKY

ostropestrec

Pestrec mariánsky (Silybum marianum) - zber, využitie a účinky

Ostropestrec alebo pestrec mariánsky nájde využitie pri detoxe tela a pečene. Na čo všetko ešte slúži táto liečivá bylinka 🌺? Dozviete sa...

du

Ako vzniká a vyzerá dúha pri Mesiaci a po daždi?

Dúha je atmosférickým javom, ktorý nenechá nikoho chladným. Ako vzniká dúha, či aké má poradie farieb sa dozviete aj tu.

Soška Maneki-neko - Zdroj TaniaVdB, Pixabay.com

Kývajúca mačka Maneki Neko: pôvod a význam

Nosí figúrka kývajúcej mačky šťastie❓ Odkiaľ pochádza❓ Čo znamená, keď kýva ľavou a pravou labkou❓ A čo drží v druhej labke❓ Nepripomína...