Kývajúca mačka Maneki Neko: pôvod a význam

Častokrát je jediným pohyblivým momentom v inak statických výkladoch obchodov. Podivná mačka s kývajúcou sa labkou; čo je vôbec zač a odkiaľ sa vzala? Spoznajte históriu a význam kývajúcej mačky!

Soška Maneki-neko - Zdroj TaniaVdB, Pixabay.com Foto: TaniaVdB/Pixabay.com

Kývajúca mačka z výkladov: pochádza z Japonska a nosí šťastie

Známa figúrka so zdvihnutou labkou sa nazýva Maneki-neko a pochádza z ďalekej Ázie, konkrétne z Japonska. Jej názov by sa dal preložiť ako "vábiaca mačka" a jej predlohou je reálne mačacie plemeno japonský bobtail s typicky krátkym chvostom. Maneki-neko sa vyrábajú z plastu alebo keramiky a niektoré sú vybavené pohybujúcou sa labkou. Túto milú sošku môžete vidieť na rôznych miestach (reštaurácie, kluby, salóny, bary, ubytovacie zariadenia, obchody) a zväčša pri vchode.

Maneki-neko mačka: farby a gesto (pravá alebo ľavá labka)

Maneki Neko sú zobrazované v sede, držiac mincu koban. Pôvodne boli figúrky biele, v priebehu rokov ale pribudli viaceré farby (istý vplyv malo aj učenie feng-šuej). Biela farba však ostala a mala by prinášať šťastie a priazeň. Červená prináša zdravie, žltá či zlatá bohatstvo, ružová lásku a čierna odháňa zlo.

Ono typické "pozývacie" gesto je pre japonskú kultúru typické, záleží však na tom, ktorou labkou Maneki-neko máva. Ľavá má prilákať viac zákazníkov, pravá zasa prináša viac peňazí. Preto sa traduje, že soška so zdvihnutou ľavou labkou je pre obchod a tá s pravou zasa pre domácnosť.

Japonská alebo čínska mačka pre šťastie? Maneki Neko v pop kultúre

Soška je veľmi obľúbená vo vietnamských a čínskych komunitách po celom svete, preto sa občas mylne považuje za čínsku a nie japonskú mačku. Z Maneki-neko si zobrali inšpiráciu aj tvorcovia Pokémonov pri stvárnení postavičky menom Meowth. Podobnosť s figúrkou určite objavíte aj v prípade Lucky Cat Lolla, maskota hudobného festivalu Lollapalooza. No a na videu nižšie sa môžete pozrieť, akú kulisu si zvolila speváčka Netta počas Eurovízie 2018; mimochodom, stala sa víťazkou...

História a pôvod Maneki-neko (mýty, legendy, povery)

Predpokladá sa, že dnes tak obľúbená soška vznikla v priebehu 19. storočia v oblasti Tokia alebo Kjóta. Zdokumentovaný je aj výskyt sošky v Osake a takisto jej variácia nazývaná Marushime-neko. Vyobrazenia mačiek umývajúcich si uši však pochádzajú už z 4. - 6. storočia nášho letopočtu.

Hoci sa od maneki-neko výrazne odlišujú, istá príbuznosť by tu byť mohla. Nahráva tomu aj všeobecné presvedčenie Japoncov, ktorí veria, že mačka umývajúca si tvár signalizuje skorý príchod návštevy. Táto povera zasa môže mať korene v starom čínskom prísloví, že ak si mačka umýva tvár, bude pršať.

Maneki Neko predaj (cena)

Okrem tradičnej sošky dnes zoženiete Maneki-neko aj ako pokladničku, prívesok na kľúče, kvetináč či osviežovač vzduchu. Stačí len dobre hľadať buď v obchodoch vo vašom meste, alebo priamo na webe cez Google. Cena sošiek začína na úrovni 5 až 7 eur a môže sa vyšplhať do desiatok. Záleží na veľkosti, kvalite, detailoch a celkovom prevedení.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

macka

Rady a tipy na starostlivosť o mačku v byte

Mačky v byte alebo vonku si zasluhujú vašu pozornosť. Poradíme vám ako sa starať o 🐱 domácu alebo šľachtenú, čím ju kŕmiť a na čo si dať...

sauna

Základné pravidlá saunovania, účinky a druhy sáun

Saunovanie je 🧖‍♀️ rituál, pri ktorom môžete relaxovať a získavať zdravotné benefity. Nie nadarmo sa hovorí, že v zdravom tele je zdravý...

Medzinárodný deň žien

MDŽ 2024: termín, história, priania, darčeky

Medzinárodný deň žien (MDŽ) sa každoročne slávi po celom svete 8. marca. Jeho vznik je spojený so štrajkom newyorských krajčírok v roku...