Ako vzniká a vyzerá dúha pri Mesiaci a po daždi?

Dúha či už nočná alebo denná je naozaj krásnym doplnkom oblohy. Ako vzniká, prečo je farebná, aké je poradie farieb a aké posolstvo v tom môžete vidieť sa dozviete v našom článku.

du Foto: Pixabay

Dúha - prečo je kruhová a farebná?

Optický farebný úkaz, ktorý z času na čas vidíme na oblohe s názvom dúha vzniká v atmosfére. Vďaka disperzii slnečného svetla, ktoré prechádza kvapkou vody sa na oblohe zjaví pestrá škála farieb. Ak sa v atmosfére nachádzajú kvapky vody a slnečné svetlo ich osvetlí, dochádza k väčšiemu lomu svetla, ako je tomu v prípade vzduchu.

Väčšinou sa tento úkaz objavuje po daždi, počas dažďa, keď je slnečný alebo mesačný svit dostatočne intenzívny. Celkový dizajn dúhy, ktorý na oblohe vidíte závisí od uhla vášho pozorovania. Keďže horizont pretína obvod dúhy, polkruhovú alebo len polovicu oblúku. Taktiež môžete vidieť dúhu kruhovú (v pozícii bez viditeľnosti horizontu, napríklad z lietadla).

Ako vzniká, funguje a vyzerá dúha

Keďže uhol lomu sa líši v závislosti od konkrétnej vlnovej dĺžky svetla, mení sa aj farebná škála svetla, ktoré vidieť na oblohe. V tomto prípade sa svetlo dokáže rozložiť na rôzne farebné zložky. Predstavte si ako sa vlnové dĺžky odrážajú od vnútornej steny kvapiek a potom sa následne pod rôznymi uhlami odrazia.

V našom ponímaní obrazu vidíme na oblohe rôzne farby vtedy, keď sa toto svetlo od kvapiek odrazí v 40 až 42° uhle. Ak vás zaujíma či má dúha koniec? Nie nemá. Možno aj preto sa stala symbolom nádeje, že svet nikdy neskončí. "Nádej predsa umiera posledná" sa hovorí.

sipka Sledujte fázy Mesiaca a možno budete mať šťastie aj na nočnú dúhu!

Koľko farieb má dúha - farby dúhy (poradie)

Podľa fyzika Isaaca Newtona primárna dúha obsahuje farby svetelného spektra - počnúc od vonkajšej alebo najvyššie položenej červenej farby, cez oranžovú, žltú, zelenú, modrú, indigovú (tmavomodrú) až po fialovú vnútornú (najspodnejšiu) farbu.

Z toho vyplýva, že dúha obsahuje 7 sýtych farieb. Ak na oblohe uvidíte dvojitú dúhu, tak jedna z nich je zrkadlovo otočená a tým pádom sa môže pochváliť slabšie viditeľným a súčasne obráteným poradím farieb.

Dvojitá dúha význam

Optická ilúzia, ktorá na oblohe vzniká vďaka lomu svetla a kvapkám vody sa môže pochváliť úkazom akým je dvojitá dúha. Ako sme si spomínali vyššie, jedná sa o obrátený typ klasickej dúhy. Teda z vonkajšej strany smerom do vnútra dúhy vidieť fialovú, tmavomodrú, modrú, zelenú, žltú, oranžovú a červenú farbu.

Tzv. sekundárna dúha vzniká za dostatočne intenzívneho slnečného svitu. V zaujímavom videu sa taktiež dozviete nové a podnetné informácie, ktoré vyvracajú mýty o dúhe a uvádzajú informácie na pravú mieru.

Nočná dúha

Vznik nočnej dúhy môže byť spôsobený substitúciou Slnka Mesiacom v splne. V okamihu, kedy je Mesiac na oblohe najjasnejší a v atmosfére sa nachádzajú kvapky vody (prebieha nočný dážď), môže dochádzať k tzv. nočnej dúhe. Nočná dúha môže byť čarovným okamihom, ktorý človek zažije párkrát za život. Avšak nočná dúha žiaľ nie je až tak viditeľná ako dúha pozorovaná počas dňa.

Nočný dúhový úkaz bol pozorovaný aj v susedných Čechách v obci Dřešín dňa 16. februára 2022, keď bol Mesiac v splne. Taktiež aj na Slovensku v obci Liptovský Peter ju zaznamenali podvečerných hodinách v novembri 2022. Samozrejme, že táto správa bola ihneď ohlásená médiami a dúha opäť získala na popularite aj z vedeckého hľadiska.

Dúha kreslená

Dúha inšpirovala viaceré umelecké smery, preto ju môžete nájsť ako ústredný motív na oblečení a doplnkoch, ako aj na kuchynskom riade, dekách a pod.. Dúhu si môžete nakresliť alebo namaľovať na plátno aj vy doma a nepotrebujete k tomu umelecké vzdelanie. K inšpirácii vám možno pomôže aj toto video. Dúhu autor zakomponoval do motívu stromov a vznikol z toho nádherný obraz. Video sprevádza aj pekná klavírna hudba, tak smelo do toho.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

Môj snár - výklad snov online

Môj snár - výklad snov online

Človek strávi spánkom až tretinu života, mozog nám počas spánku vytvára sny. Mnohí ľudia veria, že sny majú určitý význam a preto sa ich...

cas

Kedy sa posúva (mení) čas z letného na zimný a naopak?

Rok čo rok je zmena času na 🕰️ súčasťou života každého z nás. Informácie o tom, kedy sa posúva letný čas na zimný a naopak, sa dozviete v...

stars

Meteorický roj (perzeidy) a iné úkazy z vesmíru: dnes 2023

Perzeidy, tzv. slzy svätého Vavrinca môžete pozorovať v auguste každý rok. Prečo padajú hviezdy a kedy môžete očakávať meteorický roj a iné...