Tipy a triky ako čistiť a žehliť záclony a závesy

Hotové alebo doma ušité záclony či závesy potrebujú z času na čas údržbu. Či už opratím, vyžehlením alebo celkovou výmenou. Jarná sezóna je v plnom prúde, blíži sa leto i ďalšie obdobia, tak skúste zhodnotiť stav vašich závesov a záclon. V našom článku sa dozviete ako postupovať pri ich čistení a žehlení.

zz Foto: Pixabay

Ako čistiť hotové, metrážové, luxusné záclony a blackout závesy

Možno sa viacerí z vás pýtajú v čom spočíva predĺženie životnosti záclon a závesov, ktoré máte doma. Ako sa dá predísť strate kvality a farebnosti pri ich bežnom čistení, praní a žehlení? Odpoveď je jednoduchá. Čím kvalitnejší záves alebo záclonu si kúpite a dodržíte povolený spôsob čistenia, tým dlhšie sa môžete z krásnych závesov a záclon tešiť.

Ako prať záclony, aby boli biele? Pranie záclon

Za kľúčovú úlohu v oblasti čistenia patrí jednoznačne pranie. Šetrné pranie s predpierkou pri teplote od 30 do 40 °C sa hodí pre pranie záclon. Nezabudnite na to, že pranie by malo prebiehať s 300 až 400 otáčkami. Viac nie, aby sa predišlo opotrebovaniu materiálu v bubne práčky.

Pri čistení záclon, ktoré sú biele by bolo dobré, záclony ešte pred praním namočiť do studenej vody, v ktorej je rozpustené bielidlo chemické alebo prírodnejšie, napr. sóda bikarbóna. V tomto prípade napustite vaňu alebo lavór studenou vodou.

Rozrobte v ňom bielidlo a vložte doň záclonu, aby sa dobre premočila. Nechajte ju v tomto stave stáť aj celú noc. Na druhý deň ju len vyplákajte a operte klasickým spôsobom ako periete iné záclony, alebo postupom uvedeným vyššie.

sipka Vyskúšajte triky na jarné upratovanie podľa Japoniek.

Ako vybieliť nitkové a ako žehliť krátke záclony do obývačky

Ako sme spomínali vyššie, biele záclony a závesy treba podrobiť bieleniu, v prípade, že to naozaj potrebujú. Keď ich aspoň 24 hodín budete močiť v roztoku na bielenie, potom máte väčšiu istotu v tom, že sa vám pranie v práčke podarí docieliť výsledok, aký si želáte. Predtým však postupujte takto:

  1. Do bubna práčky vložte poskladané záclony - predídete tak roztrhaniu a veľkej krčivosti textilu.
  2. Ak máte k dispozícii sieťky na pranie záclony, vložte ich aj do nich. Sieťky alebo vrecká na pranie sa osvedčia pri nitkovitých alebo jemných typoch záclon.
  3. Bubon práčky naplňte textilom len do polovice.
  4. Používajte pracie prostriedky určené na pranie určitých typov záclon a závesov.
  5. Neprekračujte množstvo pracieho prostriedku pri dávkovaní - šetrite životné prostredie a minimalizujte odpad.

Ako prať moderné, krátke závesy na okno

Závesy na okná sa vyrábajú z rôznych zmesových materiálov. Na základe toho viete určiť, ako ich prať a prežehliť. Ak sú závesy ťažké už za suchého stavu, odporúčame ich dávať čistiť do najbližšej čistiarne, aby sa vám nezničila práčka či samotné závesy.

Keď máte doma závesy z ľahšieho materiálu, nájdite na ňom etiketu, na ktorej sa uvádza pri akej teplote je ich možné čistiť a vôbec to ako sa o nich postarať. Ak nie je prišitá, nájdite si obchod, kde ste ju kúpili a tam tieto parametre budú uvedené. Potom si len nájdite e-shopy s dopravou zadarmo a kúpte si potrebné veci k údržbe vašich závesov.

Návod na sušenie, žehlenie, vešanie hotového závesu a záclony

Záclony a závesy sa po opraní môžu ihneď vyvesiť na miesto, kde viseli predtým v prípade, že sú vyrobené z rýchlo-schnúceho materiálu. V momente, keď ich chcete zameniť za iné alebo sú po vypraní dlho mokré, môžete ich vyvesiť na čisté zábradlie na balkóne alebo chodbe paneláku, alebo na väčší sušiak na prádlo.

Závesy odporúčame sušiť rozložené na plocho. Potom sa vám krásne vypnú a minimalizuje sa krčivosť. Ak je nutné závesy prežehliť, žehlite ich z rubu pri teplote najviac 110 °C. Ak máte k dispozícii parnú žehličku, nemusíte sa báť pripálenia závesov a dokonca nebudete potrebovať ani žehliacu dosku.

Parné žehličky sa vyrábajú aj v prevedeniach podobnému fénu. Stačí ju vziať do ruky, použiť ochranné rukavice proti popáleniu parou a môžete závesy žehliť aj vo vertikálnej polohe. Každú žehličku treba raz za čas vyčistiť. Pozrite si náš návod na čistenie žehličky a vyskúšajte ho praktizovať aj vy.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

bs

Aké potreby musí mať každý barman – shaker, sitko, sklo a ďalšie

Barmanský set alebo sada obsahuje shaker, odmerku, sitko, lyžičku a ešte mnoho ďalšieho. Viac o tom, čo všetko potrebuje barman k svojej...

space

Astronómia, astrológia a astrofyzika - zaujímavosti z vesmíru

Astronómia je vedou o 🪐 vesmíre, ktorá skúma jeho priestor, častice, iné galaxie a pod.. Poďte sa spolu s nami na pozrieť na to, čo vám...

Vesna, Česká republika, Eurovízia 2023 - Zdroj Profimedia

Eurovision Song Contest: program, súťažiaci, výsledky

67. ročník Eurovision Song Contest ⭐ Kompletný zoznam semifinalistov a finalistov ⭐ Program a skladby ⭐ Kurzy ⭐ Info o priamom prenose...