Astronómia, astrológia a astrofyzika - zaujímavosti z vesmíru

Ako vznikol vesmír a ako vyzerá, alebo otázky astronómie sa riešia nielen v školách a vo vedeckých kruhoch. Taktiež ľudia zaujímajúci sa o taje vesmíru sa radi dozvedia niečo nové. V našom článku sa budeme zaoberať otázkami astronómie, astrológie, astrofyziky ako i vesmírom samotným.

space Foto: Pixabay

Ako vznikol vesmír a ako vyzerá?

Mnoho astronómov zastáva názor, že vesmír vznikol Veľkým treskom pred 13,7 miliardami rokov. Počas big bangu došlo k vzniku veľkej energie, priestoru, hmoty. Od tohto momentu začal plynúť čas. V prvý minútach vzniku bol vesmír veľmi malý no extrémne horúci. Vytvorilo sa hélium a vodík. Vesmír sa začal rozpínať a ochladzovať. V prvej sekunde tresku sa vytvoril Higgsov bozón ako "tvorca" hmoty, potom vznikali protóny, neutróny a elektróny. Tie sa sformovali do prvých atómov.

Po cca 380 000 rokoch po vzniku vesmíru dochádza k ďalším zmenám. Vesmírom začína prenikať prúdenie, stáva sa priesvitným, objavujú sa prvé hviezdy. Keď uplynulo cca 700 miliónov rokov začali sa tvoriť prvé galaxie a neskôr aj slnečná sústava a planéta Zem. Vesmír sa od tých čias neustále rozpína rýchlosťou až 70 km za sekundu a neprestáva všetkých udivovať.

Aký veľký je vesmír? Keplerov ďalekohľad

Podľa vedeckých odhadov sa veľkosť vesmíru odhaduje na 78 miliárd svetelných rokov. Za vesmír sa totižto považuje len to, čo dokážeme pozorovať a kde sa teda dostane svetlo. Vo vesmíre sa nachádza asi 125 miliárd ďalších galaxií, takže svet tu a mimo nás môže byť naozaj veľmi pestrý a neprebádaný.

Keplerov ďalekohľad, inak povedané aj šošovkový astronomický ďalekohľad je typ prvého refraktoru, ktorý bol zostrojený v 17. storočí na základe princípov Johannesa Keplera. Používal sa na prvé pozorovania vesmíru. Je zložený z 2 šošoviek - objektívu a okulára, kedy svetelné lúče prichádzajúce zľava sa zlomia, keď prejdú objektívom a okulárom a vniknú do oka pozorovateľa, ktorý sa ďalekohľadom díva.

sipka V nasledujúcom videu vám to možno bude jasnejšie, čím sa dajú pozorovať aj perzeidy alebo iné objekty a úkazy na oblohe.

Keplerov teleskop je jeden z najúspešnejších, ktorý sa zaslúžili o objavy planét mimo našu slnečnú sústavu. Taktiež objavil 30 exoplanét podobajúcich sa Zemi, ktoré sa nachádzajú v zóne života. Avšak NASA asi v roku 2018 vyhlásila že ďalekohľadu dochádza palivo a nazhromaždené dáta už nedokáže poslať naspäť. Opak sa stal pravdou a dáta a tento prístroj vo vesmíre sa podarilo zachrániť.

Planetárium a štúdium astronómie

Budova, ktorá je určená na prezentáciu a projekciu nočnej oblohy, nacvičovanie nebeskej navigácie sa nazýva planetárium. Na kopulu tejto budovy sa premieta obraz hviezdnej oblohy a pohyby kozmických telies prostredníctvom premietacieho prístroja.

Astronómiu a astrofyziku, ako aj teoretickú fyziku a astrofyziku môžete študovať na Univerzite Komenského v Bratislave (Fakulta matematiky, fyziky a informatiky) alebo na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika (Prírodovedecká fakulta) v Košiciach.

Ak ste nadšenec a radi pozorujete milečnu dráhu, hviezdy a planéty, tak na Slovensku nájdete tieto budovy, ktoré vám vaše možnosti rozšíria o nové obzory a poznatky. Tieto miesta sú uvedené v nasledujúcej tabuľke.

Planetáriá 🪐 Hvezdárne 🔭 Astronomické kabinety 🌌
Hlohovec Banská Bystrica Galanta
Humenné Kysucké Nové Mesto Nitra
Hurbanovo - Slovenská ústredná hvezdáreň Levice Nové Zámky
Košice - CVČ Domino Martin Poprad
Prešov Medzev Považská Bystrica
Žiar nad Hronom Michalovce Sobotište
- Modra Trenčín
- Partizánske Bratislava - Astronomický klub
- Rimavská Sobota Bratislava - Astronomicko-geodetické observatórium
- Rožňava -
- Svidník-Roztoky -
- Trebišov -
- Žilina -
- Trenčín -

Astronómia, astrológia

Hvezdárstvo alebo hviezdoveda, tak sa volala kedysi astronómia. Veda o vesmíre sa zoberala a zaoberá vznikom, vývojom, stavbou, rozložením a pohybom, či vzájomným pôsobením rôznych vesmírnych telies a sústav. Okrem toho sa zaujíma aj o procesy, ktoré vyvolávajú fyzikálne a chemické deje v astronomických objektoch.

Pri astronomických výskumoch sú veľmi nápomocné aj amatérske pozorovania a monitoringy, pretože môžu v danej chvíli zachytiť niečo, čo môže byť neskôr pre túto vedu kľúčové. Preto sa nebojte nových záľub a pokojne investujte do dobrého ďalekohľadu a zapisujte si a skúmajte svoje pozorovania. Pozrite ako sa vyvíjala astrómia, počas dlhých storočí a možno vás to ešte viac nadchne.

Astrológia by sa nemala spájať s vednou disciplínou zvanou astronómia, pretože astrológia nepoužíva vedecké metódy na rozdiel od astronómie. Astrológia sa zaoberá vzťahom jasných pozícií astronomických objektov na oblohe s predpovedaním ľudského osudu, ako i zisťovaní ascendentu a descendentu jednotlivých znamení zverokruhu.

Hľadanie súvislostí medzi hviezdami na oblohe a ľudským osudom sa predpovedá v horoskopoch či v lunárnych kalendároch. Dôveryhodnosť predpovedí v horoskopoch je žiaľ častokrát postavená na výmysloch, ktoré s vami nemusia mať nič spoločné.

Astronómia a astrofyzika: online, kniha a vesmír, zaujímavosti

Astrofyzika je predmetom štúdia astronómie a venuje sa predovšetkým skúmaniu stavby, fyzikálneho a chemického zloženia rôznych vesmírnych telies. Ako sa v takej astronómii získavajú predmetné údaje? Odpoveď je jednoduchá. Detekciou a analýzou elektromagnetického žiarenia, fotónov, kozmického žiarenia, neutrínov a meteorov.

Na skúmanie vesmíru existuje vyškolený tím ľudí, ktorí denne rieši otázky týkajúce sa vesmíru, matematiky, fyziky či biológie. Na youtube kanály alebo iných portáloch sa viete zapísať na kurz astronómie a naučiť sa tak niečomu novému. Napríklad v priloženom videu nájdete zaujímavé informácie.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

stars

Meteorický roj (perzeidy) a iné úkazy z vesmíru: dnes 2023

Perzeidy, tzv. slzy svätého Vavrinca môžete pozorovať v auguste každý rok. Prečo padajú hviezdy a kedy môžete očakávať meteorický roj a iné...

Vápeč - Foto autor článku

Vápeč - tip na celoročnú turistiku

Atraktívny skalnatý vrchol, 360° výhľady, výstup trvajúci zhruba 90 minút ☀️ Zaraďte Vápeč medzi svoje turistické ciele a nebudete ľutovať!

horoskop

12 zvierat indiánskeho horoskopu - charakterové vlastnosti

Indiánsky horoskop je spôsob výkladu ľudských čŕt prostredníctvom priradeného zvieracieho znamenia, a to na základe obdobia, v ktorom ste...