Aké potreby musí mať každý barman – shaker, sitko, sklo a ďalšie

Barmanský set a manipulácia s ním tvorí základ pre to, aby ste mohli úspešne absolvovať kurz barmana. V sade pre barmana nesmie chýbať shaker, odmerka či sitko. Pre každý jeden nápoj čo barman môže pripravovať potrebuje náčinie, ktorého druhy a funkcie si zhrnieme aj v tomto článku.

bs Foto: Profimedia

Barmanské potreby

Náčinie, ktoré barman k svojej práci potrebuje si viete zohnať aj sami. Stačí navštíviť pár overených e-shopov, ktoré tento tovar ponúkajú a vybrať si dobrý pomer cena a kvalita. Taktiež je na výber veľké množstvo kníh, ktoré vám rozšíria obzory o množstvo zaujímavých a podnetných poznatkov.

Na rade je potom vhodný akreditovaný kurz, ak nie ste vyučený barman, a môžete svoje nadšenie skúšať aj na profesionálnejšej úrovni. Začínať môžete drinkami pre vašich známych a blízkych. Popri nových receptoch na drinky sledujte ich reakcie a prijímajte kritiku s nadhľadom. Možno sa vo vás zobudí umelecká duša so zmyslom pre detail a skvelé kombinácie chutí a otvoríte si vlastný bar!

Barmanské vybavenie - slovenské verzus anglické názvoslovie

Potreby pre barmana
Slovenský názov Anglický názov
odmerka jigger
šejker shaker
miešacie poháre the mixing glass
barmanská lyžička barspoon
sitko na ľad strainer
jemné sitko fine mesh strainer
drtidlo muddler
lis na citrusy squeezer / juicer
nôž knife
vývrtka wine key
rôzne druhy pohárov na kokteily different types of cocktail glasses
vybavenie na prácu s ľadom equipment for working with ice
barové podložky bar mats / pads / washers
nálievka pour
flair potreby flair suppplies
barmanský kufrík barman's briefcase
barmanské oblečenie clothing for the bartender
barmanská utierka / handrička the bar rag

Vďaka nasledujúcemu videu si môžete tieto pomôcky aj predstaviť.

Čo obsahuje základná barmanská sada? Časť 1.

Barmanská odmerka - jigger

Každý správny kokteil má mať vyváženú chuť, ktorá sa dá docieliť jedine presným dávkovaním jednotlivých ingrediencií v recepte drinku. Japonské odmerky sú jedny z najpraktickejších, pretože ich tvar nie je vymyslený len tak pre nič za nič. Presýpacie hodiny, to je slovo, ktoré nás ako prvé napadne pri tomto druhu odmerky.

Jedna strana je vyššia a druhá nižšia. Pri dávkovaní sa s nimi ľahko manipuluje, pretože ich barman dokáže prepletať pomedzi prsty. Keď potrebuje väčšiu dávku použije väčšiu časť odmerky, keď menší objem, poradí si s ním menšia časť odmerky. Väčšie odmerky sú vždy dvojnásobkom tej menšej časti. Teda: veľká časť má objem 50 ml a rysku stanovenú na 35 ml, tá menšia má objem 25 ml a ryska končí pri 15 ml.

Používajú sa aj tzv. Leopoldove jiggerky, ktoré majú takisto podobný tvar, akurát sa nejedná o kužele, ktoré sú spojené v špici, ale o bacuľatejšie poháre, ktoré sú k sebe pripojené svojim dnom.

Šejker - shaker

Je to nástroj, ktorý slúži k premiešaniu, prevzdušneniu a schladeniu ingrediencií drinku. Na jeho kvalite nešetrite. V shakeri sa pripravujú kokteily, ktoré neobsahujú alkohol. Poznáme 3 typy barmanský šejkerov:

  1. Boston (americký) shaker - dvojdielny šejker tvorený menšou sklenenou časťou s objemom 470 ml a väčšou nerezovou časťou s objemom 830 ml.
  2. Cobbler shaker - nerezový trojdielny šejker vhodný aj pre začiatočníkov. Obsahuje zabudované sitko na ľad, viečko na ľad a nádobu, v ktorej sa ingrediencie spájajú.
  3. French (parížsky) shaker - jednoduchý dvojdielny šejker (predchodca Cobblera) bez zabudovaného sitka na ľad, ktorý funguje na princípe zapadnutia dvoch nádob s rozdielnym objemom.

Poháre na miešanie

Asi je vám zrejmé, že to čo v shakeri nedokážete pripraviť, sa vám podarí v miešacích pohároch. V tomto špeciálne navrhnutom barmanskom skle, v ktorom je ľad a dlhá barmanská lyžička na miešanie, dokážete pripraviť výborný kokteil. Vďaka prítomnému ľadu a naozaj jemnej technike miešanie sa do drinku neuvoľní veľké množstvo vody ako je to v prípade shakeru. Pohár na miešanie drinkov má ťažké dno, aby pohár bol stabilnejší a taktiež aj zobáčik, ktorý uľahčuje vylievanie drinku do kokteilových pohárov.

Barmanská lyžička

Hlavnou funkciou miešanej lyžičky je miešanie drinku v miešacom pohári. Lyžička je 25 až 50 cm dlhá a skrútená, aby umožnila jednoduchšiu manipuláciu a kruhový pohyb pri miešaní. Jej ďalšie využitie spočíva v dávkovaní prísad a dochucovadiel, ktoré sa používajú v malých množstvách. Lyžička môže mať objem od 2,5 do 7,5 ml. Ploché zakončenie lyžičky sa využije pri miešaní drinkov s rozdrteným ľadom. Vidličkovité zakončenie slúži zas k napichnutiu ingrediencie, s ktorou sa počas prípravy drinku ľahšie manipuluje.

Sitko na ľad a jemné sitko

Keďže ľad behom prípravy a kontakte s kovom sa pomaly roztápa a praská, nikdy sa tento ľad do kokteilov nepoužíva. Nahradí sa novým ľadom alebo sa nepoužije vôbec. Kokteilové sitká slúžia presne na to, aby zabránili prieniku už rozdrveného alebo roztopeného ľadu, kúskov citrusov alebo úlomkov ovocia do drinku. Ak by ste chceli drink čistý a bez prítomnosti rôznych drobnučkých častí, použite šejker s prítomným sitkom a preceďte ho cez najjemnejšie sitko s názvom fine mesh strainer.

Poznáme tri typy cedidiel:

  1. Hawtone strainer - kovový disk s pružinou a otvormi zaisťuje, že drink dokonale pretečie do miešacieho pohára alebo druhej časti šejkeru
  2. Julep strianer - prehnutý disk bez pružiny sa vloží do šejkeru pod uhlom a môže sa používať
  3. Fine mesh strainer - najjemnejší typ sitka, ktorého spodný tvar sa podobá kužeľu zaisťuje čistotu drinku

Drtidlo (pučidlo) a lis na citrusy

Pri príprave niektorých drinkov potrebujete drtidlo, ktoré bez problémov rozpučí ovocie alebo zeleninu na dne pohára. Z toho dôvodu, že poháre bývajú rôzne hlboké, je potrebné myslieť na to, že sa vám bude lepšie pracovať s čo najdlhším drtidlom. Taktiež pri príprave drinkov nesmie chýbať lis na citrusy, ktorý sa podobá na luskáčik alebo pretláčať cesnaku. Do tohto nástroja vložíte ovocie stlačíte a zospodu vám pekne vytečie chutná šťava.

Vybavenie pre barmana - časť 2.

Barmanské sklo - druhy pohárov na kokteily

Profesionálni barmani majú naozaj bohatú ponuku pohárov, do ktorých pripravujú nezabudnuteľné drinky. Populárnym pohárom, z ktorého sa môže piť Aperol Spritz alebo Gin&Tonic je balónovitý pohár s názvom Coppa glass. Jeho tvar sa podobá poháru na červené víno, akurát je buclatejší a má objem až 400 ml.

Niektoré poháre sa volajú presne ako drinky, ktoré sa do nich nalievajú. Patrí sem Margarita, Hurricane, Moscow Mule, Painkeller či Mint Julep, alebo Mai Tai a Jungle Bird. Každý začínajúci barman by mal byť vybavený aspoň týmito typmi barmanského skla:

  • Poháre na stopke do tvaru V alebo tvaru misky (coupe glass) - používajú sa na pitie koktejlu Martini alebo drinku menom Cosmopolitan
  • Lowball (Old Fashioned glass, Rocks glass)- nízky pohár s objemom od 150 do 250 ml, ktorý sa používa na drinky s ľadom ako je napríklad drink Negroni alebo whiskey
  • Highball - vysoký pohár s objemom od 300 do 400 ml pre long drinky ako Cuba Libre, Mojito, Tom Collins

Vybavenie na prácu s ľadom

Ak chcete správne využiť účinky ľadu vo vašom barmanskom umení, musíte poznať a vedieť používať tieto pomôcky na ľad:

  • pomôcky na sekanie ľadu
  • stroje na drtenie ľadu
  • drevené paličky na rozdrtenie ľadu
  • lopatky a kliešte na ľad
  • zásobníky a vedrá na ľad
  • formy alebo výrobníky na ľad

Barové podložky a nálievky

praktické podložky so silikónu, ktoré sú navyše aj protišmykové vedia stabilizovať už roztancovanú zmes pri príprave drinku. Drink ani pomôcky sa vám neprevrhnú a drink sa len tak ľahko nerozleje. Nálievky sú taktiež výbornou vychytávkou v oblasti profi i menej profesionálneho barmanstva. Vďaka nim neujde ani jedna kvapka tekutiny mimo.

Pri nalievaní tekutých ingrediencií budete mať nad nimi aj väčšiu kontrolu. Okrem spomenutých pomôcok netreba zabúdať na ostré a rôzne tvarované nožíky, škrabky, otvárače a vývrtky na šumivé víno, slamky, napichovadlá s rôznymi motívmi a pod..

Barmanské oblečenie, kufrík a flair potreby

Ak ste nadšenec barmanstva, postačí vám na domácu prípravu vhodná zástera a čisté oblečenie pod ňou. Ak pracujete vo viac alebo menej vychýrenom podniku musíte ho patrične reprezentovať. V tomto prípade väčšinou majiteľ podniku stanovuje rovnošatu alebo dress-code, ktorý by mali zamestnanci dodržiavať. Štýl oblečenia smart casual by sa v tejto profesii mohol ujať.

Okrem oblečenia je povinnou výbavou barmana aj barmanský kufrík a flair potreby. V kufríku nosíte svoje pomôcky pri príprave nápojov a vďaka jeho dizajnu a vašej technike ste ním neprehliadnuteľný. Samozrejmosťou je aj jeho praktickosť, pretože barmanské veci si v tom prípade môžete vziať prakticky kamkoľvek. Ak chcete pobaviť svojich zákazníkov, kúpte si taký kufrík, ktorý obsahuje aj flair potreby. S/ to napríklad gumové fľaše na žonglovanie a iné zábavné triky.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

Nealkoholické koktaily - virgin mojito, Crodino koktail

Recepty na nealkoholické koktaily pre Suchý február

S februárom prichádza výzva Suchý február - mesiac bez alkoholu 🚱. Chcete sa zapojiť a neviete čím nahradiť obľúbené drinky? Inšpirujte sa...

long-island-iced-tea.jpg

Recept na drink Long Island Iced Tea

Koktail Long Island Iced Tea patrí medzi najsilnejšie miešané nápoje a pochádza z USA. Ako si drink pripraviť v pohodlí domova a čo na neho...

Recept na najlepší vianočný punč

Recept na najlepší vianočný punč - s alkoholom, nealko aj pre deti

Punč a varené víno sú jednými z najobľúbenejších nápojov predvianočného a vianočného obdobia. Láka vás urobiť si punč doma? Vyskúšajte náš...