Talianske šumivé víno Prosecco: charakteristika a zaujímavosti

Prosecco je talianske šumivé víno označené ochrannou známou DOC alebo DOCG. Je to nápoj, ktorý môže byť súčasťou každej výnimočnej udalosti, keď sa pije s mierou a chuťou. Prekvapte svojich známych skvelým miešaným drinkom, ktorého základ bude tvoriť práve Prosecco. Viac informácií nájdete v našom texte.

Prosecco - základné informácie
Oblasti Prosecca
Obsah cukru
Ako vybrať najlepšie Prosecco
Poháre na Prosecco
Rozdiely medzi Proseccom, sektom a šampanským
Recepty na drinky s Proseccom
Prosecco: šumivé gule do kúpeľa, kniha, festival

prosecco Foto: Pixabay

Hodnotenie Prosecca: 9,5/10

  • Chuť: ovocný buket s prítomnosťou jemných bubliniek
  • Využitie: na každú príležitosť, k rôznym druhom jedál

Prosecco - základná charakteristika

Ak si chcete poštekliť jazýček kvalitným šumivým alkoholom, Prosecco je pre vás výborná voľba. Prečo? Prosecco ako také sa zaraďuje k šumivým vínam, ktorých domovinou je severné Taliansko, konkrétne regióny ako Benátsko a Furlansko-Julské Benátsko, čím je zaistená jeho veľmi osobitá chuť.

Prosecco sa totižto vyrába lisovaním bobúľ hrozna odrody Glera, pričom sa na jeho výrobu použije len šťava z hrozien a nič iného. Po lisovaní nasleduje ochladzovanie vylisovanej šťavy na teplotu od 5 do 10 °C, kedy sa podporí proces vinifikácie. Neskôr nastupuje proces sekundárneho kvasenia, refermentácia a záverečné fľaškovanie.

Názov "Prosecco" nesie podľa blízkej dediny mesta Terst s rovnomenným názvom. Veľkou výhodou Prosecca je nielen jeho cenová dostupnosť a naozaj výnimočná chuť, ktorá sa ponáša na chuť pravého a drahého šampanského. Prosecco má aj ďalšiu výhodu, ktorou je, že sa hodí naozaj kedykoľvek a k čomukoľvek.

Pôvod a najznámejšie oblasti Prosecca

História vzniku Prosecca sa datuje  do rímskych čias. Starí Rimania vyrábali práve z odrody hrozna Glera nápoj s názvom Pucino. Tieto odrody rástli na kopcoch dedinky Prosecco. Počas 18. storočia sa pestovanie odrody Glera rozšírilo do susedných dedín až sa ocitlo až v regiónoch Veneto a Fiuli Venezia Guilia.

V roku 1754 sa prvýkrát spomína v knihe s názvom Il roccolo Ditirambo od Aureliana Acantiho, ktorý uvádza: "A teraz by som rád zvlhčil ústa tým Proseccom, jeho jablkovým buketom". Do podoby v akej ho poznáte dnes dozrelo až v 20. storočí.

Zaujímavosťou je, že odroda hrozna Glera ktorá sa využívala na výrobu Prosecca sa až do roku 2009 označovala ako Prosecco. Medzi najprestíznejšie a najkvalitnejšie Prosecco patrí to, ktoré pochádza z oblastí Cartizze. Tento vinohrad má rozlohu asi 110 hektárov!

Ak nájdete Prosecco s ochrannou známkou (DOC alebo DOCG) a s označením podľa oblasti, kde bola vínna réva pozbieraná a spracovaná do podoby, ktorú držíte v rukách, môžete mať istotu, že ste narazili na kvalitné a regionálne šumivé víno.

Medzi najznámejšie označenia prosecca patria tieto oblasti:

  1. Prosecco Treviso
  2. Mionetto Prosecco
  3. Prosecco Cogliano-Valdobbiadene
  4. Prosecco Asolo-Montello

Ešte chceme dodať informáciu, že vína označené ochrannou známkou DOCG podliehajú kontrole prostredníctvom komisie poľnohospodárstva. Keď komisia vínam túto známku udelí, zaručí tým fakt, že sa jedná o kontrolovaný pôvod a najvyšší stupeň kvality alkoholu.

Obsah cukru: Prosecco, Prosecco bez cukru, v akcii 2024

Tak ako u všetkých produktov vhodných na konzumáciu platí, že podľa značky a obsahu viete zistiť, koľko cukru sa tam nachádza a pod., tak viete posúdiť aj obsah cukru či alkoholu v Proseccu. Prosecco zvyčajne obsahuje 10 až 13 % alkoholu, pričom obsah cukru môže byť nižší alebo vyšší. Uvádzame preto dve varianty obsahu cukru v Proseccu, ktoré:

  1. zahŕňajú zostatkový cukor, ktorého výška sa pohybuje pod hranicou 1 gramu na liter - jedná sa o Prosecco skoro bez cukru (napr. nealkoholické Prosecco solicello)
  2. obsahuje až 15 gramov zostatkového kalorického cukru na liter

Obsah cukru v Proseccu sa líši v závislosti od značky a druhu Prosecca. Tak ako aj iný alkohol je pre ľudský organizmus kalorická bomba, u Prosecca to platí taktiež. Staré známe: "všetko s mierou", by ste mali mať na zreteli i pri pití šumivých vín. Ak im však neviete odolať, kupujte a pite ich s rozumom a pri výnimočných príležitostiach, aby nestratili punc vznešenosti.

sipka Pre chladné obdobie sa hodí recept na alko i nealko vianočný punč, ktorý si môžete pripraviť aj doma.

Ako vybrať to najlepšie Prosecco, k čomu sa hodí Prosecco

Ak budete vyberať práve toto šumivé víno, všimnite si, či má ochrannú známku DOC alebo DOCG. Ak má aspoň jednu z nich, máte istotu, že sa jedná o kvalitné a dobré "šampanské". Keď si ho zadovážite, podávajte ho vychladené s teplotou okolo 5 až 7 °C.

Prosecco sa zvyčajne hodí k ľahkej, nie príliš mastnej kuchyni. Čo máme na mysli? K vianočnému šalátu alebo pečenému mäsu sa hodí iný druh alkoholu ako je Prosecco. Preto, ak chcete požívať tento nápoj, voľte jedlá ako sú rôzne druhy syrov, pestré rizotá, nezameniteľné sushi a výborne pripravené bolognese cestoviny.

K tomu, aby ste si vedeli vybrať spomedzi rôznych druhov vín štýl Prosecco, uvádzame pár kvalitných druhov, ako:

  • Bisson
  • Bortolim
  • De Stefani
  • Mionetto
  • Ruggeri

Poháre a poháriky na Prosecco - perlivé víno

Ak chcete piť alkohol na úrovni a decentne, potrebujete k tomu nielen správny prístup a čistú myseľ, ale i kvalitné sklenené poháre. Medzi najčastejšie poháre, ktoré sa na pitie Prosecca používajú sú tie na šampanské. Ako vyzerajú také poháre?

Jedná sa o sklenené jednofarebné alebo farebné poháre na vysokej stopke s úzkym hrdlom s profilom, so zdobeným alebo čírim sklom. Pokiaľ máte doma vo vitrínke krištáľové poháre bez oťukov, zároveň sú určené na šampanské alebo sekt, voľba pohárov na rozlievanie Prosecca je vyriešená.

Spoznajte rozdiel medzi Proseccom, sektom a šampanským

Prosecco na rozdiel od šampanského nezreje vo fľaši. Refermentácia (kvasenie, pri ktorom sa vytvárajú aj jemné bublinky) prebieha v oceľových tlakových nádobách počas 30 dní. Ďalšou zaujímavosťou a rozdielom je to, že šampanské má len 3 odrody, ako Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier, preto je aj o dosť drahšie než Prosecco.

Na poslednom mieste sa objavuje sekt, ktorý sa síce vyrába rovnakým spôsobom ako Prosecco, avšak nie v svetoznámej francúzskej vinárskej oblasti, preto vychádza asi najlacnejšie z tejto trojice šumivých vín.

Recept na Aperol Prosecco a Prosecco frizzante

APEROL SPRITZ - SUROVINY

  • 1,2 dcl Prosecca
  • 0,8 dcl Aperolu
  • 0,4 dcl sódy
  • plátky pomaranča
  • ľad

APEROL SPRITZ - POSTUP

  1. Do pohára si naložte ľad a vlejte doň Prosecco.
  2. Obsah pohára zmiešajte s Aperolom.
  3. Dobre premiešajte a zrieďte sódou.
  4. Pridajte plátky pomaranča.

Druhým receptom by mohol byť recept na Bellini s Proseccom. Viac informácií nájdete nižšie v tabuľke.

BELLINI PROSECCO - SUROVINY
  • 0,5 dcl broskyňového likéru
  • 0,5 dcl broskyňového džúsu (najlepšie lisovaný)
  • 1 dcl Prosecca
BELLINI PROSECCO - POSTUP
  1. Do pohára nalejte broskyňový likér.
  2. Potom prilejte požadované množstvo broskyňového džúsu a jemne premiešajte.
  3. Nakoniec pridajte Prosecco a môžete podávať.

Prosecco - šumivé gule do kúpeľa, Lidl

Čo iné sa k Proseccu hodí ako romantický večer pri sviečkach s vašim milovaným partnerom alebo partnerkou, romantický film, príjemná muzika a výborná večera? Z prvého pohľadu asi už nič navyše.

No, ak by ste si večer ešte chceli spestriť, máme pre vás jednu zaujímavosť. Jedná sa o šumivú "bombu", teda guľu do kúpeľa s vôňou Prosecca, ktorá sa v horúcej vode rozpustí a svojou arómou vás uvoľní a upokojí pred spaním.

Okrem toho víno Prosecco je dostupné snáď už v každom supermarkete, ako je napríklad Lidl, Kaufland alebo Tesco. Samozrejme Prosecco nájdete aj v obchode s alkoholom, no možno za vyššiu cenu, pretože sa môže jednať o kvalitné vychytávky.

Prosecco: kniha, festival

Okrem toho Prosecco ako také sa stalo inšpiráciou aj pre spisovateľku Nikolu Misjakovú, ktorá napísala knihu o randení, láske a vzťahoch po tridsiatke s názvom "Prosecco do žíly".

Taktiež Prosecco sa stalo hlavným menovateľom Prosecco festivalu, kde si v Prosecco rezidencii Marko, asi 4 km vzdialené mestečko od zámku Valtice, môžete užiť nielen ochutnávku šumivého vína a všelijakých dobrôt, ale i krásny areál neďalekých Valtíc.

Ako sa píše Prosecco, Proseko, Proseco?

Pre niektorých z vás môže byť mätúce ako správne napísať slovo, ktoré má taliansky pôvod. Podľa Pravidiel slovenského pravopisu (PSP) sa rôzne odborné názvy kultivarov, sort a odrôd píšu s veľkým začiatočným písmenom (považujú sa za vlastné podstatné mená). I keď víno Prosecco je pomenované podľa talianskeho vidieka a nie podľa odrody, napriek tomu ho píšte ho s veľkým začiatočným písmenom.

Taktiež aj prvé slovo viacslovných výrazov by sa malo písať s veľkým začiatočným písmenom. Všetky názvy odrôd vín, ktoré poznáte, by ste mali písať s veľkým začiatočným písmenom. Ku príkladu uvádzame napríklad: Rulandské biele, Muškát Ottonel, Frankovka modrá a pod..

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

Výborné recepty z cukety fit, zdravé aj pre deti

TOP recepty z cukety - s mäsom, fit aj pre deti

Cuketová sezóna 🥒 je v plnom prúde a vy hľadáte inšpiráciu, čo dobré si z nich uvariť? Prečítajte si naše tipy na chutné a jednoduché jedlá...

Online nákup

Tesco online nákupy – potraviny domov

Online nákupy sú pre mnohých ľudí pohodlným spôsobom, ako si nakúpiť priamo z domu bez nosenia tašiek. Ako fungujú Tesco online nákupy? 🛒

ceresne

TOP recepty na najlepšiu domácu griotku

Griotka, je likérom 🍷pre dospelých, ktorí ho obľubujú najmä v zime. Teplý či studený nápoj viete pripraviť aj doma a užiť si tak domáci...