Ako si pripraviť Espresso tonic - pomery a poháre

Espresso tonic je výborným života-budičom, ktorý sa hodí na pitie v lete i počas roka. Kombinácia kávy a tonicu môže byť nielen svieža a horúca zároveň, ale i naraz sladká a kyslá. V našom článku nájdete niečo z histórie, rýchle recepty a rôzne ďalšie zaujímavosti.

História vzniku nápoja
Príprava a pomery nealkoholického drinku
Recept na Espresso tonic
Chuť, cena, Starbusks
Varianty Espresso tonic

et Foto: Pixabay

Hodnotenie drinku Espresso tonic: 9,7/10

  • Ingrediencie: ľahko dostupné (Tonic a espresso, kocky ľadu, citrus na ozdobu)
  • Doba prípravy: 10 minút

Pôvod a názov nápoja Espresso tonic

Kde inde mohol tento nápoj vzniknúť ako na párty vo Švédsku? Mladí ľudia sa chceli udržať v plnej sile až do skorého rána, tak popri alko drinkoch pili aj espresso. Ako to zvykom býva na párty sú k dispozícii okrem alkoholou aj nealko nápoje, ako je napr. Coca Cola, sóda či tonic. Na tejto párty ostal práve sýtený tonic. Keď po dopití kávy skúsili uhasiť smäd tonikom, zistili, že je to veľmi zaujímavá chuť, keď sa spoja tieto dva nápoje. A tak vznikol nový fenomén.

Pred vznikom konkrétneho názvu drinku sa berie do úvahy množstvo faktorov. Pri rozhodovaní sa používajú tieto parametre: miesto - kde bol drink vymyslený, obsah - aké ingrediencie obsahuje, ako chutí, či ako vyzerá jeho príprava a konečný výsledok. S vymýšľaním názvu nápoja Espresso tonic veľký problém nebol. V tomto prípade je zrejmé, že sa použili názvy ingrediencií, z ktorých sa skladá.

Espresso tonic: návod a príprava

Prípravu Espresso tonicu môžete nechať na barmanoch v kaviarňach alebo baroch. Taktiež si ho dokážete pripraviť aj doma. V prvom rade musíte mať v mrazničke už pripravené kocky ľadu. Taktiež potrebujete široký, aspoň 350 ml pohár, ktorý naplníte pripraveným ľadom. Medzitým si uvaríte kávu - espresso klasické alebo dvojité. Z chladničky nezabudnite vybrať chladený tonic. Na výbere kvalitných surovín si nechajte záležať, aby bol zážitok z nápoja čo najviac intenzívny.

Pomery v Espresso & tonic

Kocky ľadu v pohári pomalinky zalejte asi 1 dcl tonicu tak, aby ľadové kocky čo najmenej penili a naozaj pomaly praskali. Nasleduje svižné priliatie 50 ml horúcej kávy za pomoci džezvy, mokka kanvičky alebo lyžičky. Týmto spôsobom sa vám podarí dosiahnuť farebné a jasne viditeľné vrstvy nápoja. Ak pridáte kávu s vysokou dávkou kyslosti (tzv. acidity), dosiahnete širšie spektrum vôní a chutí a zároveň stlmíte horkokyslú chuť tonicu. Na ozdobu nápoja sa môže použiť grep alebo zrelý pomaranč. Záleží od toho, či chcete, aby nápoj bol viac horkejší alebo sladko citrusový.

Espresso tonic - recept

Recept na Espresso tonic má veľa variácií, preto sa nemusíte obávať toho, či sa vám drink podarí namiešať špičkovo ako od barmana. Pokojne s ním môžete neustále experimentovať. Postup a pomer prípravy nápoja musí ostať vždy zachovaný. V nasledujúcom recepte a videu vám predvedieme ten jednoduchší typ Espresso tonicu.

Espresso tonic - suroviny

  • 50 ml espressa
  • 150 ml tonicu
  • 200 ml ľadových kociek

Espresso tonic - postup

  1. 350 ml sklenený (odolný voči teplu) pohár naplňte ľadom.
  2. Ľad postupne zalejte vychladeným perlivým tonicom.
  3. V tomto prípade skúste espresso prilievať pomaly, nech sa chute prepoja a drink sa trošku zakalí.
  4. Ozdobte citrusovým plátkom.

sipka Vyskúšajte výrobu domácej griotky a pohostite tak svojich známych.

Espresso tonic: chuť, cena, Starbucks

Určite je vám známe, že potom ako si obľúbite nejaký nápoj vo vašom obľúbenom podniku, jeho chuť skúšate aj v iných baroch alebo kaviarňach. Prečo? Chcete skúšať ale zároveň vsadiť na istotu, preto si objednávate ten najobľúbenejší. Možno je to pre vás akýsi barometer kvality, podľa ktorého viete posúdiť aj danú prevádzku. No nie v každom podniku vám ho vedia pripraviť tak ako ho poznáte. Je to ako s receptom od vašej mamy. U nej bude konečný produkt chutiť úplne inak ako u vás, hoc dodržíte postup a nakúpite rovnaké ingrediencie.

Čo vám tým chceme naznačiť? Skúste neočakávať chuť, na ktorú ste si zvykli, lebo receptúra sa mení aj na vašich chuťových buniek, na základe miesta a spôsobu prípravy, ako aj podľa kvality vody a pod.. To isté platí aj o cenách za tento drink. Ak si budete chcieť tento drink vychutnať napr. v Bratislave v reštaurácii UFO alebo v nejakej milej kaviarni v New Yorku, očakávajte aj iné ceny. Bežne sa tento drink u nás a v susedných Čechách pohybuje okolo 5 €, v iných destináciách môže byť bezproblémov cena oveľa vyššia.

Ani jedna z najväčších spoločností na spracovanie kávy akou je Starbucks "nezaspalo na vavrínoch". V jej pobočkách si môžete tento drink vziať aj so sebou ako "TO GO" a vychutnať si ho tak na námestí v teplý letný deň. Verte či nie, jeho výnimočnú chuť a povzbudzujúce vlastnosti oceníte počas celého roka.

Varianty Espresso tonic

Espresso gin tonic

Jedným z vydarených experimentov je práve Espresso gin tonic. Na rozdiel od Espresso tonicu je pridaný do nápoja gin, čím sa pôvodný nápoj stáva verziou s pridaným alkoholom. Kým Espresso tonic môžete piť aj počas pracovnej doby a šoférovať po jeho dopití, pri Espresso gin tonic to ihneď možné nie je.

Káva s tonikom

V tomto prípade sa jedná o Espresso tonic s kvalitnou arabskou kávou alebo iným druhom dobrej kávy. Pre dosiahnutie maximálneho účinku preto vyberajte veľmi kvalitnú kávu. Skúste striedať rôzne zrnkové kávy a porovnávať chute. O výsledkoch sa môžete s nami podeliť v komentároch.

Ľadová káva s tonikom

Ak je von slnečné no veľmi horúce počasie, niet divu, že sa človek túži schladiť. V tomto prípade môžete vyskúšať pripraviť si ľadovú kávu s väčším množstvom ľadu a vychladeným tonikom. Doplňte slamku a nápoj môžete sŕkať dovtedy, až kým vás neschladí. Taktiež môžete skúsiť aj Long Island Iced Tea, ktorý vás taktiež osvieži. Kúpte si ešte zmrzlinový dezert a o pocitové vyrovnanie teplôt máte postarané.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

obchod

Dni Marianne 2024: zoznam obchodov, zľavové kupóny, aplikácia

Vďaka spolupráci časopisu Marianne a obchodmi na Slovensku i v Čechách vznikla skvelá príležitosť na nákupy rôzneho tovaru za skvelé ceny!

den sv patrika

Prečo a ako sa slávi deň svätého Patrika, 17. marca

Deň svätého Patrika 🍀 sa oslavuje v Írsku, ako aj inde, 17. marca každý rok. Spoznajte tradície aj iných krajín a osvojte si z nich niečo...

Let´s Dance

Let's Dance 2024: poradie, výsledky, kto vypadol

Populárna tanečná súťaž Let's Dance sa vracia na obrazovky televízie Markíza. Už v marci 2024 sa môžu diváci tešiť na známe osobnosti,...