Prečo a ako sa slávi deň svätého Patrika, 17. marca

Vedeli ste, že každý rok sa v Írsku slávi Deň svätého Patrika? Deje sa to každý rok, konkrétne 17. marca. Ani tento rok tomu nebude inak. Tradičná farba tohto dňa je samozrejme zelená a do jej odtieňov sa ladí nielen výzdoba a outfity ľudí, ale i  pestrá paleta jedál a nápojov. Poďte sa spolu s nami pozrieť na to, prečo a kde sa tento sviatok slávi a čo sa v tento deň konzumuje a robí.

den sv patrika Foto: Pixabay

Deň sv. Patrika - dátum
Kto bol svätý Patrik?
Slávnosti a tradície
Zaujímavosti o dni svätého Patrika
Pôvod a význam mena Patrik

Kedy a kde sa slávi deň svätého Patrika - "Saint Patric's Day"

Deň sv. Patrika je štátnym sviatkom Írska, ostrova Montserrat a kanadskej provincie Nefounland a Labrador. Tento deň pripadá na nedeľu 17. 03. 2024 a slávi sa aj vo Veľkej Británii, USA, Kanade a v Austrálii. Posledné roky sa vplyvom globalizácie tento sviatok dostáva viac a viac do Európy.

Kto bol svätý Patrik

Saint Patrick (anglicky) alebo Naomh Pádraig (írsky) - svätý Patrik bol kresťanským mníchom, misionárom a neskôr biskupom/opátom. Svätý Patrik je opradený mnohými legendami, ako napríklad, že ako 16-ročný bol zajatý pirátmi a bol uväznený do otroctva v Írsku.

Odtiaľ sa mu zázrakom podarilo ujsť až do Francúzska, kde začal pôsobiť ako duchovný. Počas svojho života na prelome 4. a 5. storočia pôsobil v Írsku ako misionár Patrik, ktorého cieľom bolo šíriť v Írsku kresťanstvo a ukázať ľuďom aj inú stránku života, tú duchovnú.

Podľa legendy svätý Patrik vyhnal z Írska hady a dodnes sa tam nepotvrdil výskyt plazov. Môže to byť však alegória, ktorá hovorí o tom, že v Írsku pôsobili druidi, ktorí sa venovali mágii a ľudovému liečiteľstvu a s príchodom kresťanstva boli z krajiny vytlačení. Čo je na tom pravdy, to vám zaručiť nevieme.

Svätec Patrika (Saint Patric): atribúty a legendy

Atribútmi svätca Patrika sa stali: oheň, had, biskup a zelený 3-lístok ďateliny (symbolizuje svätú Trojicu a zelená farba je národnou farbou Írska). Prečo práve trojlístok? Podľa povesti sa traduje, že svätý Patrik názorne ukazoval princíp, teda význam Najsvätejšej Trojice, práve na lístku ďateliny, ktorá má 3 lístky spojené do jedného celku, preto mu tento atribút "prischol".

Vďaka írskej tradícii bol svätý Patrik po jeho smrti pochovaný vedľa svätej Brigity a svätého Kolumba, ktorí sú patrónmi Írska. V Írsku a aj inde na svete sa nájdu kostoly zasvätené práve tomuto svätcovi.

Deň svätého Patrika je vlastne spomienkou na jeho úmrtie, ktoré sa datuje práve na 17-ty marec, hoci sa možno už neslávi v tom pôvodnom duchu, ale v komerčnom. Deň svätého Patrika využívajú na propagáciu svojich zákazníkov aj spoločnosti z rôznych odvetví. Bonusové akcie v online kasínach nie sú výnimkou.

Deň svätého Patrika: história, slávnosti a tradície, Írsko

Na deň úmrtia svätého Patrika si ľudia jeho posolstvo pripomínali medzi 9. až 10. storočím nášho letopočtu sprievodmi, spevmi i modlitbami. Prvá púť sa uskutočnila na Floride a usporiadal ju vikár menom Ricardo Artur. Pôvod kresťanského sviatku sa vplyvom globalizácie zmenil.

V tento deň sa ľudia viac bavia, jedia a popíjajú vo vyzdobených reštauráciách. Taktiež v uliciach Írska sa v tento deň konajú koncertné vystúpenia, tance a írska hudba v uliciach, rôzne súťaže v popíjaní zeleného piva. Všetky tieto bujaré oslavy sú podčiarknuté zelenou farbou, symbolmi trojlístka na odevoch či na makeup-e, klobúkmi, jedlami a alko i nealko nápojmi zelených farieb.

Ak chcete tento deň zažiť na vlastnej koži, odporúčame vám navštíviť okrem Dublinu v Írsku aj Boston, New York, Philandelphia či New Orleans. Taktiež aj v Bratislave alebo v susedných Čechách viete nájsť írske menšiny, ktoré tento deň oslavujú po svojom.

Prezentácia možností - čo sa pije na svätého Patrika

Pri veselých oslavách sa zvyčajne konzumujú nealkoholické i alkoholické nápoje zelenej farby, ako: írske pivo Guinness Extra Stout 10°; škótska whiskey Jameson Black Bareel; či Tullamore Dew. Ďalej sa môžete stretnúť s alkoholom ako:

  • Bushmilles Black Bush
  • Teeling Small Batch Rum Cask
  • Teeling Single Grain
  • Teeling Single Malt
  • Redbreast

Tradičné nápoje a jedlá Foto: Pixabay

Deň svätého Patrika - zaujímavosti, symboly

K oslavám Dňa svätého Patrika sa viaže zopár unikátnych informácií, o ktoré by sme sa s vami radi podelili. Tu sú:

  • prvé komerčné oslavy svätého Patrika boli ladené do modrej farby
  • zelená farba osláv sa zakotvila až po tom, čo si túto tradíciu ľudia spojili so "Smaragdovým ostrovom", Írskom, ktorého národná farba je zelená
  • London Eye a Torre Pendente di Pisa (šikmá veža v Pise) sa v tento deň nasvecuje na zeleno
  • taktiež aj rieka v Chicagu sa sfarbí do zelena (čo nie je práve najekologickejšie)
  • medzi tradičné jedlá patrí hovädzie mäso s kyslou kapustou, ako aj klobása so zemiakovou kašou
  • na dno whisky alebo pivových pohárov sa ukladajú trojlístky, ktoré sa konzumujú spolu s alkoholom

sipka Prečítajte si zaujímavosti o nakladaní kyslej kapusty.

Svätý Patrik a pôvod mena

Vedeli ste, že meno Patrik je čiastočne upravená verzia od latinského mena Patricius? Meno Patricius v preklade znamená urodzený, patricijský, precízny, zodpovedný, teda taký akým bol svätec Patrik.

Svätý Patrik je patrónom kaderníkov, kováčov, baníkov, debnárov, roľníkov a svätec, ktorý sa prihovára za ochranu dobytka. Na Slovensku sa meno Patrik oslavuje 6. júla, preto nezabudnite osláviť vášho známeho či blízkeho človeka menom Patrik.

sipka Pozrite si náš meninový kalendár, aby ste nezabudli poslať gratuláciu.

Význam mena Patrik

Muž narodený s menom Patrik je považovaný za skvelého vodcu, ktorý je nielen zodpovedný a presný, ale i precízny. Hlavnými vlastnosťami, ktoré toto meno určujú je perfekcionizmus a odhodlanosť. Žiadna prekážka ho nezastaví, pretože vytrvalo kráča za svojím cieľom.

Patrik sa radšej učí z neúspechov iných ako zo svojich, preto sa vám môže v niektorých situáciách zdať nedôverčivý. Pre svojich blízkych je fyzicky, duševne a finančne nápomocný. Takisto priatelia, ktorých má veľa, sa môžu naňho na 100 % spoľahnúť.

Každá minca má 2 strany a v mene Patrik, preto môžete nájsť 2 stránky. Je to usilovnosť, dobrotivosť a láskavosť a na druhej strane nie každý Patrik dokáže vyjadriť nahlas a okázalo romantiku a nehu a odhaliť tak svoje svoje pocity a túžby.

Avšak, netreba vešať hlavu, nie každý človek vie hovoriť nahlas čo cíti. U takýchto ľudí treba sledovať skôr činy, cez ktoré vedia veľa vyjadriť. Ako je to s Patrikmi, ktorých poznáte vy? Podeľte sa s nami o ich vlastnostiach v komentároch.

sipka Spoznajte pôvod a význam mena Dávid.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

Nealkoholické koktaily - virgin mojito, Crodino koktail

Recepty na nealkoholické koktaily pre Suchý február

S februárom prichádza výzva Suchý február - mesiac bez alkoholu 🚱. Chcete sa zapojiť a neviete čím nahradiť obľúbené drinky? Inšpirujte sa...

kozmopolitan

Najlepší recept na koktejl Cosmopolitan – ako ho pripraviť doma

Cosmopolitan 🍸 alkoholický nápoj, ktorý pila aj postava zo seriálu Sex v meste, Carrie Bradshaw. Naučte sa pripraviť si tento nápoj na...

long-island-iced-tea.jpg

Recept na drink Long Island Iced Tea

Koktail Long Island Iced Tea patrí medzi najsilnejšie miešané nápoje a pochádza z USA. Ako si drink pripraviť v pohodlí domova a čo na neho...