Triky na efektívne jarné upratovanie - Danšari & Marie Kondo

Jarné či kúzelné upratovanie by sa mohlo stať zvykom každej domácnosti. Pretriedením vecí, ktoré nepotrebujete si vyčistíte priestor, v ktorom žijete a myseľ od zbytočností, ktoré vás len vyčerpávajú. Skúste sa inšpirovať systémom upratovania od Marie Kondo či štýlom Danšari od Hideko Jamašita, ktorý rozoberieme v tomto článku.

marie kondo Foto: Profimedia

Kúzelné a jarné upratovanie

Možno ste sa stretli s týmto názvom v spojitosti s japonským štýlom triedenia a ukladania vecí. Nie je to o na prvý pohľad vyzerajúcom poriadku, ale aj o tom, že môžete začať skutočne žiť a byť plný spokojnosti a šťastia. Vysporiadať sa s neporiadkom dá naozaj kopu práce. Verte či nie, každý z nás má nejaký ten neporiadok vo hmotných veciach a nie to ešte v myšlienkach. Ako postupovať o v čom spočívajú dve japonské metódy KonMari a Danšari sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

Marie Kondo: books, instagram, youtube, eshop, wiki, Netflix

Základnou hybnou silou pri upratovaní je pevná vôľa, systém a znalosť o tom, ako to robiť správne. Marie Kondo je Japonkou, ktorá zasvätila svoj život umeniu upratať. Poslaním, ktoré chce týmto štýlom života odovzdať je objavovanie vecí, ktoré nám skutočne robia radosť. Upratovanie v ponímaní Marie Kondo je niečo ako prerod zo starého života do života nového a lepšieho.

Jedná sa o meditáciu, dialóg so sebou samým a vecami, ktoré doma máte a následným vytrieďovaním a ukladaním. Je to činnosť, do ktorej sa človek zamiluje, len si musí nájsť na to dostatok času, musí začať a vytrvať. Zároveň však musí veriť tomu, že ho to urobí šťastným, keď bude mať poriadok doma a v mysli.

Výklady a informácie o správnom upratovaní Marie Kondo zhrnula napríklad v knihe Kúzelné upratovanie. Taktiež má svoj profil na instagrame, youtube a dokonca aj na streamovacej platforme Netflix, kde si viete nájsť epizódy s metódou KonMari v praxi.

Jarné upratovanie 2024 - metóda KonMari

Metóda KonMari sa osvedčuje nielen pri triedení vecí v šatníku, v kuchyni a rôznych miestnostiach v dome, ale aj v každodennom živote. KonMari je čiastočne založená na japonskej viere Shinto, kde všetky veci majú svoje miesto a žijú v náležitej symbióze. Keď človek dramaticky zmení spôsob života ako žije, to ako konzumuje jedlo, alebo ako práve upratuje, otvoria sa mu nové obzory a spozná lepšie hodnotu všetkého.

Jednoducho každá takáto zmena vám pretvára život. Keď si dokážete spraviť poriadok už len v obyčajných papieroch, predmetoch, vyčistíte si hlavu a naberiete nový, lepší smer. Možno nadobudnete odvahu a zmeníte zamestnanie, ktoré vás nenapĺňa. Možno sa už konečne odhodláte a podarí sa vám vyčistiť rúru bez zlej nálady a s väčším zanietením. Alebo sa začnete venovať niečomu, čo ste stále odkladali a pod.. Vo vašom dome sa budete cítiť ešte lepšie ako doma.

Upratovanie domácnosti podľa Marie Kondo

Vďaka radám o tom ako upratať, sa naučíte aj lepšie rozhodovať v živote. V tom prípade platí jednoduché pravidlo: ako sa staráte o svoje veci, tak sa postaráte aj o seba. Pri upratovaní si nechajte len tie veci, ktoré vo vás skutočne vyvolávajú radosť, ostatné ak sú súce, podarujte alebo venujte organizáciám pre pomoc sociálne slabším. Taktiež ich môžete dať recyklovať do kontajnerov na oblečenie, alebo ich predať. Keď sa už rozhodnete, ktoré veci si ponecháte, zvoľte im miesto, na ktoré ich vždy odložíte.

Medzi základné pravidlá metódy KonMari patria tieto body:

  1. Zaviažte sa k tomu, že si poupratujete.
  2. Predstavte si svoj ideálny životný štýl.
  3. Najprv veci vyraďte.
  4. Upratujte veci podľa kategórie, nie podľa toho koľko máte miesta.
  5. Postupujte v správnom poradí.
  6. Pri triedení sa vždy opýtajte samého seba, či vo vás daný predmet vyvoláva radosť alebo skôr také neurčité, nostalgické až negatívne pocity.
  7. Nenechávajte upratovanie na poslednú chvíľu, napríklad pri sťahovaní alebo po ňom.

sipka Vyskúšajte rôzne metódy na vyčistenie rýchlovarnej kanvice.

Technika upratovania, skladania a triedenia Marie Kondo

Pri upratovaní šatníka je dôležité začať v tomto poradí:

  1. Všetko zhrňte na jednu hromadu, aby ste videli koľko vecí vlastníte. Dostanete sa tak do bodu, kedy zistíte, že možno toľko svetrov jednej farby nepotrebujete. Či tie obnosené šaty, ktoré máte ešte zo stužkovej slávnosti, sú síce pripomienkou niečoho pekného, ale už viete, že si ich nikdy neoblečiete.
  2. Čo sa týka oblečenia, začnite s vrchnými časťami oblečenia a potom spodnými.
  3. Potom tými najmenšími časťami oblečenia a doplnkami a trieďte ich podľa funkčnosti, farieb a stavu v akom ste ich našli.
  4. Neskôr prejdite k triedeniu aj iných kategórií ako sú rôzne média, knihy, papiere, kancelárske pomôcky, pohľadnice a pod..

V nasledujúcom videu uvidíte ako si rýchlo a efektívne môžete poskladať a skladovať oblečenie.

Pomôcky na upratovanie: rotačný mop, gumené rukavice, nerez, swiffer

Pri upratovaní oblečenia alebo inej kategórie postupujte vždy od hora nadol. Ak idete vysávať izbu, otvorte okná dokorán, nech výriaci sa prach sa zbytočne neusádza naspäť na miesta, z ktorých ho vysávate. Po vysávaní sa odporúča poutierať prach z poličiek a miest, kde by sa mohol ešte usadiť. Potom je potrebné umyť podlahu mopom s takou drogériou, ktorá je vhodná na konkrétny povrch, ktorý čistíte.

Ak máte doma textílie ako deky či prehozy, rôzne závesy a záclony, toto všetko vymeňte skôr ako začnete s vysávaním. Nezabudnite pravidelne vetrať a utierať prach aj z listov rastlín, či vysávať ho z miest, ktoré nie sú na prvý pohľad viditeľné. Napríklad po posteľou, za skrinkou v rôznych škárach dvier a pod.. Po generálnou uprataní prídu na rad spotrebiče a sanita. A potom môžete začať s praním, skladaním a triedením oblečenia.

sipka Spôsoby na to ako vyčistiť pripálený plech alebo hrniec.

Mopy na podlahu (Kinekus Žilina), práca v zahraničí

Keď už sa po triedení a vyraďovaní dostanete k umývaniu podláh, máte to najťažšie za sebou. Pred umývaním podláh si dajte záležať na výbere toho správneho mopu. Môžete siahnuť po sklopnom, teleskopickom mope alebo mope s rezancami a nádobkou, kde sa mop "odšťaví", či po mope, ktorý dokáže čistiť podlahu na základe vodnej pary.

Výber mopu je záležitosťou vašej preferencie, rozpočtu, efektívnosti a frekvencie jeho využívania. Ak sa niekto z vás vyžíva v upratovaní a skladaní oblečenia tak ako Marie Kondo, nie je to na škodu. Môže skúsiť šťastie za hranicami a vyskúšať prácu v zahraničí, ktorá bude aj adekvátne ohodnotená. No hlavne, budete sa venovať tomu čo vás napĺňa. A presne toto je poslaním KonMari. Dať si do poriadku život a byť naozaj spokojný.

sipka Ako vyčistiť žehličku sa dozviete TU.

Danšari - umenie upratovať

Jednou z ďalších metód ako svoj systém upratovania a zhromažďovania vecí vylepšiť je metóda danšari. Čo to vlastne je? Typ myslenia a konania, pri ktorom dáte zbohom haraburdám vo vašom priestore a v mysli. Zlepšíte si a zviditeľníte život, ktorý vám doposiaľ zahlcovali nepotrebné veci. Umenie upratovať sa riadi týmto mottom: nie srdce zmení svoju činnosť, ale činnosť zmení naše srdce.

Slovo danšari nevzniklo len tak. Keď ho vám rozoberieme dostanete z jeho slabík jednoznačné vodítko na upratanie svojho vonkajšieho, ale i vnútorného života.

  • DAN - zbavte sa vecí, ktoré nepotrebujete
  • ŠA - vyhoďte nahromadené zbytočnosti v byte
  • RI - prerušte puto medzi vecami a vami a dostaňte svoje ja do priestoru, v ktorom sa bude cítiť slobodne

Pri tomto type japonského myslenia sa pri triedení vecí pýtate tak, že stredobodom otázky ste vy a nie veci okolo vás. Veríme, že príklady takýchto otázok, ktoré nájdete v nasledujúcej tabuľke, vám pomôžu "prekopať" nesprávne uvažovanie a pomôže sa zbaviť toxických myšlienok.

DANŠARI
Správna otázka Nesprávna otázka
Je táto vec pre mňa vhodná? Nie je to škoda vyhodiť?
Robí ma táto vec šťastným / šťastnou? Budem to ešte niekedy používať?

sipka Spoznajte princípy Feng Shuei a dosiahnite harmóniu v domácnosti.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

detox

Detox tela a pečene - čo to je a ako začať?

Detox - očista organizmu. V čom spočíva jeho sila a ako z tela dokážete vypudiť škodlivé látky? Viac informácii o detoxikácii organizmu...

recyklace

Ako na triedenie odpadu - farby a značky

Triedenie 🚮 recyklácia a minimalizácia odpadu by mali byť súčasťou a samozrejmosťou každodenného života. Poďte sa naučiť ako správne...

bankomat

Ako fungujú vkladomaty - vkladové bankomaty

Vkladové automaty a bankomaty sú výdobytkami modernej doby. Uľahčite si prístup k financiám výberom alebo vkladom. Viac informácií nájdete...