Ako vyčistiť rýchlovarnú kanvicu od vodného kameňa

Rýchlovarná kanvica sa stala súčasťou každej domácnosti. Je to jeden z najvyťaženejších spotrebičov, ktorý používa väčšina z nás niekoľkokrát denne. Čo však s vodným kameňom, ktorý sa v nej usadzuje? Z článku sa dozviete spoľahlivé tipy na vyčistenie kanvice octom, sódou bikarbónou, ale aj kyselinou citrónovou.

Postup ako vyčistiť rýchlovarnú kanvicu Foto: Pixabay

Čím vyčistiť kanvicu - Čistenie octom
Čistenie kyselinou citrónovou - Čistenie sódou

Ako vyčistiť rýchlovarnú kanvicu od vodného kameňa

Ako často čistíte rýchlovarnú kanvicu? Vzhľadom k tomu, že kanvicu používa väčšina z vás niekoľkokrát za deň na prípravu kávy, čaju alebo iných horúcich nápojov, treba myslieť na jej údržbu. Je dôležité aby sme ju čistili pravidelne a nečakali na to, až keď sa na nej bude usadzovať vodný kameň.

Existuje niekoľko spôsobov, ako pri čistení postupovať. Väčšina z nich je veľmi jednoduchá a zaberie len pár minút. Nižšie sa dočítate aj o spôsoboch čistenia rýchlovarnej kanvice bez použitia chemických prostriedkov.

Prečo je dôležité čistenie rýchlovarnej kanvice (kanvica bez vodného kameňa)

Pravidelné čistenie kanvice je dôležité hlavne kvôli tomu, že usadený vodný kameň spomaľuje zohrievanie vody. Kanvica tak spotrebuje oveľa viacej energie počas zohrievania. Taktiež sa vám môže prehrievať kvôli usadenému vodnému kameňu a časom sa aj poškodiť.

Usadené čiastočky sa časom môžu vyplavovať do kanvice a dostanú sa vám do vašich nápojov. Čiastočky vodného kameňa tak môžu zmeniť chuť kávy, alebo čaju, ktorý si pripravíte. Usadený vodný kameň je taktiež živnou pôdou pre baktérie.

Čím vyčistiť rýchlovarnú kanvicu (prírodné prostriedky a odvápňovač)

Spôsobov, ako vyčistiť rýchlovarnú kanvicu je pomerne veľa, no základný rozdiel nájdete v prírodnom a chemickom čistení. V rámci použitia prírodných čistiacich prostriedkov je najoverenejší ocot, kyselina citrónová a sóda bikarbóna, ktoré môžete použiť aj na vyčistenie rúry alebo žehličky.

Ak máte vo vašej domácnosti tvrdú vodu a prírodné čistiace prostriedky nefungujú, môžete vyskúšať chemický odvápňovač. Ten sa dá použiť nielen na čistenie kanvíc, ale aj kávovarov. Kúpiť ho môžete v drogériách vo forme roztoku alebo tabliet. Nižšie si môžete prečítať postupy čistenia octom, kyselinou citrónovou a sódou bikarbónou.

Ako vyčistiť kanvicu octom

Najprv si predstavíme čistenie kanvice pomocou octu, ktorý je účinný aj na veľmi zanesené kanvice. Pritom je lacný, ekologický a väčšinou ho máte dostupný vo vašej domácnosti. Postup je jednoduchý, ale počítajte s tým, že pri veľmi zanesených kanviciach musíte ocot nechať pôsobiť aj počas celej noci. Dajte si však pozor, pretože čistenie octom nie je vhodné pre všetky typy kanvíc.

Ako vyčistiť kanvicu octom - suroviny

  • 300 ml ocot
  • 300 ml voda

Ako vyčistiť kanvicu octom - postup

  1. Do rýchlovarnej kanvice nalejte 300 ml octu a 300 ml vody.
  2. Zapnite kanvicu a nechajte prejsť varom. V prípade potreby opakujte.
  3. Ak sú usadeniny vodného kameňa príliš silné, môžete v kanvici nechať tekutiny pôsobiť počas noci, aby sa vodný kameň rozpustil.
  4. Predtým, než kanvicu použijete na prípravu čaju alebo kávy, nechajte dvakrát vyvariť vodu, ktorú potom vylejete.

Ako vyčistiť kanvicu kyselinou citrónovou

Pokiaľ vaša kanvica nie je priveľmi zanesená vodným kameňom, môžete použiť šetrnejší spôsob čistenia - kyselinou citrónovou. Tá je dostupná vo všetkých potravinách, či supermarketoch. 20 g balenie vás vyjde približne za 0,35 €.

AKO VYČISTIŤ KANVICU KYSELINOU CITRÓNOVOU - SUROVINY
  • 1 lyžica kyseliny citrónovej
  • voda
AKO VYČISTIŤ KANVICU KYSELINOU CITRÓNOVOU - POSTUP
  1. Jednu lyžicu kyseliny citrónovej nasypte do kanvice a zalejte do trištvrte kanvice vodou.
  2. Zmes nechajte prejsť varom a potom nechajte hodinu pôsobiť.
  3. Následne kanvicu prepláchnite, vyvarte vodu a tú potom vylejte.

Ako vyčistiť kanvicu sódou bikarbónou

Jedlá sóda má silné čistiace účinky, podobne ako ocot, preto sa hodí ako na čistenie vodného kameňa, tak aj na odstránenie pripálenín na hrncoch. Okrem toho je lacná a dostupná vo všetkých potravinách.

AKO VYČISTIŤ KANVICU SÓDOU BIKARBÓNOU - SUROVINY
  • 1 lyžička sódy bikarbóna
  • 3 lyžice vody
AKO VYČISTIŤ KANVICU SÓDOU BIKARBÓNOU - POSTUP
  1. 1 lyžičku sódy rozpustite v 3 lyžiciach vody.
  2. Zmes vlejte na dno kanvice a nechajte pôsobiť ideálne cez noc.
  3. Do kanvice dolejte vodu, stačí minimálne odporúčané množstvo a priveďte k varu.
  4. Vodu vylejte a zvyšky vodného kameňa odstráňte hubkou.
  5. Kanvicu potom vypláchnite a nalejte maximálne množstvo vody.
  6. Vodu prevarte a potom vylejte.
  7. Kanvicu potom prepláchnite a môžete začať používať na prípravu nápojov.

Odstránenie vodného kameňa z rýchlovarnej kanvice a reakcia

Nech si už vyberiete akýkoľvek spôsob čistenia, dodržujte predpísaný postup. Pri čistení kanvice sa môže stať, že kyselina citrónová bude pomerne dosť peniť. Takže to neprežeňte s vodou, aby vám zmes priveľmi nepenila a nevyliala sa mimo kanvicu.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

obrazok

Aróma lampy a difúzery, prírodné a vonné olejčeky

Olejčeky, difúzery ♨️ aróma-lampy sa stávajú čoraz viac súčasťou každodenného života. Pomôžte si prírodnou vôňou, ktorá vám pomôže zmierniť...

vone

Hit roka: vonné sviečky zo sójového a z včelieho vosku

Vonné sviečky 🕯️ zažívajú znovuzrodenie spolu s aróma lampami, vonnými tyčinkami, olejčekmi a difúzermi. Spoznajte ich využitie a účinky.

kur. stehna

Čo pripraviť na obed? Jednoduché recepty na lacné jedlá

Každý z nás sa v súčasnej situácii pozerá na ceny potravín čoraz častejšie. Ako uvariť lacno a chutne zo 🥔 a mäsa? Prečítajte si naše tipy...