Cvičebná zostava na 5 tibeťanov: video a skúsenosti

Vedeli ste, že cvikmi 5 tibeťanov môžete omladiť svoje telo? Toto cvičenie prišlo do Európy v 20. storočí od mníchov žijúcich v indických kláštoroch. Aké benefity tieto cviky pre vás budú mať a ako sa cvičia rozoberieme aj v našom článku.

cvičenie Foto: Pixabay

Čo je 5 tibeťanov? Pôvod cvikov

V skratke sa jedná o prastarý súbor piatich cvikov, ktoré sú zamerané na rozpohybovanie ľudskej chrbtice. Ich pravidelným cvičením doprajete svojmu telu blahodárne účinky lepšiu pohyblivosť, znížite svalové napätie a uvoľníte cestu prirodzenému toku energie vášho tela.

Pôvod súboru tibetských cvikov pochádza ako už názov napovedá z Tibetu. Konkrétne od tibetských mníchov, ktorý veria, že príčinou všetkých neduhov v tele je blokácia prúdenia energie cez čakry, ktoré sú prepojené s ľudskými orgánmi, žľazami i nervovou sústavou. Cvičením jednotlivých zostáv sa v tele nastáva odblokovanie a telo sa pekne rozpohybuje a psychika upokojí.

Ich učenie priniesol ďalej do svete jeden Brit. Keď navštívil kláštor mníchov, učili ho ich spôsobu života, ktorý ho natoľko nadchol, že si to nemohol nechať len pre seba. Z jeho rozprávania vzišla kniha, ktorá obletela svet a cvičenie 5 tibeťanov získalo na popularite vo svete.

Prečo cvičiť päť tibeťanov? 7 čakier

Každé cvičenie zlepšuje fyzické i duševné zdravie. Či už sa jedná o pohybovú aktivitu v prírode alebo v interiéri, každý pohyb ak je správne prevádzaný posilňuje vaše telo. Ak budete cvičiť v prírode, potom sa vyberiete na turistiku a uvoľníte svoje zmysly, vaše telo vám to stonásobne vráti. Budete pociťovať minimalizáciu stresu, väčšiu harmóniu a choroby sa vám budú tým pádom aj vyhýbať.

Tibeťania veria, že cviky 5 tibeťanov sú zamerané na sedem energetických centier v tele, tzv. čakry, ktoré sú navzájom prepojené so žľazami s vnútorným vylučovaním. Ich pravidelným otváraním sa prekračujú hranice fyzična a chorí ľudia postupne ozdravejú. Či už tomu veríte alebo nie, cvičenie je výborným spôsobom, ako si môžete vyčistiť hlavu od nezmyslov a pomôže vám nadobudnúť nový rozmer. Zdravý jedálniček a správny prístup k životu sú len ďalšími podpornými elementami, ktoré účinok piatich tibeťanov znásobujú.

sipka Poradíme vám ako na správny detox!

Ako cvičiť päť tibeťanov?

V prvom rade vás chceme ubezpečiť, že sa jedná o 15 minútové cvičenie, ktoré má veľa spoločného s jógou. Predtým ako začnete cvičiť zostavu piatich tibeťanov musíte počúvať vlastné telo. Ak sa na to necítite, nesiľte to. V prípade, že ste v poriadku a nemáte žiadny vážny úraz začínajte každý deň cvičiť ešte pred raňajkami.

Postupne, keď sa do cvičenia zabehnete, môžete pridať na intenzite a cvičiť opakovania jednotlivých cvikov. Prvý týždeň sa opakuje každý cvik 3krát, druhý 5krát, tretí 7krát. Neskôr, keď sa dopracujete až k desiatemu týždňu, každý cvik opakujete až 21krát! Naozaj je to výzva. Ale ak vám sedia menšie opakovania, dodržujte v nich pravidelnosť a zbytočne si nenaložte viac ako zvládnete.

Cviky vás musia baviť a motivovať, nie opak. Inak povedané: Nikdy nepreceňujte svoje schopnosti a vždy správne dýchajte! Pred cvičením nejedzte a veľa nepite. Ak ste však smädný, napite sa, ale nie veľa, aby vám počas cvičenia nebolo zle z plného žalúdka. Nájdite si svetlý a vzdušný priestor a začnite.

sipka Spoznajte cviky akrojógy!

5 tibeťanov: cviky a video

V nasledujúcich odstavcoch vám popíšeme jednotlivé cviky, ku ktorým aj priložíme video pre lepšiu predstavivosť. Nezabudnite počúvať svoje telo a vždy sa dať do kľudu po každom cviku zo série piatich tibeťanov.

Avšak ak trpíte vysokým krvným tlakom, srdcovými ochoreniami, bolesťou hrudníka pri cvičení, ste obézny a máte vysoký cholesterol, problémy s chrbticou, kĺbmi a kolenami, konzultujte toto rozhodnutie najprv s vašim lekárom, aby sa vám nepoškodilo.

Možno by ste mohli začať niečím jednoduchším a postupom času sa dopracujete aj sem. Pri pohybe vám pomôže merať vaše hodnoty aj fitness hodinky a náramky, vďaka ktorým môžete mať svoj stav viac pod kontrolou.

Tibeťan 1

Postavte sa do stredu podložky na šírku bokov a upažte ruky dlaňami nadol do výšky ramien. Pravú nohu majte pred ľavou. Zamerajte sa na jeden fixný bod, na ktorý sa budete pri otáčaní vždy pozerať. Nebude sa vám tak krútiť hlava. Točenie prevádzajte doprava a pritom prirodzene dýchajte. Keď sa napríklad trikrát otočíte, točenie ukončite tak, že pravá päta na nohe sa vám bude dotýkať zadnej špičky ľavej nohy. Spojte ruky a svoje oči smerujte nadol, aby ste sa z točenia spamätali. Točte sa v rýchlosti aká vám vyhovuje. Odporúčame však začať veľmi pomaly.

Tibeťan 2

V druhom cviku si ľahnite na podložku na chrbát. Vystrite nohy a dlane položte vedľa tela. Keď sa nadýchnete nohy spojené zdvihnite tak, že chodidlá sú akoby rovnobežne so stropom. Pri tomto cviku zdvihnite aj hlavu a pozerajte sa smerom pred seba. Dlane pritom ostávajú prilepené k podložke. Potom vydýchnite a nohy, hlavu a ramená spustite na podložku. Taktiež opakujte trikrát. Ak nedokážete hneď zodvihnúť vystreté nohy, môžete priťahovať nohy pokrčené kolená. Po každom cviku si odpočiňte. V tom prípade je to v ľahu tak, že nohy vystrite a rozkročíte, dlane smerujú k zemi a sú mierne od tela a oči sú zatvorené.

Tibeťan 3

Tretí cvik pozostáva zo záklonov. Kľaknite si na podložku. Kolená majte mierne vzdialené od seba a stabilitu udržujte pokrčenými špičkami, ktoré sú zafixované na podložke. Keď sa nadýchnete zakloňte hlavu vzad tak, že sa prehnete aj v chrbte smerom dozadu. Pritom sa chyťte svojich sedacích partií dlaňami.

Zakloňte sa tak, aby vám to bolo príjemné a ako je to najviac možné. S výdychom sa vráťte do východiskovej pozície a vtiahnite bradu k hrudníku. Keď spravíte 3 opakovania sadnite si na päty, položte si ruky na zem, na ne si uložte čelo a uvoľnite si telo. 3krát sa pomaly ale vedome nadýchnite, aby ste si nachvíľu odpočinuli.

Tibeťan 4

Pri tomto cviku budete predvádzať tzv. stolček, či mostík. Začnite takto: sadnite si na podložku a nohy vystrite pred seba. Vystrite si chrbát a dlane položte na zem. Keď sa nadýchnete dlane zatlačte do zeme (prsty na rukách sú v smere ku chodidlám), mierne zdvihnite zadok a chrbát z podložky. Chodidlá nôh ostávajú nehybne na podložke spojené.

Pri tomto cviku je dôležité, aby ste pri zdvihnutí sa mali rovnobežne chrbát, zadok a hlavu so zemou. Pri výdychu sa vráťte do pôvodnej polohy a potom sa opäť ešte trikrát zodvihnite. Keď cvik docvičíte, ostaňte sedieť na podložke, zohnite nohy v kolenách a medzi ne si vyveste hlavu. Ruky voľne spojte pred kolenami. Upokojte sa a pekne si dýchajte.

Tibeťan 5

Tí čo cvičia jóge vedia, že posledným cvikom tejto série je tzv. strieška, strecha. Ako ju previesť? O podložku oprite dlane a špičky nôh a s nádychom zadok vystrite hore do tvaru, ktorý pripomína obrátené písmeno V. Bradu pri zodvihu vťahujte smerom k hrudníku. Pri výdychu smerujte bradu hore a panvu položte na zem. Pri tejto polohe sa odtláčajte dlaňami, lopatky tlačte dolu. V nasledujúcom videu si tieto cviky môžete pozrieť, aby ste ich prevádzali správne.

sipka Počas cvičenia si môžete úživať účinky aromaterapie.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

Recepty z jahôd - koláč, sirup, džem, fitness recepty i pre deti

Jahody - recepty a postup prípravy

V letných mesiacoch máme prístup ku kvalitnému čerstvému ovociu i zelenine. Pripravte si z jahôd 🍓 zmrzlinu, roládu s mascarpone, nadýchanú...

ľalia

Ľalia biela (lat. Lilium candidum): využitie, zber a účinky

Ľalia biela je veľmi účinnou a liečivou bylinkou pri rôznych ťažkostiach. Ktoré časti ľalie sa zbierajú a ako ich spracovať sa dozviete aj...

polievka misky

Ako pripraviť kurací, hovädzí, zeleninový vývar a polievku?

Vývar, či zeleninový, kurací alebo hovädzí patrí medzi overené klasiky, ktoré sa podávajú ako prvý chod. Ako sa správny vývar alebo...