Čo je pilates? Spoznajte základné cviky, cvičte a chudnite!

Pilates je druhom športu, pri ktorom vaše telo odbremeníte od napätia, stuhnutia a bolesti. Pravidelným aplikovaním zostáv cvikov si viete veľmi rýchlo pomôcť. Ako cvičiť pilates a odkiaľ tento šport pochádza? Viac v texte.

Pilates Foto: Pixabay

Pilates základné informácie
Pôsobenie cvičenia pilates na telo a myseľ
Ako začať cvičiť?
Rozdiely medzi pilates a yogou
9 princípov pilates
Cviky pilates vo videu

Čo je pilates?

Súbor cvičení, ktoré vznikli na začiatku 20. storočia. Jeho zakladateľom bol Nemec Joseph Hubertus Pilates, ktorý od malička trpel rôznymi ťažkosťami (astma a pod.). Všetky chcel prekonať telesným cvičením. Venoval sa šermu, boxu, potápaniu a plávaniu, gymnastike, tchaj-ťi atď.).

Čuduj sa svete, keď na základe skúseností a dobrých výsledkov z cvičení, ktorým sa venoval a študoval, aj zostavil súbor cvikov nazývaných ako pilates. Jedná sa teda o kombináciu prvkov z jógy, baletu či izotermických cvičení.

Základné cviky pilates

Hlavným účelom cvikov pilates bolo a je pomáhať ľuďom, ktorí trpia rôznymi chorobami a majú preťažené, stuhnuté, nepružné svalstvo. Na základe cvičebných zostáv aj za pomoci správneho dýchania sa vaše telo mení k lepšiemu.

Vaše telesné funkcie začnú správne fungovať, natiahne a celkovo sa vám zlepší držanie tela. Pravidelným cvičením a správnym duchovým cvičeniam dôjde k posilneniu a teda aj spevneniu svalov (no nie ich vytvarovaniu) a tzv. korzetu, z ktorého častokrát vychádzajú prudké bolesti a iné problémy.

sipka K cvičeniu patrí aj relax v podobe saunovania.

Ako začať cvičiť pilates?

Techniku cvičenia pilates si obľúbi asi každý z vás. Prečo? Jednoznačné vedenie pomocou inštruktora vo videu alebo v telocvični, ako aj systém cvičení, ktorý je zameraný na posilnenie tela a vaše mysle, sprostredkujú do vášho života radosť, pohodu a koncentráciu na to, čo sa práve deje. Základom všetkého je predsa: naučiť sa pri cvičení pilates správne dýchať a dodržiavať presnosť pohybov v úplnej pohode.

Cvičenie pilates vám zaberie asi 45 minút, pričom budete cvičiť pár sérii cvikov, ktoré budete niekoľkokrát opakovať. Je však dôležité pochytiť už na začiatku presnosť cvikov  na základe správnej techniky. Takisto nezabudnúť ich používať aj naďalej. Možno bude pre vás veľkou inšpiráciou začať cvičiť pilates aj toto motto:

„Každý jeden moment nášho života môže byť začiatkom úžasných vecí.“ – Joseph Pilates

sipka Okrem cvičenia pilates môžete vyskúšať aj rannú zostavu 5 tibeťanov.

strečing Foto: Pixabay

Rozdiel medzi jógou a pilates

Tak ako pilates aj jóga je športovou "disciplínou" na skoncentrovanie tela a mysle. Cvičenie jógy sa od pilates odlišuje hlavne tou duchovnou stránkou, aj keď sa niektoré jógy a pilates veľmi podobajú.

Pilates sa sústreďuje na základnú silu a výdrž, rozvíja kontrolu, koordináciu a rovnováhu. Cviky pilates kladú dôraz na zosúladenie dýchania s predvádzanými cvikmi a posilnenie jadra tela (čo je brušný korzet), z ktorého vychádza väčšina pohybov.

Kdežto jóga okrem duchovného spojenia a uvoľnenia sa zameriava na celkovú flexibilitu. Nie je nikdy napísané, že tieto dva druhy športov nemôžete striedať. Pre zaujímavosť vám predstavujeme:

9 princípov pilates

  1. sústredené dýchanie
  2. koncentrácia
  3. ovládanie
  4. centrovanie
  5. kontrola
  6. plynulosť
  7. presnosť
  8. výdrž
  9. relaxácia

sipka K udržaniu zdravého tela a ducha patrí aj otužovanie.

Cvič pilates na chudnutie

Ako povedal Joseph Pilates, že: „zmena sa uskutočňuje prostredníctvom pohybu a pohyb lieči“, tak každým pohybom, ktorý vykonáte pre svoje zdravie vás posunie vpred k vysnívanej postave, lepšej pohode a k zdravšiemu životnému štýlu. Zabojujte proti vznikajúcej celulitíde aj cvikmi, ktoré vám si môžete vypočuť v nasledujúcom videu.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

rodc

Ako zistiť rodné číslo - formát a z čoho sa skladá?

Rodné číslo je unikátny osobný údaj jednotlivca. O tom, kde môžete nájsť rodné číslo, aký je jeho formát a mnohé ďalšie informácie, sa...

12345

Jet lag, čo to je a ako zvládnuť posun času?

Cestovanie letom svetom 🛫 vie byť pre citlivejšie povahy naozaj náročné. Ako si poradiť s tzv. jet lagom v ✈️, čo to je a ako sa mu môžete...

básne

Tipy na básne + termíny a kolá na Hviezdoslavov Kubín

Báseň je literárnym dielom písaným vo veršoch. Deň Matiek 💝 Hviezdoslavov Kubín a mnohé spoločenské udalosti sa pýšia krásnymi recitáciami...