Jet lag, čo to je a ako zvládnuť posun času?

Cestovanie naprieč svetom môže mať na ľudský organizmus nepríjemný dopad. Jedným z nich je jav zvaný jet lag (džetleg). U nás sa prekladá ako pásmová "choroba". Kedy a prečo vzniká? Ako proti nemu bojovať? Ako sa s ním vysporiadať?

12345 Foto: Pixabay

Let lietadlom - ako zvládnuť prvý let?

Na cestu lietadlom sa vždy dobre pripravte a vyspite. Zbaľte si len veci, ktoré naozaj potrebujete, inak budete ťahať so sebou horu zbytočností. Pred odletom si skúste zohnať letenku, kedy budete letieť ideálne od rána. Skontrolujte si platnosť cestovného pasu.

Samozrejme si nezabudnite do príručnej batožiny pripraviť: letenku a cestovné doklady (cestovný pas, OP, preukaz poistenca, cestovné poistenie), vankúšik na spanie, štuple do uší, deku.

Uistite sa, či ste doma všetko vypli, zamkli, aby ste zbytočne nepodliehali ešte väčšiemu stresu. To platí hlave pre ľudí, ktorí letia prvýkrát. Pred prvým letom je dobré poinformovať sa o tom čo vás zaujíma na rôznych fórach, alebo u vašich známych, ktorí s letom majú dlhoročné skúsenosti. Vyhnete sa tak nepríjemným veciam, ktoré sa z času na čas stanú nepripraveným cestujúcim.

sipka Nezabudnite si pripraviť zoznam vecí pred balením, aby ste na nič nezabudli.

Cestovanie lietadlom v tehotenstve (podmienky)

Každá letecká spoločnosť má nastavené svoje podmienky, ktorých sa snažte držať. Tieto informácie bývajú väčšinou uvedené na stránke konkrétnej aerolinky. Nič nenechajte na náhodu. Ak ste veľmi vystresovaný, poraďte sa s vaším ošetrujúcim lekárom o tom, čo môžete pred letom užiť. Všetky lieky, ktoré budete užívať si nechajte predpísať cez e-recept, aby ste pri ich výbere mali doklad, že vám lieky predpísal lekár a nič nepašujete.

Na krátke či dlhé lety by sa mali dávať pozor ľudia, ktorí trpia ochoreniami, pri ktorých sa lietanie neodporúča (napr. kardiovaskulárne či cievne problémy). Takisto ženy, ktoré sú tehotné by si mali na lietanie vyhradiť čas vtedy, kedy je to ešte možné a bezpečné. Všeobecne platí, že do 26. až 28. týždňa tehotenstva, môžu tehotné ženy lietať s pribalenou tehotenskou knižkou.

Samozrejme každé tehotenstvo v počiatočných štádiách musí byť bez zdravotných komplikácií, inak ohrozujete svoj život i život plodu. Od 28. až do 36. týždňa tehotenstva, ženy potrebujú povoľujúci doklad od ošetrujúceho lekára, ktorý má platnosť 7 dní od dátumu vystavenia. Avšak podmienky prepravy tehotných žien si niektoré spoločnosti upravujú podľa vlastných noriem. Ak chcete v tomto čase letieť, overte si, či je to vôbec možné aj zo strany aerolínií.

Ako prekonať jetlag a nastaviť budík?

V prvom rade ako vám začneme radiť a ponúkať tipy ako prekonať "leteckú chorobu", uvedieme jet lag na pravú mieru. Jet lag nie je choroba, je to stav, v ktorom sa telo vyrovnáva so zmenou, ktorá prichádza pri prelete rôznymi časovými pásmami. Jet lag ťažšie znáša starší organizmus než ten mladší, ale i meteo-senzitívni ľudia. Ako teda zistiť, či trpíte jet lagom? Prítomnosťou týchto symptómov:

  • bolesť hlavy
  • nevoľnosť
  • nechutenstvo
  • podráždenosť
  • v noci máte plno energie a ráno by ste najradšej spali

Posun času v pásmach (aktuálny a presný čas Slovensko)

Čo spraviť ako prvé, aby ste sa dobre pripravili a znížili prejavy jet lagu? Vyskúšajte si prestaviť čas na hodinkách na aktuálny čas vašej cieľovej destinácie. Podvedome sa tak pripravíte na zmenu, ktorá vás nasledujúce hodiny čaká. Samozrejme k zmene času patrí aj nastavenie budíka. Ten vás bude zobúdzať vtedy, keď to bude nutné. Aj keď je možno von úplná tma a vo vašej destinácii je pravé poludnie, skúste sa na to naladiť a nespite.

Keď už ste hodinovo nastavení, skúste sa podľa toho riadiť aj v jedení a pití povzbudzujúcich nápojov, akým je napríklad káva. Jedzte ľahko a pite zdravo. To, že vám letuška ponúka kávu neznamená, že ju aj prijmete. Ak by ste kávu vypili v nevhodnom čase, vaša príprava boja proti jet lagu bude zmarená. Koféinové a povzbudzujúce nápoje pite v rozumnú hodinu, čo je ráno cieľovej destinácie.

Nezabudnite dodržiavať pitný režim. Veľa vody nikomu ešte neuškodilo, práve naopak. Ľudský organizmus funguje lepšie, keď je zásobený vodou. Navyše, zbavíte sa bolesti hlavy, ktorá je pri jet lagu typická. Čo môžete ešte spraviť je, že keď potrebujete dať telu najavo, že má ísť spať, užite melatonín a dajte si masku na oči. Simulujte spánok a tak sa vám lepšie podarí zaspať, či prečkať ostávajúci čas do cieľa.

Máte problémy so spánkom?

Insomnia a iné poruchy spánku (spánková deprivácia)

Ak sa u vás jet lag prejavil naplno aj napriek tomu, že ste dodržali týchto pár zásad, nesnažte sa ho nasilu zastaviť napríklad pitím kávy. Doprajte si čas a keď je v destinácii krásny slnečný deň, urobte si krátku prechádzku, oddychujte na slniečku. V opačnom prípade si koledujete o zhoršenie zdravotného stavu, akým sú aj poruchy spánku.

Prekonajte sa a vyjdite na slnko. Aj týmto spôsobom telu dávate signál, že prišla zmena a ono sa s ňou rýchlejšie vyrovná, ako keby ste šli doobeda spať. V prípade, že sa jedná o opačné garde, teda, že sa vám nedarí zaspať, môžete užívať rôzne prípravky na spanie Takisto si púšťajte relaxačnú hudbu s uspávajúcimi vibráciami, dýchajte zhlboka a pomaly vydychujte. Tela sa upokojí a príjemne uvoľní.

sipka Užívajte probiotiká a vyhnite sa zdravotným problémom na cestách.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

cas

Kedy sa posúva (mení) čas z letného na zimný a naopak?

Rok čo rok je zmena času na 🕰️ súčasťou života každého z nás. Informácie o tom, kedy sa posúva letný čas na zimný a naopak, sa dozviete v...

opalovanie

Alergia na slnko, pigmentové škvrny? Ako vybrať opaľovací krém?

Opaľovanie je súčasťou leta a letných dovoleniek. Ako sa vyhnúť "alergii" na 🌞 a nespáliť sa? Viac informácii sa dozviete v našom článku.

bh

Čo pomáha na "opicu" a ako sa jej rýchlo zbaviť

Opica je výsledkom nadmernej konzumácie alkoholu. Ako si s týmto problémom poradiť vám prezradíme v nasledujúcich riadkoch.