Čo pomáha na "opicu" a ako sa jej rýchlo zbaviť

Bolesť hlavy, celková nevoľnosť, neuhasiteľný smäd, trasenie rúk či obrovská únava - sú príznakmi tzv. "opice". Ako môžete týmto nepríjemným pocitom predchádzať a keď sa dostavia ako ich riešiť? Viac sa dozviete v našom článku.

bh Foto: Pixabay

Čo je "opica" (česky kocovina) - ako dlho trvá

Ak to preženiete s alkoholom, môžu sa dostaviť vedľajšie účinky alkoholu. Každý z vás môže pociťovať rôzne príznaky a pritom ste nemuseli vypiť tak veľa. Každý organizmus je iný a iné veci zvládne. Niekomu naozaj stačí málo a je opitý a niekto vypije aj pár litrov a zo začiatku sa javí, že je úplne v pohode.

Opicu ako takú spôsobujú metabolity alkoholu (predovšetkým acetaldehyd), ktoré sa podieľajú na dehydratácii a demineralizácii organizmu človeka. V tomto stave človek stráca aj množstvo vitamínov, ktoré sú potrebné na prirodzené fungovanie a obranyschopnosť človeka. Preto sa po prebudení cítite veľmi vyčerpane a akoby ste mali pokazený žalúdok a bolel vás celý človek.

Doba trvania opice je individuálna. Spravidla trvá jeden až dva dni. Dĺžka trvania opice závisí od:

  • množstva a druhov požitého alkoholu
  • odolnosti organizmu
  • príjmu jedla a pitia nealko tekutín pred, počas a po užití alkoholu
  • podmienok (ticho, tekutiny, dostupnosť vitamínov a minerálov) pre rýchlu rekonvalescenciu

Ako predchádzať opici, ako na opicu a nevoľnosť?

Jednoduchým riešením je samozrejme abstinencia. Keď nebudete piť alkohol, tento problém nebudete zažívať. Ako opicu potlačiť či ako s ňou zatočiť vám zhrnieme v nasledujúcich bodoch.

  • pred konzumáciou alkoholu sa najedzte dosýta - všeobecne platí, že čím mastnejšie jedlo zvolíte, tým lepšie
  • ani počas konzumácie alkoholu neostaňte nalačno - telo sa musí vysporiadať s trávením jedla a keď sa zmieša s alkoholom je to ľahšie stráviteľné, ako enormné pitie na prázdny žalúdok
  • neodporúčame miešať rôzne druhy alkoholu s prímesami alebo piť ťažké vína akým je napríklad portské víno
  • ak predsa len miešate rôzne drinky, dodržujte medzi nimi rozostupy doplnené čistou vodou - vďaka tomu budete lepšie hydratovaný, ako keby ste vodu vôbec nepili
  • po každej párty si dajte k posteli lavór, čistú vodu, pohár a tablety sódy bikarbóny alebo prípravok zvaný vyprošťovák
  • na druhý deň zjedzte banány, pite dostatok tekutín a uvarte si (nechajte si uvariť) hovädzí vývar alebo mlieko s medom - vaše bunky sú nielen smädné ale i hladné

Babské rady na opicu - vyprošťovák, lieky, overené rady a triky

Ak trpíte veľkou opicou vyskúšajte sa napiť jedného studeného piva. To vám doplní vitamíny a minerály, zdvihne hladinu alkoholu v krvi. Avšak pozor! Neprekračujte intenzitu pitia, aby sa z opice nestalo opilstvo.

Keď vás trápia žalúdočné potiaže, a nemáte nič konkrétne na opicu, vyskúšajte si pripraviť roztok zo sódy bikarbóny a vody. Taktiež vám pomôže harmančekový alebo mätový čaj. Všeobecne čaje z liečivých byliniek vedia byť veľmi nápomocné.

Ak nemáte doma v mrazáku schovaný hovädzí alebo kurací vývar, vyskúšajte si pripraviť cesnačku. Do tela tak dostanete minerály a vitamíny a upokojíte žalúdočnú sliznicu.

Môžete sa inšpirovať babskými radami zahraničia, kde v Nemecku na opicu používajú konzumáciu zavináčov, v Rumunsku, Turecku a Mexiku vtedy jedia držkovú polievku. Ázia je verná polievkam s krvou, kapustou a zeleninou.

Americký vyprošťovák s názvom Prairie oyster, ktorý pozostáva zo surového vajca, worchesterovej omáčky, tabaska, soli a mletého čierneho korenia taktiež robí divy. Ak chcete predchádzať opici, môžete skúsiť piť nealkoholické nápoje a drinky, ktoré vám nezaťažia žalúdok tak ako tie alkoholické.

Ako sa zbaviť opice a bolesti hlavy

Ako sme zhrnuli vo vyššie uvedených bodoch, bolo by dobré, keby ste sa ich držali. Dostatočná hydratácia je alfa a omega pri každej zdravotnej ťažkosti. Alkohol prekysľuje organizmus a dráždi sliznicu žalúdka, preto by sa malo pH v žalúdku dať do rovnováhy. Tekutiny a minerály môžete dopĺňať aj pomocou iontových nápojov alebo ovocia (banány, hroznové víno). Ak vás bolí hlava poraďte sa s lekárom, ktoré lieky proti bolesti môžete užívať.

Pre ľudí s intoleranciou laktózy odporúčame šumivé tablety (paralen, panadol...), ktoré laktózu neobsahujú. AK netrpíte žiadnou intoleranciou, na trhu je dostupných mnoho rôznych prípravkov (ibalgin, ibuprofen, novalgin, paralen, atď.), ktoré stlmia bolesť hlavy a pomôžu vám lepšie sa dostať do formy. S užívaní liekov to však nepreháňajte a vždy sa poraďte so svojím všeobecným lekárom, ktorý ich vám predpíše na e-recept.

sipka Vyskúšajte držať Suchý február aj v iné mesiace roka a uvidíte ako sa vám zlepší zdravotný stav.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

et

Ako si pripraviť Espresso tonic - pomery a poháre

Espresso tonic je osviežením pre letné dni či rôzne príležitosti. Vychutnajte si spojenie teplej, kyselkavej a sladkej chuti zároveň.

po

Čo je perfúzny index (PI) a na čo slúži pulzný oxymeter?

Pulzný oxymeter je prístroj na meranie hodnôt saturácie kyslíka v krvi a ďalších parametrov. Spoznajte a vyskúšajte tento výdobytok...

Čo pomôže na prechladnutie a nádchu? Tipy a rady

Čo pomôže na prechladnutie a nádchu? Tipy a rady

Prechladli ste? Bolesť hrdla, nádcha a kašeľ sprevádzajú väčšinu z nás počas chladných dní. Zatočte s prechladnutím a prečítajte si tipy...