Zdravý životný štýl - boj proti celulitíde

Celulitída, tzv. pomarančová kôra je postrachom žien i mužov, ktorí túžia po dokonalej pokožke bez známok starnutia, priberania a pod.. Prečo trápi štíhlych i obéznejších ľudí? Ako jej predchádzať? Dá sa schudnúť z rôznych partií za týždeň? Odpovede na tieto a ďalšie otázky nájdete v texte.

žena beží Foto: Pixabay

Celulitída všeobecne

V prvom rade si rozoberieme, čo to tá celulitída vlastne je. Prezývaná aj ako pomarančová kôra je skôr kozmetickým problémom, než výrazným zdravotným rizikom. Ak sa vám však známky celulitídy zhoršujú môže za to iný problém, ako napríklad: žilová nedostatočnosť a vznik kŕčových žíl, či nedostatočnosť funkcie lymfatického a metabolického systému, ktorý by mal odvádzať odpadové látky z tela.

V ženskom tele sa nachádza dvojnásobne viac tukových buniek než v mužskom. Tieto bunky dokážu ukladať viac tuku než v mužskom tele. Ak majú ženy nadpriemernú výživu, tak objem ich tukových buniek sa môže zväčšiť až 200-krát. Prečo sa to deje?

Vlákna väzivového tkaniva u žien sú zvislé, preto sa koža môže ľahšie roztiahnuť. U žien sa celulitída preto prejavuje v oblasti brucha, stehien, zadku a rúk. Naopak mužské telo má usporiadanie tohto tkaniva skôr sieťovité, preto príznaky celulitídy badať na iných miestach ako majú ženy. Sú to miesta, ktoré sú vystavované mechanickému tlaku rôznych typov odevov, ako je napríklad oblasť uťahovania opasku.

Brucho a celulitída

Celulitídu spoznáte na základe nevábnych hrbolčekov alebo jamiek, či iných nerovností na koži. Ak by sme chytali za slovíčka, tak zľudovelé označenie celulitída je nesprávne pre tento typ zápalu kožných buniek. Správne označenie znie celulita. Ako tento "problém" vzniká?

Celulitída vzniká vtedy, keď dochádza k porušeniu cirkulácie lymfy v tele, ako aj pri zadržiavaní vody v tukových bunkách. Príznaky celulitídy začínajú v podkožnom tkanive, kde majú zakončenie aj lymfatické cievy. Ak v tele nie je zabezpečená dobrá lymfatická drenáž, dochádza k pomalej cirkulácii lymfy a hromadeniu vody v medzibunkovom priestore. To má za následok vznik celulity.

sipka Pomôžte si pestrecom mariánskym.

Ako sa odvodniť a ako sa zbaviť celulitídy?

V prípade: nedôslednej výživy, absencie pohybu, genetickej predispozície, užívania hormonálnej antikoncepcie, stresu a mnohých iných faktorov sa funkcia tkanív narúša a dochádza k ukladaniu tukových a vodných zásob "na horšie časy". Tým pádom sa prejavy celulitídy zväčšujú.

Čo teda robiť, aby sa pomarančová kôra zbytočne nezvýrazňovala? Ako správne odvodniť ľudské telo od odpadových látok, bez toho, aby ste ho vyhladovali a trýznili? V nasledujúcej tabuľke vám zhrnieme tipy, ktoré by vám pomohli s týmto kozmetickým problémom.

Kozmetická procedúra Popis
Lymfodrenáž terapia vykonaná prístrojom alebo ručne pomocou jemných hmatov, ktoré zlepšujú tok lymfy a vylučovanie odpadových látok a toxínov z tela
Madenoterapia masáž za pomoci drevených valčekov rôznej veľkosti, pri ktorej sa v tele stimuluje lymfatický systém a vylučovanie toxínov a tekutín z tela von
Saunovanie pri saunovaní dodržujte pitný režim, ochladzovanie, oddych a pokyny platné pre vybranú saunu
Aktívny pohyb cvičenie, hýbanie sa prostredníctvom rôznych aktivít zlepšujú cirkuláciu lymfy a stimulujú látkovú výmenu, spevňujú pokožku
Pitný režim pite čistú vodu, riedené čerstvé šťavy, čaje, aby ste sa zbavovali toxínov z tela a pritom organizmus hydratovali
Vyvážená strava

znižujte obsah zlého tuku úpravou životosprávy

vytvorte si vyvážený pomer bielkovín, sacharidov, tukov pomocou nutričného špecialistu

Kozmetické prípravky

vyskúšajte prírodné kávové či škoricové zábaly, tonikum či krém

pravidelne používajte peeling a masážne kefy

Doplnky stravy užívajte výživové doplnky na prírodnej báze a čaje podporujúce vylučovanie (ručne zbierané bylinky vhodné na detox)

Ako schudnúť zo stehien za týždeň a ako spevniť pokožku?

Detoxikácia organizmu a cviky

Je možné, že sa u niekoho môžu prejaviť známky zlepšenia a chudnutia za tak krátky čas. No treba pozerať na svoj stav reálne a byť trpezlivý. Taktiež to netreba vzdať a trpezlivo pracovať na sebe. Cvičenie pomôže zlepšiť zdravotný stav, vzhľad tela a pomáha upevňovať duševné zdravie. V nasledujúcom videu sa môžete inšpirovať cvikmi na problémové partie.

sipka Vyskúšajte aj tieto tipy na to, ako odstrániť príznaky celulitídy.

Ako znížiť cholesterol bez liekov? Ako zvládať stres?

Pri menšej či väčšej obezite sa vám môže stať, že budete mať zvýšený cholesterol. Taktiež sa stáva, že aj štíhli ľudia mali po krvných testoch zvýšený alebo až vysoký cholesterol. Čím to je a napriek tomu ste ako tak štíhly človek? Možno ste svoju stravu zamerali na:

  • vyprážané jedlá
  • cukry a sladkosti
  • výrobky z bielej múky
  • živočíšne a mliečne bielkoviny (mäsové a údené výrobky či tavené syry)
  • časté pitie kávy a alkoholu

Netreba hneď panikáriť, ale treba si rozumne pomenovať problém, ktorý zvýšenie hladiny cholesterolu spôsobil. Pán doktor vám môže predpísať lieky, ale to je polovica úspechu. Ak sa to dá tak vôbec nazvať. Každý liek ma nežiadúce účinky a je lepšie pečeň nezaťažovať spracovávaním ťažkých liekov a radšej voliť prírodnejšiu cestu. Stavte radšej na:

  • prípravu jedla na pare
  • biele probiotické jogurty
  • vlákninu v zelenine, v ovocí a celozrnných výrobkoch
  • ryby
  • kyslú kapustu
  • semiačka a orechy
  • zelený čaj
  • pravidelný pitný režim (nie sladené nápoje)
  • cvičenie

Obmedzte jednoduché cukry, ťažké tuky a nasýtené mastné kyseliny. Jedzte 5-krát denne v pravidelných intervaloch a malých porciách. Vyhraďte si čas pre seba a naučte sa relaxovať pri hudbe, športe či inej obľúbenej činnosti, pretože aj stres je spúšťačom mnohých neduhov, akým je aj priberanie či prejedanie sa.

sipka Skúste pravidelne detoxikovať telo pomocou odvarov zo žihľavy dvojdomej.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

Paleo a keto dieta

Paleo a Keto diéta - princípy, rozdiely a recepty

V dnešnej dobe je existuje nespočetné množstvo rôznych diét a typov stravovania. Paleo diéta a keto diéta k nim tiež patria, aký je však...

Ako začať s otužovaním

Ako začať s otužovaním? Uzamykanie zimného Dunaja 2024

Chcete sa začať otužovať ❄️? Prečítajte si náš článok ako začať, na čo si dať pozor a ako často sa otužovať.

kk

Nakladaná kapusta v sude: postup a chyby. Koľko vody doliať?

V rebríčku zdravých potravín si kyslá kapusta 🥬 zasluhuje určite jednu z prvých priečok. Naložte si zimnú kapustu, aby ste mohli čerpať z...