Tonic - výroba a recepty na miešané drinky

Nealkoholický nápoj tonic má charakteristickú horkú príchuť, vďaka ktorej ho niektorí milujú a iní zase nenávidia. Z čoho sa tonik vyrába a aké značky sú u nás dostupné? V článku nájdete aj recept na obľúbený miešaný nápoj Gin & Tonic.

Pôvod a výroba toniku
Druhy a značky
Recept na Gin & Tonic

Tonic - výroba a recepty Foto: Pixabay

Tonic - pôvod a z čoho sa vyrába

Tonic je nealkoholický nápoj, ktorý je sýtený a obsahuje chinín, ktorý spôsobuje horkú chuť toniku. Chinín je liek, ktorý sa používa na liečbu malárie, pôsobí aj ako analgetikum a liek na zníženie horúčky.

Chinín sa v Južnej Ázii a Afrike dával do pitia ako prevencia proti malárii. V Indii, ktorá bola britskou kolóniou vzniká nápoj TONIC. V 19. storočí si Britskí kolonisti zmierňovali horkú chuť chinínu cukrom a sýtenou vodou. Týmto spojením vznikol časom nápoj tonic, ktorý bol prvýkrát vyrobený pre komerčné účely v roku 1958.

V súčasnosti je obsah chinínu v tonikoch len 0,5 %, čo rozhodne nie je ani dávka, ktorá by mohla preventívne pôsobiť proti malárii. Pri výbere toniku by ste mali dávať pozor, či sa nejedná o tonikovú limonádu alebo nápoj. Tieto nápoje majú väčší obsah cukru a oproti klasickému toniku nemajú tak dobrú chuť.

Tonic - druhy a značky (Schweppes tonic, Kinley, Fever-tree tonic, ružový tonic)

Medzi celosvetovo známe značky tonikov patrí Fever-Tree Indiana Tonic, ktorý sa vyrába podľa receptúry od liečiteľa z Demokratickej republiky Kongo. Fever-Tree, teda chinínovník je strom a z jeho kôry sa lúhovaním vylučuje chinín. Výluh chutí prirodzene ako tonic a spôsob výroby zachováva kvalitu nápoja.

Medzi obľúbené a kvalitné značky, ktoré sú dobre dostupné patrí Schweppes, Kinley, East Imperial tonicRiver tonic. Medzi menej známe, ale za to prémiové toniky patria Double Dutch nebo East Imperial tonic.

V súčasnosti sú veľmi populárne ružovézázvorové toniky. Ružové toniky majú ovocnejšiu a sladšiu chuť a vyrábajú sa s rôznymi príchuťami - kvet ruže, čerešňové kvety alebo jahody. Výrobcovia začali pridávať do tonikov zázvor, ktorý je skvelý antioxidant, posilňuje imunitu a pomáha pri nachladnutí. Zázvorové toniky majú príjemnú štipľavo-sladkú chuť.

sipka Prečítajte si, ako sa rýchlo zbaviť opice po bujarom večierku!

Hodnotenie receptu na Gin Tonic: 9/10

  • Chuť: horko-sladká chuť
  • Príprava: jednoduchá, príprava trvá 2 minúty

Recept na Gin & Tonic a pomery

Gin s Tonicom patrí medzi najznámejšie miešané nápoje, ktoré sa z toniku vyrábajú. Spomeňme ešte zaujímavú kombináciu toniku a kávy s názvom Espresso tonic, či miešaný drink z griotky a toniku.

Gin-Tonic sa podáva vo vysokom pohári so stopkou alebo v pohári na whiskey. Existuje niekoľko spôsobov, v akom pomere gin:tonic miešať tento nápoj:

  • Pomer 1:1 - má vysoký obsah alkoholu a drink sa podáva v pohári na whiskey
  • Pomer 1:2 a 1:3 - najčastejšie používaná kombinácia, prevláda chuť toniku
  • Pomer 1:4 a 1:5 - nízky obsah alkoholu, chuť ginu je v pozadí

Recept na Gin & Tonic - Suroviny

  • 50 ml ginu typu London dry
  • 100 ml toniku
  • 1 ks limetky
  • ľad
  • vetvička rozmarínu na ozdobu

Gin & Tonic - postup

  1. Vyšší pohár naplňte ľadom.
  2. Potom nalejte gin.
  3. Doplňte tonikom po okraj.
  4. Pridajte mesiačik limetky a ozdobte vetvičkou rozmarínu.

sipka Namiešajte si domáce Mojito!

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

Paleo a keto dieta

Paleo a Keto diéta - princípy, rozdiely a recepty

V dnešnej dobe je existuje nespočetné množstvo rôznych diét a typov stravovania. Paleo diéta a keto diéta k nim tiež patria, aký je však...

margarita

Ako urobiť koktail Margarita doma - recept a ingrediencie

Margarita je mexickým nápojom, ktorého pohár pripomína obrátený mexický klobúk zvaný sombrero. Namiešajte si doma koktejl z tequily rýchlo...

prosecco

Talianske šumivé víno Prosecco: charakteristika a zaujímavosti

Prosecco je talianske šumivé víno, ktoré pochádza z okolia Terstu. Príďte na chuť tejto skvelej alternatíve šampanského 🥂.