Ako urobiť koktail Margarita doma - recept a ingrediencie

Margarita je mexickým nápojom v pohári, ktorý pripomína obrátené sombrero. Pohár je po okrajoch nasolený a ozdobený limetkou. Tento drink si dokážete namiešať aj doma, hoci nie ste vyučeným barmanom.

margarita Foto: Pixabay

Ako sa robí koktail Margatita?

Mexický nápoj zložený z tequily, limetkovej šťavy a pomarančového likéru s troškou soli sa podáva v sklenených pohároch na stopke. Ak si chcete pripraviť klasickú verziu Margarity, budete potrebovať striebornú tequilu, ktorá nezrela v sudoch a drží si silnú chuť agáve. Okrem tequily (blanco a iné druhy), čerstvo vylisovanej limetkovej šťavy budete potrebovať aj triple sec - teda horko-sladký likér vyrobený z kôry pomarančov.

Pri príprave dodržte pomer 2 ku 1 ku 1 v poradí: tequila, limetková šťava, pomarančový likér. Ak sa vám bude zdať, že je drink veľmi kyslý, dochuťte ho agávovým alebo cukrovým sirupom. Keď nápoj ešte doladíte soľou, bude pre vás ľahšie stráviteľný a vyváži sa kyslosť limetiek. Nezabudnite, že alkohol ľudské telo odvodňuje, preto po pití alebo popri pití alkoholu pite aj nealko nápoje, aby ste doplnili vodu, ktorú z tela strácate pri pití alkoholu.

Druhy tequily pri príprave Margarity

Výber tequily je kľúčový. Ak siahnete po tequile 100 % de agave, blanco tequila či reposado tequila, nešliapnete vedľa. V nasledujúcich bodoch vám ponúkame stručný prehľad o tom, aké druhy tequily môžete použiť na prípravu Margarity  a akú chuť môžete potom očakávať.

  • Rooster Rojo Blanco je tequila s príchuťou mäty, banánov a limetiek. Filtrovaná voda cez mexické striebro a stopy koriandru dodávajú tequile jemnú chuť a iskru. V názve tequily je kohút, ktorý je symbolom Mexika.
  • El Jimador Blanco je tequilou po chuti agáve. Radí sa k najpredávanejším druhom tequily v Mexiku. Názov nesie podľa farmára, ktorý sa stará o pestovanie a žatie úrody agáve.
  • Corralejo Blanco je tequila, ktorej výrazná chuť je spôsobená prítomnosťou citrusov, byliniek a agávy. Navyše tento druh tequily nie je skladovaný v sudoch a preto je v nej chuť po agáve veľmi výrazná.
  • Don Agustin Blanco tequila pochádzajúca z vysočiny Los Altos v štáte Jalisco je typická svojou železitou príchuťou agáve, pretože táto rastlina, z ktorej sa tequila získava, žije v pôdach bohatých na železo. Taktiež pri spracovaní tequily sa používajú pôvodné pece z tehál, dreva a ílu.

Ingrediencie a pomer klasickej Margarity, poháre na Margaritu

Ako variantu môžete namiesto tequily použiť aj mezcal. Ten sa chuťovo ponáša na tequilu s miernymi odchýlkami, ktoré spozná len naozajstný odborník či degustátor. Ak si chcete tento drink pripraviť doma, môžete si zakúpiť tieto ingrediencie, ktoré zmiešate v pomere 2:1:1. Sú to tieto ingrediencie:

  • kvantró - Cointreau 40%, 0,7 l za cca 15 €
  • pomarančový likér - Triple sec alebo Curacao za cca 13 €
  • limetky
  • soľ
  • poháre na Margaritu (margarita glass)
  • ľad (ak servírujete Margaritu na kockách ľadu použite poháre na whisky)

Recept na klasickú Margaritu

KLASICKÁ MARGARITA - SUROVINY

  • 60 ml blanco tequily
  • 30 ml limetkovej šťavy
  • 30 ml likéru Cointreau
  • soľ na dochutenie

KLASICKÁ MARGARITA - POSTUP

  1. Okraje pohárov určených na Margaritu navlhčite a namočte do soli.
  2. Do shakeru vložte ľad a ingrediencie v požadovanom množstve.
  3. Shaker uzatvorte a dostatočne dobre všetko premiešajte.
  4. Vytvorenú zmes preceďte rovno do pohára na Margaritu.
  5. Drink ozdobte plátkom limetky.

sipka Inšpirujte sa seriálom Friends a pripravte si drinky, ktoré v tomto seriáli herci obľubujú.

Kokteily z tequily Jalapeño, Paloma, Charoo Negro, Tommy´s Margarita

Jalapeño Margarita

Ak si chcete dopriať pikantnejšiu verziu Margarity, odporúčame vám do shakeru k ostatným ingredienciám pridať chilli alebo 2 - 3 ks jalapeño papričiek. Podľa toho, koľko semienok v chilli papričkách necháte, bude závislá aj intenzita štipľavosti drinku. Na prípravu tohto drinku budete potrebovať:

  • 700 ml tequily
  • 2 až 3 chilli papričky jalapeño (so semienkami alebo bez)

Postup namiešania drinku je nasledovný:

  1. Nakrájajte papričky na kolieska a vložte ich do nádoby s tequilou.
  2. Túto zmes nechajte lúhovať pol dňa až 24 hodín.
  3. Vytvorenú zmes preceďte a prelejete do čistej fľaše.
  4. Tequilu jalapeño odložte na tmavé miesto, aby ste ju mohli použiť na prípravu pálivejších drinkov.

Tommy´s Margarita

Pri príprave kokteilu Tommy´s Margarita, ktorý vymyslel barman Julio Bermejo, vám odporúčame držať sa pomerov a ingrediencií uvedených nižšie v recepte, aby ste docielili nezameniteľnú a pritom jemnú chuť Margarity podľa Tommyho. V ponuke z rôznych druhov tequily, ktoré sa používajú na tento drink, si môžete vybrať aj z nasledujúcich možností:

  • El Jimador Reposado je jednou z najpredávanejších druhov tequily. Zreje 2 mesiace v sudoch z bieleho dubu. Výslednú chuť cítiť po karameli a vanilke.
  • Rooster Rojo Reposado je tequila, ktorá zreje v sudoch z francúzskeho dubu. V jej chuti si môžete všimnúť zrelé ovocie, agáve, vanilku a karamel.
  • 1800 Reserva Reposado tequila zrejúca minimálne po dobu 6 mesiacov je napriek tomu času veľmi jemná. V jej chuti sa ocitol nádych karamelu, pomarančovej kôry a agáve.
  • Herradura Reposado krásne zlatá tequila, ktorá zreje 11 mesiacov je maslovej a jemne korenenej príchute.
TOMMY´S MARGARITA - SUROVINY
  • 60 ml tequily reposado
  • 30 ml limetkovej šťavy
  • 15 ml agávového sirupu
  • ľad
TOMMY´S MARGARITA - POSTUP
  1. Nachystajte si shaker a vložte doňho všetky ingrediencie a poriadne pretrepte.
  2. Hotový drink nalievajte precedením na kocky ľadu do pohára na whisky.
  3. Ozdobte linetkou.

Charro Negro a Frozen Margarita ľadový drink - Jamie´s Oliver

Charro Negro je vlastne tequila zmiešaná s Coca Colou. V Mexiku je veľmi populárna a taktiež aj tequila s grepovou limonádou pod názvom Paloma nie je na zahodenie. Frozen Margarita vznikla už v roku 1947 v bare La Plaza v San Diegu.

Aj vďaka prístroju na výrobu ľadového drinku, ktorý vymyslel Mariano Martinez, sa tento druh kokteilu viac a viac pripravoval a získal na popularite. V nasledujúcom videu vám známy šéfkuchár Jamie Oliver predstaví Margaritu v ľadovej forme.

Margarita (Margarida) história a zaujímavosti

Vedeli ste, že slovo Margarita alebo Margarita má svoje vysvetlenie? Ak budete niekde počuť alebo vidieť napísané Margarita v tomto tvare, jedná sa o kokteil. Keby ste videli slovo Margarida v tomto tvare jedná sa o portugalskú verziu mena Margarita. A aby toho nebolo málo, španielska verzia anglického mena Daisy je pravdepodobne Margarita s písmenom T.

Z histórie tohto drinku nie je známe, či pravdepodobne vznikol v 50-tych rokoch minulého storočia, alebo jeho predchodcom bol o 15 rokov starší recept na likér Picador sa môžeme len domnievať. Čo však s istotou môžeme tvrdiť, že popularitu drinku Margarita znásobuje sviatok - Národný deň Margarity, ktorý sa slávi 22. februára v USA.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

Juraj Jánošík, socha, Terchová - Zdroj Profimedia

Juraj Jánošík: história, legenda, zaujímavosti

Túžba po slobode, spravodlivosti a boj voči útlaku a poníženiu - to je odkaz života Juraja Jánošíka, ktorý by sme si mali navždy zapamätať.

Kriváň, pamätná tabuľka (Matica slovenská) - Zdroj Profimedia

Národný výstup na Kriváň 2023: termín, trasa, informácie

Tradičné výstupy národovcov na vrchol Kriváňa boli znovuobnovené v roku 1968. Kedy sa koná tohtoročný individuálny/skupinový výstup?

space

Astronómia, astrológia a astrofyzika - zaujímavosti z vesmíru

Astronómia je vedou o 🪐 vesmíre, ktorá skúma jeho priestor, častice, iné galaxie a pod.. Poďte sa spolu s nami na pozrieť na to, čo vám...