Národný výstup na Kriváň 2023: termín, trasa, informácie

Kriváň nie je len jedným z najvyšších vrchov Slovenska, ale zároveň patrí aj medzi naše národné symboly. Vedeli ste, že výstupy na tento monumentálny vrchol majú už desiatky rokov organizovanú podobu?

INFORMÁCIETRASAHISTÓRIA

Kriváň, pamätná tabuľka (Matica slovenská) - Zdroj Profimedia Foto: Profimedia

Národný výstup na Kriváň 2023: informácie, termín (dátum)

Akcia s názvom Národný výstup na Kriváň (2,495 m n.m.) sa opäť uskutoční aj v roku 2023. Individuálne výstupy možno realizovať po skončení zimnej uzávery tatranských chodníkov v termíne 15. 06. až 31. 10. 2023.

  • Národný výstup na Kriváň sa uskutoční v sobotu 12. augusta. Účastníci sa na vrchole stretnú o 11:00, slávnostné ukončenie akcie bude v Račkovej doline (ATC Pribylina) o 19:00

V roku 2023 bude mať celá akcia znova výnimočný punc aj vďaka tomu, že sa uskutoční pri príležitosti 160. výročia založenia Matice slovenskej. Pochod bude tradične venovaný aj odkazu štúrovcov.

Kriváň, Vysoké Tatry: turistické trasy, výstupy (Tri studničky, Jamské pleso)

Na Kriváň sa turisticky vyráža v drvivej väčšine z dvoch bodov: zo Štrbského Plesa alebo Troch studničiek. V prvom prípade sa vyberiete po červenej smerom na Jamské pleso, kde sa odkloníte na modrú a začnete pomerne strmo stúpať až na vrchol Kriváňa. Cesta z Troch studničiek je značená zelenou a zavedie vás až do Krivánskeho žľabu; tam sa potom napojí na spomínanú modrú vedúcu na Kriváň.

sipka Vyzbrojte sa vhodnou výbavou na turistiku cez e-shopy s dopravou zadarmo.

Národný výstup na Kriváň: história, Štúrovci (august 1841)

S myšlienkou národných výstupov na Kriváň prišiel spisovateľ Gašpar Fejérpataky-Belopotocký. Spolu s priateľmi ju zrealizoval v roku 1834. Minimálne v roku 1841 sa na Kriváň vrátil, išli s ním však aj Ľudovít Štúr, Jozef Miloslav Hurban, Michal Miloslav Hodža, Samo Bohdan Hroboň a ďalší národovci. Písal sa 16. august 1841.

Neskôr sa organizovalo ešte mnoho vlastenecky motivovaných výstupov, napríklad pod patronátom Klubu československých turistov a Klubu slovenských turistov a lyžiarov. Skupinové výstupy v podobe, ktorú môžeme zažiť aj teraz, nadobudli národný rozmer v roku 1968, kedy sa začala písať ich dnes už viac ako 50-ročná tradícia.

sipka Zimná uzávera a otvorenie turistických chodníkov v Tatrách

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

Letný hudobný festival, obecenstvo - Zdroj Profimedia

Letné hudobné festivaly na Slovensku: zoznam, info, vstupenky

Zoznam vybraných hudobných festivalov na Slovensku ☀️ leto 2024 (jún - august) ☀️ Termíny, line-up, headlineri, informácie o vstupenkách.

Odporcovia obrannej dohody medzi Slovenskou republikou a USA sa stretli pred budovou Národnej rady Slovenskej republiky. - Zdroj Profimedia

Voľby do Národnej rady Slovenskej republiky: online výsledky

Deviate parlamentné voľby v ére samostatného Slovenska ⏰ Strany, hnutia a lídri, volebné prieskumy a preferencie, dôležité informácie ...

Šport v roku 2023 (ilustračné foto) - Zdroj Profimedia

Prehľad športových udalostí v roku 2023: kalendár akcií

Športový kalendár 2023 ✔️ Majstrovstvá sveta aj majstrovstvá Európy ✔️ Futbal, tenis, hokej, lyžovanie, cyklistika a iné športy...