Vianočné zvyky a tradície vo svete - advent, Vianoce 2024

V našom článku vám prinášame pohľad na to, ako ľudia trávia advent a vianočné sviatky v zahraničí. Poznatky o tom, ako sa slávia vianočné zvyky v zahraničí, vám rozšíria obzor a vy neostanete zahanbení.

Advent
Výroba adventného venca – Vianoce
Anglicko
Nemecko
AmerikaTalianskoRusko

world Foto: Pixabay

Advent 2024: adventné vence a adventné sviečky

Symbolom adventu je nielen adventný veniec so štyrmi sviecami, ale i roráty (rorátne sväté omše v skorých ranných hodinách). Typický adventný veniec v tvare kruhu zosobňuje víťazstvo, úctu, radosť a kráľovskú dôstojnosť. Svetlo z postupne zapaľovaných sviec zas rozháňa temnotu a strach a symbolizuje skorý príchod Spasiteľa na tento svet.

1. adventná nedeľa 2024

Tento deň vychádza na 1. decembra, kedy zapálite prvú sviecu na adventom venci. Prvá adventná nedeľa je dňom, kedy sa posväcujú adventné venčeky a sviece. Zvyčajne sa kupujú 3 fialové sviece, ktoré symbolizujú pokánie, a jedna ružová svieca symbolizujúca radosť.

Vplyv modernej doby priniesol mnoho variácií aj v tomto sortimente, preto je výber farebného prevedenia sviec na každom zvlášť. Dôležité je stíšenie a pokojná, no zároveň radostná príprava na vianočné obdobie.

Termíny adventu a symbolika, adventný kalendár 2024

  • 01. 12. 2024 - prvá adventná nedeľa symbolizuje mier
  • 08. 12. 2024 - druhá adventná nedeľa symbolizuje vieru
  • 15. 12. 2024 - tretia adventná nedeľa symbolizuje lásku
  • 22. 12. 2024 - štvrtá adventná nedeľa symbolizuje nádej

S príchodom adventu sa na trh dostávajú aj rôzne prevedenia adventných kalendárov, ktoré odpočítavajú dni do Vianoc prostredníctvom očíslovaných políčok, v ktorých je ukrytá sladká odmena. Deti i dospelí adventné kalendáre skrátka milujú!

Ako vyrobiť adventný veniec doma, z čečiny, podhovastý?

V tomto roku môžete uplatniť aktuálne vianočné trendy vo výzdobe domu dekoráciami, tvorbe adventného venčeka, či zavesením záclon a závesov s vianočnou či zimnou tematikou. Ako iste viete predvianočný advent sa začína tesne po mene Katarína, hneď prvú nedeľu. Zapaľuje sa prvá sviečka zo štyroch a takto sa postupuje ešte 3 nasledujúce nedele. Ak si chcete vyrobiť adventný veniec doma, budete na to potrebovať pozrieť si nasledujúce video a zadovážiť si nasledovné drobnosti:

  • florex (zelený na živú čečinu alebo sivý na umelé aranžmány)
  • rôzne živé či umelé vetvičky
  • dekoračné stuhy, nite, reťaze
  • 4 sviečky rovanko vysoké alebo postupné
  • zápichy na sviečky alebo sklenené svietniky
  • vianočné ozdoby zo skla, plastu, dreva
  • lepiacu pištoľ a silikónové náplne
  • drôt

Kedy sú Vianoce 2024

Na otázku kedy budú Vianoce tento rok vám odpovieme jednoducho. Tradične vychádzajú na 24. decembra, i keď spôsob a doba slávenia Vianoc sa v krajinách môže líšiť. Vianočné zvyky a tradície na Slovensku sa vplyvom globalizácie menia, ale niektoré tradície sa uchovávajú dodnes.

V súčasnosti prípravy na Vianoce prebiehajú tak, že už na prelome mesiacov október a november ľudia zháňajú moderné vianočné ozdoby na stromček, svetielka, darčeky vo výpredajoch a robia si zásoby na túto slávu. Častokrát sa môžete stretnúť aj s tým, že vianočný stromček nekúpite len rezaný alebo umelý, ale aj ako strom v kvetináči, ktorý môžete použiť aj o rok alebo si ho zasadíte do záhrady.

Vianočné zvyky a tradície v Anglicku

24. decembra (Christmas Eve) sa spievajú koledy, na rímsu krbu sa vešajú vianočné ponožky "Christmas stocking", do ktorých Otec Vianoc spustí darčeky do domu cez komín a naplní pančuchy. Darčeky nosí Father Christmas na prelome 24-tého a 25-teho decembra. Ak sa niečo do pančúch nezmestí, deti nájdu darčeky pod stromčekom alebo rovno na posteli.

25. december (Christmas Day) je najväčší vianočný sviatok, podobne ako u nás Štedrý deň. V tento deň sa všetci zídu pri vianočnom stromčeku a pančuchách a rozbaľujú darčeky. V ten istý deň sa rodina zíde aj pri tzv. Christmas dinner. Vianočné hodovanie sa začína už od obeda. V rádiu alebo v gramofóne znie koleda anglicky spievajúceho interpreta a rodina si číta prianie na Vianoce po anglicky, ktoré im predošlé dni doručila pošta.

Klasické vianočné menu vianočného dňa tvorí:

  • pečený moriak s plnkou a brusnicovou omáčkou spolu so zemiakmi a zeleninou
  • tradičný dezert, teda Christmas pudding, čo je ovocný koláč s hrozienkami, čerešňami a orieškami poliaty pudingom
  • po večeri nasleduje jedenie trhancov (Christmas Crackers)

26. december (Boxing Day) je štátny sviatok. V tento deň anglické rodiny odovzdávajú malé darčeky a finančné príspevky tým, ktorí to najviac potrebujú. Taktiež sa navštevuje najbližšia rodina a priatelia. Spoločne sa zúčastňujú rôznych kultúrnych a športových podujatí. Zároveň v tento deň obchodné centrá otvárajú veľké výpredaje.

Vedeli ste, že veľkou tradíciou v Anglicku nie je len "čaj o piatej", ale i krásne stolovanie na Vianoce? Jeho súčasťou býva nápaditý vianočný obrus, nablýskaný príbor a čaše na likér. Samozrejmosťou každej anglickej rodiny je tradičná slávnostná sada vianočných tanierov z anglického porcelánu, ktorý sa používa vo významné, ale i bežné chvíle.

Vianočné zvyky a tradície v Nemecku

Nemecko sa pripravuje na Vianoce už počas adventu, kedy si ľudia dávajú veľmi záležať na tom, aby adventné vence vyzerali ako skvosty. Taktiež deti dostávajú adventné kalendáre, pomocou ktorých odpočítavajú dni do Vianoc. Dospelí takisto pozerajú do kalendára, kedy sú štátne sviatky v zahraničí, aby si vedeli naplánovať voľno v práci.

Prvým poslom Vianoc je sv. Mikuláš, ktorý v podvečer 6. decembra necháva vo vyčistených topánkach sladké darčeky. Ak nie sú topánky dostatočne vyčistené, obdarovaný človek v nich nájde mrkvu, zemiaky alebo uhlie. Častokrát sa to deje aj zo žartu.

24. decembra sa v Nemecku slávi Štedrý deň a darčeky nosí Ježiško alebo vianočný duch Weihnachtsmann - chlapík s ryšavými fúzami a bradou oblečený v plášti s kapucňou a cestuje na osedlanom divokom vetri, ktorý do Nemecka cestuje až zo severu krajiny. Weihnachtsmann dobré deti odmeňuje, zlé odnáša vo vreci preč a neverné ženy trestá metlou.

Na juhu Nemecka sa môžete stretnúť s Ježiškom (nemecky Christkind) v sprievode anjelov. Spolu s nimi potom kladie darčeky pod stromček. Veselé Vianoce sú v Nemecku označované ako “Froehliche Weihnachten!” Viete aká je najznámejšia nemecká koleda vianočná okrem nezameniteľnej Tichej noci? No predsa "O Tannenbaum". Vypočujte si ju v nasledujúcom videu.

Vianočné zvyky v Amerike

V USA sa prípravy na Vianoce začínajú už po sviatku Thanksgiving (deň vďakyvzdania). Začína sa výzdobou domov zvnútra i zvonka. Veľkou tradíciou a výsadou amerických rodín je kupovanie vianočného stromčeka a imela, pod ktorým sa mladé páry bozkajú. Američania si radi doprajú hojnosť aj v podobe veľkých zdobených stromčekov, pestrofarebných blikajúcich svetielok a dobrého amerického jedla.

Ako sa slávia Vianoce v Amerike?

Slávnostná večera prebieha 24. decembra. Pozostáva z morky s plnkou, ktorú rozkrája hlava rodiny. K morke sa podáva zemiakové pyré a brusnicová omáčka. Americká kuchyňa je obzvlášť bohatá na sladké pohostenia. Najznámejší koláč je snáď ten tekvicový. Taktiež sa podáva aj puding.

Darčeky v Amerike dostanete od Santa Clausa 25. decembra ráno. Posiela ich cez komín priamo do domácností. Zvyklosťou je, že deti večer pred spaním položia pod stromček pohár mlieka a sušienku pre Santu a mrkvu pre soby, keby boli pri tom roznášaní darčekov hladní.

Americký vianočný stromček je symbolom tradície, hojnosti a prosperity. Každý rok ho v centre New Yorku (Rockefeller Center) zdobia stovky prenádherných ozdôb a svetiel. Na vrchol stromčeka sa každoročne osádza 400 kilogramová hviezda z dielne Swarowski Crystal, ktorá je zložená z vyše 3 miliónov krištáľov.

K sláveniu Vianoc patria aj typické rozprávky, ktoré nájdete knihách, ale i počúvanie vianočnej hudby a pozeranie filmov. Jedným z obľúbených je aj romantický film Duch Vianoc (2015) online alebo aj séria filmov Sám doma či 101 dalmatíncov.

Vianočné zvyky v Taliansku (omša, pápež, Urbi et Orbi)

V talianskych mestách plynie život úplne všedným spôsob i pred Vianocami. Ak si však chcete prísť po pravý vianočný zážitok, odporúčame vám navštíviť Baziliku sv. Petra vo Vatikáne, kde omšu celebruje pápež. Deje sa tak 24. decembra na pravé poludnie, kedy aj udeľuje slávnostné vianočné požehnanie Urbi et Orbi. Taliani si až vtedy začínajú užívať tú pravú vianočnú pohodu a prípravu jedál.

Ako sa slávia Vianoce v Taliansku (La Befana, polievka minestrone)

Na sviatočnom stole uvidíte polievku minestrone, ako aj pečené jahňa či pečeného moriaka so zeleninovou prílohou. Zo sladkostí tu dominujú datle, figy a miestna vianočka "panettone". Nezabúda sa ani na víno z toskánských viníc.

Zaujímavosťou je, že talianske deti sa dočkajú vianočných darčekov až 7. januára. Nosí ich La Befana, trojkráľová stará a škaredá čarodejnica. Veselé Vianoce sa tu povedia "Buone Feste Natalizie".

POLIEVKA MINESTRONE - SUROVINY

  • 1 cibuľa a 1 cesnak
  • 2 stonky bazalky
  • 150 g malých cestovín (kolienka alebo mušličky)
  • 2 PL olivového oleja
  • 1,2 l zeleninového vývaru
  • 2 mrkvy a 1 zemiak
  • 1 stonka stopkatého zeleru a 1 menšia cuketa
  • 1/4 hlávky kelu a 2 paradajky
  • 100 g mrazeného hrášku a 100 g červenej fazule z konzervy
  • 100 g brokolice a 80 g parmezánu
  • 130 ml bieleho vína
  • soľ a mleté čierne korenie
  • bazalka

POLIEVKA MINESTRONE - POSTUP

  1. Na olivovom oleji opatrne osmažte cesnak, nakrájanú zeleninu na kocky, plátky mrkvy a lúpané paradajky.
  2. Pridajte zeleninový vývar, cestoviny, osoľte a okoreňte podľa svojej chuti a povarte pár minút, kým sa cestoviny neuvaria.
  3. Polievku ešte môžete dochutiť bielym vínom, chvíľu povarte.
  4. Uvarenú polievku minestrone odstavte z platne a naservírujte do taniera a ozdobte čerstvou bazalkou a parmezánom.

Vianočné zvyky a tradície v Rusku

V Rusku sa Vianoce slávia až 6. a 7. januára kvôli tomu prechodu  z juliánskeho kalendára na gregoriánsky. To znamená, že Vianoce sa slávia po Novom roku pravoslávnym spôsobom, teda šiesty a siedmy deň v novom roku.

Pred slávením Vianoc veriaci dodržujú 40-dňový pôst a potom prídu do chrámov a uctievajú narodenie Ježiša Krista. Rusi si príbytky zdobia jedľovými vetvičkami s orechmi, drevenými hračkami a sladkosťami.

Ako sa slávia Vianoce v Rusku?

Tradičné ruské štedrovečerné jedlo pozostáva z bezmäsitých jedál v 12-tich chodoch, ktoré predstavujú 12 apoštolov. Začína sa pôstnym chlebom namočeným v mede a cesnaku a pokračuje sa jedlom zvaným kutya, čo je zmes zrniek a maku s medom.

Potom sa podáva borsch alebo solyanka. Ďalej na stoloch vidieť slaný bezmäsitý guláš so šalátom a kyslou kapustou, sušené ovocie, zemiaky a fazule. Nasledujúce dni sa podáva bravčové alebo husacie mäso s aspikom, plnené koláče a dezerty.

Darčeky v Rusku nosí Ded Moroz so sneguročkou (snežným dievčaťom). Vianočné prezenty nájdete pod pestrým novoročným stromčekom. V televízii beží tradičná rozprávka Mrázik, ktorú by ste mali nájsť aj na bombuj.sk alebo inej online platforme.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

Vianoce, darčeky, seniori - Zdroj Profimedia

Otváracie hodiny počas Vianoc, Silvestra a na Nový rok

Otváracie hodiny počas Vianoc, Silvestra a na Nový rok v obchodoch Lidl, Kaufland, Billa, Tesco, Coop Jednota, DM drogérie a ďalšie...

stol

Štátne a cirkevné sviatky na Slovensku 2024

Štátne a cirkevné sviatky Slovenska predstavujú deň voľna pre pracujúcich ľudí. Aké sviatky slávime na Slovensku a čoho sa týkajú vám dnes...

kk

Nakladaná kapusta v sude: postup a chyby. Koľko vody doliať?

V rebríčku zdravých potravín si kyslá kapusta 🥬 zasluhuje určite jednu z prvých priečok. Naložte si zimnú kapustu, aby ste mohli čerpať z...