Okrasa Čadca: retro vianočné ozdoby a dekorácie, kolekcia 2024

Okrasa Čadca, ktorá pôsobí na Slovensku už od roku 1954, sa môže pýšiť naozaj bohatou zbierkou ručne vyrobených vianočných ozdôb rôznych tvarov a štýlov. Ozdoby z Okrasy Čadca sa vyvážajú do celého sveta a sú stále v kurze napriek konkurenčnému tlaku plastových ozdôb z Číny.

História ručnej výroby vianočných ozdôb
Výroba vianočných ozdôb
Kolekcie a typy vianočných ozdôb 2024
Zaujímavosti o Okrase Čadca

vo Foto: Pixabay

Hodnotenie podniku Okrasa Čadca: 9,9/10

  • Typ ozdôb: vianočné, valentínske a tématické sklenené ozdoby
  • Výroba: ručná (fúkanie skla, ručné maľovanie a práškovanie ozdôb)
  • Tradícia: viac ako 50 rokov až dodnes

Okrasa Čadca - história

Okrasa Čadca ako ľudové družstvo (tvorené len 26 pracovníkmi) začína produkovať svoje výrobky v druhej polovici 50-tych rokov minulého storočia, teda v ešte v časoch Československa. Prvé kroky, ktoré Okrasa podnikala, dosahovali skvelých výsledkov. Medzi rokmi 1957 až 1959 stúpol export vianočných výrobkov päťnásobne.

V roku 1960 sa vyrobilo viac než 800 rôznych druhov ozdôb. Hoci od prvých a už vtedy úspešných začiatkov ručnej výroby uplynulo veľa vody, dnes môžete výrobky šikovných mužov i žien vidieť v rôznych kútoch sveta. Kde? Napríklad v USA a Anglicku, Holandsku či Švajčiarsku, Nórsku a Švédsku alebo vo Francúzsku a Dánsku.

Okrasa Čadca: retro vianočné ozdoby a vianočné gule

V Okrase Čadca dokážu ručne vyrobiť 3 až 4 milióny vianočných ozdôb za rok. Veľa z nich poputuje do Ameriky (hlavne v bielom, zelenom a červenom prevedení) a do celej Európy, kde sa farebné preferencie odlišujú v závislosti od štátu.

Aj tento rok sa vracia módny retro trend, ktorý pripomína tie "staré dobré časy". Vedeli ste, ako sa také retro i moderné sklenené ozdoby ručne vyrábajú? My sa vám to pokúsime priblížiť. Výroba ozdôb začína navrhnutím dizajnu a tvarov ozdôb v dizajnérskom oddelení. Následne sa pripraví materiál a začne výroba. Sklenené rúrky sa fúkaním dokážu vytvarovať do požadovaného tvaru pomocou teploty 1000 až 1600 °C.

Vytvarované ozdoby sa nechajú vychladnúť na stopke a potom sa ručne maľujú a zdobia. Nakoniec sa zvyšná časť odštikne a pripevní sa k nej doplnok na zavesenie. Takáto výroba sa musí začať skoro, aby sa v Okrase mohlo nazhromaždiť dostatočné množstvo kusov vianočných ozdôb. Už od apríla pracovníci Okrasy tvrdo pracujú na tom, aby sa výroba ukončila v novembri a postúpila do predaja a ozdobila aj váš vianočný stromček.

Výroba vianočných ozdôb - slovenské sklenené vianočné ozdoby (vianočné gule sklenené Čadca)

Manipulácia a práca so sklom si vyžaduje pevnú ruku, jemný cit, presnosť a odbornosť. Zamestnanci Okrasy Čadca zdobia a vyrábajú vianočné banky ručne, bez použitia strojov. Viete si predstaviť aká je to záťaž? Každé jedno "zakopnutie" by veľmi rýchlo znehodnotilo tovar, na ktorom každý jeden zamestnanec usilovne pracuje.

V kolektíve Okrasa Čadca nájdete skúsených ľudí, ktorí robia svoju prácu odborne a s radosťou. Na trh potom prichádzajú originálne ručne vyrábané kúsky, ktoré môžete obdivovať na vianočnom stromčeku počas vianočných sviatkov.

Medzi slovenské zvyky patrila aj podpora sklárov, drotárov a iných remesiel, ktorých produkty sa využívali po celý rok alebo sa použili ako darček pod stromček. Vešanie krásnych vianočných ozdôb ráno na Štedrý deň nebolo výnimkou. Skúste v tejto tradícii pokračovať aj vy!

Ručná výroba vianočných ozdôb a dekorácií Čadca (vianočné gule Čadca)

V nasledujúcej tabuľke vám predstavíme typy ozdôb, ktoré Okrasa Čadca vyrába a v akej kolekcii ich môžete nájsť.

Vianočné kolekcie a typy ozdôb Okrasa Čadca
🎄 Luxury Elegance Magic Winter Nordic Frost Retro kolekcia Snowy Nature Traditional Christmas
vianočný špic
vianočný set
vianočné gule lesklé bez motívu
vianočné gule matné bez motívu
vianočné gule s motívom
vianočné olivy
vianočné olivky
vtáčiky
vianočný stromček
vianočný zvonček
vianočné srdiečka
vianočné rakety
vianočné raketky
oriešky
rozprávkový hríbik
vianočná uhorka s príbehom
šišky
retro panák
retro bábika
retro šašovia
sklenené muchotrávky
vianočné cencúle
vianočné domčeky
vianočné reflektory
vianočné gule - retro vlepy
vianočné gule s pichancom
kostolíky
sklenená čižmička
sklenené cencúle
sklenené točené cencúle
sklenené ihly
vianočná figúrka -panáčik, Mikuláš, eskimák, snehuliak, sovička, ovečka

Okrasa Čadca eshop, kolekcia a výroba

Pred každou výrobou ozdôb sa vopred zostaví plán a dizajn ozdôb na nadchádzajúcu sezónu. Tento rok môžete v Okrase Čadca obdivovať i nakupovať kolekcie s novými typmi ozdôb, ktoré charakterizujú ucelené farby. Patria sem tieto kolekcie:

  • Luxury Elegance (luxusná elegancia) - s dominantnými farbami ako: zlatá a čierna, biela a priesvitná
  • Magic Winter (magická zima) - charakterizujú farby ako: biela a modrá, strieborná a priesvitná
  • Nordic Frost (severský mráz)- je typická kombináciou týchto farieb: biela a červená, strieborná a priesvitná
  • Retro kolekcia - je tvorená mixom veselých farieb ako: modrá a strieborná, žltá a zlatá, cyklaménová a ružová, zelená a biela
  • Snowy Nature (zasnežené príroda) - je typickou zmesou farieb ako: medená a hnedá, strieborná a biela, tehlová
  • Traditional Christmas (tradičná kolekcia) - je tradičnou a nestarnúcou vianočnou kombináciou farieb ako: biela, strieborná a zlatá, červená a zelená

Vianočné ozdoby (vianočné gule sklenené): nová kolekcia

Medzi nové kolekcie radíme tieto tri nižšie spomenuté a zástup ďalších skvelých nápadov, ktoré sa pripravujú na nadchádzajúcu sezónu.

  • Magentové Vianoce: farby ako staroružová, fialová, biela a zlatá
  • Sklenené ozdoby s menom: ľubovoľné meno
  • Svätý motív: ozdoby s motívom Svätej rodiny, Ježiša Krista, anjelov

Vianočné ozdoby Okrasa Čadca Foto: ČTK / Genserek Eduard / Profimedia

Čo ste ešte o Okrase Čadca nevedeli?

Jedná sa o pro-zákaznícky prístup, kedy sa zákazníkom snaží výrobné družstvo vyjsť v ústrety. Ako? Uvedieme príklad. Určite máte niekde odložené vianočné ozdoby Okrasa či už z vášho detstva alebo po vašich predkoch, ktoré sa už nikde nedajú kúpiť, však? Chceli by ste ich mať viac?

Takúto ozdobu stačí priniesť do výroby alebo detailne odfotiť a môže sa spraviť objednávka na vytvorenie kolekcie len pre vás. Minimálny odber musí byť ale 12 kusov. Takýmto štýlom ožívajú opäť staré klenoty, ktoré sa môžu dediť z generácie na generáciu.

Taktiež si môžete ozdoby vyrobiť sami a navštíviť priestory výroby a presvedčiť sa na vlastné oči, ako sa so sklom hrajú slovenskí sklári. Ak by ste mali záujem o ručne fúkané a maľované vianočné ozdoby, mali by ste vedieť, že sa k nim môžete dostať cez e-shop Okrasa Čadca, ako aj cez podnikovú predajňu v areáli výrobne, ako aj v rôznych obchodných reťazcoch i v menších obchodníkoch.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

ozdoby

Vianočné ozdoby a dekorácie: tipy, návrhy a nápady

Vianočné dekorácie 🎁 sú rok čo rok populárnejšími typmi ozdôb, na ktoré sa pripravuje veľa z vás už koncom jesene. Ako si ich vyrobiť a čo...

world

Vianočné zvyky a tradície vo svete - advent, Vianoce 2024

Slávenie Vianoc v rôznych kútoch sveta má mnoho podôb. My vám predstavíme rozdiely slávenia Vianoc v Anglicku, Amerike, Taliansku, Nemecku...

stol

Štátne a cirkevné sviatky na Slovensku 2024

Štátne a cirkevné sviatky Slovenska predstavujú deň voľna pre pracujúcich ľudí. Aké sviatky slávime na Slovensku a čoho sa týkajú vám dnes...