Hard seltzer – čo je to a ako sa vyrába alkosóda?

Rozlúčte sa s radlerom či ciderom, prichádza nový perlivý alkoholický nápoj s názvom Hard seltzer. Tešiť sa môžete na množstvo sviežich ovocných príchutí a bonusom je nízky obsah kalórii. Čo je hard seltzer, alebo, ak chcete alkosóda či tvrdá sódovka? Dozviete sa to v našom článku.

Hard seltzer Foto: Pixabay

Čo je to hard seltzer?

K obľúbeným sviežim letným nápojom s obsahom alkoholu už pár rokov popri klasike v podobe piva či miešaných nápojov patrí napríklad aj radler alebo cider. Ovocná sviežosť sa k teplým letným dňom jednoducho žiada, a tak niet divu, že si do našich končín našiel cestu aj drink Hard seltzer.

Ide o jeden z TOP alkoholických letných drinkov v USA a postupne jeho popularita rastie aj v Európe. Do slovenčiny by sme názov tohto nápoja mohli preložiť ako tvrdá sódovka, no stretnúť sa môžete aj s pomenovaním alkosóda. A o čo vlastne ide?

Hard selter zblízka

Hard seltzer je alkoholický nápoj, ktorý sa zvyčajne vyrába v pivovaroch, no to je asi jediné, čo má s pivom spoločné. Alkosóda je sýtený drink čírej farby s ovocnou príchuťou, ktorý by sme mohli prirovnať k ochutenej minerálke s obsahom alkoholu. Obľube sa teší vďaka svojej jemnej ovocnej chuti a aj vďaka nízkemu obsahu kalórií. Bublinky nie sú ostré, skôr príjemne šteklia na jazyku.

Ak vás zaujíma, aký obsah alkoholu má hard seltzer, mohli by sme ho prirovnať k pivu jedenástke či dvanástke, takže ide o približne 5 %. Nenechajte sa preto oklamať jeho sviežou ovocnou chuťou. Pre niektorých ľudí môže byť aj na prvý pohľad neškodná ovocná alkosóda zradným drinkom. Opak je pravdou.

Zaujímavosti o drinku hard seltzer

  • tento špeciálny nápoj je populárny hlavne v USA a v Mexiku
  • v USA tvorí až 3 % všetkého skonzumovaného alkoholu, pričom jeho podiel stále rastie
  • nápoj obsahuje 4 až 6 % alkoholu
  • fermentovaný hard seltzer vzniká kvasením trstinového cukru alebo sladového jačmeňa
  • niektoré drinky typu hard seltzer sa vyrábajú z liehovín, ako je vodka, gin či tequila; iné spadajú do kategórie sladových nápojov vyrábaných procesom fermentácie

Ako sa hard seltzer vyrába?

Pri pohľade na hard seltzer si možno mnohí z vás predstavia drink obdobný radleru či cideru. Súhlasíme, že istá podobnosť tu je, no z hľadiska výroby je tvrdá sódovka úplne odlišným nápojom. Číry hard seltzer vzniká kvasením trstinového cukru. Ako sme však už spomenuli, výnimočne sa vyrába aj použitým liehovín, jačmenného sladu alebo dokonca aj kvasením ovocia. Alkohol je doplnený o ovocnú príchuť a sýtenú vodu.

K prednostiam tohto drinku patrí okrem sviežej ovocnej chuti aj jeho kalorická hodnota. Ak by sme ho totiž porovnali s inými druhmi alkoholu, hard seltzer obsahuje na 100 ml len okolo 30 kcal. Ide teda o nízkokalorický alkoholický nápoj, ktorý má nižší energetickú hodnotu ako napríklad víno či pivo. Výhodou alkosódy je aj to, že vo všeobecnosti ide o bezlepkový nápoj a neobsahuje ani umelé farbivá.

Ak sa pýtate, ako sa hard seltzer pije, môžete ho piť vychladený samotný alebo ho môžete použiť aj na prípravu miešaných nápojov. Tým sa ešte budeme trochu venovať neskôr.

sipka Ak vám chutia svieže alkoholické nápoje, vyskúšajte náš recept na sangriu.

Kde sa zrodil nápad na hard seltzer?

Alkoholická perlivá voda s ovocnou príchuťou je pomerne mladým nápojom. Podobne, ako napríklad slávny drink Tequila Sunrise, aj hard seltzer uzrel svetlo sveta v USA. Nápoj sa zrodil v roku 2013 a udáva sa, že ho vymyslel sladovník Nick Shields.

K vytvoreniu alkoholickej sódovky ho inšpirovalo 5 dám v poloprázdnom bare, ktoré si objednávali vodku so sódou. No a keďže tento drink nebudete piť pre jeho chuť, napadlo mu spojiť bublinky a alkohol s príjemnou chuťou ovocia. A zdá sa, že trafil klinec po hlavičke, pretože hard seltzer sa veľmi rýchlo stal jedným z TOP alkoholických nápojov v Spojených štátoch amerických.

Postupne si získal chuťové bunky konzumentov v Kanade aj v Austrálii, no a na chuť mu prichádzajú aj obyvatelia starého kontinentu. Keď sa na úspech tejto alkosódy pozrieme bližšie, nie je až takým prekvapením, že jej popularita rastie. Ide o mladý nápoj so sexi šmrncom, ktorý sa vyrába z prírodných prísad, neobsahuje lepok ani umelé farbivá. No a čerešničkou na torte je, že je nízkokalorický.

Tipy na hard seltzer – ktorý sa oplatí vyskúšať?

Značka Príklady príchutí
White Claw mango, melón, grep, mandarínka, malina
Truly Iced Tea Seltzer citrón, malina, jahoda
Michelob Utra Organic ananás, uhorka, broskyňa
Bud Light Seltzer ananás, brusnica, grep, jahoda
Chu-Hi ananás, citrón, grep, jablko, pomaranč

Zoznámte sa s White Claw – najobľúbenejšou tvrdou sódou na svete

White Claw je aktuálne najznámejšou značkou nápoja hard seltzer na svete. O svoju popularitu sa značka zaslúžila jednak tým, že bola medzi prvými výrobcami alkosódy, no a jednak tým, že má v ponuke až 11 príchutí. Medzi nimi napríklad aj limetku, čerešňu či marakuju. White Claw hard seltzer obsahuje 5 % alkoholu, každá plechovka ukrýva len 2 gramy cukru a celkovo obsahuje iba 100 kalórií.

Hard seltzer Viper Prazdroj – alkosóda z Plzne

Dôkazom toho, že si hard seltzer získava svojich priaznivcov aj v našich končinách, je napríklad hard seltzer Viper Prazdroj. Plzeňský Prazdroj uviedol tvrdú sódovku na trh v roku 2019.

Jej hlavnou zložkou je čistá voda z prameňa, ktorý je ukrytý 100 metrov pod Plzeňskou kotlinou. Vzniká po šiestich dňoch fermentácie pomocou pivovarských kvasníc a svoju čistú farbu získava dočisťovacím procesom.

Na záver výroby je nápoj ochutený prírodnými príchuťami. Aktuálne si môžete pochutnať na limetkovom Viper Lime a brusnicovom Viper Cranberry. Obsah alkoholu v Prazdroj Viper je 4 %.

Hard seltzer Staropramen – Wai Moment

Distribúcii alkosódy sa venuje aj ďalší český pivovar, a to Staropramen. Ten produkuje hard seltzer s názvom Staropramen Wai Moment a predáva sa od mája 2021. Ovocné alkoholické sódovky Staropramen dováža z Belgicka.

Hard seltzer Wai Moment obsahuje 4 % alkoholu a je dostupný v tropickej a limetkovej príchuti a tiež si ho môžete vychutnať v príchuti lesných plodov. V jednej plechovke sa ukrýva 96 kalórií.

3 tipy na koktejly s hard seltzer

Už sme spomínali, že hard seltzer si môžete vychutnať aj samotný, keďže vďaka ovocným príchutiam je jeho chuť príjemne svieža. Môžete ho však použiť aj do rôznych miešaných drinkov. No a my máme pre vás tipy na 3 recepty.

Americano

Príjemná sviežosť mandarínkového hard selrzera sa v tomto nápoji dokonale snúbi so sladkým vermutom a Campari. Výborná kombinácia chutí!

Americano - suroviny

  • 45 ml Campari
  • 45 ml sladkého vermutu
  • šťava z polovice citróna
  • 250 ml White Claw hard seltzer príchuť mandarínka

Americano - postup

  1. Všetky suroviny nalejte do šejkru, pridajte ľad a premiešajte.
  2. Nalejte do pohára s ľadom, ozdobte plátkom citróna a vychutnávajte.

sipka Máte radi spojenie bubliniek a alkoholu? Prečítajte si náš článok o obľúbenom Proseccu.

Limetkový seltzer koktejl

Dokonalé osvieženie objavíte vďaka spojeniu limetkového hard seltzeru, limetkovej šťavy a vodky si pripravíte rýchlo a jednoducho.

LIMETKOVÝ SELTZER KOKTEJL - SUROVINY
  • 20 ml vodky
  • 1 PL limetkovej šťavy
  • 1 ČL cukrového sirupu
  • 250 ml limetkového seltzeru
  • drvený ľad
  • plátok limetky na ozdobu
LIMETKOVÝ SELTZER KOKTEJL - POSTUP
  1. Všetky ingrediencie pridajte do vysokého pohára s ľadom a premiešajte.
  2. Ozdobte plátkom limetky a podávajte.

Vodka seltzer

V jednoduchosti je krása. Na prípravu tohto obľúbeného drinku s hard seltzerom potrebujete v podstate len základné ingrediencie.

VODKA SELTZER - SUROVINY
  • 40 ml vodky
  • 250 ml hard seltzeru podľa vašej chuti
  • šťava z polovice citróna
  • ľad
  • plátok limetky na ozdobu
VODKA SELTZER - POSTUP
  1. Do vysokého pohára dajte ľad.
  2. Pridajte vodku a pomaly dolievajte hard seltzerom.
  3. Pridajte citrónovú šťavu a ozdobte plátkom limetky.
  4. Hneď podávajte.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

Chlorella

Chlorella pyrenoidosa (vulgaris) a jej účinky pre zdravie

Chlorella vulgaris je zelená sladkovodná riasa, ktorá obsahuje vysoký podiel bielkovín, minerálov, chlorofylu a ďalších živín. Na čo...

Ako správne načapovať pivo

Ako správne čapovať pivo a akým chybám sa vyhnúť (+ video)

Slováci patria dlhodobo medzi pivárske veľmoci – aspoň čo sa spotreby týka. Aj napriek tomu sa však dodnes stretávame s častými chybami pri...

Avokádo

Ako vypestovať avokádo z kôstky, aby rodilo?

Avokádo je krásnym stromom, ktorý rodí mimoriadne zdravé a chutné plody. Ako sa avokádo 🥑 pestuje a na čo si dať pozor? Viac v článku.