Ako vypestovať avokádo z kôstky, aby rodilo?

Avokádo pestovali uz Indiáni pred cca 9000 rokmi. Nazývali ho aj hruškovec prelahodný pre jeho hruškovitý tvar a dobrú chuť. Botanici mu zas prisúdili prívlastok božské ovocie, čo sa po latinsky povie Persea americana. Ako si tento strom môžete vypestovať doma? Môžete to skúsiť podľa nasledujúcich rád.

Avokádo Foto: Pixabay

Avokádo pestovanie

Ak chcete pestovať avokádo, rátajte s tým, že pri ideálnych podmienkach tento strom dorastie do výšky aj 20 metrov. Dožíva sa viac ako 100 rokov. Avokádu sa veľmi darí v subtropickom pásme (teplo a vlhko zároveň), ktoré už vplyvom globálneho otepľovania cítiť aj na Slovensku, však?

Napriek tomu sa nenechajte pomýliť tým, že kým sme v miernom pásme, že by pestovanie avokáda bolo nemožné. Nasimulovanie vhodných podmienok pre zdarné pestovanie môže byť spočiatku obtiažne, ale keby ste to neskúsili nezistíte, čo vášmu avokádu vyhovuje a naopak.

Pestovanie avokáda vonku: strom avokádo

Ak by ste chceli pestovať avokádo v našich podmienkach, musíte mu zabezpečiť optimálne podmienky pre rast. Čo to v praxi znamená? Budete potrebovať skleník, priepustnú pôdu, dostatočné zavlažovanie a udržiavanie tepla v skleníku, aby sa doslova rosili okienka. Polievajte výlučne dažďovou vodou, vodou zo studne alebo potoka. Taktiež i liečivé rastliny, ktoré by ste pestovali vo svojej záhradke uprednostnia chemicky neupravovanú vodu.

O teplo a svetlo v skleníku v lete sa netreba príliš starať. Horšie je to, keď sa dni začínajú skracovať a začína byť chladnejšie. Vtedy pomôžu svetelné panely vhodné pre rast a osvetlenie stromov a kvetov. Taktiež aj skleník, ktorý je odolný mrazom. Panely či skleníky si môžete kúpiť na internetových e-shopoch.

Avokádo strom Foto: Pixabay

Pestovanie avokáda z kôstky + aby avokádo rodilo

V prvom rade, keď si kupujete v obchode avokádo, dbajte na jeho kvalitu a zrelosť. I keď je to druh ovocia, ktoré dozrieva až po odtrhnutí, tvrdým a malým avokádom sa vyhýbajte. V takých by ste našli veľmi malú kôstku, ktorá nemusí byť pripravená zakoreniť ako tá zrelšia a oveľa väčšia. Keď zoženiete kvalitné avokádo a jeho dužinu spracujete postupujte ďalej takto:

  1. kôstku z avokáda očistite od hnedej šupky tak, aby ste nepoškodili povrch pod ňou
  2. pripravte si tri špáradlá
  3. kôstku ešte omyte a osušte
  4. do malého pohára alebo nádobky zo sviečky nalejte čistú vodu
  5. špáradlá zapichnite do kôstky približne od stredu a pod uhlom
  6. kôstka musí byť namočená vo vode až po zapichnuté špáradlá, špicatou stranou nadol (vrchná plochá časť avokáda by nemala byť ponorená, aby sa netopila)
  7. vodu v nádobke pravidelne vymieňajte za čistú a kôstku omývajte od prípadnej plesne
  8. pri prvých korienkoch, neskôr aj stonke s listami manipulujte opatrne
  9. po mesiaci rastu nesmie semeno vyschnúť a treba ho už zasadiť

sipka Z dužiny avokáda si môžete pripraviť aj túto skvelú pomazánku.

Avokádo pestovanie: video

Nasledujúce video vám s prvými krokmi k prvej rasltinke avokáda veľmi pomôže.

Avokádo a pestovanie z kôstky: zaujímavosti

Príprava semena na klíčenie ako aj presadenie nie je všetko. Keď semenáčiky dosiahnu hrúbku stonky asi 1 cm, je potrebné ich preštepiť kvalitnou odrodou. Prečo? To, že materský plod chutil výborne, bol zdravý a mocný, nezaručuje, že semeno, ktoré v sebe nosil bude niesť všetky tieto vlastnosti.

Avokádo sa pestuje v hlbokej nádobe s priepustnou hlinito-piesčitou hlinou, neutrálnej až mierne zásaditej pH, čo je v číslach asi 5,5 až 7,0. Korene avokáda sa veľmi citlivé na nedostatok vzdušného kyslíka. Je preto dôležité pred jeho zasadením mu dopriať naozaj výbornú drenáž.

Počítajte s tým, že v ideálnom prípade sa storm avokáda bude rásť ako z vody do výšky. Ak by ste chceli jeho rast zastaviť, treba odrezať jeho stredný výhon. Štepené druhy plodia už v treťom až štvrtom roku života. Avokádo pestované priamo zo semena a bez štepenia až za päť až osem rokov.

Počas rastu vás avokádo môže prekvapiť krásnymi žltozelenými, obojpohlavnými kvetmi, ktoré krásne voňajú, niečo ako aníz. Kvety sú sčasti samoopelivé, no u niektorých druhov sú kvety cudzoopelivé. Peľ na avokáde je lepkavý a opelenie je teda závislé od hmyzu, alebo vášho pričinenia, pomocou štetca. Odporúčame preto vedľa seba pestovať dve odrody, ktoré by mohli kvety otvárať naraz, aby ste cih mohli navzájom opeliť.

sipkaPestujte izbové rastliny a využite ich krásu a silu vo svoj prospech!

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

Nasturtium

Kapucínka (lat. Nasturtium) - pestovanie, zber a účinky

Kapucínka 🏵️ je prírodným antibiotikom pre mnohé zápalové problémy. Ako pestovať kapucínku, kedy ju zbierať a ako si z nej pripraviť...

cvičenie

Cvičebná zostava na 5 tibeťanov: video a skúsenosti

Päť tibeťanov je súborom cvikom na rovnováhu v tele a v mysli ♥️. Pôsobí na celé telo, naťahuje ho a svojim spôsobom aj omladzuje. Ako na...

polievka misky

Ako pripraviť kurací, hovädzí, zeleninový vývar a polievku?

Vývar, či zeleninový, kurací alebo hovädzí patrí medzi overené klasiky, ktoré sa podávajú ako prvý chod. Ako sa správny vývar alebo...