Kvitnúce a nekvitnúce izbové rastliny: druhy a pestovanie

Izbové rastliny súčasťou každej jednej domácnosti. Rastliny ako také vplývajú na človeka a dotvárajú celkovú atmosféru priestoru. Niet sa čomu čudovať, že si ľudia prírodu prinášajú aj do interiéru. Treba však vedieť, že niektoré z nich sú jedovaté pre domácich miláčikov, iné zas neškodné. Ako sa o "izbovky" starať a kde ich umiestniť, ktoré sú jedovaté (ako sa s týmto problémom vysporiadať), vám povieme v našom článku.

Izbové rastliny - základné otázky
Kvitnúce izbové kvety
Nekvitnúce izbové rastliny
Všeobecné nároky na starostlivosť
Orchidea, dracena pestovanie
"Čističky" vzduchu
Jedovaté a neškodné izbové rastliny
Balkónové kvety

kvet Foto: Pixabay

Izbové rastliny - všeobecne

Rastliny, ktoré si ľudia kupujú do interiéru sa tešia veľkej obľube. Veľké kvety sa najlepšie vynímajú ako solitéry, tie menšie vyniknú v skupinke. Viac alebo menej skúsení pestovatelia, ktorí milujú izbové kvety si radi doprajú nový prírastok. Patríte k nim aj vy?

Nezabúdajte, že pred kúpou izbovej rastliny si treba odpovedať na nižšie uvedené otázky, aby ste vopred vedeli akú rastlinu si kúpiť, prípadne už len to, či je nákup vôbec dobrý nápad. Nad čím je dobré sa zamyslieť, nájdete v nasledujúcich bodoch.

  1. Zmestí sa vám vybraná rastlina do miestnosti?
  2. Je interiér svetlý alebo tmavší?
  3. Máte čas starať sa o svoj nový prírastok - ste často mimo domu?
  4. Je v byte suchý vzduch alebo vysoká vlhkosť?
  5. Poznáte nároky rastliny a viete ich splniť - zaručíte kvalitnú starostlivosť?
  6. Dokážete aktuálne podmienky svojho interiéru zmeniť pre zdravý život rastliny?
  7. Chováte doma psa alebo mačku?
  8. Máte doma malé deti?

Kvitnúce izbové kvety (bromélia, aglaonéma, orchidea)

Pre začiatok je dobré kúpiť si také izbové rastlinky, ktoré nie sú tak náročné na starostlivosť. Je to dobré z toho dôvodu, že si starostlivosť o kvetiny môžete nacvičiť. Čím menej náročnú rastlinu zvolíte, tým je menšie riziko jej uhynutia a straty elánu pre kúpu novej.

Taká bromélia alebo aglaonéma sú veľmi vďačné a nenáročné kvitnúce kvety, ktoré stačí sem tam osprchovať a uložiť späť na svetlé miesto alebo do polotieňa. V čase kvitnutia je potrebné rastlinu pohnojiť a v prípade rosenia alebo sprchovania by sa kvety nemali dostať do kontaktu s vodou, aby nepohnili.

Druhy bromélií či aglaoném (prezývaných ako "Chinese evergreen") a mnohých ďalších krásnych izboviek dostanete v rôznych obchodoch alebo záhradných e-shopoch s dopravou zadarmo za dostupnú cenu a v rôznych druhových prevedeniach. Medzi najbežnejšie dostupné kvitnúce druhy patria:

  • Aglaonema Maria a iné kultivary
  • Monstera deliciosa
  • Zamiculcas zamiifolia "zamia"
  • Spathiphyllum (lopatkovec)
  • Anthurium andraeanum (antúria)
  • Saintpaulia (africká fialka)
  • Acalypha hispida (Akalyfa srstnatá)
  • Euphorbia pulcherrima (vianočná ruža)
  • Oxalis (kyslička)
  • Orchidea
  • Schlumbergera truncata (vianočný kaktus)
  • Begonia (rôzne druhy begónií), atď.

Nekvitnúce zelené izbové rastliny - aloe vera rastlina

Medzi nekvitnúce rastliny patria rôzne druhy papradí, fikusov a paliem (napr. Chamaedora), brečtan, krotón, aloe vera. Ďalej tam patrí aj šelflera, Pachira, Cissus, Tradescantia, rôzne odrody divého Janka (Pothos, Scindapsus) a pod..

Pre rastliny ozdobné listom existuje hnojivo i substrát, ktoré si môžete kúpiť cez internet alebo v kamennom obchode. Ak sa takýto tovar nachádza v nákupnom centre či v obchode, ktoré sa zapojilo do nákupnej akcie menom Dni Marianne, môžete produkty pre vaše izbovky vybaviť aj týmto spôsobom.

O rastliny, ktoré sa zaraďujú medzi sukulenty, by ste sa taktiež mali náležite starať. Len vďaka správnemu hnojivu pre kaktusy a sukulenty, substrátu, výnimočnej zálievke a správnemu stanovišťu, im zabezpečíte zdravý rast. Vitalitu a vyfarbovanie ozdobných listov nekvitnúcich zelených izbových rastlín docielite splnením ich nárokov, medzi ktoré radíme:

  • výber ideálneho stanovišťa
  • vhodné a pravidelné hnojenie chemickým alebo prírodným hnojivom
  • pravidelnou, no individuálnou zálievkou - mäkkou alebo dažďovou vodou

Nároky na starostlivosť - stanovište, zalievanie a hnojenie

Každá izbová rastlina vyžaduje osobitnú starostlivosť. Pre začiatočníka - pestovateľa je lepšie, keď si vyberie také druhy kvetov, ktoré majú podobné nároky na stanovište a starostlivosť, akú im vie pestovateľ zabezpečiť. Čo to v praxi to znamená, sa dozviete v nasledujúcej tabuľke.

Typ rastlín Druhy Stanovište Vodný režim, hnojenie
Vlhkomilné

Calathea

Alocasia

Hypoestes

Mimosa

Maranta

Philodendron

Orchidea

Paprade

Mäsožravé rastliny

väčší polotieň s rozptýleným slnečným žiarením a dostatkom vlhkosti

slnečné stanovište s vyššou vzdušnou vlhkosťou (skleník)

pravidelná zálievka

rosenie

sprchovanie

hnojenie podľa druhu

Suchomilné

Sukulenty -

Hoya

Haworthia

Sansevieria

Epiphyllum

Zamioculcas, atď.

priame slnečné žiarenie

menší polotieň

teplé a suché stanovište

striedma zálievka

rosenie

hnojenie podľa druhu

Ako sa starať o orchideu (izbová rastlina), Dracena pestovanie

Pestovanie orchidey by mohol zvládnuť aj začiatočník. Stačí, keď ich po zakúpení v obchode rozbalí z obalu, osprchuje (ak nie je preliata z obchodu) a umiestni na okenný parapet do ozdobného kvetináča, pričom zdravé vzdušné korene nechá voľne visieť. Tie suché časti orchidey je možné odstrániť nožničkami. Výživu orchidey môžete zabezpečiť hnojivovými tyčinkami, ktoré len zapichnete do hliny alebo tekutým hnojivom pre orchidey.

V prípade preliatia rastliny ju odporúčame vybrať z kvetináča a presadiť do suchého substrátu zloženého z kôry, pemzy a hliny pre izbové kvety. Zálievka by mala byť pravidelná, teda aspoň raz do týždňa. Ako orchidey zalievať?

  • polievanie zvrchu tak, že zvyšnú vodu necháte odtiecť
  • ponorením do misky s dažďovou vodou, kde ju necháte napiť sa takého množstva vody, ktoré potrebuje
  • sprchovanie a rosenie listov a vzdušných koreňov

orchidea Foto: Pixabay

Starostlivosť o dráceny je veľmi podobná ako u orchidey. Treba ju však pravidelne sprchovať a kontrolovať, či ju nenapadli škodcovia v dôsledku suchého vzduchu alebo inej nakazenej rastliny u vás doma. V prípade prítomnosti škodcov rastlinu ošetrujte prípravkom na konkrétneho škodcu a izolujte od ostatných rastlín.

Čistenie vzduchu, pohltenie elektromagnetických vĺn

Izbové rastliny prospievajú človeku nielen svojim vzhľadom, ale aj svojimi výnimočnými vlastnosťami. Medzi liečivé a ochranné účinky izbových rastlín patrí ochrana voči znečistenému ovzdušiu (výpary z čistiacich a kozmetických prípravkov, smog) a elektromagnetickému žiareniu. V tabuľke sa dozviete, ktoré rastliny tam patria.

Čističky vzduchu a pohlcovače elektromagnetického žiarenia
  • rôzne druhy sukulentov
  • lopatkovec
  • papraď
  • fikus
  • aglaoenma
  • chamaedora
  • pothos
  • philodendron
  • monstera
  • calathea
  • maranta

Dekorácie do bytu a do obývačky (boho style) 2023

Tak ako krásne dekorácie z prírodných, umelých či kovových materiálov vedia dotvoriť priestor, tak i pestrá zbierka izboviek vie charakterizovať miestnosť. Pre "boho style" sú typické práve kombinácie prírodných materiálov so sklom, kovom a exotickými kvetmi. nechýbajú ani pestré farby, ktoré nájdete na ozdobných kvetináčoch, nábytku či kobercoch. Ak si chcete dom zariadiť v tomto štýle, mali by ste vedieť, ktoré rastliny tomu dopomôžu a ako s ich vlastnosťami naložiť, aby ste boli aj v bezpečí.

Typy rastlín Druhy Umiestnenie
Jedovaté (nebezpečné)

aglaonema

difenbachia

aruacaria

antúria

croton

monstera

philodendron

mimo dosahu detí a zvierat

na vyvýšené miesto

do závesu z makramé

do nástenného kvetináča

Neškodné ostatné kdekoľvek, kde sa im bude dariť

Balkónové kvety - letničky, trvalky, begónia

S izbovými kvetmi idú ruka v ruke aj tie balkónové jarničky, letničky alebo trvalky. Nejedna ľudská bytosť z času na čas podľahne krásnym kvetmi posiatym balkónovým výzdobám. Ak patríte k nim aj vy, niet sa čomu čudovať. Jarná i letná sezóna je už za dverami a obchody sa začínajú plniť cibuľovinami, ktoré môžete použiť rok čo rok, ak si ich po odkvitnutí dobre uschováte.

Páči sa vám vôňa hyacintov, farby snežienok, narcisov, tulipánov a iných cibuľovín? Vysaďte si ich do ozdobného kvetináča s dobrým odtokom vody a nechajte sa pohladiť krásou poslov jari. Taktiež výsadbou trvaliek nič nepokazíte. Práveže si zaistíte farebnosť balkónu na dlhšiu dobu. Každopádne výber balkónových alebo izbových kvetov je len a len na vás.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

Zdravý rakytník: pestovanie, spracovanie, recepty

Zdravý rakytník: pestovanie, spracovanie, recepty

S jeseňou prichádza obdobie rôznych chrípok🤧. Posilnite svoju imunitu prirodzenou cestou 🍶 pomocou rakytníku, ktorý obsahuje 200x viac...

šípky

Ako zbierať a spracúvať šípky: sušenie a recepty

Šípky sú všeliekom na všetky zápalové procesy v tele a na jeho povrchu. Správny zber a sušenie zaistí bohaté zásoby vitamínov a...

liecive-rastliny

Liečivé rastliny a byliny na Slovensku

Využite liečivé bylinky vo svoj prospech 🌿. Naučte sa zbierať liečivé rastliny a podporte tým liečbu rôznych chorôb prostredníctvom...