Ako správne čapovať pivo a akým chybám sa vyhnúť (+ video)

Slováci patria dlhodobo medzi pivárske veľmoci – aspoň čo sa spotreby týka. Aj napriek tomu sa však dodnes stretávame s častými chybami pri čapovaní – a spravidla takými, ktorým sa dá ľahko vyhnúť. Poďme sa spoločne pozrieť, aké zásady by sa mali dodržať pre načapovanie dokonalého zlatistého nápoja.

Čistota výčapuPredpríprava poháraTeplotaTlakPlyn
Druhy čapovaniaHladinkaŠnytMliekoČochtan
Znaky dobrého načapovaniaČasté chybyVideo

Ako správne načapovať pivo Foto: Pixabay

Ako čapovať pivo zo sudu: návod, tutorial, zásady

Vzhľadom na to, akej obľube sa v našich zemepisných šírkach "tekutý chlieb" teší, je stále trochu prekvapujúce, že sa v krčmách, pohostinstvách či baroch stále bežne stretávame s rozličnými čapovacími neduhmi, ktoré v mnohých prípadoch hraničia až s barbarstvom.

Zažili ste aj vy, ako vám barman čapuje do pollitrového krígľa z úctyhodnej výšky, alebo ako vám zmätená brigádnička priamo pred očami prelieva pivo z pohára do pohára? Nepochybne áno.

Aj keď sa situácia pomaličky zlepšuje – aj vďaka rôznym výčapníckym školeniam, súťažiam či certifikátom, stále sú tieto nešváry pomerne časté. Preto sme sa rozhodli aj my svojou troškou prispieť do boja za dokonale načapované pivo.

Ako sa správne čapuje pivo: výčapné zariadenie, kohútik, hlava

Ako správne tušíte, kľúčovú úlohu zohráva kvalita a stav výčapného zariadenia. Môžete sa totiž pýšiť tými najlepšími výčapníckymi zručnosťami, ale pokiaľ budú hadičky zanesené, pohár príliš teplý (alebo naopak, príliš studený) a tlak v zariadení nesprávny, zlatý mok v patričnej kvalite nenačapujete. Na čo si teda treba dať pozor v prvom rade?

Výčapné zariadenie – čistota, sanitácia, prepláchnutie

Alfou a omegou je udržiavať výčapné zariadenie funkčné a čisté. To docielite pravidelným prepláchnutím čistou vodou aspoň jedenkrát denne. Okrem toho by ste mali dvakrát do mesiaca siahnuť aj po dôkladnejšej sanitácii, ktorú si po zaškolení niekým kompetentným dokážete spraviť aj sami.

Neobíďte pritom ani výčapné kohútiky či narážacie hlavice, ktoré je taktiež potrebné raz za čas prečistiť. Nezabúdajte, že čím dlhšie budete dôkladnú sanitáciu odkladať, tým viac sa to prejaví na kvalite pive – a nie zrovna v pozitívnom duchu.

Pohár na pivo – čistota a správna teplota je základ

Často sa tiež zabúda na tak základnú vec, ako je správna teplota a čistota pohára. Polliter by mal byť dôkladne umytý, lebo každá nedokonalosť či zanechaná mastnota sa môže prejaviť (a spravidla sa aj prejaví) napríklad na kvalite peny. Okrem toho by sa pohár mal zakaždým vypláchnuť studenou vodou tesne predtým, ako doň horkastý nápoj s bublinkami a bohatou penou naservírujete. Nezabúdajte tiež na základné pravidlo – ideálna teplota pohára je na úrovni teploty piva!

Aká je správna teplota piva?

Čo sa týka samotnej teploty piva, platí, že pivo by nemalo byť príliš teplé, ale ani príliš studené. Správnu penu a rez dosiahnete pri teplote v rozmedzí 6 – 8 °C, pričom kegy (sudy) s pivom by ste mali skladovať pri teplote 5 – 10 °C.

pivný sud Foto: Pixabay

Správne čapovanie piva: aký tlak je správny

Občas býva doslova hotovou vedou nastavenie správneho tlaku, pomocou ktorého vytláčate nápoj zo sudu do výčapného zariadenia. Vo všeobecnosti sa odporúča tlak medzi 1,8 až 2,8 bar, pri jednotlivých typoch piva sa však môže rôzniť. Pokiaľ to chcete mať úplne presne, webstránka vycepy.com uvádza nasledovný vzorec:

"Pri nastavovaní tlaku vychádzame zo základnej hodnoty 1,6 bar v letnom a 1,1 bar v zimnom období. Na každé 2 m vedenia pripočítame 0,1 bar a na každý 1 m prevýšenia (medzi dnom sudu a kohútom) pripočítame 0,1 bar. Výslednú hodnotu nastavíme".

Nadmerne vysoký tlak by spôsobil prílišné striekanie piva z kohútika a rýchle vypenenie. Naproti tomu pri nízkom tlaku sa pivo spení, ešte kým ho vypustíte do pohára.

Čapovanie piva kompresorom alebo plynom | CO2 | dusík | biogón

Pri čapovaní piva doma (napr. pomocou prenajatého výčapu) sa spravidla používa kompresor, ktorý je síce skvelý na jednorazové akcie, pri dlhodobejšom používaní však spôsobuje oxidáciu (zvetrávanie) piva – už po 24 hodinách sa chuť piva mení.

Preto sa v pohostinstvách či krčmách používajú tzv. potravinárske plyny. Dlhé roky prevládal oxid uhličitý (CO₂), ten však spôsobuje nadmerné presýtenie bublinkami a konzumentovi plynatosť. Naproti tomu dusík (N₂) spôsobuje stratu pre pivo tak typického rezu.

Ideálnym kompromisom je preto tzv. biogón, unikátna zmes dusíka a oxidu uhličitého na čapovanie piva. Spája najlepšie vlastnosti oboch plynov a preto aj keď môže byť o niečo drahší, určite by ste v tomto prípade šetriť nemali.

Druhy čapovania piva: ako načapovať hladinku, šnyt, čochtana, mlieko

Správnym pivárskym fajnšmekrom netreba bližšie predstavovať pojmy ako hladinka, šnyt, čochtan alebo mlieko.

Najbežnejším a snáď aj najobľúbenejším spôsobom konzumácie je tzv. hladinka, kedy je pivo pokryté hustou krémovou penou. Šnyt (z nemeckého schnitt) je takým druhom čapovania, pri ktorom prevláda pena – zlé jazyky tvrdia, že je to v podstate malé pivo, ktorým naplníte pollitrový pohár.

Keď viac ako pivo samotné milujete penu, na bare si vypýtajte mlieko – barman "podojí" výčap a do pohára vám stočí samotnú lahodnú penu. Pravým opakom je tzv. čochtan, pivo bez peny – to treba vypiť rýchlo, kým z neho nevyprchajú bublinky. Ideálny je tak na rýchle uhasenie smädu trebárs počas turistiky.

A ako sa teda jednotlivé druhy konzumácie líšia z hľadiska techniky čapovania?

Ako čapovať na hladinku (otočný kohút)

  1. Natočte pohár ku kohútiku pod 45° uhlom.
  2. Pomaly pootočte kohútikom.
  3. Napustite trochu peny.
  4. Otvorte kohútik na max. prietok.
  5. Nechajte pivo stekať po stene pohára.
  6. Pohár postupne narovnávajte, aby pivo nepretieklo.
  7. Po naplnení pohára kohútik rýchlo uzatvorte.

Ako čapovať na hladinku (pákový kohút)

  1. Natočte pohár ku kohútiku pod 45° uhlom.
  2. Kohútik zatlačte od seba a držte v "režime pena".
  3. Páčku tlačte od seba, kým nenapustíte trochu peny.
  4. Kohútik následne pritlačte k sebe a držte v "režime pivo", kým sa nenaplní pohár.
  5. Pohár postupne narovnávajte, aby pivo nepretieklo.
  6. Na záver ešte raz páčku zatlačte od seba a doplňte na povrch trochu mokrej peny.

Ako čapovať šnyt

Jediným rozdielom oproti klasickému čapovaniu je to, že na začiatku pridáte podstatne viac peny. Nenadarmo sa hovorí, že šnyt je pivo znalcov a fajnšmekrov, bohatá pena totiž dlhšie zachová najlepšie vlastnosti piva.

Ako čapovať mlieko

Keďže mlieko tvorí iba samotná pena, načapujete ho tak, že kohútikom iba ľahko pootočíte, pričom pohár napĺňate penou zblízka, ale bez toho, aby ste kohút ponorili. Mlieko je určené pre milovníkov hustej peny a aj keď je obľúbené skôr u nežnejšieho pohlavia, môžu si ho raz za čas bez hanby – a pre narušenie stereotypu – dopriať aj správni pivní labužníci. Mlieko by sa malo vypiť "na ex", ešte kým je pena penou.

Ako čapovať na čochtana (rýchle čapovanie piva)

Kým mlieko je pena bez piva, čochtan je presný opak – pivo bez peny. Preto je potrebné pivo z kohúta pustiť rovno naplno a po naplnení pohára čo najrýchlejšie uzatvoriť. Pivo má vďaka tomu najvyššiu koncentráciu oxidu uhličitého (čo mu dodáva rez), treba ho však vypiť rýchlo, ešte kým nevyprchá.

Čapovanie piva: ako čapovať Plzeň či Heineken

Bez ohľadu na vašu obľúbenú značku piva, zásady, ako kvalitne načapovať pivo, sa spravidla príliš nelíšia. Aké náležitosti by teda malo spĺňať dokonale načapované pivo? V prehľadnej tabuľke nájdete všetko podstatné.

ZNAKY SPRÁVNE NAČAPOVANÉHO PIVA
  • Je správne vychladené na teplotu 6 – 8 °C
  • Jeho pena je hustá, bez veľkých bublín a pripomína krém
  • Pena padá pomaly a vytvára na pohári krúžky (znak čistých pohárov)
  • Má rez
  • Neobsahuje zákal (pokiaľ sa, pravda, nejedná o špeciálne druhy piva, prirodzene obsahujúce zákal)

Prečo padá pena na pive?

Jedným zo znakov nie úplne správne načapovaného piva je rýchle padanie peny (do niekoľkých minút). Príčinu treba spravidla hľadať buď v nesprávnej teplote (či už piva, alebo pohára), alebo v zle umytom pohári. Ešte raz zdôrazňujeme, že pohár je potrebné ešte pred naplnením vypláchnuť studenou vodou.

Čapované pivo: časté chyby pri čapovaní

Uvádzame aj prehľad najčastejšie sa vyskytujúcich nešvárov pri čapovaní zlatistého moku, ktorým by ste sa mali vyhnúť. Zlepšíte tým chuťové a vizuálne kvality podávaného nápoja, čo ocení aj váš zákazník, šéf alebo hosť.

NAJČASTEJŠIE CHYBY PRI ČAPOVANÍ
  • Čapovanie piva z výšky – pivo čapujte vždy po skle, aby ste prúdom nerozbíjali štruktúru nápoja
  • "Rozrobenie" viacerých pohárov naraz a ich postupné dočapovávanie – pivo by sa malo čapovať na jedenkrát, maximálne na dvakrát
  • Úprava hladiny prelievaním z jedného pohára do druhého
  • Miešanie či pretriasanie nápojom pre vytvorenie peny
  • Príliš studené alebo špinavé poháre

Čapovanie alebo točenie – ktorý výraz je správny?

Na Slovensku síce dominujú výrazy "čapovať", "čapované", často sa však môžeme stretnúť aj s alternatívnymi slovíčkami "točiť", "točené" (ktoré je však rozšírenejšie za riekou Moravou). Aj keď mnohí ľudia sú alergickí na ten alebo onen termín a zaprisahávajú sa, že jedine nimi používaný je ten správny, jazykovedkyňa Sibyla Mislovičová z JUĽS SAV priam prorocky vyriekla, že oba tieto výrazy sú správne a spisovné.

Ako správne čapovať pivo (video)

Hovorí sa, že pivo varí pivovarník, "robí" ho však až výčapník – viď priložené video.

Dajte si fajné orosené – alko či nealko, to je len na vás

Čapované pivo vždy osvieži – bez ohľadu na to, či holdujete alkoholickým nápojom, alebo sa im radšej vyhnete. Veď dnes je už aj sortiment nealkoholických pív natoľko široký, že na výber majú skutočne aj abstinenti. A nám ostatným nezostáva nič iné, len si ustrážiť tú "správnu mieru" – a občas hľadať návody, ako sa rýchlo zbaviť opice. Na zdravie!

Zdroj: Nejlepsidrinky.cz

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

alkohol-test.jpg

Alkohol tester online: výpočet promile a kalkulačka

Včera ste popíjali a teraz potrebujete zistiť, či si už môžete sadnúť za volant? Existuje niekoľko spôsobov, ako na to. V našom článku...

caracas-club-rum.jpg

Caracas Club rum - top venezuelský rum

Letné mesiace sú ako stvorené na grilovačky s priateľmi, dlhé večery pri víne, či dobrom karibskom rume. Venezuelské rumy Caracas Club vám...

spekacik

Mäsové výrobky - kvalitné špekačky na pive (recepty a rady)

Špekačky alebo špekáčiky sú obľúbenou pochúťkou každého pivára ale i bežného človeka. Ako vybrať kvalitné špekačky či vhodný recept? Viac v...