Ako naraziť sud piva a kedy ho odraziť

Nie je žiadnym tajomstvom, že Slováci patria medzi svetových šampiónov v pití piva. Fajné čapované pivko si môžete dopriať vo svojom obľúbenom podniku. Neexistuje však dôvod, prečo by ste si túto radosť nemohli dopriať aj doma. S naším návodom sa aj z vás môže stať odborník na narážanie sudov piva.

Prenájom výčapuDruhy sudovTypy narážacích hláv
ZapojeniePostup narazeniaČasté problémy
Trvanlivosť pivaOdrazenie suduTutorial

Ako naraziť sud piva – návod Foto: Pixabay

Načapujte si doma – ako na to?

"Lepší pivo v žaludku, nežli voda na plicích," skonštatoval svojho času legendárny Jára Cimrman a sotva by sa na Slovensku našiel niekto, kto by tomuto tvrdeniu oponoval. Dôkazom je aj 10. miesto Slovákov v celosvetovej priemernej spotrebe piva na jednu osobu. Stále však máme čo robiť, aby sme dobehli našich západných susedov Čechov, ktorí bezkonkurenčne kraľujú na prvom mieste.

Vybehnúť si von s kamarátmi na osviežujúci chladený mok zlatistej farby má vždy niečo do seba. Prečo by sme si však nemohli pivo načapovať aj svojpomocne doma a spestriť tak rodinné stretnutie, oslavu, grilovačku alebo opekačku? Ak sa vám táto myšlienka pozdáva, čítajte ďalej a zistíte, čo k tomu budete potrebovať.

Prenájom výčapného zariadenia s kompresorom a chladením

Pokiaľ sa aj vy chcete aspoň na jeden deň stať odborníkom na narážanie sudov a čapovať vašim blízkym radosť v tekutej forme, to, čo potrebujete predovšetkým, je výčapné zariadenie. Ak chcete, môžete si ho pokojne aj kúpiť. Pokiaľ sa však neplánujete tejto činnosti venovať nejak pravidelne, ponúka sa aj ďalšia alternatíva: prenájom. Dnes už totiž existujú aj spoločnosti, ktoré vám za pomerne prístupnú cenu prenajmú kompletné výčapné zariadenie, vrátane chladiaceho kompresoru.

Následne vám už nič nebude brániť v tom, aby ste sa stali hviezdou každej grilovačky alebo oslavy. Potom už bude len na vás a vašej partii, do akej miery sa vám podarí prispieť ku zveľadeniu slovenských čísel v pití piva v porovnaní so svetom. Apropo, čísla. Vedeli ste, že pomocou piva sa dá hodnotiť aj kvalita života?

Keg sud 50 litrov, 30 litrov, 15 litrov

V súčasnosti sa štandardne používajú sudy z nehrdzavejúcej ocele, tzv. kegy. Stretnúť sa môžete aj so slangovým výrazom "bečka", importovaným z českých krajín. Súčasné pivné sudy lepšie chránia "tekutý chlieb" pred škodlivými vplyvmi a dlhšiu dobu ho udržiavajú v chlade. Najčastejšie sa môžeme stretnúť s 3 typmi KEG sudov:

  • KEG sud s objemom 50 litrov
  • KEG sud s objemom 30 litrov
  • KEG sud s objemom 15 litrov

Narážacia hlava: narážač na pivo – ako si vybrať správny typ

Na prepojenie sudu s výčapom slúži narážacia hlavica. Jedná sa o kľúčový prvok celého procesu narážania – bez neho sa totiž osadenstvo k obsahu bečky nedostane. Existujú 3 typy narážacích hláv:

  • Narážacie hlavy typu S (nazývané aj bajonet alebo korb) – najrozšírenejší druh, pri ktorom sa ventil zatáča
  • Narážacie hlavy typu A (nazývané aj žehlička či plochý narážač) – nasadzuje sa zo strany
  • Narážacie hlavy typu M (nazývané aj kombi, resp. eurokombi) – taktiež sa nasúva zo strany

Aby ste si narážaciu hlavicu správne vybrali, musíte vedieť, ktorý typ pasuje na ventil vášho sudu. Rozličné pivovary používajú rôzne normy, preto sa uistite, aby ste mali správny narážač. Ideálny scenár je, ak vám firma, cez ktorú si výčap prenajímate, dokáže poskytnúť všetky typy narážačov, aby ste neboli limitovaný pri výbere sudov (predsa len, pri väčšej akcii asi jeden sud nebude stačiť).

Aký narážač používa Pilsner, Gambrinus, Staropramen či Krušovice

Ako uvádza naša spriatelená webstránka Nejlepsidrinky.cz, systém "bajonet" využívajú napr. Bakalář, Plzenský prazdroj alebo Gamrinus. Systém "žehlička" sa uplatňuje pri sudoch od Krušovíc, Starobrna či Staropramenu. Systém "kombi" je menej používaný, najčastejšie sa s ním stretneme napr. u Kofoly či iných nealko nápojoch. Pre kompletný prehľad používaných narážačov kliknite sem.

Ako prepojiť sud s výčapným zariadením

Prvý pohľad na všetky potrebné komponenty – kompresor, narážacia hlava, kohútik, hadičky či rýchlospojky – môže u laika vyvolať menšie pochybnosti. Nenechajte sa však odradiť, postup zostavenia celého zariadenia nie je vôbec zložitý a s trochou praxe to zvládnete rýchlo a ľavou zadnou.

Narážač a výčapné zariadenie prepojte pomocou rýchlospojok s dvojicou hadičiek. Jedna hadička – vzduchová – vháňa plyn z kompresoru do sudu, vďaka čomu sa obsah sudu vytláča smerom hore do výčapu. A práve tu vstupuje do hry druhá hadička – nápojová, ktorou preteká pivo na svojej ceste do zariadenia. Kým sa pivo ocitne v orosenom krígli, prejde ešte chladiacim zariadením, ktoré ho upraví na požadovanú teplotu.

Ako naraziť bečku piva bajonetom, žehličkou alebo kombi narážačom

Pri jednotlivých typoch narážacej hlavy sa postup zapojenia odlišuje, takže venujeme pár slov každej z nich.

Ako naraziť sud piva | bajonet:

  1. Odstráňte ochrannú zátku zo sudu.
  2. Vsuňte narážač "bajonet" zhora do uzáveru sudu (tzv. fitingu).
  3. "Bajonetom" pootočte v smere hodinových ručičiek.
  4. Zacvaknite páku narážača smerom dole.

Ako naraziť sud piva | žehlička, kombi:

  1. Odstráňte ochranný uzáver na sude.
  2. Na ventil nasuňte zboku "žehličku" (až po okraj).
  3. Zatlačte páčku na narážacej hlave.

Narážače typu "žehlička" a "kombi" sa na seba nielenže vizuálne podobajú, ale aj postup ich aplikácie je veľmi podobný. Rozdiel je v technike prevedenia: "kombi" hlava má podstatne užšiu "prienikovú" rúrku. Práve z tohto dôvodu sa "žehlička" a "kombi" (a vlastne ani žiadne iné kombinácie) nesmú zamieňať.

Prečo netečie pivo? Zopár rád, ako odstrániť problém

Pokiaľ si už zostavujeme vlastné výčapné zariadenie, tak chceme, aby to tieklo – možno aj potokom. Opačným extrémom je však stav, kedy pivo netečie vôbec. Čo s tým? Potrebné je predovšetkým zistiť príčinu a následne problém odstrániť. Prinášame vám krátky prehľad častých problémov i možných rýchlych riešení.

MOŽNÝ PROBLÉM RIEŠENIE
Zle narazený sud Skontrolujte, či je správne stlačená páčka
narážačacej hlavy.
Uzatvorený kompenzátor Pootočte kompenzátorom smerom dole. Nájdete ho pri hrdle kohútika.
Zamrznutá voda po čistení Vypnite zariadenie a počkajte, kým vode rozmrzne.
Nízky tlak Pri zariadeniach s autopumpou: pripumpujte vzduch.
Pri zariadeniach so vstavaným kompresorom: vypnite a zapnite.
Skontrolujte tlak v tlakovej fľaši.

Trvanlivosť piva po narazení: ako dlho vydrží narazený sud piva?

Trvanlivosť silno ovplyvňuje typ zariadenia. Pokiaľ si chcete výčap prenajať, najviac sa vám bude hodiť kompaktné a ľahko prenosné zariadenie so zabudovaným kompresorom. Tie sú však háklivejšie na rýchle zvetrávanie, teda procesy, spojené s pôsobením mikroorganizmov v prostredí bohatom na kyslík.

Aký je teda recept, aby sme zvetrávaniu – a zhoršeniu kvality piva – predišli? Vcelku jednoduchý: vypiť ho. Pri jednorazových krátkodobých akciách vám však podobné starosti vlastne ani nehrozia, narazený sud piva totiž vydrží bez problémov okolo 24 hodín. A čo v prípade, že nedopité pivo predsa len zostane aj na druhý deň? Na kvalite sa to síce prejaví, ale piť sa stále bude dať.

Ako zvýšiť trvanlivosť narazeného sudu?

Správnymi ingredienciami každého správneho piva by mali byť bohatá pena, plná chuť, horkosť a tzv. rezkosť. Ako však túto kombináciu vlastností docieliť – a udržať – bez toho, aby jedna išla na úkor druhej? Tajomstvo tkvie vo výbere správneho plynu. Dvojzložkový potravinársky plyn biogón, zložený z oxidu uhličitého a dusíka, nielenže zabezpečí plnú chuť, čerstvosť a penivosť, ale trvanlivosť narazenej bečky sa zvýši až na 3 týždne.

Odraziť či neodraziť nedopitý sud?

Jeden z najväčších hlavybôľov – okrem príliš vysokého množstva vypitého "zlatého moku" – spôsobuje výčapníkom otázka, či je správne nespotrebované pivo odraziť, alebo nie. Pravda je taká, že odrazenie pivu nijak zvlášť neprospieva. Keďže sa však odporúča výplach zariadenia vodou pri každej odstávke naplánovanej na niekoľko hodín, práve toto je ten pravý dôvod, prečo by ste mali odrazenie sudu zvážiť.

Pripravte nezabudnuteľnú grilovačku

S naším návodom sa aj z vás môže stať majster výčapníckeho remesla. Svojich hostí na záhradnej párty však môžete ohúriť aj skvelým jedlom – čo takto zostať v intenciách našej dnešnej témy a vašich priateľov prekvapiť skvelými špekačkami na pive?

Ako naraziť sud piva - tutorial, video

Jedenkrát vidieť je viac, ako stokrát počuť – alebo čítať. Na záver preto ešte pripájame aj videonávod, ako zostaviť celé výčapné zariadenie a úspešne naraziť bečku plnú osviežujúceho zlatistého nápoja.

sipka Snáď už každému z nás sa stalo, že sa zdržal na oslave dlhšie, ako bolo nutné. V našom článku sa dozviete, ako čo najrýchlejšie odbúrať alkohol z tela, ako sa počíta promile online a aké sú rozdiely v odbúravaní alkoholu medzi mužmi a ženami.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

prosecco

Talianske šumivé víno Prosecco: charakteristika a zaujímavosti

Prosecco je talianske šumivé víno, ktoré pochádza z okolia Terstu. Príďte na chuť tejto skvelej alternatíve šampanského 🥂.

ts

Ako namiešať drink Tequila Sunrise - ingrediencie a recept

Tequila Sunrise je letným nápojom, ktorý hrá chuťami a farbami. Naučte sa pripraviť si tento drink aj u vás doma.

Suchý február

Suchý február 2024 bez alkoholu - čo to je a ako ho dodržovať?

Iniciatíva Suchý február 🚱 prináša každoročne kampaň za obmedzenie alkoholu na jeden mesiac v roku. S heslom “Nepiť je umenie!” inšpirujú...