Cena za pivo na Slovensku a životná úroveň meraná pivným indexom

Chcete zájsť na jedno čapované, kúpiť si fľaškové, alebo naraziť rovno celý sud? Pozreli sme sa na to, koľko v priemere zaplatíte za pivo na Slovensku, ale aj ako sa pohybujú ceny piva napríklad v Chorvátsku. A vedeli ste, že sa dokonca dá pivom zmerať aj životná úroveň obyvateľov v krajine?

Cena piva na Slovensku a pivný index Foto: Pixabay

Koľko stojí pivo na Slovensku – cena, spotreba a porovnanie

Pitie alkoholických nápojov by sme pokojne mohli vyhlásiť za náš národný šport. Každý Slovák vypije v priemere okolo 140 krígľov piva ročne, čo predstavuje približne 70 litrov na každú hlavu. Táto priemerná spotreba je pritom udávaná na všetkých obyvateľov Slovenskej republiky, vrátane tých, čo pivo nepijú, alebo ešte piť nemôžu (deti a mládež do 18 rokov).

Podľa štatistických údajov sme však v rebríčku krajín s najvyššou spotrebou piva až na 14. mieste. Hádate správe, že prví sú naši západný susedia – Česká republika. Na Slovensko sa najčastejšie dováža pivo práve z Česka, ktoré tvorí približne jednu štvrtinu našej spotreby, ale pivo k nám vo veľkom prichádza aj z Poľska, Maďarska, Slovinska a Nemecka.

sipka Alkohol tester online - výpočet promile a kalkulačka

Cena za čapované pivo na Slovensku

Ideálny deň pre návštevu slovenskej krčmy je prvého augusta. Prečo? Práve v tento dátum si každoročne pripomíname Medzinárodný deň piva. Cena za obľúbený nápoj závisí samozrejme od značky, ktorú preferujete. Tých sa však po Slovensku čapuje neúrekom, preto sme sa v našej štatistike pozreli na to, koľko stojí čapované pivo v priemere.

Aktuálna inflácia sa prejavila aj na cenách v reštauračných službách. Za pol-liter zaplatíte v priemere od 1,50 € do 2,50 €. Svetlý ležiak sa tak pohybuje okolo 2 € za krígeľ. Čiastočne dobrou správou však ostáva, že existujú stále miesta, kde si pivo desiatku kúpite za 1,10 €. Aj preto sa občas stretnete so štatistikami, ktoré udávajú priemernú cenu nižšie. Krčmári však zohľadňujú v cene aj lokalitu, pivo v Tatrách či centre Bratislavy teda bude stáť vždy viac, než napríklad na dedine.

sipka Viete, čo pomáha na opicu?

Aká je cena za sud piva - keg?

Rovnako ako v prípade čapovaného piva, aj cena za sud závisí najmä od značky. Naraziť si rovno celý sud však predstavuje vždy určitú úsporu. Chystáte sa na chatu, plánujete firemnú akciu, alebo ste gurmánom, ktorý má v kuchyni vlastný výčap?

Vratná záloha za sud sa môže pohybovať až v desiatkach eur. Ak však sud vrátite, platba sa vám rovnako vráti v plnej výške. Vo výsledku tak ušetríte v priemere 10 % z kúpnej ceny, keďže pivo v sude je lacnejšie ako fľaškové či čapované. Taktiež platí, že čím väčší sud, tým lacnejšie vás vyjde prepočet na jedno pivo.

Riešite otázku, ako sa zanesiete s 50 litrovým sudom piva? Mnohé pivovary vám sud donesú na adresu aj zadarmo. Dôležité je splniť podmienku minimálneho odberu, ktorá môže byť napríklad len 20 €.

Koľko stojí prepravka na pivo a aká je cena pivovej fľaše v Tescu – cena za pivo Svijany, Guiness, Plzeň... ?

Nedáte dopustiť na čapované, alebo si dokáže vychutnať aj fľaškové? Kým v krčme zaplatíte za 0,5 liter Plzne aj 2,50 €, v Tescu vás fľaša vyjde na približne 1,35 €. Rozhodnutie, či zájsť do podniku alebo do potravín, tak vo výsledku pocíti najmä vaša peňaženka.

Ceny piva v Tescu k 28. 04. 2023
Fľaškové pivo 500 ml Cena
Pilsner Urquell Pivo svetlý ležiak 1,35 €
Zlatý Bažant '73 svetlý ležiak 0,99 €
Budweiser Budvar Original svetlý ležiak 1,09 €
Birell Svetlé nealkoholické 0,85 €
Gambrinus Originál 10 0,69 €
Bernard Svetlý ležiak bez lepku 1,45 €
Šariš Žiarivá 12 ležiak svetlý 0,77 €
Steiger Pivo ležiak 12 svetlý 0,69 €

Chcete si nakúpiť do zásoby? Cena za prepravku piva stojí približne 3 €. Využiť ju môžete aj opakovane, alebo nepoškodenú vrátiť.

Životná úroveň na Slovensku meraná pivným indexom

Vedeli ste, že životná úroveň krajín môže byť meraná aj pivným indexom? Pomerne vtipná štatistika udáva, koľko si toho bežní občan v jednotlivých krajinách môže dovoliť vypiť. Zohľadňuje sa pritom priemerná hrubá mzda a priemerná cena za pivo v danej krajine. Ak si teda občan môže dovoliť kúpiť veľa piva v pomere k svojej výplate, aj jeho životná úroveň je teoreticky vyššia.

Svetovým favoritom je dlhodobo Portoriko, kde si priemerný občan kúpi polliter za približne 12 minút práce. Tesne za ním nasleduje Nemec, Belgičan, Japonec, Kanaďan, Američan a Španiel. Česi a Slováci si pivo doprajú približne za 17 minút práce. Horšie než my je na tom Luxembursko, Austrália, Cyprus, ale aj Maďarsko, Poľsko, či Chorvátsko. Najviac si môžu sťažovať ľudia v Egypte, Uzbekistane a Nepále, kde na jedno pivo musí pracujúci odrobiť až 4 hodiny. A na záver máme rekordérov v podobe Gruzínca a Bangladéšana, ktorí si na jedno pivo odpracujú až 15 hodín.

Hneď sa cítime byť všetci bohatší, všakže?

sipka Spravte si doma Margarita koktail podľa nášho receptu

Ako si objednať pivo v zahraničí - pivo po Nemecky, Anglicky, Chorvátsky, Taliansky...

Chystáte sa na výlet do zahraničia? Každý správny pivár by mal vedieť, ako si svoj obľúbený nápoj objednať v cudzej krajine. Vybrali sme pre vás úplný základ, vďaka ktorému smädný rozhodne neostanete.

  • Jedno pivo po Nemecky - ein Bier
  • Jedno pivo po Anglicky - one beer
  • Jedno pivo po Chorvátsky - jedno pivo
  • Jedno pivo po Taliansky - una birra
  • Jedno pivo po Španielsky - una cerveza

Časté otázky - Ceny piva na Slovensku a v Európe

Zhrnuli sme pre vás odpovede na najčastejšie otázky o cenách piva na Slovensku a v Európe. Na záver nám už neostáva nič iné, než zaželať vám na zdravie! Pite s mierou a od 18 rokov.

1️⃣ Koľko stojí pivo v slovenskej krčme?

Aj keď stále existujú podniky, v ktorých vám desiatku načapujú za 1,10 €, realita slovenského pivára je omnoho zložitejšia. Inflácia sa vyriadila aj na reštauračnom priemysle a ceny piva išli prudko nahor aj v roku 2023. Za čapované pivo si tak v priemere Slovák zaplatí okolo 2 € za pol-liter.

2️⃣ Koľko stojí pivo na Oktoberfeste?

Ak sa chystáte na Oktoberfest, rozhodne na to pripravte aj svoju peňaženku. Cena za liter sa na veľkofestivale piva pohybuje približne okolo 13 €. Oktoberfest je však najmä o zážitkoch a možnosti okúsiť najrôznejšie značky z celého sveta. Pre skutočných degustátorov pivných špeciálov je to teda raj na zemi, aj keď poriadne drahý.

3️⃣ Koľko stojí ožujské pivo v Chorvátsku 2023?

Cena za ožujské pivo v Chorvátskych potravinách sa v tomto roku pohybuje okolo 0,73 € za 500 ml fľašu. V turistických destináciách si však za čapované rozhodne priplatíte.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

alkohol-test.jpg

Alkohol tester online: výpočet promile a kalkulačka

Včera ste popíjali a teraz potrebujete zistiť, či si už môžete sadnúť za volant? Existuje niekoľko spôsobov, ako na to. V našom článku...

den sv patrika

Prečo a ako sa slávi deň svätého Patrika, 17. marca

Deň svätého Patrika 🍀 sa oslavuje v Írsku, ako aj inde, 17. marca každý rok. Spoznajte tradície aj iných krajín a osvojte si z nich niečo...

Suchý február

Suchý február 2024 bez alkoholu - čo to je a ako ho dodržovať?

Iniciatíva Suchý február 🚱 prináša každoročne kampaň za obmedzenie alkoholu na jeden mesiac v roku. S heslom “Nepiť je umenie!” inšpirujú...