Nealkoholické pivá – výroba a vplyv na zdravie

Nealko pivá a radlery nabrali za posledné roky na popularite nielen vo svete, ale aj na Slovensku. V Európskej únii patrí Slovensko k lídrom v spotrebe nealkoholických pív. Ako sa nealkoholické pivá vyrábajú a sú skutočne bez alkoholu? A ktoré značky sú najlepšie?

Popularita nealkoholických pív
Obsah alkoholu
Význam slova Pito
Výroba
Vplyv na zdravie
Značky nealko pív

Nealkoholické pivá Foto: Pixabay

Popularita nealkoholických pív stále rastie

Pivo je tradičný nápoj, ktorý sa u nás vyrába už od stredoveku. Priemerný Slovák vypije ročne približne 60 litrov tohto chmeľového nápoja. Avšak spotreba pív u nás v posledný rokoch klesá. V Českej republike sa vypije priemerne 141 litrov piva na obyvateľa a Česi sa tak držia na prvej priečke v rámci štátov Európskej únie v spotrebe piva. V Česku spotreba piva naďalej rastie.

V posledných rokoch na Slovensku rastie záujem o nealkoholické pivá, ktoré majú lepšiu svoju kvalitu a vyrábajú ich ako malé, tak aj veľké pivovary. Podľa štatistiky je každý šiesty nápoj, ktorý Slovák vypije práve nealkoholické pivo. Ako je to však s obsahom alkoholu? Sú nealkoholické pivá skutočne bez alkoholu?

Nealkoholické pivo a obsah alkoholu

Nealkoholické pivá nie sú úplne bez alkoholu, podľa zákona môžu mať objem alkoholu nanajvýš 0,5 %. Niektoré nealko pivá môžu mať aj menší objem alkoholu. Čo to však znamená v praxi? Je možné po vypití nealkoholického piva nadýchať?

Polícia Slovenskej republiky zverejnila video, v ktorom absolvovali figuranti dychovú skúšku po konzumácií rôznych produktov obsahujúcich alkohol. V dychovej analýze, ktorá bola vykonaná 5 minút po dopití nealkoholického piva Birell bol výsledok alkoholu v dychu vždy 0.

Alkohol sa využíva v nízkej koncentrácii aj pri výrobe bežných potravín ako je pečivo, kefír, kyslá kapusta a rôzne koláče. Viac alkoholu ako v nealkoholickom pive Birell je napríklad v kyslej kapuste, toustovom chlebe alebo hamburgerových žemliach.

Polícia uviedla, že vodič môže využiť právo fúkať o 15 minút po zastavení:

„Upozorňujeme na právo požiadať policajnú hliadku fúkať o 15 minút po zastavení, aby sa z tela odbúral minimálny alkohol zastúpený v niektorých z výrobkov každodennej spotreby.“

Nealkoholické pivo - Pito a jeho význam

Pivá so zníženým obsahom alkoholu sa varili už v stredovekej Európe, pretože mali blahodárne účinky. Stali sa dobrou alternatívou k častokrát veľmi znečistenej vode, ktorá bola príčinou mnohých chorôb. Po 2. svetovej vojne sa v Nemecku a Švajčiarsku rozšírila výroba nealkoholických pív.

V Československu sa v roku 1975 začalo vyrábať nealkoholické pivo s názvom Pito. Názov Pito vzniklo zložením dvoch slov - pivo a auto. Ďalšie roky sa na Slovensku a v Česku nealkoholickému pivo nepovedalo inak ako Pito. Staršia generácia tento názov používa dodnes.

Ako sa vyrába nealkoholické pivo

Výroba nealkoholického piva je v podstate rovnaká ako pri tradičnom pive. Základný rozdiel je ale v tom, že alkohol je znížený na menej ako 0,5 %. Najbežnejším spôsobom zníženia alkoholu v pive je pri varení piva.

Zníženie alkoholu pri varení piva

Tento spôsob znižovania alkoholu používa väčšina slovenských pivovarov, pretože patrí k najlacnejší a nie sú potrebné žiadne dodatočné investície. Doba varenia je v zásade kratšia ako pri klasických pivách.

Odstránenie alkoholu z klasického piva

Ako druhý postup výroby nealkoholických pív sa používa postup odstránenia alkoholu z klasického piva. Tento proces je však finančne náročnejší, ale tieto druhy nealkoholických pív sú chuťovo viac príbuzné klasickým pivám. V pivovaroch sa väčšinou používa vákuová destilácia, pri ktorej sa alkohol odparuje pri zníženom tlaku. Využívajú sa však aj postupy dialýzy a reverznej osmózy.

Nealko pivo a vplyv na zdravie - kalórie a pivo pre diabetikov

Ľudia čoraz častejšie dávajú prednosť nealkoholické pivám pred klasickými. Dôvody sú rôzne, od šoférovania, zdravotné dôvody, vyhýbanie sa alkoholu, či zdravý životný štýl. V posledných rokoch nabral na popularite Suchý február, počas ktorého sa ľudia vzdávajú dobrovoľne alkoholu a siahajú po nealkoholických koktailoch, nealko pivách a iných náhradách.

Nealkoholické pivá obsahujú menej kalórií ako klasické pivo, takže sú aj dobrou voľbou pre tých, ktorí si strážia svoju líniu. Nealkoholické pivá a radlery sa stali priamou konkurenciou sladeným nápojom, ktoré sú zo zdravotného hľadiska rozhodne nezdravšie. Pre diabetikov je k dispozícii niekoľko značiek pív so zníženým obsahom cukru, napríklad Gambrinus Dry, Samson Dianello a Staropramen Déčko.

Na energetickej hodnote piva sa najviac podieľa energia z alkoholu a extrakt sladu. Platí teda, že čím viac alkoholu je v pive, tým má i viacej cukru a s tým rastú aj kalórie. Nealkoholické pivo Birell obsahuje 445 kJ na polliter a to predstavuje 105 kcal na 0,5 litra. Dvanástka Pilsner Urquell má dvojnásobnú energetickú hodnotu.

Obľúbené značky slovenských a českých nealko pív

Banskobystrický pivovar Urpiner má vo svojej ponuke nealkoholické pivo Urpiner Nealko, ale aj miešaný nealkoholický nápoj Urpiner Radler Nealko. Zlatý Bažant vyrába Zlatý Bažant nealko a miešané nealkoholické nápoje s nulovým obsahom alkoholu s príchuťami citrónu a grapefruitu.

Medzi stálice a jednotky medzi nealkoholických pivami patrí Birell z produkcie Plzeňského Prazdroja. Birell ponúka okrem svetlého nealkoholického Birellu aj polotmavý, IPA, či za studena chmelený Birell. V ponuke nájdete aj miešané nealkoholické nápoje rôznych príchutí.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

Fit recepty - musli, palacinky bez múky, granola, zapekaný karfiol

Fit recepty - müsli, palacinky bez múky, granola a zapekaný karfiol

Prinášame vám päť fit receptov, ktoré sú nielen zdravé, ale aj veľmi chutné. Pripravte si palacinky z ovsených vločiek, domácu pečeňovú...

ts

Ako namiešať drink Tequila Sunrise - ingrediencie a recept

Tequila Sunrise je letným nápojom, ktorý hrá chuťami a farbami. Naučte sa pripraviť si tento drink aj u vás doma.

Havana Club Verde

Havana Club Verde – recenzie a drinky

Havana Club pridal ku svojim rumom ďalšiu kvalitnú rumovú bombu s bylinkovou a citrusovou príchuťou. Dozviete sa, aké miešané nápoje si...