Ako správne piť tequilu: so soľou a citrónom alebo inak?

Tequila je nápojom, ktorý sa môže piť rôznymi spôsobmi. O tom aké spôsoby pitia tequily existujú a ktorý je ten správny sa dozviete v našom článku.

tequila Foto: Pixabay

Čo je tequila a agáve?

Tequila je destilát, ktorý sa získava zo sukulentu s názvom Agáve modrá (lat. Agave tequilana) alebo Weberova agáve. Na prípravu kvalitnej tequily budete potrebovať práve modrú agáve. Okrem iného musíte splniť prísne kritéria, ktoré sú dané mexickým zákonom.

Všetky cukry dôležité pre kvasenie musia teda pochádzať práve z tohto druhu agáve. Okrem iného pravá tequila by mala pochádzať z vymedzených oblastí spolu so štátom Jalisco, v ktorých sa aj vyrába špecifickými postupmi. Kvalitná tequila má na fľaške označenie 100 % de agave.

Tequila z kaktusu (agáve)

Vedeli ste, že práve modrá agáva, ktorá pochádza z Mexika, je jedna z najodolnejších rastlín voči suchu a najkrajších rastlín svojho druhu? Túto rastlinu viete pestovať aj doma, ak ju nebudete vystavovať veľkým zrážkam či prelievaniu. Agáve modrá odoláva aj chladu a mrazom a dožíva sa aj 11 rokov.

Tequila: mezcal a iné druhy

V Mexiku nájdete celú radu alkoholických výrobkov, ktoré používajú iné druh agávy ako je tomu pri pravej tequile. Môžete sa stretnúť s tequilou mezcal, bacanoru, raicillu, či sotol. Ak nájdete tequilu označenú ako mixto, môžete si byť istí, že obsahuje 51 % agáve a zvyšné cukry pochádzajú napríklad z cukrovej trstiny.

Keďže tequila je súčasťou mnohých alkoholických drinkov, treba ju vyberať podľa chuti, aby celkový výsledok drinku bol úspešný. Nezabudnite na to, že keď si budete pripravovať trebárs Margaritu, použite len tie druhy tequily, ktoré sa k nej hodia.

Aká je najlepšia tequila?

Podľa toho ako dlho zreje tequila v sudoch sa odvíja aj jej výsledná chuť a sila. Všeobecne platí, že čím dlhšie sa tequila necháva zrieť, tým je jej chuť komplexnejšia a výraznejšia. Mínus v dlhšej dobe zrenia je v tom, že tequila stráca chuť po agáve, ale pretvára sa na destilát podobnému brandy alebo whisky.

Najlepšia tequila by mala byť vyrobená čisto z agáve bez iných umelých napodobenín. Ak tequila obsahuje menší podiel agáve, na fľaši nájdete označenie mixto. V tomto prípade však môžete čakať aj nižšiu kvalitu destilátu. V nasledujúcej tabuľke si môžete pre predstavu nájsť tequily so 100% a menším podielom agáve.

Tequila s 100% podielom agáve Tequila s menším podielom agáve
Tequila Corralejo Aňejo 100% Agave 0,75l 38%
Centinela Teqiula Reposado 0,7l 40%
Tequila Corralejo Reposado 100% Agave 0,75l 38% Centinela Tequila Anejo 0,7l 38%
Tequila Corralejo Blanco 100% Agave 0,7l 38% Centinela Tequila Anejo 0,7l 38%

Na rôznych e-shopoch s dopravou zadarmo, ktoré sa venujú predaju alkoholu alebo v rôznych kamenných prevádzkach môžete natrafiť na tieto tequily:

  • Patron
  • Don Julio
  • El Jimador
  • Centinela
  • Herradura
  • Corralejo a pod.

Ako sa pije pravá tequila - soľ s citrónom, pomaranč so škoricou?

Možno ste ani netušili, že kvalitná tequila sa pije iným spôsobom ako so soľou a citrónom alebo s pomarančom a škoricou. Práve tento známy trend mal a má napomáhať predaju menej kvalitnej tequily.

Na pitie tequily týmto spôsobom ste mohli naraziť vo filmoch, na rôznych večierkoch alebo párty. Je však známe, že pri pití akéhokoľvek alkoholu sa telo odvodňuje a rýchlejšie spotrebováva minerály. Práve týmto "trendy" spôsobom pitia (i keď menej kvalitnej) tequily by ste teoreticky mohli tieto straty doplniť.

Samozrejme pri každom požití alkoholu by nemalo chýbať aj nealko (čistá alebo minerálna voda), aby ste mohli dopĺňať tekutiny priebežne, aby sa telo s týmto šokom lepšie vysporiadalo.

Pravá tequila sa pije nechladená bez ľadu. Pije sa postupne a nie na ex. Zapíja sa pohárom čistej vody. Z tequily sa pripravujú aj rôzne drinky, ktorých základ tvorí práve tento destilát a ovocie. Patrí sem:

  • Tequila Sunrise - obsahuje pomarančový džús, grenadínu a tequilu
  • Paloma - základ tvorí grepová limonáda a tequila
  • Charro Negro - kombinácia tequily, limetky a Coca Coly

Aké poháre sú vhodné pre pitie tequily?

Degustácia a požívanie tequily sa odvíja od druhu tequily. Vo väčšine prípadov sa používajú tzv. tulipánové poháre, ktorých názov už napovedá, že je to pohár na vysokej stopke s úzkym hrdlom a širším dnom.

Z takého typu skleneného pohára sa aróma tequily uvoľňuje postupne. Môžete použiť aj pohárik na koňak, ktorý stojí na nízkej stopke a má oveľa širšie dno ako hrdlo. Bielu tequilu odporúčame piť z uzučkých pohárov na šampanské.

Druhy tequily a doba zrenia v sudoch

Druhy tequily Doba zrenia Chuť
Biela alebo strieborná: Tequila blanco / Tequila plata 0 až 2 mesiace výrazná chuť pravej agáve
Zlatá: Tequila reposado 2 až 11 mesiacov výrazný charakter po agáve ovplyvnený zrením v sude
Jantárová: Tequil añejo 1 až 3 roky jemnejšia a komplexnejšia chuť
Mahagónová: Tequila extra añejo > 3 roky podobná whisky alebo brandy

sipka Zistite aká je životná úroveň meraná pivným indexom na Slovenku.

Ako "správne" piť tequilu? Búchaná verzus zlatá tequila

Ďalším trendom pitia tequily je taký, že do štamperlíka sa naleje tequila, a potom sa doplní šumivou limonádou, akým je Sprite, Seven Up či Cola. Potom sa naplnený pohárik zakryje dlaňou a buchne sa ním o stôl. V tomto momente začne nápoj peniť a vy ho musíte rýchlo vypiť, ako "na ex".

Zlatá (Oro alebo Joven) tequila ak je vyrobená zo zmesi blanco a reposado a obsahuje 100 % agáve, má zlatistú farbu. Vzniknutý blend je podarený a veľmi chutný. Často sa však stáva, že zlatá alebo Joven či Oro tequila je vyrobená z mixto tequily a ešte je aj dofarbená, aby pripomínala ten pravý blend.

Pravda alebo mýtus - tequila s červom

Jeden z veľkýxh mýtusov o tequile je ten, že každá fľaša, ktorá obsahuje pravú tequilu, by mala mať na dne červa. Pravda je taká, že sa žiadny červ do fľaše s tequilou nedáva. Ak ste však natrafili na fľašu tequily mezcal alebo inej tequily s podivným tvorom na dne fľaše, je možné, že sa opäť jedná o marketingový ťah.

Tequila s červom by v tomto prípade mala predstavovať niečo exotického. Týmto štýlom chcú výrobcovia upútať vašu pozornosť tak, aby ste si takúto tequilu kúpili. V skutočnosti červ neplní žiadnu inú úlohu. Je na vás, či sa necháte zlákať, alebo stavíte radšej na kvalitnú tequilu.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

Kukaj.sk - fotopasce

Kukaj.sk - fotopasce zvierat na Slovensku

Portál Kukaj.sk prináša pre nadšencov prírody unikátne zábery z fotopascí, ktoré sú nainštalované po celom Slovensku. Sledovať môžete...

detox

Detox tela a pečene - čo to je a ako začať?

Detox - očista organizmu. V čom spočíva jeho sila a ako z tela dokážete vypudiť škodlivé látky? Viac informácii o detoxikácii organizmu...

PH

Kde natankovať? Aktuálne ceny benzínu a nafty, LPG a CNG 2024

Ceny pohonných hmôt - benzínu a nafty sa menia ako počasie. Na vývoj cien PHM sa podieľa mnoho faktorov: vojnový konflikt, dostupnosť...