Chlorella pyrenoidosa (vulgaris) a jej účinky pre zdravie

Určite poznáte pojem Chlorella pyrenoidosa či Chlorella vulgaris. Bola doba, kedy bolo veľké "haló" ohľadom účinkov tejto zelenej sladkovodnej riasy. Dnes už sa stale bežnou súčasťou výživových doplnkov buď ako samostatná jednotka, alebo ako prímes do iných liečiv. Taktiež sa používa pri príprave rôznych zaujímavých sladkých dezertov. Objavte spolu s nami jej pôvod a čaro a užite si jej benefity.

Chlorella Foto: Pixabay

Chlorella základné info
Chlorella: nutričné hodnoty
Benefity chlorelly
Chlorella vs. Spirulina vs. Zelený jačmeň
Nežiaduce účinky chlorelly
Užívanie chlorelly

Superpotravina: Chlorella pyrenoidosa

Zelená sladkovodná riasa jednobunkového charakteru je považovaná za superpotravinu. Jej domovinou je Taiwan a Japonsko. Zelená riasa rastie v sladkých vodách, kde rastie v skupinách alebo jednotlivo. Využitie nájde pri príprave smoothie, či sladkých jedál, alebo ako výživový doplnok vo forme tablety, prášku, či extraktu.

Jej liečivé účinky sa začali využívať už v 60. rokoch minulého storočia v Japonsku. Prečo? Chlorella obsahuje veľké množstvo makro či mikroživín. Spomenieme vysokú dávku minerálov, kyseliny listovej, karotenoidov, chlorofylu vitamínov (B12, C, E), bielkovín, vlákniny, škrobov, esenciálnych aminokyselín (napr. leucín) a pod..

Nutričné hodnoty: kyselina listová, železo, vitamíny

Keďže chlorellu možno považovať za jednu z najvýživnejších superpotravín vôbec, bola by škoda nespomenúť jej obsah. Je potrebné vedieť čo jete a aké látky uvedená potravina obsahuje. V konečnom dôsledku to čo jete, bude odrazom aj vás. V uvedenej tabuľke nájdete orientačné hodnoty jednotlivých živín, ktoré sa nachádzajú v užitých tabletkách chlorelly.

Živiny Nutričná hodnota
Bielkoviny 2 g
Tuk 0 g
Sacharidy 1 g
vitamín A (3000 medzinárodných jednotiek) 60 % ODD
vitamín C 87 % ODD
Železo 6,3 mg: 35 % ODD
Chlorofyl variabilné množstvo
Fosfor
Vitamín B1
Vitamín B6
Vitamín K
Kyselina listová
Vláknina okolo 10 %
Sacharidy vo forme škrobu 12 až 55 % sušiny

Účinky na pleť, očista tela: Chlorella vulgaris

Keďže spomínaná riasa má hrubú bunkovú stenu a je pre človeka ťažko stráviteľná, jej účinky sa postupom času zhmotnili do rôznych výživových doplnkov akými je prášok, extrakt či tobolky. Pre vysoký obsah vlákniny sa hodí pre detoxikácii organizmu.

Keď ju budete pravidelne užívať podľa návodu uvedeného na obale, zaradíte do svojho života pohyb na čerstvom vzduchu, dodržíte pravidelný pitný režim, môžu sa blahodárné účinky chlorelly dostaviť rýchlejšie. Aké?

  • vaša pleť bude žiarivejšia, mladšia a bez akné
  • spomaľuje proces starnutia
  • vaše telo sa zbaví toxínov (napr. olovo, ortuť, urán, kadmium)
  • bráni ukladaniu ťažkých kovov v mäkkých tkanivách
  • pomáha redukovať hmotnosť a telesný tuk
  • znižuje hladinu zlého cholesterolu a cukru v krvi
  • chráni telo pred UV žiarením a odstraňuje rádioaktívne častice z tela
  • posilňuje imunitu
  • lieči infekcie
  • zabraňuje vzniku rakoviny tým, že podporuje činnosť T-buniek a zabraňuje tvorbe abnormálnych buniek
  • znižuje riziko anémie v tehotenstve

Superpotraviny Chlorella vs. Spirulina, zelený jačmeň: účinky

Dalo by sa povedať, že Chlorella je skvelým pomocníkom pri zachovaní homeostázy vo vašom trávení. Prečo? Chlorella je prebiotikom, t.j. výživou pre dobré baktérie vo vašom čreve známe ako probiotiká. Avšak všetko treba brať s mierou a neprekračovať (ak je uvedené) denné dávkovanie.

Keď sa Chlorella zmieša s inou superpotravinou, akou je napríklad zelený jačmeň, či Spirulina vznikne neprekonateľné DUO či TRIO, ktoré si poradí skoro s každým neduhom. Udrží vaše črevá a srdce zdravé, zmierni príznaky alergie a pod. Spirulina či zelený jačmeň sú skvelými výživovými doplnkami, pretože v nich nájdete:

  • vysoký obsah bielkovín
  • vitamíny: A, K1, K2, B12
  • minerály Fe, Mn, Cr
  • fytonutrienty: karotenoidy, GLA, SOD, fykocyanín
  • veľké výhody pri zmiernení ulceróznej kolitídy a iných chorôb
  • silu v boji so závislosťami od sladkostí, drog, cigariet, kávy či alkoholu

Spirulina Foto: Pixabay

sipka Náš TIP: primiešajte si prášok z Chlorelly aj do raw avokádového čoko-pudingu a spojte príjemné s užitočným.

Nežiaduce účinky užívania zelenej riasy

Zo súčasných poznatkov vieme len toľko, že chlorella obsahuje vysoký podiel rôznych látok, ktoré majú na ľudský organizmus pozitívny vplyv. Avšak môže sa stať, že sa pri užívaní chlorelly môžu dostaviť ťažkosti s trávením ako je: nevoľnosť, zápcha, hnačka, kŕče či nadmerná plynatosť čriev (flatulencia).

Taktiež sú známe aj alergické reakcie či precitlivenosť na slnečné žiarenie. Pre nekonštantný obsah živín v chlorelle sa môže stať, že pri ich užívaní budete mať vysoký obsah určitej živiny, ako je napríklad jód, draslík a pod.

Spomínané vedľajšie účinky sa väčšinou prejavili u ľudí, ktorí sa liečia inými liekmi a trpeli poruchou štítnej žľazy. Netreba ešte zabúdať na to, že kontraindikácie sa môžu vyskytnúť aj u ľudí, ktorí trpia autoimunitným ochorením.

Užívanie chlorelly

Je však na vás, či tento výživový doplnok vyskúšate krátkodobo a budete pozorovať, ako naň reagujete, alebo si nájdete pre vás vhodnejší. Doposiaľ však ešte nebola stanovená bezpečná dávka tejto riasy, keďže ešte neexistuje dostatočné množstvo dôkazov, ktoré by jej užívanie potvrdili za bezpečné pre všetkých.

Preto sa pred užívaním výživových doplnkov radšej poraďte so svojim ošetrujúcim lekárom, ktorý vám nastaví dávkovanie, alebo ho neodporučí. Vyhnete sa tak zdravotným komplikáciám, ktoré sa môžu prejaviť, alebo v opačnom prípade ani nemusia. Všetko závisí od zdravotného stavu jednotlivca.

sipka Už poznáte svoj liečivý kameň podľa znamenia?

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

laska

Kura collection náramok - význam

Kura náramok je bižutéria vyrobená z dvoch kusov gumeného čierneho silikónu. Symbolizuje nekonečnú lásku i minimalizmus. Objavte slovenský...

space

Astronómia, astrológia a astrofyzika - zaujímavosti z vesmíru

Astronómia je vedou o 🪐 vesmíre, ktorá skúma jeho priestor, častice, iné galaxie a pod.. Poďte sa spolu s nami na pozrieť na to, čo vám...

strom

Zimný slnovrat, jesenná rovnodennosť: informácie a význam

Zimný slnovrat ukončuje astronomickú jeseň 🍁, ktorá začína 22. 09. 2024. Najkratší deň v roku s najdlhšou nocou prichádza pravidelne každý...