Ako si namiešať drink Gin & tonic - pomery, poháre a recepty

Gin & tonic a je jeden z najpopulárnejších miešaných nápojov na svete. Jeho príprava je jednoduchá a s pár trikmi si môžete dožičiť ten pravý osviežujúci zážitok. Prinášame vám recepty na drink z ružového ginu, ale aj klasického Gin & tonic s uhorkou a rozmarínom.

Recepty na drink Gin & tonic Foto: Pixabay

Informácie o Gin & tonic
Pôvod a výroba toniku
Pôvod a výroba Ginu a Dry ginu
Poháre a pomery
Recept na ružový Gin tonic
Recept na Gin & tonic s uhorkou a rozmarínom

Gin & tonic - informácie

Gin & tonic patrí medzi najznámejšie miešané nápoje. Ľudia ho milujú kvôli horkastej chuti, ktorú drinku dodáva tonikový nápoj. Gin s tonikom je highballový koktail, ktorý sa nalieva cez ľad. Na ozdobu sa používa obvykle limetka, citrón alebo uhorka. Množstvo ginu v tomto drinku záleží od chuti spotrebiteľa, pohybuje sa však medzi 25 až 50 % koktailu.

Pôvod tohto koktailu môžeme hľadať v Britskej Východoindickej spoločnosti. V 18. storočí sa užíval chinín ako prevencia proti malárii. Briti si chinín zjemňovali sýtenou vodou a cukrom, a tak vznikol tonic. Veľmi obľúbený bol aj variant s ginom, pretože v takejto forme získalo pitie prijateľnejší rozmer.

Tonic - pôvod a z čoho sa vyrába

Tonic je nealkoholický nápoj, ktorý je sýtený a obsahuje chinín. Ten spôsobuje horkú chuť toniku. Chinín je liek, ktorý sa používa na liečbu malárie a pôsobí aj ako analgetikum, či ako liek na zníženie horúčky. Ako sme už spomínali vyššie, britskí kolonialisti si zjemňovali chinín sýtenou vodou a cukrom a tak vznikol tonic.

Tonikový nápoj bol prvýkrát vyrobený na komerčné účely v roku 1958. V súčasnosti je obsah chinínu v tonikových nápojoch minimálny, preto sa nedá používať ako prevencia proti malárii či iným chorobám. Tonic sa kombinuje aj v iných miešaných nápojoch, napríklad s kávou - Espresso tonic alebo sa používa v kombinácii s griotkou.

Gin a Dry gin - pôvod a výroba

Gin bol objavený v roku 1650 v Holandsku, kde ho vynašiel profesor medicíny Franz de le Boë, známy pod menom Franciscus Sylvius. Profesor chcel pôvodne vyrobiť diuretikum, teda liek na zvýšenie tvorby a vylučovania moču, ktorý by slúžil na liečenie obličiek. Skombinoval olej z borievkových bobúľ a obilný destilát a túto zmes nazval genever. Z Holandska sa dostal nápoj do Anglicka, kde tak zachutil miestnym obyvateľom až tak, že ho považovali za národný nápoj.

Druhý typ ginu, ktorý vznikol v roku 1831 v Londýne a volá sa dry gin alebo London dry gin. Dry gin sa líši od toho holandského ako chuťou, tak aj spôsobom výroby. Dry gin sa vyrába destiláciou obilia a pridaní rôznych bylín a prísad, ktoré sú väčšinou tajnou receptúrou jednotlivých výrobcov. Gin sa používa aj na prípravu rôznych miešaných nápojov ako napríklad Martini, Long Island Iced Tea, Pear Gin Fizz alebo Negroni.

Gin Tonic - poháre a pomery

Gin tonic sa nalieva cez ľad a ozdobiť sa môže limetkou, citrónom, rozmarínom poprípade jahodou. Gin & tonic sa môže podávať v týchto typoch pohárov:

  • v pohári od whisky
  • v highball pohári - vysoký pohár, do ktoré ide viac ľadu a toniku
  • v pohári s vysokou stopkou
  • v pohári Copa - uzatvárateľný vínový pohár, ktorý dokáže udržať arómu

Existuje niekoľko spôsobov, ako kombinovať pomery gin:tonic v tomto miešanom nápoji:

  • Pomer 1:1 - má vysoký obsah alkoholu a drink sa podáva v pohári na whiskey
  • Pomer 1:2 a 1:3 - najčastejšie používaná kombinácia, prevláda chuť toniku
  • Pomer 1:4 a 1:5 - nízky obsah alkoholu, chuť ginu je v pozadí

Recept na ružový Gin tonic (Pink gin tonic)

Ružový gin (pink gin) patrí medzi ochutené giny, ktoré sú posledné roky čím ďalej populárnejšie. Jedná sa o tradičný gin, ktorý je po destilácii dochutený ovocím, korením, kvetmi, poprípade dofarbený potravinárskym farbivom.

Niektorí výrobcovia vsadili na príchuť jahôd, iní na čerešne, maliny, brusnice, čierne ríbezle alebo lesné plody. Ak nemáte k dispozícii čerstvé ovocie, na prípravu drinku môžete použiť napríklad značku Beefeater Pink, ktorá má príchuť lesných jahôd.

Recept na ružový Gin tonic - suroviny

  • 50 ml ružového ginu (Beefeater Pink)
  • 150 ml toniku
  • 1 ks jahody
  • kocky ľadu

Recept na ružový Gin tonic - postup

  1. Highball pohár naplňte po okraj ľadom.
  2. Do stredu pohára nalejte cez ľad gin.
  3. Po okraj dolejte tonikom.
  4. Ozdobte nakrájanou jahodou a slamkou.

Recept na ruzovy gin tonic - pink gin tonic
Foto: Pixabay

Gin & tonic s uhorkou a rozmarínom - recept

Ozvláštnite si váš gin tonic s uhorkou a rozmarínom. Táto kombinácia vás dokonale osvieži počas horúcich letných dní. Gin tonic patrí medzi najmenej kalorické miešané drinky a šalátová uhorka dodá vášmu telu draslík a vitamín C.

GIN TONIC S UHORKOU A ROZMARÍNOM- SUROVINY
  • 50 ml ginu typu London dry
  • 100 ml toniku
  • 5 ks koliesok uhorky
  • ľad
  • vetvičku rozmarínu na ozdobu
GIN TONIC S UHORKOU A ROZMARÍNOM - POSTUP
  1. Vyšší pohár naplňte do polovice ľadom.
  2. Potom nalejte gin.
  3. Pridajte kolieska uhorky.
  4. Doplňte tonikom po okraj.
  5. Okraj ozdobte kolieskom uhorky a pridajte vetvičku rozmarínu.

sipka Vyskúšajte recept na marakujový koktejl Pornstar Martini

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

margarita

Ako urobiť koktail Margarita doma - recept a ingrediencie

Margarita je mexickým nápojom, ktorého pohár pripomína obrátený mexický klobúk zvaný sombrero. Namiešajte si doma koktejl z tequily rýchlo...

prosecco

Talianske šumivé víno Prosecco: charakteristika a zaujímavosti

Prosecco je talianske šumivé víno, ktoré pochádza z okolia Terstu. Príďte na chuť tejto skvelej alternatíve šampanského 🥂.

kozmopolitan

Najlepší recept na koktejl Cosmopolitan – ako ho pripraviť doma

Cosmopolitan 🍸 alkoholický nápoj, ktorý pila aj postava zo seriálu Sex v meste, Carrie Bradshaw. Naučte sa pripraviť si tento nápoj na...