Časové pásma sveta: Slovensko, Európa, letoviská (mapa)

Môžete si predstaviť množstvo situácií, ktoré si vyžadujú pohrúženie do problematiky časových pásiem. Plánujete cestu do vzdialenejšieho zahraničia, alebo si jednoducho chcete pozrieť športový či iný priamy prenos z opačného konca sveta? Máme pre vás prehľad o svetových časových pásmach, o ich členení, ale aj okolnostiach ich zavedenia.

Príčiny a históriaEurópaBratislavaLetný časMapa
AfrikaBlízky východÁziaAmerikaOceánia

Časové pásma vo svete Foto: Pixabay

Prečo máme časové pásma vo svete: príčiny, zavedenie, história

Považujeme za prirodzené, že vo svete existujú rôzne časové pásma. Na čo vlastne slúžia a kde hľadať príčiny ich zavedenia? Jednoducho povedané, ide o konvenciu, teda výsledok istej dohody, ktorá mala uľahčiť interakciu medzi jednotlivými krajinami a spoluprácu medzi nimi. Nejde však v žiadnom prípade o samoúčelný výmysel – úzko totiž súvisí s prirodzeným pohybom vesmírnych telies.

Taktiež považujeme za úplne prirodzený – a v podstate až banálny – fakt, že vesmírne telesá na oblohe menia svoju polohu a že to isté platí aj o našej Zemi. To, že jeden deň má 24 hodín, nikto "nezaviedol", to je jednoducho prírodný fakt: Zem sa totiž otáča okolo vlastnej osi a jedno otočenie trvá presne toľko.

V každom momente je preto jedna časť planéty naklonená smerom k Slnku, kým tá druhá je odvrátená. Ľudia (podobne ako všetky živé organizmy vôbec) prispôsobujú svoje životné procesy tejto základnej skutočnosti.

Preto sa stáva, že v tom istom momente, keď si vychutnávame našu obedňajšiu pauzu, sa ľudia v Melbourne pomaly chystajú na večerný odpočinok a trebárs obyvatelia Las Vegas už hlboko spia (aj keď fanúšikovia kasín by mohli tvrdiť – a nie celkom neoprávnene, že Las Vegas nikdy nespí). Ak si toto uvedomíme, tak zrazu je úplne jasné, prečo sa rozdielne časové pásma zaviedli.

Do toho, ako bude svet presne rozdelený na rozdielne časové pásma a ktoré krajiny budú súčasťou ktorého, už vstupujú aj politické rozhodnutia a medzinárodné dohody. V spôsobe, akým sú časové pásma rozdelené a ako sa čas prepočítava, je jasná logika – a to aj napriek menším bizarnostiam ako sú Diomedove ostrovy, ktoré sú síce od seba vzdialené iba 4,8 km, ale kvôli rozdielnym časovým pásmam ich delí od seba až 21 hodín času.

Časové pásma UTC – Európa: výpočet (Londýn, Berlín, Rím, Moskva a iné)

Na to, aby sme mohli odvodzovať aktuálny čas jedného pásma z času v inom pásme, potrebujeme pevný referenčný bod, povestný "bod nula". V prípade systému časových pásiem je týmto bodom nultý poludník prechádzajúci cez Kráľovské observatórium v Greenwichi (Veľká Británia).

Od aktuálneho času tohto pásma, nazývaného Universal Time Coordinated (UTC), sa odvodzujú všetky ostatné časové pásma sveta. Vo vojenskej terminológii sa tradične používa aj termín Zulu time, ktorý označuje to isté.

Jednotlivé časové pásma sa označujú jednoduchým pridaním znamienka +/- a číslovky. Napríklad názov časového pásma UTC-05:00 (alebo len UTC-5) znamená jednoducho toľko, že v danom pásme je o 5 hodín menej ako na nultom poludníku (UTC). Jednotlivé časové pásma mávajú aj svoje rozmanité regionálne názvy, hovorovo sa však často označujú aj podľa niektorého z najdôležitejších a najväčších miest.

Známe časové pásma

Medzi známe časové pásma patria napríklad:

  • UTC+00:00: Londýn, Birmingham, Manchester, Lisabon, Porto
  • UTC+01:00: Berlín, Frankfurt, Mníchov, Rím, Praha, Bratislava
  • UTC+03:00: Moskva, Petrohrad, Istanbul, Kuvajt City, Doha
  • UTC-05:00: New York, Washington, Philadelphia, Havana, Kingston

Časové pásmo – Slovensko (Bratislava), Česko (Praha)

Slovensko patrí do pásma UTC+01:00, ktoré sa u nás nazýva aj Central European Time (CET), teda Stredoeurópsky čas. Sme teda iba o 1 hodinu na východ od referenčného "bodu nula", teda od Greenwichu vo Veľkej Británii.

Časové pásmo na Slovensku: letný čas vs. zimný čas (striedanie)

Tradične trochu zmätkov vnášajú do problematiky časových pásem letné/zimné časy. Mnohé krajiny sveta (aktuálne je ich vyše 60), vrátane štátov Európskej únie, pristúpili k pravidelnému posúvaniu času na letný a naspäť na zimný.

Slovensko sa k týmto krajinám pridalo ešte ako súčasť Rakúsko-Uhorskej monarchie v rokoch 1916-1918, neskôr v rokoch 1940-1949. V roku 1979 ČSSR túto prax obnovila opäť, pričom platí až doteraz. Počas letných mesiacov, kedy sa uplatňuje letný čas – tzv. Central European Summer Time (CEST) – sa tak dočasne stávame súčasťou pásma UTC+02:00.

Pôvodným zámerom celého konceptu striedania bolo lepšie využitie denného svetla a ušetrenie energií. V letnom období sú totiž dni dlhšie a noci kratšie, kým v zimnom období je to presne naopak – jedine počas jesennej a rannej rovnodennosti má deň aj noc navlas rovnakú dĺžku.

Mnohými je však táto prax dlhodobo kritizovaná (aj) kvôli otáznym dopadom na ľudský organizmus a jeho biorytmus. Opakovane v tejto oblasti prebiehajú diskusie o zrušení, nateraz však všetko ostáva po starom. Takže stále platí, že poslednú marcovú nedeľu si hodinky posúvame o hodinu dopredu na letný čas a poslednú októbrovú nedeľu zas o hodinu dozadu na zimný čas.

Mapa a kalkulačka: časové pásma sveta na mape

Pokiaľ si rýchlo potrebujete porovnať časové pásma v rôznych krajinách alebo zistiť aktuálny čas na konkrétnom mieste zemegule, existuje množstvo internetových stránok, ktoré vám ponúknu instantnú odpoveď. Jednou z nich je napríklad Timeanddate.com.

Časové pásmo UTC+0: Madeira, Lisabon (Portugalsko), Tenerife (Kanárske ostrovy), Island (čas)

Do "referenčného" časového pásma UTC+00:00, od ktorého sa odvádzajú všetky ostatné pásma, patrí okrem Veľkej Británie napríklad aj Portugalsko. Aj keď vnútrozemské Španielsko už patrí do UTC+1, Kanárske ostrovy ako jeho súčasť ešte spadajú do UTC+0. Patrí sem aj Island, v ktorom sa však na rozdiel od Veľkej Británie a krajín EÚ neuplatňuje zmena času.

Časové pásmo UTC+1 v Európe: Chorvátsko, Francúzsko, Sardínia, Barcelona, Madrid, Mallorca, Albánsko (čas)

Do nášho časového pásme CET spadá väčšina európskych krajín, vrátane obľúbených dovolenkových destinácií ako Chorvátsko, Španielsko alebo Taliansko. Tieto krajiny ako súčasť EÚ dodržiavajú striedanie časov, preto sa v letných mesiacoch ich pásmo mení na UTC+2 podobne ako u nás. Existujú však aj krajiny, ktoré nie sú v EÚ, ale striedanie časov si adoptovali, napr. Albánsko, Srbsko, Bosna a Hercegovina či Severné Macedónsko.

Časové pásmo UTC+2 – Európa: Zakynthos, Kréta, Korfu (Grécko), Cyprus, Bulharsko, Rumunsko, Ukrajina (čas)

Východná časť Európy patrí do časového pásma UTC+02:00, známeho aj ako Eastern European Time (EET). Patrí sem napríklad aj Ukrajina, Rumunsko, Bulharsko alebo Grécko. Všetky tieto krajiny používajú aj letný čas, kedy sa dočasne presúvajú do pásma UTC+03:00.

Časové pásmo: Moskva, Petrohrad (Rusko), Gruzínsko (čas)

Niektoré štáty sa vzhľadom na svoju rozlohu či polohu nachádzajú na pomedzí Európy a Ázie, resp. zasahujú do oboch kontinentov. Ako príklad môžeme uviesť Rusko. Rozlohou najväčší štát sveta sa rozprestiera naprieč až 11 časovými pásmami (UTC+2 až UTC+12). Hlavné mesto Moskva, ale aj Petrohrad patria do pásma UTC+3.

Spomenúť môžeme aj Gruzínsko, ktoré je čoraz vyhľadávanejším letoviskom, ale aj rajom pre hazardných hráčov. Mesto Batumi si dokonca pre vysoký výskyt kasín vyslúžilo prezývku "Las Vegas na Čiernom mori". Gruzínsko patrí do časového pásma UTC+4.

Časové pásma – Afrika: Maurícius, Zanzibar, Marsa Alam (Egypt), Djerba (Tunisko), Maroko, Kapverdy (čas)

Afriku ako druhý najväčší a druhý najľudnatejší kontinent na svete pokrýva až 6 rôznych časových pásiem. Výletníci z Európy, vrátane Slovenska, si v posledných rokoch obľúbili viaceré africké letoviská.

Niektoré z nich sa nachádzajú v tom istom pásme ako Slovensko (UTC+1). Ako príklad môžeme uviesť Tunisko, ktoré ale neuplatňuje letný čas – takže keď sa vyberiete na dovolenku pri mori v lete, tak v Tunisku bude o hodinu menej.

Na opačnom spektre nájdeme exotický ostrov Maurícius s časovým pásmom UTC+4. Rozdiel 2-3 hodín (na Mauríciu sa čas neprestavuje) už môže spôsobiť aj únavu z leteckého presúvania naprieč časovými pásmami, hovorovo nazývanú jet lag.

Krajina Časové pásmo Letný čas
Kapverdské ostrovy UTC-1
Maroko UTC+0 UTC+1
Tunisko UTC+1
Egypt UTC+2 UTC+3
Zanzibar (Tanzánia) UTC+3
Maurícius UTC+4

Časové pásmo – Blízky východ: Abú Dhabí a Dubaj (SAE), Doha (Katar), Antalya a Istanbul (Turecko), Riyad, Izrael (čas)

Čoraz obľúbenejšími destináciami sú aj prudko sa rozvíjajúce krajiny Blízkeho východu a širšieho okolia. Tí lepšie situovaní dokonca často uvažujú aj nad kúpou nehnuteľností v týchto končinách, predovšetkým v Dubaji či Abú Dhabí (správne po slovensky Abú Zabí, SAE), ale aj v Rijáde (Saudská Arábia). Nemôžeme zabudnúť ani na Katar, o ktorý sa zvýšil záujem aj vďaka minuloročnému futbalovému šampionátu FIFA World Cup Qatar.

Krajina Časové pásmo Letný čas
Izrael UTC+2 UTC+3
Katar UTC+3
Saudská Arábia UTC+3
Turecko UTC+3
Spojené arabské emiráty UTC+4
Omán UTC+4

Časové pásmo – Ďaleký východ: Peking (Čína), Tokio (Japonsko) | čas

Špecifický prístup si zvolila Čína. Predstavitelia tretej najväčšej krajiny sveta sa totiž rozhodli celé svoje územie zahrnúť do jediného časového pásma UTC+8.

Pre porovnanie, Spojené štáty americké s podobnou rozlohou sa rozliehajú naprieč 6 časovými pásmami (a to ešte nerátame pridružené politicky nezačlenené územia USA). V Pekingu a Šanghaji je preto ten istý čas a to aj napriek tomu, že sú od seba vzdialené 1100 km vzdušnou čiarou.

Japonsko je ešte ďalej na východ, takže patrí do pásma UTC+9. Aj v tomto prípade je celá krajina začlenená do jediného pásma, to však už vzhľadom na rozlohu nie je také prekvapivé.

Časové pásmo – Ázia: Maledivy, Bali, Singapur, Filipíny, Bangkok (Thajsko), Vietnam, India, Srí Lanka (čas)

Medzi najväčšie krajiny sveta patrí aj India – v rozlohe jej patrí 7. priečka, ale v ľudnatosti už predbehla na 1. mieste Čínu. Indovia si však zvolili podobný model ako Čína: na celom území Indie sa uplatňuje jediné časové pásmo UTC+05:30. Okrem Indie opäť uvádzame aj niektoré ďalšie často vyhľadávané krajiny.

Krajina Časové pásmo Letný čas
Maledivy UTC+5
India UTC+5,5
Srí Lanka UTC+5,5
Vietnam UTC+7
Thajsko UTC+7
Filipíny UTC+8
Singapur UTC+8
Indonézia UTC+8

Časové pásmo v USA: New York, Los Angeles, Chicago, Las Vegas, Florida (čas)

Už sme v súvislosti s Čínou spomenuli, že Spojené štáty americké majú až 6 časových pásiem (UTC-5 až UTC-10). Ak by sme však zarátali aj pridružené autonómne územia ako napríklad Guam, Panenské ostrovy alebo Portoriko, počet pásiem by sa zvýšil až na 10. V 50 štátoch USA a D.C. (teda všade okrem pridružených území) sa každoročne čas mení na letný.

Mesto Časové pásmo Letný čas
New York UTC-5 UTC-4
Florida UTC-6 až UTC-5 UTC-5 až UTC-4
Chicago UTC-6 UTC-5
Las Vegas UTC-8 UTC-7
Los Angeles UTC-8 UTC-7

Časové pásmo – Kanada: Toronto, Montreal, Vancouver (čas)

Kanada je hneď po Rusku druhým najväčším štátom sveta, preto je prirodzené, že aj v tomto prípade bude tých časových pásiem viac: je ich 6 a siahajú od UTC-3,5 po UTC-8. Kanada, podobne ako USA, dodržiava letný čas.

Mesto Časové pásmo Letný čas
Toronto UTC-5 UTC-4
Montreal UTC-5 UTC-4
Vancouver UTC-8 UTC-7

Časové pásmo – Amerika (kontinent): Mexiko, Kuba, Dominikánska republika, Brazília, Argentína (čas)

Prinášame ešte aj prehľad časových pásiem v niektorých štátoch Severnej, Strednej a Južnej Ameriky, ktoré pre našinca môžu byť z rôznych dôvodov zaujímavé.

Krajina Časové pásmo Letný čas
Mexiko UTC-8 až UTC-6 UTC-7 až UTC-5
Kuba UTC-5 UTC-4
Dominikánska republika UTC-4
Argentína UTC-3
Brazília UTC-5 až -2

Časové pásmo – Austrália a Oceánia: Sydney, Melbourne, Nový Zéland

Ešte sme vám zostali dlžní jeden svetadiel, ten od protinožcov. Austrália používa pre svoju veľkú rozlohu až 6 časových pásiem, kým jej menší ostrovný sused Nový Zéland sa zmestí do dvoch.

Mesto/krajina Časové pásmo Letný čas
Sydney (Austrália) UTC+10 UTC+11
Melbourne (Austrália) UTC+10
UTC+11
Brisbane (Austrália) UTC+10
Adelaide (Austrália) UTC+9,5 UTC+10,5
Nový Zéland UTC+12 až UTC+12:45 UTC+13 až UTC+13:45

sipka Prečítajte si tiež: Míle, yardy, stopy, palce (prevody a kalkulačka)

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

pas1

Žiadosť o cestovný pas – cena, ako dlho trvá a ďalší info

Cestovný pas je súčasťou každého cestovateľa, najmä v krajinách mimo Európskej únie. Viac informácií nájdete v texte.

Ceny PHM Európa

Ako ušetriť pri tankovaní na cestách po Európe 2024

Ako ušetriť na cene benzínu, nafty a LPG? Ak sa chystáte na dovolenku po Európe, dobre zvážte ceny PHM. Zosumarizovali sme pre vás všetko...

Zľavomat – zľavový kód

Uplatnite si zľavový kód v Zľavomate a užite si leto naplno

Zľavomat už dnes nie je len klasickým zľavovým portálom, ale doslova sprostredkovateľom emócií a nových zážitkov 🌅 Nechajte sa ním...