Žiadosť o cestovný pas – cena, ako dlho trvá a ďalší info

Cestovný pas je súčasťou dokladov každého cestovateľa, ktorý sa vydá do štátov mimo Európskej únie. Totižto vo väčšine štátov EÚ stačí na preukázanie svojej štátnej príslušnosti občiansky preukaz, ale v iných krajinách treba mať platný cestovný pas a možno aj víza. V našom článku sa dozviete ako si cestovný pas vybaviť a ako obnoviť platnosť starého cestovného pasu.

pas1 Foto: Pixabay

Nový cestovný pas a jeho vydávanie

O úplne nový cestovný pas môžete požiadať na ktoromkoľvek mestskom úrade na Slovensku, ktorý má rozšírenú pôsobnosť. Treba sa na jeho vydanie dostaviť osobne, a to na príslušné okresné riaditeľstvo Policajného zboru vášho prechodného alebo trvalého pobytu.

Na vydanie cestovného pasu budete musieť splniť tieto podmienky:

  • osobné podávanie žiadosti o pas a dovolené nasnímanie tváre a biometrických údajov (odtlačky prstov je možné už od 12 rokov)
  • podávanie žiadosti o pas je možné po dohode aj online cez portál slovensko.sk
  • ak je občan mladší ako 15 rokov, žiadosť v jeho prítomnosti podpisuje jeho zákonný zástupca (rodič, pestún, osvojiteľ, poručník, opatrovník a pod.)
  • občan mladší ako 18 rokov (až do nadobudnutia plnoletosti) môže žiadosť podať osobne sám, a to spolu s písomným súhlasom zákonného zástupcu (podpis zákonného zástupcu musí byť overený); alebo v prítomnosti zákonného zástupcu (vtedy nepotrebujete rodičovský podpis overovať)

V prípade odcudzenia alebo straty nového cestovného pasu, bude žiadosť o vydanie náhradného cestovného dokladu opakovane v priebehu 6 po sebe nasledujúcich mesiacov spoplatnená vo výške 20 €. Žiadosť o vydanie náhradného cestovného dokladu vás bude stáť 10 €.

Cestovný pas: potrebné doklady

Ak ste plnoletý, tak na stanovených podmienok vám stačí priniesť tieto doklady:

  • platný občiansky preukaz
  • ak nemáte vydaný občiansky preukaz predložíte rodný list/ potvrdenie o štátnom občianstve SR, ktorého vydanie nie je staršie ako 6 mesiacov
  • ak došlo k matričnej udalosti v rámci alebo mimo SR, tak doložte matričný doklad (sobášny list, rodný list)
  • skôr vydaný cestovný pas
  • správny poplatok

Koľko stojí cestovný pas? Správne poplatky a doba vydania

V nasledujúcej tabuľke si môžete pozrieť výšku správnych poplatkov pri podávaní žiadosti o cestovný pas a lehotu, do ktorej pas bude na svete. Údaje v tabuľke sú naposledy aktualizované na portály https://www.minv.sk/ v roku 2024. Aktuálnosť cien sa môže líšiť. Treba sa o nich informovať na príslušnom úrade.

Tabuľka č.1

Vydanie CP Do 30 dní Do 10 dní Do 2 dní

Výška sumy v eurách
Občan mladší 6 rokov 8 16 24
Občan od 6 do 16 rokov 13 26 39
Občan starší 16 rokov 33 66 99

Tabuľka č. 2

Vydanie CP na 1 rok Do 30 dní Do 10 dní Do 2 dní

Výška sumy v eurách
Občan od 6 do 16 rokov 8 16 24
Občan starší 16 rokov 30 60 90

Tabuľka č. 3

Vydanie CP ako náhrad za platný CP pri zápise údaju o ŤZP Do 30 dní Do 10 dní Do 2 dní

Výška sumy v eurách
Občan mladší 6 rokov 4 8 12
Občan od 6 do 16 rokov 6,50 13 19,50
Občan starší 16 rokov 16,50 33 49,50

Tabuľka č. 4

Vydanie CP na zastupiteľskom úrade SR v zahraničí Na určité časové obdobie Na 1 rok

Výška sumy v eurách
Občan mladší ako 6 rokov 10 -
Občan od 6 do 16 rokov 15 10
Občan starší 16 rokov 40 30

sipka Čo si zbaliť na dovolenku a na čo netreba zabudnúť?

Postup vybavenia žiadosti o cestový pas

Pri príprave všetkých potrebných dokladov je potrebné navštíviť okresné riaditeľstvo Policajného zboru, ktorý prislúcha vašej adrese trvalého alebo prechodného bydliska v rámci Slovenska. Vopred si ale pozrite rozpis stránkových dní a hodín, aby ste sa zbytočne neprehnali.

Pre celé Slovensko sú rozpísané na stránke minv.sk, kde kliknete najprv na kolónku "Polícia", potom na "Prezídium Policajného zboru". Ďalej kliknete na "Doklady na evidencie" a "Stránkové dni a hodiny na pracoviskách". Tu si už vyberiete konkrétne Krajské riaditeľstvo Policajného zboru, ktoré prislúcha k vášmu bydlisku.

Keď už sa dostavíte na miesto činu, pani úradníčku za priehradkou pekne pozdravte a vysvetlite jej, čo potrebujete. Ona vás už navedie, čo všetko budete potrebovať predložiť, vyplniť a podpísať, či kde sa bude snímať vaša tvár a odtlačky prstov.

Ak bývate v zahraničí, žiadosť o vydanie cestovného pasu môžete uskutočniť aj na príslušnom zastupiteľskom úrade SR. Urobiť tak môžete online cez túto elektronickú službu, kde si aj rezervujete termín stretnutia v krajine, v ktorej sa nachádzate.

Stav žiadosti, kde vyzdvihnúť cestovný pas?

O tom, v akej fáze vybavovania sa vaša žiadosť o cestovný pas nachádza sa dozviete, kde inde ako na stránke Ministerstva vnútra SR. Zas si treba vyklikať pár drobností ako "Polícia" potom "Prezídium Policajného zboru", ďalej "Doklady a evidencie" a nakoniec logicky kliknete na "Stav spracovania dokladov". Tam na základe zadania čísla vašej žiadosti sa môžete informovať o tom, či je už váš doklad pripravený na vyzdvihnutie, alebo je ešte v stave spracovania.

Taktiež pri podávaní žiadosti môžete požiadať o SMS alebo e-mailovú správu, a podľa toho sa už budete vedieť zariadiť. Vyzdvihnutie platného cestovného pasu sa väčšinou uskutočňuje na mieste podania žiadosti alebo vo vedľajšom okienku, kde sa doklady vydávajú.

sipka Prečítajte si návod na to ako zvládnuť jetlag.

Doba platnosti cestovného pasu

Na otázku ako dlho trvá platnosť vášho pasu odpovieme jednoducho. Platnosť pasu závisí od dosiahnutého veku. Deťom do 6 rokov je vydaný pas s platnosťou 2 roky. Deťom do 16 rokov sa obvykle vydáva pas na 5 rokov. Ak sú osoby staršie ako 16 rokov, platnosť pasu sa predlžuje na 10 rokov.

Ak sa pýtate na to, že čím ste starší, tým je platnosť preukazu dlhšia, tak vám odpovieme záporne. Totižto doba platnosti cestovného pasu je závislá od veku občana. Čiže ak si myslíte, že na pase vyzeráte stále rovnako ako keď ste boli dieťa, tak sa mýlite. Tento argument pri kontrole neobstojí.

Platnosť preukazu by sa mala obnoviť tesne po ukončení platnosti alebo tesne pred ukončením platnosti pasu. Pre dospelého človeka to znamená, že sa obnova pasu bude konať približne po každej dekáde života. Informáciu si môžete overiť aj v pase, kde je uvedený dátum a rok vydania, ako aj dátum a rok zániku.

sipka Okrem pasu si nezabudnite vybaviť aj cestovné poistenie.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

Zľavomat – zľavový kód

Uplatnite si zľavový kód v Zľavomate a užite si leto naplno

Zľavomat už dnes nie je len klasickým zľavovým portálom, ale doslova sprostredkovateľom emócií a nových zážitkov 🌅 Nechajte sa ním...

opalovanie

Alergia na slnko, pigmentové škvrny? Ako vybrať opaľovací krém?

Opaľovanie je súčasťou leta a letných dovoleniek. Ako sa vyhnúť "alergii" na 🌞 a nespáliť sa? Viac informácii sa dozviete v našom článku.

Ako sa zbaviť komárov a hmyzu - účinné odpudzovače a repelenty

Ako sa zbaviť komárov a hmyzu - účinné odpudzovače a repelenty

Otravný hmyz dokáže pokaziť aj tie najkrajšie letné momenty. Ako sa pred komármi 🦟 brániť a čo na nich funguje? Prinášame vám účinné tipy a...