Ako sa zbaviť komárov a hmyzu - účinné odpudzovače a repelenty

Otravný hmyz dokáže pokaziť aj tie najkrajšie letné momenty. Ako sa pred komármi brániť a čo na nich funguje? Prinášame vám spoľahlivé rady, recept na domáci repelent a tipy na účinné lapače a odpudzovače.

Ako sa zbaviť komárov a hmyzu - účinné odpudzovače a repelenty Foto: Pixabay

Druhy komárov a prenos chorôb
Recept na domáci repelent
Účinné prostriedky proti komárom
Ako zabiť komára - elektrická mucholapka

Druhy komárov - ktoré pijú krv, prenos chorôb

Komáre patria do čeľade dvojkrídlového hmyzu a na Slovensku existuje približne 60 druhov komárov. Celkovo vo svete ich je až 3 500 druhov. Jednotlivé druhy komárov sa líšia veľkosťou, farbou, chĺpkami ale aj charakterovými vlastnosťami. Niektoré komáre uprednostňujú mestské prostredie, iné zase stojaté vody a prírodu.

Komár dokáže za noc preletieť až 10 km a 4 hodiny lietať bez prestávky. Komáre prenášajú nebezpečné choroby, hlavne teda maláriu v krajinách Ázie a Afriky, na ktorú zomrie ročne takmer pol milióna ľudí.

Najotravnejším druhom komára sú takzvané záplavové komáre, alebo kalamitné komáre. Všetky komáre sa živia nektárom, ale samičky pijú aj krv aby získali dostatok bielkovín pre svoje vajíčka.

Primárne sa môžete zbaviť komárov tak, že zaistíte plochy, kde sa komáre môžu liahnuť. Liahniská sú v podstate akékoľvek vodné plochy a voda - kvetináče, barely, ale aj vrchnáky s vodou od plastových fliaš. Preto je dobré tieto miesta prekryť alebo vodu z nich vyliať.

Hodnotenie receptu na domáci repelent proti komárom a hmyzu: 9/10

  • Doba prípravy: 5 minút, 8 hodín lúhovanie
  • Náročnosť: jednoduchá príprava, ktorú zvládne každý

Domáci repelent proti komárom a hmyzu - recept

Pripravte si účinný domáci repelent proti komárom, kliešťom a hmyzu v pohodlí domova. Vyhnete sa chemickému koktailu, ktorý obsahujú kupované repelenty. Suroviny na výrobu vás vyjdú len na pár korún. Proti komárom pôsobia aj niektoré voňavé bylinky, ako napríklad: klinčeky, rozmarín, šalvia, fenikel, citrónová šťava, levanduľa, atď.. Prírodný repelent aplikujte na pokožku alebo oblečenie každú hodinu, aby ste docielili potrebnú ochranu.

Domáci repelent proti komárom a hmyzu - suroviny

  • 10-15 g byliniek (levanduľa, šalvia, tymian, rozmarín, palina pravá)
  • 2 PL octu
  • 100 ml vody

Domáci repelent proti komárom a hmyzu - postup

  1. Zmes všetkých alebo len niektorých byliniek zalejte vriacou vodou a nechajte vychladnúť.
  2. Zmes nechajte lúhovať 8 hodín.
  3. Zmes preceďte cez sitko a pridajte ocot.
  4. Potom prelejte do rozprašovača a môžete začať používať.

Čo funguje proti komárom - sieťky proti komárom, moskytiera, odpudzovače, náramky a repelenty (prírodný, ultrazvukový, i domáci)

Existuje veľké množstvo účinných spôsobov ako s otravnými komármi bojovať a vyvarovať sa tak nepríjemných štípancov:

1. Sieťky proti hmyzu na okná

Sieťky proti hmyzu sa umiestňujú na okná, prípadne balkónové dvere pomocou lepenia alebo suchého zipsu. Jedná sa o lacné a efektívne riešenie, ktoré vám zaistí ochranu nielen pred komármi, ale aj muchami a ďalším hmyzom, ktorý zvykne vletieť do obytných priestorov. Sieťky môžete zakúpiť už od 1,99 eur.

2. Moskytiera

Moskytiera je jemná sieť, ktorá sa zavesí a natiahne okolo postele, na ktorej spíte a zabráni prístupu komárov a ostatného hmyzu. Vďaka jemnej sieťke nedochádza k obmedzeniu prúdenia vzduchu a kúpiť ju môžete už od 3,53 eur.

3. Chemické odpudzovače do zásuvky (Raid)

Elektrický odpudzovač komárov do zásuvky je síce veľmi účinný, avšak obsahuje toxické látky, ktoré sú zdraviu škodlivé. Tento typ prostriedku proti komárom by sa nemal používať v prítomnosti detí. Odpudzovač obsahuje ropné destiláty, ktoré sa vďaka zahriatiu dostanú do ovzdušia a zabijú komárov i menší hmyz. Elektrický odpudzovač Raid s náplňou si môžete kúpiť od 10,20 eur.

4. Ultrazvukové odpudzovače

Ultrazvukový odpudzovač sa používa na komáre, hmyz, ale aj divokú zver. Funguje na princípe vysielania ultrazvuku, ktorý je pre komáre a iné zvieratá nepríjemný a preto priestor opustia. Odpudzovač funguje bez chemikálií a je veľmi účinný. Stačí ho zapojiť do akejkoľvek elektrickej zásuvky. Ultrazvukový odpudzovač do zásuvky si môžete kúpiť od 9,50 eur a je vhodný aj pre malé deti.

5. Ultrazvukové hodiny proti komárom

Na rovnakom princípe pracujú aj ultrazvukové náramkové hodiny, ktoré máte vždy pri sebe. Neobsahujú žiadnu chémiu, ukazujú čas a môžete si vybrať z troch rádiofrekvenčných režimov, ktoré sa hodia na inú príležitosť - do interiéru, vonku a na noc.

5. Náramky proti komárom

V súčasnosti sú veľmi populárne náramky proti komárom a hmyzu, ktoré slúžia hlavne pre deti. Vodeodolné, neoprénové náramky obsahujú éterické oleje, ktoré sa postupne uvoľňujú a zabraňujú komárom, aby vaše deti otravovali. Jedná sa o prírodný produkt, bez chemikálií. Náramok značky PARA'KITO dostane od 8,39 eur.

6. Lepová pasca proti hmyzu

Lepové pasce patria medzi klasiku, vyrábajú sa nie len na odpudenie komárov, múch, mušiek, molí, ale aj hlodavcov. Lepová páska sa umiestni kdekoľvek v miestnosti alebo vonku na okno a komáre sa na ňu chytia. Kúpite ich od 2,40 eura.

7. Repelenty

Repelenty proti komárom sa aplikujú pomocou spreju alebo krému, buď priamo na pokožku, alebo na oblečenie, prípadne batoh. Na trhu je skutočné široká ponuka repelentov proti komárom, niektoré obsahujú chemikálie, ale nájdete aj prírodné repelenty, ktoré sa skladajú z éterických olejov.

Ako zabiť komára v noci, aby neostali na stene škvrny - elektrická mucholapka

Vyskúšali ste už rôzne prostriedky, ale komáre sa k vám aj tak v noci dostanú a otravujú vás svojím nepríjemným bzučaním? Vyskúšajte elektrickú mucholapku (lapač), ktorá je bez chémie a funguje na 2 AA baterky. Vďaka veľkej lapacej ploche sieťky nemusíte trafiť komára presne.

Stačí švihnúť jeho smerom a elektrický výboj ho zabije. Nielenže nepotrebujete presnú mušku, ale vďaka elektrickému lapaču nebudete mať na stenách krvavé fľaky. Elektrickú mucholapku si môžete kúpiť už od 4,50 eur.

sipka Prečítajte si tipy ako sa rýchlo zbaviť opice!

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

opalovanie

Alergia na slnko, pigmentové škvrny? Ako vybrať opaľovací krém?

Opaľovanie je súčasťou leta a letných dovoleniek. Ako sa vyhnúť "alergii" na 🌞 a nespáliť sa? Viac informácii sa dozviete v našom článku.

detox

Detox tela a pečene - čo to je a ako začať?

Detox - očista organizmu. V čom spočíva jeho sila a ako z tela dokážete vypudiť škodlivé látky? Viac informácii o detoxikácii organizmu...

Celiakia a intolerancia na lepok - dieta a recepty

Celiakia a intolerancia na lepok: príznaky a bezlepkové recepty

Potravinové alergie a intolerancie, ale aj ochorenia tráviaceho traktu sa v posledných rokoch stali veľkou témou a trápia čím ďalej, tým...