TOP 7 letných destinácií pri mori, najkrajšie pláže sveta

Krásne pláže, čisté more, pokoj a harmónia. To je to čo človek potrebuje dopriať sebe len tak pre radosť, alebo ako odmenu po náročnom pracovnom nasadení. Poďte sa spolu s nami pozrieť na niekoľko pláži, ktoré by ste mohli skúsiť navštíviť.

pláž a more Foto: Pixabay

Cable Beach – Austrália
Reynisdrangar – Island
Ka’anapali – Maui
Varadero – Kuba
Spiaggia dei Conigli – Sicília
Manly Beach – Syndey a Nový Južný Wales
Nungwi (Zanzibar) – Tanzánia

Pláže a dovolenka pri mori

Každý z nás má predstavu o letnom raji úplne inú. Niekomu vyhovujú impozantné štíty hôr, iný nedá dopustiť na pobyt pri mori a niekto sa uspokojí aj s krásnym dvorom pred jeho domom. Všetko je o preferenciách. My sa dnes zameriame na skupinu ľudí, ktorá miluje pobyt pri mori. V našom článku nájdete zoznam krásnych pláži, ktoré sa naozaj oplatí navštíviť.

Cable Beach

Biela piesočnatá pláž sa tiahne asi 22 kilometrov po východnej časti Indického oceánu. Pýši sa prívlastkom jednej z najdlhších piesočnatých pláži sveta. Na konci širokej a dlhej pláže sa nachádzajú červeno-okrové útesy s vlnami od oceánu. V období sucha od mája do októbra sú vlny jemné.

Pomenovanie údajne získala podľa telegrafického kábla, ktorý spájal Broome a Jávu od roku 1889. Výbežok menom Gantheaume Point sa nachádza na konci tejto pláže. Z neho viete pozorovať delfíny, migrujúce veľryby. Každý večer pri západe slnka ňou prechádzajú ťavy s pasažiermi.

Navyše tu nájdete aj pobrežnú rezerváciu Minyirr s turistickými chodníkmi skrz červeno-okrové duny. Okrem iného tento park chráni tradičnú krajinu a ľudí Yawuru, čo sú domorodí obyvatelia západnej Austrálie, časti Kimberley.

Cable beach Foto: Profimedia

Reynisdrangar (Hry o tróny)

Čadičové morské komíny, ktoré podľa jednej legendy vznikli potom čo pár trolov ťahajúcich trojsťažnovú loď do prístavu po záblesku prvých ranných lúčov skameneli. Druhá legenda hovorí o majetníckom manželovi, ktorý nedovolil svojej žene slobodne dýchať. Tá sa rozhodla pre život s trolmi, skalami a morom.

Reynisdrangar sa nachádza na juhu Islandu pri Vík í Mýrdal. Je typická čiernou piesočnatou plážou a veľkými morskými komínmi pri poberží. Je jednou z najkrajších netropických pláži na svete. Pre jej majestátne skaly sa stala výraznou kulisou pre seriál Hry o tróny.

Reynisdrangar Foto: Pixabay

sipka Navštívte najkrajšie miesta severnej Európy.

Pláž Ka’anapali – Maui, Havaj

Je súčasťou rekreačnej oblasti západného Maui, severne od Lahainy. Od 60-tych rokov minulého storočia sa pýši rozvojom letovísk a pritom si zachováva punc takmer nedotknutých pláži Havaja. Obľubujete šnorchlovanie? Na tomto mieste si prídete na svoje. Taktiež v zimných mesiacoch je možné pozorovať veľryby ako tiahnu naprieč oceánom.

Nezabudnuteľné východy i západy slnka sú na Maui snáď najkrajšie. Samozrejmosťou rezortov sú ponuky na výlety, akými je aj návšteva Honoluy či promenáda Ka’anapali sľubuje množstvo kultúrnych, kulinárskych i shoppingových (časť Whalers Village) zážitkov.

Ka’anapali – Maui, Havaj Foto: Profimedia

Varadero – Kuba, Karibik

Veľmi úzky poloostrov západnej časti severného pobrežia Atlantického oceánu. Na tomto mieste treba počítať s časovým posunom mínus 6 hodín. Tyrkysové more, krásne jasné pláže s bledým pieskom, perfektne vybudované hotely s vybavením vás určite nenechajú chladnými. Milovníci golfu si prídu na svoje, pretože tu nájdu najväčšie prepracované golfové ihrisko na Kube.

Ak vás bude nudiť "ten istý výhľad", vyskúšajte navštíviť hlavné mesto Havana, ktoré je vzdialené asi 150 km od Varadero, či delfinárium a zábavný park s exotickými vtákmi a atrakciami. Unikátna parková botanická záhrada je ozdobená jazierkami, mostíkmi a peknou flórou. Nezabudnite sa obzrieť po výletoch ku koralovým útesom, do jaskyne plavbu výletnou loďou či šnorchlovanie.

Varadero – Kuba, Karibik Foto: Pixabay

Spiaggia dei Conigli (Sicília, Taliansko)

Takzvaná králičia pláž, ktorá sa nachádza na ostrove Isola dei Conigli na juhozápadnej časti zvanej Lampedusa, sa pýši priezračnou čistou vodou a svetlobéžovým pieskom. Nádherné pláže sú domovom aj mnohých morských živočíchov, jašteríc, korytnačiek a kráľovstvom čajok.

Bledá pláž je lemovaná krásnym čistým morom, v ktorom sa vám bude výborne plávať a šnorchlovať. Uvidíte totižto až na dno. Okrem tejto pláže je v blízkosti zátoka Cala Pulcino s peknými útesmi. V období od mája do októbra je ideálny čas navštíviť túto taliansku pláž, pretože je stabilnejšie počasie a teploty vzduchu a mora sú prijateľné.

sipka Spoznajte NP Denali a navštívte ho!

Manly Beach (Austrália)

Je plážou, ktorá sa nachádza na rozhraní medzi severnými plážami Sydney v Austrálii a v Manly v Novom Južnom Walese. Pláž dostala meno od kapitána Arthura Phillipa z pozorovania temperamentu pôvodných obyvateľov, teda Manly Cove (mužná zátoka). Pri tejto pláži sa nachádzajú skvelé podniky na oddych, či v doobedňajších alebo vo večerných hodinách.

Na Manly Beach sa dostanete trajektom zo Sydney, konkrétne z Circular Quay. Cesta trvá polhodinu. Kyvadlová doprava zabezpečuje dovolenkárom prevoz tam a späť od pondelka do soboty. Môžete si vybrať aj súkromné trajektové služby, ktorých cesta na krásnu pláž je o polovicu kratšia.

Nungwi: Zanzibar

Tropický ostrov v Indickom oceáne vás priláka svojimi bielymi piesočnatými plážami, tyrkysovo sfarbenou vodou a nezameniteľnou vôňou klinčekov, ktorú poznáte pri pečení koláčov či varení vianočného punču. Okrem krásnych pláži, hotelových rezortov, gastronomických zážitkov môžete navštíviť aj:

  • historické centrum Stone Town, ktoré patrí do UNESCO
  • pralesy s opicami, ktoré sú na prítomnosť ľudí už zvyknuté
  • koralové útesy v Indickom oceáne
  • koreninové farmy
  • tradičné dedinky, ktoré sa držia pôvodných zvyklostí a kultúry a mnoho ďalšieho

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

mimosa

Najlepší drink na brunch? Jednoznačne koktejl Mimosa!

Kokteil Mimosa je osviežujúcim nápojom 🥂 nielen pre letné dni. Ako sa pripravuje a ktoré ingrediencie a poháre sú preň najlepšie sa...

Chia

Využite liečivé účinky CHIA semienok

CHIA semienka sú výbornou superpotravinou, ktorá sa hodí do sladkej či slanej kuchyne. Využívajte ich benefity aj vy a zaraďte ich do...

pas1

Žiadosť o cestovný pas – cena, ako dlho trvá a ďalší info

Cestovný pas je súčasťou každého cestovateľa, najmä v krajinách mimo Európskej únie. Viac informácií nájdete v texte.