Čo je a ako sa pije Metaxa: alkohol, zloženie, druhy, hviezdičky

Čo to je Metaxa a o aký druh alkoholu sa jedná? Je to brandy či koňak? Ako sa správne podáva a ako rozlíšiť tie najlepšie druhy? V našom článku sa dozviete všetko podstatné o tomto tekutom poklade z Grécka!

HistóriaZloženieChuťHviezdičkyCena a predaj
Limitované edíciePodávanieDrinkyHodnotenie

Ako sa pije metaxa a z čoho sa skladá Foto: Pixabay

Metaxa The Original Greek Spirit – výroba a zloženie: čo to je za alkohol?

História tohto obľúbeného gréckeho alkoholického nápoja siaha do roku 1888, kedy grécky obchodník Spyros Metaxas spísal prvý recept a založil značku, ktorá pretrváva až dodnes. Jedná sa o špecificky grécku verziu pálenky, ktorá pri výrobe čerpá z troch druhov hrozna, zmesi muškátových archívnych vín a bylín.

Metaxa – druh alkoholu: z čoho je Metaxa?

Od momentu, kedy slnečné lúče pohladia prvé plody špeciálnych odrôd viniča, až do momentu, kedy sa tekuté zlato stočí do pripravených fliaš, prejde nejeden piatok. Výroba Metaxy je hotová alchýmia: výťažky z troch druhov hrozna sa najprv destilujú, aby následne odpočívali v dubových sudoch minimálne tri roky.

Výsledkom procesov zrenia ešte nie je hotový produkt. Destilát sa totiž následne premieša s archívnymi ročníkmi muškátového vína. Posledným dielom do skladačky je špecifická zmes byliniek, ktorá nápoju prepožičia neodolateľnú arómu a plnú chuť. Následne sa zmes na minimálne šesť mesiacov uloží na ďalšie zrenie.

Je Metaxa brandy, koňak alebo víno?

Metaxa patrí medzi nápoje, ktoré sa čo do zloženia a výrobného spôsobu nachádzajú na pomedzí medzi rôznymi druhmi alkoholu. Aj keď čerpá predovšetkým z plodov viniča a víno je jednou z jeho zložiek, medzi vína nepatrí. Vzhľadom na jeho ingrediencie či postup výroby je trochu problematické aj jeho najbežnejšie radenie do kategórie brandy.

sipka Mohlo by vás zaujímať: Najlepšie slovenské vína

Čo je Metaxa, ako chutí a aké má percento alkoholu?

Metaxa typicky obsahuje okolo 40 percent alkoholu. Jej chuť a intenzita sa rôzni naprieč jednotlivými druhmi. Do hry tiež významne vstupuje faktor dĺžky zrenia: aj pri tomto druhu nápoja platí staré známe "čím starší, tým lepší".

To, čo majú všetky druhy Metaxy spoločné, je neodmysliteľná jantárová farba. Preto keď ju máte pred sebou, nemôžete sa zbaviť dojmu, že vo vašom poháriku sa nachádzajú samotné slnečné lúče v tekutom skupenstve.

Ak sa po obsiahnutí vizuálneho zážitku rozhodnete pristúpiť k ďalšiemu kroku a nápoj ochutnať, vaše chuťové poháriky zaihrajú symfóniou chutí. V nej sa budú skvele dopĺňať príchute hrozna, sušeného ovocia, škorice či muškátového orieška. Presná receptúra je, pochopiteľne, prísne tajná. Presné zloženie zmesi byliniek a korenín poznajú len zasvätení. Skúste sami objaviť, čo všetko sa odráža v pestrej palete chutí!

Metaxa – druhy: čo znamenajú hviezdičky na balení?

Možno ste už aj vy niekedy stáli pred úlohou vybrať si z pomerne širokej ponuky druhov Metaxy. V tom prípade vám pravdepodobne neuniklo, že všetky fľaše sú označené počtom hviezdičiek. Ten nevyjadruje nič iné ako už spomínanú dobu zrenia.

Metaxa 3, 5, 7, 12: cena, akcia

Minimálna doba zrenia je 3 roky, preto by ste sa nemali stretnúť s balením, ktoré by bolo označené nižším počtom hviezdičiek. Druhy a šarže, ktoré zreli 5 rokov, sú označené 5 hviezdičkami; tie, ktoré zreli 12 rokov, sú označené 12 hviezdičkami; a pod.. Doba zrenia sa odráža predovšetkým na intenzite chuti.

Pochopiteľne, zároveň platí aj "čím viac hviezdičiek, tým vyššia cena". Keď si chcete zohnať fľašku kvalitného alkoholu za výhodnú cenu, pozorne sledujte vývoj cien. Obchodné reťazce, ale aj špecializované predajne s alkoholom totiž raz za čas predávajú Metaxu v akcii.

Metaxa shop 5, 7, 12 cena, akcia, zľava – koľko stojí Metaxa bežne a v akcii: Tesco, Kaufland, Lidl (cena)

Medzi najdostupnejšie a najpredávanejšie produkty značky Metaxa patria tie s 5, 7 a 12 hviezdičkami. Nájdete ich bežne v predaji najväčších slovenských obchodných reťazcov ako Lidl, Tesco alebo Kaufland. V ponuke bývajú aj zľavnené produkty či darčekové balenia s pohárom.

Metaxa – porovnanie cien podľa portálu Heureka

Prinášame vám aj stručné porovnanie aktuálnych cien najbežnejších druhov Metaxy podľa portálu Heureka.sk. Do porovnania sme zahrnuli iba čisté fľaše, ktoré nie sú súčasťou darčekových balení s pohármi či kartónom.

Metaxa Orange (pomaranč), Honey Brandy (medová), Ouzo, Angels´ Treasure, edície, MINI (shot): cena, akcia, novinky

Druh Metaxy Alkohol Minimálna cena Maximálna cena
Metaxa 5* Mini 0,05 l 38 % 2,49 € 2,64 €
Metaxa 7* Mini 0,05 l 40 % 2,70 € 3,10 €
Metaxa 12* Mini 0,05 l 40 % 5,19 € 5,19 €
Metaxa Honey 0,7 l 30 % 10 € 14 €
Metaxa 5* 0,7 l 38 % 10 € 16 €
Metaxa 5* Greek Orange 0,7 l 38 % 12 € 17 €
Metaxa 7* 0,7 l 40 % 12 € 19 €
Metaxa Ouzo 0,7 l 38 % 13 € 19 €
Metaxa 12* 0,7 l 40 % 25 € 32 €
Metaxa Grande Fine 0,7 l 40 % 41 € 60 €
Metaxa Private Reserve 0,7 l 40 % 51 € 87 €
Metaxa Angels´ Treasure 0,7 l 41 % 138 € 154 €
Metaxa Angels´ Treasure 0,7 l 42,2 % 157 € 160 €
Metaxa AEN 3 Generations 0,7 l 42,3 % 2 496 € 2 496 €

Metaxa Private Reserve 1888 Limited Edition 12, 15, 20, 25, 30 years old brandy (cena)

Fajnšmekri si nepochybne za kvalitu a pôžitok radi aj priplatia. Príležitosť vám na to ponúkajú rôzne špeciálne či limitované edície a darčekové balenia. Napríklad Metaxa Private Reserve je vyrobená zo starostlivo vybraných zložiek, pričom priemerná doba zrenia dosahuje až 20 rokov. K dispozícii sú však aj šarže, ktoré si prešli 30-ročným procesom zrenia. Cena za 0,7 l balenie sa spravidla pohybuje od 51 € až do 87 €.

Metaxa AEN 3 Generations, limitovaná edícia (very old): skutočný skvost medzi Metaxami (cena)

Zberatelia vzácnych kúskov nepochybne poznajú limitovanú edíciu brandy s názvom Metaxa AEN 3 Generations. Má to však jeden háčik: produkt je veľmi ťažké zohnať, keďže vyrobených bolo celosvetovo iba 1000 kusov! V prvej edícii sa vyrobilo 1888 kusov (odkaz na rok založenia) a v tej druhej dokonca iba 130.

Tomu zodpovedá aj cena, ktorá spravidla neklesne pod 2000 €. Dá sa očakávať, že táto hodnota sa časom bude už iba zvyšovať – veď napokon, hovoríme o tzv. zberateľskom, resp. investičnom alkohole. A aká je v tomto prípade doba zrenia? Minimálne 80 rokov!

Metaxa AEN 3 Generations
Edícia 1000 kusov
Cena vyše 2 400 €
Druh zberateľský / investičný alkohol
Alkohol 42,3 %
Doba zrenia minimálne 80 rokov
Balenie drevom vykladaná darčeková kazeta
Farba tmavo mahagónová
Vôňa kvetiny, čokoláda, muškátový orech, med, dub, citrusová kôra
Chuť dubové drevo, korenie, čokoláda, figy, med, sladké drievko
Záver škorica, sušené slivky, tabak, pomarančová kôra

Metaxa Grande Fine – špeciálna edícia v štýlovej porcelánovej karafe (cena, darčekové balenie)

Pre bežného konzumenta je predsa len prístupnejšia zberateľská edícia Metaxa Grand Fine, vyrobená z ručne triedeného hrozna. Pri jej výrobe sa pritom miešajú destiláty s rôznou dobou zrenia (8 až 15 rokov), čo nápoju dodáva neopakovateľné kvality. Z chutí a aróm vystupujú do popredia najmä sušené kvetiny, škorica, med, ovocie, karamel a sladké drievko.

Za kvalitu sa platí – to platí aj v tomto prípade. Relácie, ktoré sa pohybujú približne od 41 € do 60 €, sú však predsa len prijateľnejšie v porovnaní s investičnou Metaxou AEN. So svojím unikátnym balením v podobe porcelánovej karafy, ktorá hrá tradičnými gréckymi farbami a vzormi inšpirovanými veternými mlynmi z ostrova Mykonos, sa vyslovene hodí na špeciálne príležitosti či ako vzácny darček.

Ako sa podáva Metaxa: teplota podávania

O tom, že Metaxa nie je typickým predstaviteľom rodiny brandy, svedčí aj spôsob podávania. Na rozdiel od teploty podávania na úrovni izbovej teploty, ktorou sú tieto nápoje (ale okrem nich aj koňaky či whisky) typické, sa totiž Metaxa podáva chladená.

Nedopustíte sa teda žiadneho "barbarstva", ak si ju vychutnáte s ľadom. Veď napokon, Metaxa by mala byť v prvom rade osviežujúcim sprievodcom slnečnými dňami. Pite ju pomaly a vychutnávajte si každý dúšok. Ak vystihnete správnu mieru, Metaxa vám prinesie príjemné uvoľnenie a pôžitok aj bez hlavybôľu a opice.

Metaxa: skladovanie, dátum spotreby, trvanlivosť

Ak si fľašku Metaxy šetríte na špeciálnu príležitosť, dbajte o správne skladovanie na tmavom mieste bez prístupu slnečných lúčov či väčších teplotných výkyvov. Ak už fľašku raz otvoríte, stále je možné si zvyšok odložiť na neskoršie dopitie. Doba trvanlivosti však nie je neobmedzená. Aj pri kvalitných destilátoch sa totiž odporúča ich spotreba do roka, maximálne dvoch po otvorení. Neskôr totiž hrozí postupné znižovanie kvality chute.

Ako sa pije Metaxa: pohár, podávanie, postup

Metaxa sa spravidla podáva vychladená, neriedená a čistá, ideálne v širšom pohári – pokojne to môže byť aj tzv. napoleónka. Aróma sa totiž v širšom pohári roznesie rovnomernejšie.

  1. Nápoj nechajte vychladiť.
  2. Nalejte ho do širšieho pohára.
  3. Pridajte ľad.
  4. Obsah pohárika najprv ovoňajte a vychutnajte si aromatické zložky.
  5. Na úvod si doprajte malý dúšok, ktorý si pred prehltnutím pováľajte na jazyku.

Pamätajte na základné pravidlo: Metaxa sa pomaličky usrkáva a vychutnáva. Nepije sa na ex! Jej impozantné vlastnosti ju predurčujú do úlohy nielen skvelého spoločníka pri slnení, ale aj digestívu po výdatnej večeri.

Metaxa (nápoj) – s čím sa pije: s tonikom, s colou (drinky, cocktails)

Aj keď sa Metaxa pije spravidla v neriedenej podobe, veľmi dobre sa hodí aj do kokteilov. Medzi obľúbené ingrediencie osviežujúcich letných drinkov s obsahom Metaxy patria napríklad tonic, cola, ovocný džús, ľadová sóda alebo trebárs zázvorová limonáda.

Metaxa cocktail, drink, mixed drinks (miešané drinky s Metaxou): Tonic drink, Orange Cocktail, Honey drink

Osobitne sa svojou štruktúrou chutí a aróm hodia do koktejlov Metaxa Honey (medová) alebo Metaxa Orange (pomaranč). Svoj drink môžete ozdobiť plátkom pomaranču a slamkou. Na prikusovanie sa hodí aj mango, ananás alebo grécke syry.

Metaxa (s čím piť): vyrobte si Metaxa miešaný drink (recept)

Aby sme neboli len všeobecní, odkážeme vás aj na konkrétne Metaxa cocktails. Medzi najobľúbenejšie patrí tzv. Grécke Mojito (Greek Mojito). Ide o variáciu Mojita, v ktorom však rum ako jednu zo základných ingrediencií nahradíte práve Metaxou.

Vyhľadávaným je aj Metaxa tonic drink s pomarančom, nazývaný aj Suntonic. Zmiešaním Metaxy s čerstvo vytlačeným pomarančovým džúsom zas dostanete Metaxa Fresh drink.

Suntonic – Metaxa s tonicom (ingrediencie)

  • 4 cl Metaxy 5*
  • tonic
  • ľad
  • plátok pomaranča

Suntonic – Metaxa s tonicom (postup)

  1. Do vysokého pohára vložte niekoľko kociek ľadu.
  2. Nalejte doň 4 cl Metaxy.
  3. Dolejte pohár tonicom.
  4. Vložte plátok pomaranča.
  5. Na zdravie!

Metaxa: omáčka, marináda, jedlá, recepty

Jedinečná kombinácia chuťových a vonných vlastností robí z Metaxy ideálneho kandidáta aj na vaše kulinárske experimenty. Je všeobecne známe, že tento nápoj sa perfektne hodí do rôznych omáčok, marinád či iných receptov. Vhodný je trebárs na úpravu rýb alebo hovädzieho mäsa.

Metaxa – energetická hodnota (kalórie) v kcal

Pre čitateľov, ktorí si strážia svoj denný príjem kalórií, máme aj prehľad energetických hodnôt najbežnejších druhov Metaxy:

  • Metaxa 5*: 283 kcal/100 ml
  • Metaxa 7*: 235 kcal/100 ml
  • Metaxa Grande Fine: 1160 kcal/100 ml

Metaxa a lepok: je Metaxa bezlepková?

Ak patríte k tým, ktorí sa pasujú s lepkovou intoleranciou alebo celiakiou, máme pre vás potešujúcu správu: podľa všetkého by Metaxa lepok obsahovať nemala, nakoľko ide o vínny destilát s prídavkom muškátových vín a byliniek.

Metaxa review (recenzia) 2024

Ak si všetky výhody a vlastnosti produktov svetoznámej značky Metaxa spočítame a podškrtneme, môže nám vyjsť iba pozitívne hodnotenie. Stávka na Metaxu je stávkou na istotu: vyše 130 rokov skúseností s prípravou špecifickej gréckej odnože brandy a cizelovania jej receptúr sa predsa nevyhnutne musia prejaviť. Je už len na vás (a na vašich finančných možnostiach), z ktorého druhu si doprajete.

Hodnotenie produktov gréckej značky Metaxa: 9,33/10

  • Rozmanitosť: Metaxa produkuje niekoľko druhov vínnych destilátov, ktoré sa odlišujú intenzitou, obsahom alkoholu a chuťovými nuansami.
  • Chuť a originalita: Grécka pálenka postavená na receptúre otca zakladateľa Spyrosa Metaxasa patrí medzi najoriginálnejšie alkoholické nápoje vôbec.
  • Dostupnosť a cena: Jednotlivé druhy sa predávajú za rozličné ceny, takže Metaxu si môže aspoň raz za čas vychutnať takmer každý. Niektoré edície sú však určené vyslovene iba pre investorov a zberateľov.

Zdroj: Nejlepsidrinky.cz

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

mimosa

Najlepší drink na brunch? Jednoznačne koktejl Mimosa!

Kokteil Mimosa je osviežujúcim nápojom 🥂 nielen pre letné dni. Ako sa pripravuje a ktoré ingrediencie a poháre sú preň najlepšie sa...

Perla

Sladkovodné a morské perly: šperky, účinky, cena a predaj

Perly ⚪ sú symbolom luxusu, nehy a lásky. V našom článku vám predstavíme proces, za ktorého perly vznikajú. Taktiež vás oboznámime s ich...

Oktoberfest 2023 v Nemecku

Oktoberfest 2023: cena piva, zájazd z Bratislavy vlakom, dátum

Keď sa povie Oktoberfest, nejednému milovníkovi piva začnú tiecť slinky pri predstave oroseného litrového pohára 🍺 Kde a kedy sa koná tento...